Oprastanje

osveta je grbava stvar
Par godina sam razmisljao kako cu se osvetiti jednom tipu . Cak sam sebi rekao da mi je na listi i da cu mu se
osvetiti kad ~tad .Naravno da mi nije bio toliko opterecenje da sam bas svaki dan razmisljao o njemu .
U ratu mi se namjestila idealna prilika . U prvi mah sam osjetio veliko zadovoljstvo jer je dosla maca na vratanca .
Zapalio sam cigaretu i poceo razmisljati . Prije nego sto je izgorila odlucio da se ne svetim i istog momenta sam
dobio osjecaj da mi je veliki teret pao sa ramena .Osjetio sam i ponos i smirenost kao nikad do tada .

Recimo , neko vam se zbog necega zamjerio . Vi kazete da mu sve oprastate i prekinete svaku komunikaciju s njim .
On vam na to kaze da su te rijeci oprastanja rijeci bez pokrica i da tim prekidanjem komuniciranja samo to potvrdjujete .
A sta vi kazete ?

Naravno da imas ali to nije odgovor na temu .:)

U svakoj situaciji moramo biti u mogućnosti da ispravno procenimo u smislu da li nas je neko slučajno povredio ili nesmotreno i da je on to uvideo te shvatamo da je on dovoljno iskren i da nas više neće povredjivati. U takvoj situaciji i opraštamo i zaboravljamo na ono što je bilo te nastavljamo druženje ili saradnju.
Medjutim, u drugim prilikama možemo proceniti da ta osoba nije uvidela svoju grešku i da njeno izvinjenje praktično ne znači ništa jer će sigurno ponavljati sa svojim ponašanjem i povredjivanjem. Tada treba biti mudar pa zaboraviti na incident (oprostiti) ali otići iz sfere te osobe, za dobrobit obe strane.
1. Sama osoba koja gubi prijatelje zbog svog ponašanja počeće da uvidja na se mora korigovati i eventualno jednoga dana osvestiti svoje ponašanje.
2. Sebe smo sačuvali od povreda i nepotrebni boli.
Jednostavno, umeti raspoznati i razlučiti koga isključiti a koga zadržati u svoju sferu bila bi mudrost življenja.

Otuda, ono što je odgovorila Arianna jeste odgovor na temu samo što ona to nije obrazlagala. Zašto ti smatraš da to nije odgovor je nešto posebno...

Нити опраштам, нити заборављам.

Помножим особу са нулом и идем даље.

Једино што се не светим кад имам прилику, ако то нешто значи.

Нити опраштам, нити заборављам.

Помножим особу са нулом и идем даље.

Једино што се не светим кад имам прилику, ако то нешто значи.

Zanimljiva teorija o oprostu. Što bi to značilo pomnožiti osobu sa nulom? Je li to neki žargon ili nešto slično?

Zanimljiva teorija o oprostu. Što bi to značilo pomnožiti osobu sa nulom? Je li to neki žargon ili nešto slično?

Кад било шта помножиш са нулом - добијеш нулу.

Дакле, та особа више не постоји.

Recimo , neko vam se zbog necega zamjerio . Vi kazete da mu sve oprastate i prekinete svaku komunikaciju s njim .
On vam na to kaze da su te rijeci oprastanja rijeci bez pokrica i da tim prekidanjem komuniciranja samo to potvrdjujete .
A sta vi kazete ?

Da ste oprostili ali da sada znate sa kim imate posla i da ste oprezniji, da ne bi dosli u situaciju da se opet zamerite. Svaka nova uvreda se teze prasta. Bolje i distanca nego trajno poremeceni odnosi , sto za sobom povlaci i neka druga, ne bas prijatna osecanja.

Кад било шта помножиш са нулом - добијеш нулу.

Дакле, та особа више не постоји.

Dakle u pitanju je žargon. Što biva ako si u situaciji da se i dalje srećeš sa predmetnom osobom (koju si pomnožila sa nulom) u neposrednom životnom ozračju? Na radnom mjestu, obiteljskim skupovima, susjedstvu isl.

Da ste oprostili ali da sada znate sa kim imate posla i da ste oprezniji, da ne bi dosli u situaciju da se opet zamerite. Svaka nova uvreda se teze prasta. Bolje i distanca nego trajno poremeceni odnosi , sto za sobom povlaci i neka druga, ne bas prijatna osecanja.
Zamjeriti se moze na razlicite nacine i nije svaka uvreda iste snage .Nekad povrijedimo osobu
jer neadekvatno reagujemo kad ona povrijedi nas . Ja sam imao situaciju da me je jedna osoba
povrijedila dva puta . Prvi puta sam presao preko toga , a drugi puta reagovao ( po misljenju te osobe
nekorektno , po mom misljenju preimpulsivno ) , na sta je ona prekinula svaki kontakt .
Prije toga je trazila da i ja njoj oprostim .Meni je bilo glupo da dajem nekakve izjave , jer sam
oprostio samom cinjenicom da i dalje zelim komunicirati .

Zamjeriti se moze na razlicite nacine i nije svaka uvreda iste snage .Nekad povrijedimo osobu
jer neadekvatno reagujemo kad ona povrijedi nas . Ja sam imao situaciju da me je jedna osoba
povrijedila dva puta . Prvi puta sam presao preko toga , a drugi puta reagovao ( po misljenju te osobe
nekorektno , po mom misljenju preimpulsivno ) , na sta je ona prekinula svaki kontakt .
Prije toga je trazila da i ja njoj oprostim .Meni je bilo glupo da dajem nekakve izjave , jer sam
oprostio samom cinjenicom da i dalje zelim komunicirati .

Naravno da uvrede imaju razlicitu tezinu , a opet tu tezinu svi drugacije "merimo" u zavisnosti od senzibiliteta. Nesto sto je mene povredilo mozda tebe ne bi i obratno. Zavisi i od toga koliko nam je stalo do te osobe od koje je stigla uvreda, koliko smo spremni i voljni da oprostimo....Ima tu mnogo varijanti.

A sta vi kazete ?
a ti mu kazes da oprastanje podrazumeva razumevanje razloga zbog kojih je ucinjena povreda i prekid besa zbog iste,ali da ne zelis da sebe vise ikad dovodis u situaciju kakva je bila ili slicnu..
ti mozes da volis nekog i da mu oprostis grehe ali da se distanciras jer mu vise ne verujes..

Опростити значи ослободити СЕ!

Сви остали закључци из овога су једноставни...и велики.
Највећи је: Опраштај пре и него што можеш!
Следећи до њега је: не опраштај, ако хоћеш да будеш роб у души.

Poslednja izmena:
Опростити значи ослободити СЕ!

Сви остали закључци из овога су једноставни...и велики.
Највећи је: Опраштај пре и него што можеш!
Следећи до њега је: не опраштај, ако хоћеш да будеш роб у души.

Ако ме неко већ довео у ситуацију да морам нешто да праштам, значи да је дебело забрљао.

Кажу да је божански праштати, али ја сам само смртница.

Ако ме неко већ довео у ситуацију да морам нешто да праштам, значи да је дебело забрљао.

Кажу да је божански праштати, али ја сам само смртница.

joj i ja sam smrtnica, ali sebicna
mnogo mi je tesko da idem kroz zivot i vucem otrov koji mi je drugi bacio na ledja
prastam iz sebicnih, najsebicnijih razloga - tako mi je lakse
manji je teret koji nosim
a ja bih ako moze, da nista ne nosim

joj i ja sam smrtnica, ali sebicna
mnogo mi je tesko da idem kroz zivot i vucem otrov koji mi je drugi bacio na ledja
prastam iz sebicnih, najsebicnijih razloga - tako mi je lakse
manji je teret koji nosim
a ja bih ako moze, da nista ne nosim

Ја сам себе некако издресирала да ствари потискујем.

На жалост, не могу да заборави и да опростим.

Јер, кад оно потиснуто изађе на површину (небитно који је окидач, сусрет, помињање, слична ситуација...) излази свом силином као да се јуче десило.

И не знам да ли сам само ја у питању, али лакше пређем преко неких ствари које се тичу искључиво мене.

Али, ако ми је неко угрозио или увредио породицу (родитеље, мужа, дете) не могу ни да потиснем, ни да заборавим, а о опраштању да не причамо.

Back