Oprastanje

Dok oprostim ... prodje puno vremena
ali i kad oprostim ... ne zaboravljam ... nikada ali se i ne bavim ni u mislima takvih ljudima
ne postoje vise ...
sto kaze prokica
zivot je suvise kratak da bi pila lose vino

Točno je jer nema uzvratne reakcije (nazovimo je uslovno osveta) ka osobi kojoj je oprošteno.

Jel to znaci da svako delo prema nama koje nas povredi, kao reakciju mora da ima osvetu ili barem zelju da se toj osobi vrati barem slicno?
Sta ako nema takvog osecaja, ali nema ni onog dusevnog rasterecenja koje dovodi do olaksanja jer ne mozemo da zaboravimo..cak ni posle punih pet godina..
Meni to govori samo da nismo oprostili..
Cin prastanja nije uopste tako jednostavan..
Niti mozemo da oprostimo svima, niti smo oprostili samo time sto smo izgovorili -oprastam ti..
Druge mozemo da lazemo, sebe ne cak I da hocemo.

Recimo , neko vam se zbog necega zamjerio . Vi kazete da mu sve oprastate i prekinete svaku komunikaciju s njim .
On vam na to kaze da su te rijeci oprastanja rijeci bez pokrica i da tim prekidanjem komuniciranja samo to potvrdjujete .
A sta vi kazete ?

Kažem da mož' da misli šta hoće i da, ako sam rešila da oprostim i prekinem kontakt, to ću i uraditi - ne može me sprečiti.

Recimo , neko vam se zbog necega zamjerio . Vi kazete da mu sve oprastate i prekinete svaku komunikaciju s njim .
On vam na to kaze da su te rijeci oprastanja rijeci bez pokrica i da tim prekidanjem komuniciranja samo to potvrdjujete .
A sta vi kazete ?
ja kazem da ga ni reka ne moze oprati ali 10 000 e bi mozda pomoglo da mi se javi kad skupi

Kažem da mož' da misli šta hoće i da, ako sam rešila da oprostim i prekinem kontakt, to ću i uraditi - ne može me sprečiti.
To po meni nije oprastanje nego samo izjava koja nema pokrice u djelu .
Zapravo , takva reakcija totalno anulira izjavu o oprastanju . Mozemo i da
ne oprostimo ali nastavimo razgovarati sa tom osobom ali sada sa
nekom distancom .

Jel to znaci da svako delo prema nama koje nas povredi, kao reakciju mora da ima osvetu ili barem zelju da se toj osobi vrati barem slicno?
Sta ako nema takvog osecaja, ali nema ni onog dusevnog rasterecenja koje dovodi do olaksanja jer ne mozemo da zaboravimo..cak ni posle punih pet godina..
Meni to govori samo da nismo oprostili..
Cin prastanja nije uopste tako jednostavan..
Niti mozemo da oprostimo svima, niti smo oprostili samo time sto smo izgovorili -oprastam ti..
Druge mozemo da lazemo, sebe ne cak I da hocemo.

Napisao sam da (u mom slučaju) nema uzvratne reakcije ako oprostim. Distanciranje ne znači odsustvo svake komunikacije već određivanje statusa osobi kojoj sam oprostio u mom koordinatnom sistemu življenja. Također i selekciju osoba koje zavrijeđuju moje povjerenje u punom kapacitetu. Uopće se ne radi o laganju samoga sebe, već o uspostavljenim kriterijumima modifikovanim tijekom moga 40-o godišnjega života. Nekima dapače nikada ne oprostim, dok se nekima gadno i razorno osvetim ali to nije tema. Tema je što biva sa onima kojima oprostim. To sam objasnio u prva dva posta na ovoj temi. Ovdje sam samo pojasnio samu bit.

Poslednja izmena:
Napisao sam da (u mom slučaju) nema uzvratne reakcije ako oprostim. Distanciranje ne znači odsustvo svake komunikacije već određivanje statusa osobi kojoj sam oprostio u mom koordinacionom sistemu življenja. Također i selekciju osoba koje zavrijeđuju moje povjerenje u punom kapacitetu. Uopće se ne radi o laganju samoga sebe, već o uspostavljenim kriterijumima modifikovanim tijekom moga 40-o godišnjega života. Nekima dapače nikada ne oprostim, dok se nekima gadno i razorno osvetim ali to nije tema. Tema je što biva sa onima kojima oprostim. To sam objasnio u prva dva posta na ovoj temi. Ovdje sam samo pojasnio samu bit.

razumem sve to
evo ja sam rekla sebi za navedeni primer - oprostila sam jer hocu sebe da rasteretim
a nisam
jer da jesam, ne bi mi se slike povremeno vracale

razumem sve to
evo ja sam rekla sebi za navedeni primer - oprostila sam jer hocu sebe da rasteretim
a nisam

Ako je nekakva velika trauma u pitanju, (na primjer) tvoj racio reaguje u smislu želje za oprostom ali eventualni PTSD (u većoj ili manjoj manifestaciji) to jednostavno ne dozvoljava.

Gore navedeno samo hipotetički.

razumem sve to
a nisam

Само ти настави са опрашањем. Слике ће потпуно нестати ускоро. Враћање слика је нормална ствар. после сваког земљотреса долази до смиривања тла, које резултира у мање земљотресе.

Najn ! Najprije kao oprostim pa onda prekinem s njim kontakt , tj taj hipoteticki to uradi .
Ne pratis temu ! :evil:

Ти си рекао да си му опростио. То се подразумева да је већ урађено.

Нисам сигуран да си добро разумео шта сам хтео рећи у мом претходном коментару.
Зато Да додам објашњење: ако си му опростио и прекинуо сваки контакт с њим, даље је потпуно ирелевантно шта ће он да каже. Ти си посао завршио успешно. Ово без обзира на његово мишљење.

Back