Operacija srca

Litricin - ne treba previše da koriguješ ishranu, jedi onako kako je za tebe normalno a Farin mora svakom pacijentu da se dozira individualno. Nekome je dosta pola tablete a nekome trebaju i po dve dnevno. Samo pripazi dan dva - pre vađenja krvi, čisto da zbog pojedene banane ili salate INR ne skoči naglo pa dobiješ nerealan rezultat. Inače, određivanje odgovarajuće doze ume da potraje, meni je trebala čak godina i po...
Za spavanje na leđima nema drugog spasa osim Diklofena ili tableta za spavanje.

Dobro je,hvala na pitanju Litricin.
Rana ga ponekad "zateze", kad nezgodno legne inace ga ovako ne boli. Zali se samo na bol u ledjima jer mu je nezgodno da spava ovako kako mora. Inace, vise sedi i seta nego sto lezi...izlazio je ovih dana dok nije zahladnelo u setnju od 10,15min. Sve u svemu, fino se oporavlja a na kontrolu idemo u sredu.
Ne mora da leži, sigurno ga dovoljno boli kičma i od ležanja noću pa je bolje da pomalo hoda, zavali se u omiljenu fotelju itd. Tako će se i više uključiti u komunikaciju i svakodnevnicu porodice pa zaboraviti na bol i svoje muke.

Ovako, moj otac je operisan proslog utorka, zamenjen je jedan rekonstruisan drugi zalizak i uradjen jedan baj pas. Vec sutradan je prebacen na poluintenzivnu. Doktori kazu da se dobro oporavlja i u sredu ce kuci. Operisan je na Vma, i koliko sam videla kad sam bila tamo svi pacijenti su dobro, iskreno ja sam sve to mnogo strasnije zamisljala. Meni je bila frka sto operacija nece biti radjena na Dedinju pa evo informacija za buduce clanove i Vma je stvarno vise nego odlicna ustanova! Pozdrav svima!

Na kontroli je doktor rekao da je sve u redu,samo je malo ubrzan rad srca ali ce se to resiti povecanom dozom leka koji je do sad pio. U slucaju da ne resi tako ima jos jedan nacin ali o tome
ne znam mnogo. Da li je neko imao isti problem nakon operacije mitralnog zalistka?
Hvala Kajo na savetu, ovih dana mnogo vise sedi i seta, tako da se bolje oseca.
Litricin, jel rana sad u redu?

Hvala na pitanju, rana je ok. Samo imam mali otok iznad - u visini kljucne kosti, ali stavljam obloge i polako spada. Koje lekove pije vas muz? Kakav mu je pritisak? Ja pijem samo 1 bisoprolol dnevno, Farin i to je to. Pocela sam da pijem kapsule gvozdja da dovedem krvnu sliku u red, Ova 2-3 dana nisam setala zbog kise, ali se na drugi sprat popnem bez odmaranja, pa sam zadovoljna.
Hoce li ici na rehabilitaciju? Ma, bicemo mi super. Pozdrav svima!!!

Hvala na pitanju, rana je ok. Samo imam mali otok iznad - u visini kljucne kosti, ali stavljam obloge i polako spada. Koje lekove pije vas muz? Kakav mu je pritisak? Ja pijem samo 1 bisoprolol dnevno, Farin i to je to. Pocela sam da pijem kapsule gvozdja da dovedem krvnu sliku u red, Ova 2-3 dana nisam setala zbog kise, ali se na drugi sprat popnem bez odmaranja, pa sam zadovoljna.
Hoce li ici na rehabilitaciju? Ma, bicemo mi super. Pozdrav svima!!!
Pored farina pije i byol koji mu je sad pojacan zbog aritmije apsolute.Pritisak mu je normalan, nikad nije imao problem sa pritiskom, INR je najnizi bio 1.9 inace je uvek u granicama normale. Krvna slika dobra. Ima jos jednu kontrolu na Dedinju za 2 meseca. Za sad mu rehabilitaciju nisu spominjali, mozda ce nakon sledece kontrole.

Ne znam kod koga ste isli na kontrolu, ja sam u sobu 1 kod doktora Marincica koji je tog dana radio, i on mi je rekao da vise ne dolazim na kontrolu na Dedinje, sto mi je nelogicno, nego kod svog kardiologa.Cak mi nije radio ni ultrazvuk, nego samo ekg i poslusao mi pluca na moje insistiranje. Nije mi jasan taj razlicit pristup, u zavisnosti od toga kod kog doktora odes. I napisao mi predlog za rehabilitaciju, a moja doktorka opste prakse insistirala da mi da uput koji bi trebalo da odnesem u Nemanjinu. Jos nisam sigurna da cu ga odneti. Ona kaze, mozda vam daju Nisku banju. Jesu li mu rekli kad bi mogao da pocne da radi? Ja cu ovih dana da zakazem kod mog kardiologa, pa cu da ga zamolim da mi on uradi ultrazvuk. Pozdrav i sve najbolje.

Pozdrav ljudi, kazite mu koliko dugo ste posle operacije spavali na ledjima i kako ste to podnosili? Moj otac se dobro oporavlja i kaze da se dobro oseca ali da ga mnogo bole ledja, problem mu je i da lezi i da sedi, zbog toga slabo i spava...kako je bilo kod vas?

Litricin predpostavljam da na osnovu ekg-a odlucuju da li je naredna kontrola na Dedinju. Ako je sve dobro verovatno nema potrebe za ponovnom kontrolom tamo... Jos ne znamo koliko ce trajati bolovanje- tek treba suprug da ide na komisiju.
Vuk985- individualno je koliko ce dugo osecati bol u ledjima, iz nedelje u nedelju se smanjuje ali vec krajem cetvrte nedelje prolazi. Moj suprug nije pio nista protiv bolova, koristio je samo fastum gel- kaze da mu je malo pomogao.

22-gog decembra ce biti dva meseca od moje operacije, a jos uvek spavam na ledjima. Pokusavala sam da se okrenem na stranu, ali me je bolelo. Ali zbog vise kretanja u toku dana, ne bole me ledja, mada se budim ukocena. Ovih dana sam hodala savskim kejom 2-3km. Dobila upalu misica, malo se zamorila, ali mi je prijalo. A slabo spavanje je normalno, kazu do 6 meseci nakon operacije.
Pozdrav. Bice svakog dana sve bolje i bolje!!!

Pa dobro drugari, spremamo li se za docek Nove Godine? U kojoj god varijanti! Veliki smo posao odradili u ovoj godini, i sada samo da radimo na sebi i nadamo se kvalitetnijem yivotu i uyivanju u njemu. Pozdrav i sve najbolje.

Staro i novo drustvo, caoz:) Puno srece, zdravlja i uspeha u Novoj godini. Ja sam vec zaboravila kad sam operisana. Super se osecam, radim od jutra do mraka, cuvam unucice i radim sve aktivnosti po kuci, jedino mi smeta sto sam se mnogo ugojila. Vodite racuna da se puno krecete i umereno jedete, pa ce biti sve ok. Pozdrav svima, a najvise mom starom drustvu Kaji, sanjki i mspopovicu.:zskace:

Pozdrav svima na forumu , imao bi jedno pitanej da li bi neko mogao da mi pomogne oko moje terapije . Da podsetim imao sam pre 2,5 godina infarkt ugrađena tri stenta u dva navrata bio 11 meseci na bolovanju od tada sve ok . Pre tri meseca su mi povećali Tritacel na 2,5 mg ujtru i uveće da bi mi skinuli još pritisak pored njega pijem i beta blokator od 5 mg (Binevol) primetio sam u zadnjih dva meseca da mi je broj otkucaja blago ili povišen znači ranije sam u stanju mirovanja imao oko 60-65 a kada se krećem penjao se do 80 retko preko toga . sada mi je u stanju mirobvanja 72-78 kada se krećem povisi mi se i do 90 . da li je tu problem što mi tritacel smanjio pritisak pa brojem otkucaja srce povećava isporuku krvi ili je možda nešto drugo problem . Da li treba da menjam Beta blokator ? da li je ovo uticaj zimskog perioda i što se samim tim slabije i krećem ( Kada je lepo vreme dosta se šetam i vozim bicikli , sada slabo ) da li ej probelm i to što sam se malo ugojio u zadnjih godinu dan .....? ako neko ima slična iskustva molm pomoć .

Zelim vam mirnu, lepu godinu dragi srcani junaci!

Operacija moje mame se priblizava, 21. januara ide u bolnicu. Sada je brinu dve stvari... kako ce se odvesti do svog mesta posle izlaska iz bolnice (posto put traje dva i po do tri sata)? Da li ce moci da sedi u kolima ili postoji i neka opcija da je sanitet preveze i kako ce se popeti na treci sprat, posto nema lift. Da li neko od vas moze da mi pojasni kako je organizovan taj deo postoperativnog toka? Da li ste bili u stanju da hodate uz stepenice? Jedino sto sma uspela da smislim je da sedne na neku stolicu i da je tako prenesemo uz stepenice do stana... Imate li bolju ideju?

Pozdravljam vas od <3

Srecna Nova godina svima, puno zdravlja u sto manje druzenja sa lekarima! Srcena dlanu budite bez brige sto se putovanja tice, mi smo od Bg udaljeni 300 kilometara, osmog dana od operacije (radjena dva zaliska i baj pas) dovezla sam oca kuci, putovanje je odlicno podneo i sve vreme je sedeo u kolima. Sve to dodje i prodje, pokusajte da budete mirni i razmisljate pozitivno. Pozdrav!

- - - - - - - - - -

Nisam videla ovaj deo sa stolicom, stvarno nece biti potrebe za tim, jeste malo sporije i mozda sa pauzama ali ce izaci do stana. Operacija srca jeste teska ali nije to sve toliko strasno koliko se cini dok se ceka.

Pozdrav i sve najbolje u novoj! Ako nemate mogucnost da je prevezete vecim ud]bnim autom, mozete organizovati prevoz sanitetskim vozilom. Sto se tice penjanja uz stepenice, u trenutku izlaska iz bolnice ona ce biti u stanju da se polako popne drzeci se za rukohvat, uz vasu eventualnu pomoc. Tako sam se ja polako, uz pauze na svakom spratu popela.Nema potebe za nosenje. Bice sve ok. Ne brinite.

A ja imam pitanje za one koji su ranije operisani - ja sam pre nesto manje od 3 meseca -. kada se moze krenuti sa nekim vezbama, rekreacijom... Takodje mi nije jasno da su me sa Dedinja otkacili nakon prve kontrole i uputili na mog kardiologa, kod koga je bilo moguce zakazati tek 10-tog marta!!! A semu za Farin mi odredjuje doktorka opste prakse!! Strasno. Imam frku sto sam dva meseca bez ikakve kontrole. Pa kad se operisu krajnici ide se na kontrolu. Pozdrav i molim da mi se javi neko ko je prosao kroz ovo. Kako se osecaju jelw i jos neki koji su operisani nekako u isto vreme.
Pozdrav.

Litricin moj otac je operisan 2.12 i kontrola mu je zakazana tek za dva meseca od operacije! Mi smo nedelju dana nakon izlaska iz bolnice bili kod lokalnog kardiologa jer nas je plasillo da timo dugo bude bez kontrole. Sto se tice Inr terapiju odredjuje hematolog. On je trenutno u Niskoj banji, lepo se oporavlja, cak je i dobio na kilazi, jedini problem je spavanje na ledjima. Da li i ti jos uvek spavas na ledjima?

Ja sam na leđima spavala mesecima. Onda sam polako počela da se zaokrećem pomalo na stranu, ali samo na kraće vreme, pa malko duže, pa sam onda stvarno mogla da ležim na boku, i tako... polako. U principu - nije zabranjeno ležati na boku, ali ne možete jer boli. Kad budete osećali da možete, slobodno se okrenite kako vam odgovara. Ne postoji neko određeno vreme jer smo svi različiti. Moje najveće zadovoljstvo je bilo kad sam najzad mogla da spavam na stomaku, tek onda sam znala da je rana zaista zarasla. Pa ipak, i do današnjeg dana (osma godina od operacije) najlakše mi je da spavam na desnoj strani ali sa levom rukom nameštenom tako da ne pritiska srce. I dalje mi to veoma smeta.

Što se tiče odeđivanja šeme za antikoagulante - to i nije neka velika mudrost. Vidim da se time bave i kardiolozi, hematolzi, lekari opšte prakse, internisti...
Poenta je u tome da vi donesete rezultat INR (protrombinsko vreme, tj. vreme zgrušavanja krvi) a lekar na osnovu toga smanjuje ili povećabva dozu sve dok ne dobijete rezultat vrednost između 2,5 i 3,5. To je toliko lako da bi pacijeti možda mogli i sami, ali pošto pijemo i razne druge lekove, oni mogu da utiču na rezultate a mogu se pojaviti i neželjeni efekti, pa zato ipak moramo ići kod lekara. Kasnije, posle nekoliko godina, šemu ćete moći da korigujete i sami. Zove se šema zato što se doza može menjati tokom nekoliko dana, recimo 3 ili 4. Evo ja pijem po šemi od 3 dana (1,5 + 1,5 + 2 tablete) a jedno vreme sam imala i šemu na 4 dana. Moj INR je obično 2,5 ali internista kaže da je i to dovoljno.

Back