Operacija srca

Postovani ,

pratim vec neko vreme ovu temu i odmah na pocetku moram istaci da ste zaista sjajna ekipa.Svaka cast na medjusobnoj podrsci i razumevanju, koja dolazi kako iz Vase covecnosti tako i iz suocavanja sa istim problemom. Eto, i sama sam da tako kazem Vas "saborac", buduci da iscekujem operaciju, i mogu vam reci da su mi Vase diskusije dosta pomagale kad psihicki posrnem. Ljudi iz najblize okoline koliko god se trudili da razumeju, ako sami nisu preziveli nesto slicno, ne mogu dati podrsku kakvu nosi razumevanje osobe koja se suocava sa istim problemom, sigurna sam da znate o cemu pricam.:)

Zelela sam jos da Vas pitam za nekoliko informacija, posto, na zalost imate dosta "iskustva" u vezi "Dedinja". Naime, cekam operaciju u toj instituciji kod prof.Chauvauda( Savo) koji je vec u nekoliko navrata dolazio na Dedinje,pa me zanima znate li nesto o njemu i da li je neko od Vas bio njegov pacijent?
Htela bih Vas jos pitati u vezi potrebne dokumentacije koja se nosi na prijem u bolnicu, da li ste analize radili u privatnim laboratorijama ili moraju biti iz drzavnih?
I da li je RTG snimak srca i pluca jedan isti snimak?

Veliki pozdrav za sve i puno zdravlja i jakih otkucaja..Vasa TikTak..:bye:

za Tik Tak ;), koliko god mozemo - tu smo. :heart::heart::heart:
Sve zavisi kad je operacija, tako se i spremas, ako imas dve nedelje do prijema, taman je da prikupis sve. Izuzev ako su zalisci, u tom slucaju prvo moras da sredis sve zube, sve sto i najmanje moze da napravi problem mora napolje.
Za Dedinje - ne mora sve iz doma zdravlja, cak i ne znam da li su poceli da rade sve analize ( Ca,Na.....) pa ako imas parica sto bi te bockali sto puta.
Snimak srca i pluca je jedno isto.
Koja je op. u pitanju?

Drage K aja, sanjka, tajamasha..Hvala vam!!!:heart:

Operacija bi trebalo da bude u aprilu ili maju, sve zavisi od toga kada ce hirurg doci u Beograd. Inace idem na operaciju trikuspidne valvule, po drugi put, jer je ovoj istekao rok,da tako kazem. :) Za ovu sad operaciju su mi rekli da ce ponovo biti ugradjena bioloska valvula, valjda zbog mojih godina, pa me zanima kakva su vasa iskustva? Da li ste imali, imate bioloske zaliske i koliki im je bio vek trajanja? I znate li mozda da li je dobra ili losa stvar ako je valvula velika?

mspopovicu mnogo srece!

Valvula je onolio velika koliko ti je nabildovano srce.
Moje je bilo ogromno, pa je stavljena i džinovska valvula (doduše nije biološka nego metalna), a sada se srce smanjilo na normalnu veličinu ali valvula i dalje dobro "radi". Zato mislim da zbog veličine ne treba da brineš.
Biće sve O.K.
Koliko traju biološke valvule ne znam, ali metalnima je rok 250 godina.
Ako nije tajna - a koliko imaš godina?

Poslednja izmena:
Tik Tak, zaista mi nije jasno, zasto bioloska valvula, kad je ova trajna. Znaci, ti opet ides na operaciju, da zamenis valvulu i da prodjes "sve" jos jednom. Je li tvoj slucaj takav, da moras?
Zar nije jednostavnije piti farin ili sintrom svaki dan, nego svakih 5 godina menjati bioloske zalistke.:dontunderstand:

U pravu je Tajamaša.
Najgore posle operacije je onaj period zarastanja rane i kostiju, a stvaraju se i priraslice. Svako sledeće otvaranje grudnog koša je sve gore.
Sećam se da sam prvih dana posle operacije pomislila na one žene koje idu na estetske operacije "ni jedna ne bi bila toliko luda da ovo sebi uradi namerno i bespotrebno, samo kad bi znale kako je".
Naravno, ovo se ne odnosi na Tik Tak, srce je nešto drugo.

I meni zaista nije bilo jasno zasto bioloska vlvula po drugi put, pogotovu sto ja i koristim antikoagulantnu terapiju svakodnevno, jos od prve operacije. Prvi put je ugradjena zato sto sam bila mala,a razlog je ostao isti iako se broj mojih godina i vise nego udvostrucio.
K aja nije tajna, 28.:)
Tajamash-a to je ono sto me i najvise brine, jos nisam ni otisla na ovu operaciju vec razmisljam da cu morati za odredjeni broj godina opet sve isto. Zbog toga sam razgovarala sa vise hirurga i ovde i u inostranstvu. Svi se slazu u tom misljenju, samo sto u inostranstvu daju mogucnost izbora, ali ne preporucuju, dok se kod nas to pitanje ni ne postavlja tj. ugradjuje se bioloska, osim ako naravno insistiram da bude drugacije. I sad ne znam da li da rizikujem i insistiram na mehanickoj ili da poslusam sta mi kazu i nadam se napretku medicine. Uh, malo mi nedostaju oni dani kad mi je najteza odluka da uparim cipele sa adekvatnom tasnom. ;)

Uh, malo mi nedostaju oni dani kad mi je najteza odluka da uparim cipele sa adekvatnom tasnom. :D:D:D

Tik Tak, valjda lekari znaju najbolje. Sigurno postoji razlog za to. Ja, koliko sam proucavala na internetu o bioloskoj i mehanickoj valvuli, prednost mehanicke je u tome, sto se stavlja za sva vremena i piju se do kraja zivota antikoagulanti, a bioloska obicno traje 5 godina ali je njena prednost, sto ne stvara ugruske i ne piju se antikoagulanti. A vidis, ti ih pijes???

I dok se kod nas to pitanje ni ne postavlja tj. ugradjuje se bioloska, osim ako naravno insistiram da bude drugacije. ;)
Gde je to "kod nas"? Nisam čula da su ikoga u Srbiji i pitali hoće li biološku - automatski stavljaju metalnu...
Hajde, razumem da detetu ugrade biološku pošto raste, ali odraslog čoveka seći svakih 5 godina, pa to je van svake pameti!
Možda ti organizam ne podnosi strano telo pa zbog toga?
Mislim, antikoagulante svejedno piješ, pa zašto bi te seckali celog života :dontunderstand:
Jesi li nekada pitala svog lekara o tome? Baš me zanima šta je objašnjenje za toliki sadizam.

Danas sam se vratio sa Dedinja neobavljenog posla ... Nisam imao sreće, kod mene su mesta sa kojih dolaze neregularni impulsi nedostupna ... Jedan fokus je u glavnom čvoru koji nadražuje srce da radi i ako bi se pokušalo bilo šta presekli bi taj čvor i onda bi jedina solucija bio pejsmejker .. Drugi je u levoj komori iu koju se ne može ući kroz veštački zalistak ... Ostali su još neki lekovi sa kojima nismo vežbali ... Jedino što su utvrdili da nisu uspeli da izazovu tahikardije koje mogu biti opasne, pa se sa velikom verovatnoćom može reći da mi nisu pretnja ... Dakle, moram prihvatiti raspoloživi nivo kvaliteta života koji, kad zrelo razmislim, i nije tako neprihvatljiv ...

Ono što je bilo vrlo tužno za mene je da sam na odeljenju bio sa četvoricom dečaka od 16, 17 godina koji pate od aritmija od najranijeg detinjstva ... Ali srećom, kod dvojice je uspelo, a druga dvojica su na programu danas posle podne ... Jedva čekam jutro da čujem da su dobro i da idu kući ..

I dok se kod nas to pitanje ni ne postavlja tj. ugradjuje se bioloska, osim ako naravno insistiram da bude drugacije.

Draga Tik Tak, ovo nije tačno.... Kod nas se biološki zalisci ugrađuju deci u razvoju i starijim osobama kojima je prognoza životnog veka manja od 10 do 12 godina ... Nova generacija bioloških zalistaka traje više od 10 godina ... Svi oni kojima se prognozira duži životni vek obavezno dobijaju veštački zalistak ... Ovo je meni rekao dr Mićović pred moju operaciju, tako da u to možeš biti 100% sigurna ... Pacijentu se u ovim zahvatima ne daje mogućnost izbora, to odlučuje konzilijum ..

Vidim da nisam bila konkretna pa sam izazvala zabunu svojim odgovorom. Dakle, lecim se u decijoj klinici u Tirsovoj (odeljenje za odrasle sa urodjenom srcanom manom) a operacija ce biti na Dedinju. Lekari u obe institucije su mi rekli za valvulu da ce biti bioloska,i to tek kad sam pitala. Kazu da se ni ne postavlja to pitanje (u mom slucaju,a ne kao opste vazece pravilo) iz nekoliko razloga. Kad je u pitanju osoba zenskog pola koja bi u buducnosti trebala da se nosi sa trudnocom, postoji manja opasnost od plucne embolije i mozdanog udara itd. Ja sam pitala bas iz tog razloga sto znam da zivotni vek bioloske valvule nije neogranicen, vec traje od slucaja do slucaja. Moja trenutna traje vise od 10 godina, a kazu mi da je u slucaju jednog pacijenta trajala i 20god. Znam da je mehanicka trajna, pa sam se zato i raspitivala, kako bih izbegla buduce operacije. I postoji mogucnost da se na licno insistiranje ugradi mehanicka (pitala sam),
ali mi svakako nisu preporucili.

mspopovicu a zasto vam nisu implementirali pace maker? zao mi je sto niste uradili ono zbog cega ste isli:(

pozdrav..:bye:

Tik Tak, pretpostavila sam da je tako nešto, zato sam te i pitala za godine (jeste da se dame ne pitaju :rumenko:).
Nadam se da će biti sve O.K., pa da se za jedno dve godinice selimo sa tobom na bebeći forum :lol:.
Ti si mlada a ljudsko telo je neverovatna snažna mašina. Da si samo videla kakvih sve staraca ima koji su operisali srce, mnogi su bili toliko oronuli da im je anestezija bila najveći problem, a opet su preživeli operaciju i imaju prilično normalan život. I danas se čujem sa jednom baka-Dragicom sa N. Beograda, ima preko 70 godina i lepo funkcioniše.

Još jednom hvala na podršci, to mi stvarno mnogo znači ... Razrešenje dileme je pola posla, isključuje se ono " šta bi bilo kad bi bilo ". Mnogo mi znači i to da su mi izričito rekli da mogu da se krećem bez ograničenja, u skladu sa svojom fizičkom kondicijom (što sam ja i radio), kao i da slobodno mogu da vozim automobil. Pejsmejker nije solucija za mene, u ovom trenutku to bi bio prelaz na niži kvalitet života. Dobio sam novu kombinaciju lekova, ima još da se vežba ...

Evo jednog linka, ne znam da li sam ga ranije kačio : http://www.valvereplacement.org/forums/forum.php?

Tu može da se vidi da se u USA preferira biološki zalistak, bez obzira na reoperacije ... Vredi pogledati.

Mspopovicu dobro dosao nazad, mada znam da ti osecaj bas i nije sjajan. Ali, ajde da kazemo da ces se sa datim nauciti nositi i ziveti najbolje sto mozes. To nam je sto nam je, za sad. Medicina gura napred iz dana u dan, pa mozda za par meseci iznedre jos koji lek za aritmije a da ga nisi probao :mrgreen: I bude bas za tebe ;)
Ja sam resila da ne odustanem i obidjem jos pet i vaskularnih i neurologa ako treba, negde ce se neko resenje pojaviti, a u medjuvremenu da koristim noge umesto biciklice ili kola.
Tik Tak, ono sto je i meni dr Micovic rekao uoci operacije je da vestacke traju sigurnih 20 godina, jos nisu sigurni koliko mogu da izdrze, svi su im pacijenti sa ugradjenim vestackim jos zivi. Ali farin bi bio veliki problem (uopste se ne sme koristiti u trudnoci), tako da ti verovatno zato i predlazu biolosku. I sto rece mspopovic, u svetu uglavnom i ugradjuju kod mladjih.

Back