Operacija srca

Sad si možda stvarno kući, sad si PRAVlI DRUG ČLAN!
Nije to mala stvar, čestitam ti od srca što si sve pregurala i što će svaki dan biti sve bolji.
I sve što te boli je normalno, ali čini mi se iz svega kako si pisala do sad i "studirala" da ćeš se izboriti sa svim.
Dobrodošla ti nama ponovo ;)

Litricin i Sanjka,hvala vam,hvala svima ! Danas sam dosla kuci,osmi dan od operacije. Dosta se dobro osecam,a najveci problem su mi bolovi u ramenima i ledjima. Ranu i ne osecam,ali ledja me razbise. Da se ne ponavljam,svi zaista vise nego sjajni ( cistacice,servirke,sestre,lekari)... Bice pitanja,tek sam stigla kuci. Veliki pozdrav za sve

Dragi srcani, evo kratkog izvestaja o oporavku moje mame. Kod svoje kuce je sada, vec deset dana i polako ulazi u svoju rutinu. Bila je dugo u bolnici zbog komplikacija koje su moguce kada se starijim pacijentima ugrade istovremeno dve valvule (pojavila se atrijalna fibrilacija), a zatim je, zbog straha, sledeci mesec u kucnim uslovima (kod nas) provela u krevetu ne zeleci da ustaje i da se seta. Imala je perikardni izliv po izlasku iz bolnice, na jednoj kontroli su rekli da se povukao da bi na redovnoj kontroli na dedinju primetili ponovo prilican izliv i nalozili kontinuirano i cesto pracenje zbog pretecih tamponada. Tamponade se na srecu nisu javljale, imamo utisak da se i izliv povlaci. Kontrolisali su je razliciti lekari u razlicitim ustanovama i na razlicitim aparatima, pa ne mozemo da poredimo rezultate. Sada se i vise krece i zivnula je malo, tako da se nadam da ce se i taj izliv povuci potpuno. Njeno stanje je mnogo bolje nego pre operacije, penje se na treci sprat bez lifta bez poremecaja u radu srca, jedino je bole noge i ima upalu ono malo misica sto joj nisu atrofirali zbog dugog lezanja :). Ponavljam da mama ima punih 76 godina, prilicno je mrsava i slaba i sve je proteklo dobro. Ovo pisem zbog svih onih ciji se roditelji spremaju na operaciju i brinu se zbog njihovih godina i fizickog stanja. Da nije bilo tog velikog postoperativnog straha zbog koga je moja mama lezala u krevetu dva meseca, do sada bi se sasvim oporavila. Neverovatno je kojom brzinom tece oporavak posle ove operacije i koliko brzo se ljudi vracaju u normalan zivot. Posmatrala sam druge pacijente u bolnici, bila sam tamo svakog dana i sve to izgleda mnogo bolje nego sto svi mi zamisljamo. Zelim takodje da odam priznanje svim srcanima sa ove liste, sto su prosli kroz sve hrabro i sto su sebi produzili zivot i popravili njegov kvalitet. Hvala vam i na svim savetima koje ste nesebicno delili, meni su mnogo pomogli da preguram ovaj period, da razumem sta mi lekari i sestre govore i da saradjujemo kako treba. Da li je neko od vas nabavio kucni aparat za odredjivanje inr-a sa trakicama? Znate li koliko to kosta? (Videla sam na internetu da se jedna verzija zove coaguchek, ali jos nisam nasla blizu informaciju o njemu). Nemam pojma da li to mozemo sebi da priustimo... Masem vam i pozdravljam vas od srca :)

Poslednja izmena:
Ja sam taj aparat svugde tražila, ali izgleda da ga u Srbiji nema. Navodno ga ima u Mađarskoj, ali ako ga i kupiš problem će biti nabavka trakica.
Uostalom, INR se često kontroliše prve godine, možda i kraće - dok se ne ustanovi odgovarajuća doza antikoagulanta a posle kad se setiš, na svakih par meseci. Zato nemoj da se sekiraš ako i ne nađeš ovaj aparat, analiza u privatnim laboratorijama košta samo 380 dinara. Ne znam da li su ti rekli da analiza INR može da se radi u bilo koje doba dana (ne mora se pre doručka i uzimanja lekova) ali dan pre vađenja krvi ne treba preterati sa hranom koja ima mnogo kalijuma (lisnato povrće, salata, banane, grejpfrut....) da se ne bi pokazao nerealni rezultat.

Litricin i Sanjka,hvala vam,hvala svima ! Danas sam dosla kuci,osmi dan od operacije. Dosta se dobro osecam,a najveci problem su mi bolovi u ramenima i ledjima. Ranu i ne osecam,ali ledja me razbise. Da se ne ponavljam,svi zaista vise nego sjajni ( cistacice,servirke,sestre,lekari)... Bice pitanja,tek sam stigla kuci. Veliki pozdrav za sve

Da se i ja javim da pratim forum I cestitam na hrabrosti i zelim brz oporavak falkenstajner, Srcenadlanu i svima koji su pregrmeli najteze ili se spremaju.
Bice samo bolje a ide i leto pa se spremajte i za more, planinu i sl. Ja sam isao na more posle mesecipo dana (samo se nisam kupao, iako ne vidim ubedljiv razlog zasto) pa sam ubedjen da i vama nece smetati. U svakom slucaju, sa prolepsavanjem vremena bice svima sve bolje.

Hvala siniskovic :) Cini mi se da svaki dan donosi neki boljitak. Apetit se polako vraca,i to mi je drago jer sam bila kao avet.Jos uvek imam neki grc kada treba da se odaljim od kuce. U kuci imam neku sigurnost,tako da setnju praktikujem oko zgrade. Plasim se da mi ne bude lose,ali verujem da ce taj strah vremenom nestati. Ove godine mi nije preporuceno more,tako da se nadam Zlatiboru i Niskoj banji.Posto sam iz Beograda,zanima me da li je neko ko je iz Beograda uspeo da dobije Nisku banju za rehabilitaciju ? Veliki pozdrav svimaaaaa :D

Juce smo nesto bas komentarisali da je trebalo da prodje gotovo 20 dana da bih prvi put stvarno jela. Do tad je sve bilo zato sto znam da moram. A pored toga, culo mirisa je bilo toliko izostreno (nije kod svih, ne znam zasto) da sam htela da skrenem.
Sto ni malo nije doprinosilo apetitu :))
Setnju i ne pokusavaj sama, nije ni pametno. Do banje sam uvek dobijala nekog uz sebe (mada sam se tad bunila ali su bili u pravu) i upravo tako, krug oko zgrade, pa sl dan do sledece...za mesec dana stignes bas daleko a strah se polako gubi kako daljinar raste.
Normalno je da se bojis, na pocetku su padovi pritiska i malaksalost bas pojava.(Padala sam i sa kreveta :roll:)
A to ne doprinosi sigurnosti.Kako telo jaca tako i strah nestaje.
Banju sam dobila ali pomocu greske.
Tad je vec bio problem da Bg pacijenti idu u Nis, ali posto je moj "izabrani" lekar napravio gresku (uopste nije naveo op. vec samo problem sa zaliscima) oni te mene lepo odbiju za bilo kakvu rehabilitaciju.
Odem i pozovem nadleznog za komisiju i lepo pitam zasto se uopste dostavlja otpusna lista iz bolnice sa misljenjem ako oni to ne citaju.
I tako dobijem da biram hocu li banju ili Sokobanjsku.
Sad nista od toga, koliko znam.
A mozda imas nekog komsiju, rodjaka ...pa da sredi stvar :per: ako to stvarno zelis.
Srecno ti.

Pokusacemo nesto,mada svi kazu da cu Nisku b. tesko dobiti. Javljam svakako. Zanima me,cime je najbolje da mazem oziljak. Uskoro prolazi mesec dana od operacije,otpale su sve krastice,suvo je i jako sam zadovoljna kako izgleda oziljak. Ne bih da ispadnem povrsna,najbitnije je da je sve dobro proslo. Cula sam za kremu dermatix,a kazu da je i Saljicev melem dobar.

Pozdrav i dobar oporavak!! Meni su ponudili sokobanjsku - niska je samo za pacijente iz unutrasnjosti.
A nisam zelela u tu Sokobanjsku - sa cim se i moj lekar slozio. Oziljak mazem jos uve (proslo 6 meseci) Saljicevim melemom, odlican je.
Inace, videces, sada ti je najveci problem spavanje na ledjima. Ja sam se vratila maltene na svoj ritam. Vezbam, setam - tj. brzi hod na Savi itd.
Polako sve dolazi na svoje. A sto se tice apetita, vise bih volela da ga nisam imala, sada moram da skidam oko 3 - 4 kg!
Pozdrav svima na ovom forumu - mnogo znaci pre i neposredno posle operacije

Imas pravo Kaja, i duze nego neposredno posle operacije. Ali u to vreme ima malo i panike, nepoznatog, posle se polako vracamo u normalu. Ja mislim da cu nakon 8 g. zaboraviti
i da sam operisana.
No, htela sam da pitam drugare koji su imali rekonstrukciju yaliska da li su imali slicnih iskustava - 6-7 meseci nakon operacije.
Veoma niyak pritisak, pa onda recimo u toku noci skok istog. Napominjem da pijem samo pola bisoprolola na dan
Takodje povremeno imam ostre bolove u stomaku, a procitala sam negde da mogu biti simptomi srcane slabosti Radila sam ultrayvuk abdomena i sve je ok.

Imas pravo Kaja, i duze nego neposredno posle operacije. Ali u to vreme ima malo i panike, nepoznatog, posle se polako vracamo u normalu. Ja mislim da cu nakon 8 g. zaboraviti
i da sam operisana.
:zcepanje::zper::zcepanje:
Ovo ipak NIKAD neces zaboraviti :heart:
A na postavljeno pitanje (posto sam i ja "rekonstruisana" nemam odgovor.
U pocetku sam i merila pritisak (zbog stalnih tahikardija i padanja i slepila), posle me smorilo. I sad kad se udostojim kontrole, bude jako nizak. Ali takav pritisak mi je bio i pre op. pa ne mozgam previse.
Bolove u stomaku nisam imala,pa na to pitanje ne bih znala da ti odgovorim ali tragaj dalje, sigurno da postoji neki razlog.:bye:

Pozdrav za sve drugare ☺ Danas idem na prvu kontrolu na Dedinje. INR mi je 2,35. Ono sto sam primetila je da mi opada kosa. Nista dramaticno,ali je evidentno. Pijem farin,pa me zanima da li je neko imao problem kao ja. Nadam se da je to samo privremeno.

Pozdrav za sve ! Samo da javim da sam bila na kontroli i da je sve proslo u najboljem redu. Dobila sam i dozvolu da idem na more,ali cemo to ipak preskociti ove godine. Cekam da mi odgovore da li cu dobiti Nisku banju,jer u Sokobanjsku svakako ne bih isla.
Inace se dobro osecam. Nekad i zaboravim da sam operisana,tako mi to deluje daleko,a nije ni dva meseca proslo.

Pozdrav za sve drugare ☺ Danas idem na prvu kontrolu na Dedinje. INR mi je 2,35. Ono sto sam primetila je da mi opada kosa. Nista dramaticno,ali je evidentno. Pijem farin,pa me zanima da li je neko imao problem kao ja. Nadam se da je to samo privremeno.
Ne sećam se gde smo to komentrarisali ali negde napred imaš o opadanju kose. Svi antikoagulanti hoce da naprave to. A i posle svake anestezije se dešava, provereno.

Rešio sam da napravim rezime , sutra je tri godine od kada sam imao infark . Da podsetim istog dana mi je u Zemunu ugrađena dva stenta , posle deset meseci ugrađen još jedan stent posle jedanaest meseci počeo da radim. Kako mi se sada ? Najbolje reći da se osećam solidno vratio sam se na staro radno mesto ( Vatrogasac . spasilac) . Idem redovno na kontrolu svakaih 6 meseci krvna slika solidna EKG odličan , radio dva puta test opterećnja u ovom periodu , oba puta izdržao max opterećenej uz solidno ponašanej srca ...... Lekove pijem redovno i nije se menjala terapija za ova tri godine ,
Ali stalno postoji neko ali , jako loše reagujem na prehlade i grip , čim dobijem i najmanju temperaturu odma mi skače broj otkucaj hvata me panika i ulazim u začaran krug postajem nervozan ( stres) polako mi se pojavljuju preskoci ili bolje reći izostaje mi poneki otkucaj .....

Zbog toga me i nervira sve ovo oko mog posla , stres i ne izvesnost su izgleda mi usađeni u mozak .... Koliko ozbiljno da svatim to što mi povremeno preskače srce to je otprilike 40-tak izostanaka u 24 sata i to samo mogu reći u stanju mirovanja , kada spavam nema ih kada se šetam ili nešto radim takođe ih ne osećam . naravno to se ne dešava svaki put uhvati me tako par puta godišnej traje po nekoliko dan ai nestanu kao što su se i pojavili ? Da li neko ima sličnih problema i kako reaguje na to . Da li da pijem nešto za smirenej ili ne ?

pozdravljam drugare sa Zlatibora! sedam meseci od operacije. vracam se u kondiciju, jutros se popela na Cigotu!!!ovo mi je individualna rehabilitacija kako na neku oficijelnu nisma ni isla. Divno je sto nema onog teskog zamaranja uzbrdo. Pocetnicima zelim strpljenje, ostalima uzivanje

Imam problem sa tumacenjem dijagnoze i uopste znacenje operativnog zahvata koje je primenjeno kod mog oca. Imao je operaciju mitralnog zalistka u KCS. Po zavrsetku operacije kardiohirurg (Bilbija) je rekao da je izvrsena rekonstrukcija zalistka. Na otpusnoj listi KCS glasi:
Operacija: Ciruclatio extracorporalis. Resectio quadrangularis P2-3 slidig plastica cuspidis posterioris. Anuloplastica cum Medtronic future ring No34. Drainage mediastini Nol. od 14.5.2015. god zatim da je radjena ehokardiografija 18.5. koja kaze da se registruje rekonstruisana mitralna valvula sa MR do 2+ a pre operacije 4+
E sada ono sto mene buni, prebacen je u Prokuplje i tamo je bio do juce, sada kad je izasao na otpusnoj listi pise ugradnja vestackog zalistka i antikoagulativna terapija dozivotno itd.. tako da sada i ne znam da li mu je zalizak zamenjen ili rekonstruisan? Glupo je ovo sto pitam. ali zaista imam problem.
Inace on je 54. godiste, oseca se dobro, cak po meni i vise nego dobro jer nema nikakve simptome i radi teze stvari nego sto bi smeo. Cak je vozio i motor veliki do sela i nikako nije pristajao da ide kolima.. malo vise je nedokazan iako moze napraviti veci problem. Pozdrav i hvala

Pa iz Prokuplja je poslat u KCS i svi koji su bili gore su prebaceni u regionalni zdravstveni centar, da li zbog mesta ili cega vec ne znam. U KCS je bio samo 5 dana dana nakon operacije, zatim u Prokuplje do skidanja konaca. Ne znam samo da protumacim latinski naziv operacije..

Back