Draga Sanela, dobro nam došla

Na žalost, na pravom si mestu (mislim - bolje bi bilo da ti ne trebamo), ali šta je tu je.
Većina nas ovde ima ugrađenu veštačku valvulu, neki i još ponešto, pa ako imaš vremena čitaj od početka, saznaćeš da imamo različita iskustva, i tako steći neki opšti utisak. Svi smo mi kardiološki pacijenti i niko od nas nije lekar, tako da ti možemo reći svoja iskustva, ali ne i stručno mišljenje.
Svi smo mi pred operacijom bili i zbunjeni i šokirani, većina nije znala ni o čemu se radi, a još manje kako živeti dalje.
Operacija valvule iliti zaliska jeste teška i komplikovana. Teška je jer je srce glavni pokretač našeg tela, a njemu je teško i prići. Mora se raseći grudna kost, pomeriti pluća, preusmeriti krvotok na veštačko srce - pa tek onda raditi operaciju. Pre toga se mora dobro odrediti vrsta i dužina trajanja anestezije. Ni posle operacije ne reagujemo svi isto, pa su još nekoliko meseci neophodne vrlo česte posete kardiologu.
Ipak, svi smo još tu i nisam čula da je neko preminuo na operaciji ili zbog nje. Kardiohirurzi su se toliko izveštili da već operišu rutinski. Ja ti govorim o iskustvima iz Srbije, a ako će tvoj dragi biti operisan u Beču onda možeš biti zaista spokojna, jer je tamo i oprema i zdravstveno na mnoooogo višem nivou nego kod nas. Pretpostavljam da će bolničko osoblje da razgovara sa tobom i objasniti šta se dešava sa tvojim suprugom i na šta da obratite pažnju posle intervencije.
Ne sećam se da je neko od učesnika na ovoj temi imao virus na srcu, ali ako jeste - pozivam ga da se javi i pomogne.
Javljaj nam šta se dešava sa suprugom i šta lekari kažu, a mi ćemo pomoći ako ikako budemo mogli.
Ako ništa drugo, bićemo u mislima uz tebe i supruga i navijaćemo da sve dobro prođe.