Operacija srca

hallo
zovem se sanela
molim za bilo pomoc u vezi ugradnje vestackog srcanog zaliska.
zivimo u becu i muz mi je imao par dana povisenu temperaturu,da bi odjednom skocila na 41,7,otisli smo na hitnu,izvadili su mu krv i sedimentacija je bila 160.ostavili su ga u bolnici na daljnjim pretragama.da bi nam danas nakon nedelju dana rekli da ima neki virus na aortnom zalisku i da treba hitno da se uradi ugradnja vestackog zaliska.bakterioloski nalaz ce biti gotov za 3 dana,ali nikakvi lekovi ne mogu vise da pomognu.sada smo obadvoje van sebe.prvi puta se susrecemo sa ovim.molim vas da mi objasnite koliko je teska ta operacija i da li je stvarno" rutinska" kako su nama ovdje rekli?i kako poslije?hvala vam svima unaprijed

Draga Sanela, dobro nam došla :zag:
Na žalost, na pravom si mestu (mislim - bolje bi bilo da ti ne trebamo), ali šta je tu je.
Većina nas ovde ima ugrađenu veštačku valvulu, neki i još ponešto, pa ako imaš vremena čitaj od početka, saznaćeš da imamo različita iskustva, i tako steći neki opšti utisak. Svi smo mi kardiološki pacijenti i niko od nas nije lekar, tako da ti možemo reći svoja iskustva, ali ne i stručno mišljenje.
Svi smo mi pred operacijom bili i zbunjeni i šokirani, većina nije znala ni o čemu se radi, a još manje kako živeti dalje.
Operacija valvule iliti zaliska jeste teška i komplikovana. Teška je jer je srce glavni pokretač našeg tela, a njemu je teško i prići. Mora se raseći grudna kost, pomeriti pluća, preusmeriti krvotok na veštačko srce - pa tek onda raditi operaciju. Pre toga se mora dobro odrediti vrsta i dužina trajanja anestezije. Ni posle operacije ne reagujemo svi isto, pa su još nekoliko meseci neophodne vrlo česte posete kardiologu.
Ipak, svi smo još tu i nisam čula da je neko preminuo na operaciji ili zbog nje. Kardiohirurzi su se toliko izveštili da već operišu rutinski. Ja ti govorim o iskustvima iz Srbije, a ako će tvoj dragi biti operisan u Beču onda možeš biti zaista spokojna, jer je tamo i oprema i zdravstveno na mnoooogo višem nivou nego kod nas. Pretpostavljam da će bolničko osoblje da razgovara sa tobom i objasniti šta se dešava sa tvojim suprugom i na šta da obratite pažnju posle intervencije.
Ne sećam se da je neko od učesnika na ovoj temi imao virus na srcu, ali ako jeste - pozivam ga da se javi i pomogne.
Javljaj nam šta se dešava sa suprugom i šta lekari kažu, a mi ćemo pomoći ako ikako budemo mogli.
Ako ništa drugo, bićemo u mislima uz tebe i supruga i navijaćemo da sve dobro prođe.
:zpozdrav:

Poslednja izmena:
Cao svima....
Potrebne su nam informacije u vezi operacije bajpas u Klinickom centru Srbije. Posle uradjene kateterizacije u Zemunu,predali smo dokumentaciju na Dedinje i tamo bi stigli na red za godinu dana.
Odlucili smo se za zajednicku listu i preusmerili su nas na KCS gde bi stigli za dva meseca na red. Kakva su iskustva ,lekari ,osoblje .... za KCS.

Bilo gde da radite bajpas opušteno , toliko je postala to rutinska operacija da je tako sve jedno gde će da vas operišu . Valjda će da vam se uskoro neko javi ko je imao i lična iskustva sa KCS . Ja bi postavio pitanej za ostale članove foruma : Da li neko koristi lek "Artero Protekt" koji se reklamira ? Imama blago povišen holesterol pijem statin od 10 mg , ali zato imama povišene trigliceride koji su skočili na 3 ! dobio sam informacije da ovaj lek čisti arterije i smanjuje loš holesterol , u celosti pomaže ko doboljenja krvnih sudova . Molim vas za mišljenje .

jedno pitanje . Otac mi je operisan u KCS pre dva dana...jos uvek nije proslo 48h . Trostruki bajpas...nije bio jak infarkt pa su odlucili odmah da ga operisu...inace od infarkta nije proslo ni 15 dana. Ima 62 god.Nesto me brine ...juce su nam rekli kako mu i dalje daju lekove za stimulaciju srca, ne govere nam koji je to lek. Ne spominju izlazak iz sok sobe. Ne znam da li je to normalna procedura...kakva su vasa iskustva?

Ove stranice sam iscitavala 100 puta dok mi je otac bio na operaciji...pa evo njegovog iskustva
Infarkt je imao 6.1.2014. osetio je umor, nije imao nikakve boleve dr u Urgentnom je vikao na njega sto nije isao u svoj dz nego svi brze- bolje u Urgentni. Tek kada je uradjena analiza krvi shatili su da je infarkt. Infark je ostavio mala ostecenja ali glavna aterija je bila bas mnogo zapusena pa stentovi nisu dolazili u obzir.
Operisan je 21.1 trostruki bajpas, certi sata trajala operacija. To vece je bio nestabilan jer srce jos uvek nije bilo dovoljno oporavljeno. Ono sto je cudno na uz srca njemu su primecene minimalne promene da je otisao privatno kod lekara ...rekli bi mu -ti si zdrav covek...tek kada su ga otvorili videli su da nije to bas tako.
U skok sobi je bio 6 dana..dva dana u polu intenzivnoj , jedan na odeljenju. Sest dana su mu davali neke lekove za potporu srcu.
U bolnici je ustao tek sedmog dana...setao sve super...i dodjemo po njega...da ga izvedem iz kola do zgrade koja je udaljena 30 m...presekao ga vazduh oko -5 c...poceo je da pada u nesvest....poludela sam,sa njim od 190cm. To mu je bio bas napor...ceo dan je prespavao.
Ono sto je meni bio bas problem,sto mislim da je bezveze reseno u KCS je da ne mozes da dobijes informacije. Moj otac je toga dana bio drugi na listi, operacija je pocela oko 15.30 ...ja zovem, kazu mi ne dajemo informacije preko telefona dodjite sutra od 12.30...pa da poludis do sutra. Nece da daju informacije preko telefona a ne dozvoljavaju licno da dodjes. Onda moras da nadjes alternativne nacine da dodjes do informacija.
Sada ima malo vode u plucima, sto su nam rekli da je normalno, neku bakteriju, deluje mi malo uplaseno...ima 62 god i polako se oporavlja.
Ova opercija je podjedanko stresna i za samog bolesnika ali i za celu porodicu.

cao svima
ufff,nekako smo i to pregurali.Operacija je bila 11.02.Bio je dva dana u sok sobi,4 na intenzivnoj a sada u ponedjeljak bi trebao da izadje iz bolnice.
Ugradili su mu mehanicki zalisak.Ne znam da li je to kod svih tako ali on se na dan operacije prvi puta onesvestio,drugi puta je bilo cetvrti dan i onda jos dva puta.Doktori nam nisu dali nikakav odgovor na to.Bilo je ili je od straha ili mu je pritisak mali ili...No sada nema vise tih problema.Jos uvek ne moze da predje ni pet stepenica.Mislim da je to jos od toga sto je toliko dugo bio pod temperaturom a i omrsavio je 10 kg.Prvo su rekli da ima neki virus a ustvari je bila streptokokna bakterija,Zalizak su promenili,aortu su "ocistili" a i taj deo pre zaliska su "ocistili".Jos uvek prima penicilin infuziju 15 000000 tri puta na dan zbog te bakterije a kada izadje morat ce piti penicilin tablete.Ne znam da li svi moraju da primaju penicilin.A sada na ultrazvuku,juce,su mu rekli da mu neki zalizak malo propusta.ni to ne znamo sta znaci,da li neki drugi ili ovaj sto je operisan.Mada oni kazu da je to normalno, da to skoro svi ljudi imaju.A da i srce mu jako preskace,ne uvijek ali cesto i to kazu da je ok.
Ja se stvarno izvinjavam sto pisem ovako,ali bi htela sto vise da kazem a sto manje da pisem

Postovani forumasi,
drago mi je da se teme dobro rascesljavaju.Nadam se da moze neko da nam prenese iskustvo nakon operacije -trostruki by pass srca je u pitanju i operacija karotide.Suprugov otac je operisan pre tri dana na KBC Dedinje a informacije su vrlo sture!!

Hvala puno dragi ljudi

Pozdrav, meni je 60 godina, prvi put se javljam i molim za savet.dijagnoza mi je relevantna stenoza ha glavnom deblu na nestu gde se racva ca 70% suzeno. Pored ovoga stenoza na tri zile (koronarke). Savetovana mi je operacijabajpasa (3-4). Kazu nije bas hitno ali dobro bi bilo ipak da se uradi sto pre. Inace nemam tegoba, krvna slika je u redu, i do ove dijagnoze bavio sam se sportom, kombinovano trcanje i hodanje do 10 km 3 - 4 puta sedmicno. Moliobih za odgovor, jer strah me je i ne znam koliko vremena jos imam za razmisljanje ( ako ga uopste imam). Unapred hvala.

Dragane7777,
javljam Vam se zato sto smo slicnih godina i zdravstvene forme pre operacije, pa sam ubedjen i posle operacije, sudeci po vlastitom iskustvu, iako nam dijagnoze nisu iste. Pogledajte sve moje, i ostalih clanova, postove, jer sam sve detaljno opisao od pripreme do rehabilitacije, na Dedinju, ako tamo mozete da se operisete. i ne plasite se nicega. Bilo je vecina pacijenata sa bajpasom, a ja sam imao rekonstrukciju mitralnog zalistka i jedan mali bajpas, i vecina je ustala i hodala skoro bez problema v ec posle 3-4 dana. Retko koji se zalio na bolove, i ako ne bude neke temperature ili slicnih malih komplikacija, kuci ste za 10-tak dana. U pincipu, sto u boljoj i pozitivnijoj formi udjete, lakse ce te sve podneti. Cak i oni kojima su vadjene vene iz nogu za bajpas (meni nisu), se nisu zalili na bolove, a sa jednim pacijentom sam i sada u kontaktu i ne zali se na nista. Drugi prijatelj e imao tegobe dok nije prpradila sekundarna cirkulacija umesto isecene vene, ali je u globalu sve sada dobro, posle 5 god.A on je imao tezak infarkt, dok Vi necete cekati da vam se to desi, kao i ja sto nisam cekao. Ne razmisljajte uopste, hvatajte red na Dedinju, birate sami hirurga, ukljuciv i nacelnika, a svi su izvanredni. Ako ne znate nikog, razmislite o mom hirurgu, dr. Pericu, koga Vam toplo preporucujem, a videcete i zasto. Svakog jutra, kao vojnik, on ce doci licno do vase postelje, i popricati sa Vama, optimisticki. A ako se plasite bola, verujte da sam najvecu bol imao kod vadjenja drena, a to je bol jacine uboda pcele. I najpohvalnije, niko Vam nece ni pomenuti neko placanje, osim participacije ako niste oslobodjeni po zakonu.
Posto smo slicni, sada nemate tegobe, u sportskoj formi ste, slicnih godina, ubedjen sam da ce te proci slicno kao i ja, a za doktore je to, maltene, rutinska i dobro usavrsena operacija, iako vrlo komplikovana i teska. Imajte puno poverenje u njih, jer je iz njih nekoliko decenija primene i hiljade operacija godisnje.
Pozdrav, i ne oklevajte.

Postovani Siniskovicu, zaista Vam hvala na odgovoru. Buduci da zivim u Duesseldorfu, tamo sam se i operisao 19 februara. Mogu samo da potvrdim svaku Vasu rec, a vi ljudi koji ste u nedoumici stisnite i napred. Moja je operacija trajala 6 casova, no hirurg nije n mlimetra odstupio od onog kako je nagovestio tok operacje: koristenje grudnih artrija (mamarija) te rad na kucajucem srcu bez masine srce pluca. Inace hirurgu je 37 godina, vec 10 godina operise. Moram da pohvalim i anesteticara, jer posle 8 sati narkoz odmah sam znao i moje i imena ostalih clanova poodice. Molim Boga da i nastavak id ovim tooom. Siniskovicu ostajemo u kontaku, zamolite administratoa moju e-mail adresu. Srdacan pozdrav.

postovani Dragane,
dobrodosli u novi zivot, sa poboljsaniom cirkulacijom i manje opterecenim srcem. Drago mi je da ste se vec odlucili i obavili operaciju, i da ste prosli dobro, slicno meni. malo sam zakasnio sa postom, jer ste rekli da nije hitno i da razmisljate, ali jos bolje sto ste to brzo resili i sto moj post niste citali kao nesto sto tek treba da uradite, vec posle uradjene intervencije. Vidim da su i Vama iskoristili venu mamariu za premoscavanje zapusenih arterija, i da su to radili na kucajucem srcu. Svaka im cast, jer mi nije poznato da se kod nas to radi, ali ja sam laik, mozda se u odredjenim slucajevima i radi. Verovatno ste sad u bolnici ili ste vec izasli, pa Vam u svakom slucaju zelim brzi izlazak na setnju i u nadolazece prolece (bar kod nas je takvo vreme). Potrazicu Vasu e-mail adresu, a ako koristite Skype, mozete me pod istim imenom tamo naci. Ako dolazite/prolazite kroz Beograd, molim Vas da se javite i da se upoznamo.
Pozdrav.

postovani prijatelji, forumasi,
evo danas mi je deveti dan nakon operacije, kao sto sam gore naveo 3 bajpasa. Od juce sam kuci, od 12.marta trebalo bi da idem na rehabilitaciju. Sa svojim novim drugom, forumasem Siniskovicem odlucili smo da ponekim savetima pomognemo ponajpre u psihickoj, a zatim i u fizickoj pripremi za operaciju. Za pocetak, iako ste puni straha, svi smo bili, nema junaka, sasvim pragmaticki stavite na vagu sta dobivate a sta mozete da izgubite ( naravno uracunajte i rizik, ali NISTA na ovom svetu ne ide bez rizika, nazalost). Ako znate da imate bolest koja zahteva operaciju, zapamtite, ne odete li na operaciju ta ce Vam pretnja biti Demoklov mac iznad glave, i kad se dovedete u situaciju da nema druge, organsko stanje moze da se pogorsa. Oprostite dragi forumasi, ne bih jako da budem pametan, pricam iz vlastitog iskustva. I meni su rekli da nije hitno, moze elektivno tj omam 6 meseci mozda godinu ili dve vremena, ali ipak mi savetuju i zbog psihickih a i fizickih razloga da se sto pre opredelim. Naoprastao sam se u mislima sa svima i to ne znam koliko puta, kad sam dobio termin, a to je bilo deset dana pre operacije, spavanja nije bilo. Toliko sam se iscrpio da sam u nekim trenucima zelio da dodje anesteticar i da... Ipak, razum je prevladao, ja sam se svaki dan bavio sportom zeleci da udjem i u narkozu i na operaciju u sto je boljem fizickom stanju. Zadnji dan pre operacije jos sam trcao pet kilometara. Od momenta kad udjete u bolnicu sve ide samo po sebi. Nemate vremena da kalkulisete, nemojte da gledate druge i da se uporedjujete, svako je prica za sebe. Vazan je razgovor sa anesteticarom (verujte neverovatno su vazni) a i razgovor sa kardiologom. Svi oni na ovim mestima rade iskljucivo za dobro pacijenata, verujte nema iznimke....Inace ne bi bili tamo. Kad ste porazgovarali sa kardiologom, nemojte preko drugih pacijenata da proveravate da li vam prica bajke ili ne, verujte mu, olaksacete i sebi i njemu. Onog trenutka kad krenete prema operacionoj sali, gledajte na to kao na spas a ne kao na nesto drugo, molim Vas. Operacija ce potrajati ( kod mene 6 sati, jer mi je radio bajpasove na kucajucem srcu, bez masine srce-pluca ) tu je transfuziolog pokazao svoje. Bio sam pod narkozom osam sati. U momentu kad sam otvorio oci prvo sam konstatovao da imam rez na prsima, znaci operacija je obavljena. Odmah iza toga poceo sam da nabrajam clanove porodice , drugara itd i kad sam to apsolvirao znao sam da mogu racionalno da se posvetim ostatku boravka u bolnici. Imajte neke sitnice za bolnicarke i pomocno osoblje, jako su vazni. Nece Vas bolje gledati zbog poklona ali ce osetiti da cenite njihov neizmeran trud. Dragi forumasi, za sada toliko. Nadam se da sam mogao nekom da budem od pomoci, za svako daljnje pitanje ne oklevajte da ga postavite, znam koliko bi odgovor meni bio znacio. Srdacan pozdrav. Dragan

Dragane, druze, saborcu,
drago mi je da si hrabro prelomio i poslusao savet nas sa foruma da ne oklevas i sto pre obavis neophodno, pogotovo sto se tamo sigurno ne ceka po vise meseci na operaciju. Slazem se svim sto si napisao, iako je druga zemlja i zdravstvo u pitanju, iako ja, kao sto sam vec pisao ranije, nisam imao takve nedoumice, strahovanja, nespavanja pred odluku i sl. Ja ni sam sebi ne verujem kako sam hladno primio vest da moram da se operisem, ali sam istog momenta prihvatio bez razmisljanja o posledicama i nisam se vise bavio preispitivanjem i strahovanjem. Piogotovo kada su mi rekli da treba da budem sretan sto je za taj problem medicina izuzetno spremna i ima uhodanu praksu, sto sam posle, krstareci netom i sam potvrdio i bez probvlema, sam, autobusom, otisao u bolnicu kada su me pozvali, a dan pre toga sam bio u Makedoniji, u tazbini. Priprema za operaciju je trajala nekoliko dana, i tada smo se ustvari zabavljali, jer smo imali tv u nasoj sobi i secam se da smo gledali finale Djokovica i Farme. Kao što reče, tamo uđeš u mašinu i nema potrebe da razmišljaš ništa, samo da pustiš da te bockaju, slikaju i sl. Na odlasku u salu, dali su mi injekciju za smirenje, ali ustvari ja se od tog momenta ničeg ne sećam više, a ne sećam se ni buđenja iz anestezije, već samo da sam budan, da znam sve o sebi i okolini i da mi se snmrzavaju prsti na nogama Odmah sam proveravao da mi noge nisu u zavoju, što znaći da nisu uzimali vene, i osluskivao celu noć da li se čuje kuckanje vestačkog zalistka i pošto nikako nisam mogao da ga čujem, zaključio da mi nije ni ugrađen veštački, već popravljen moj sopstveni. Tek ujutro mi je doktor potvrdio mije istraživanje. Ako to neodlučnima i zaplašenima može malo da pomogne, biće mi drago. Kod tebe sam zakasnio da vidim tvoj post, i kada sam ti odgovorio, nisam znao da si već herojski odlučio i obavio posao. Za koji dan sve ce ti biti još bolje, a i sada, cim možeš da šetaš 5 km, prebrodio si 90% teškoća. Pošto infarkt nisi imao, predupredio si ga, logično je da ti može biti stanje samo bolje nego pre operacije, i dobro je što brzo ideš na rehabilitaciju, koja je najbolje da se obavlja pod stručnim nadzorom. Ja sam posle mesec dana (odlozio sam čak i kontrolu) putovao autom na more u C. Goru i Makediniju, i ubedjen sam da ćeš i Ti skoro i raditi i putovati.
Naravno, sve ovo pišemo ne toliko zbog nas, već da ohrabrimo nekoga ko se može ohrabriti, ko je neodlučan.
Pozdrav.

Postovani prijatelji, forumasi,

proslo je gotovo mesec dana od poslednjeg posta, i niko se nejavlja. Da li su svi odjednom zdravi, ili vise ne postoji interes za ovaj forum. Mislimda bi i mi koji imamo operacije iza sebe trebali biti na pomoci onima kojima sve ovo tek predstoji. Veliki pozdrav ...

Tu smo makar što se mene tiče, ali pošto manje ima novih onda i manje pitanja i manje odgovora, a neko se bori i dalje, evo moje iskustvo iz 2013 posle 7 godina bajpasa od 4 bajpasa imao sam VF i jedva me spasila hitna, pa su mi ugradili defibrillator i evo funkcionišem godinu dana, u medjuvremenu 1 kateterizacija i sad za 15 dana SPECT pregled pa idemo dalje.

Ne nisam imao oštećen miokard jer nisam imao infarkt pre ugradnje 4 bajpasa, desilo se odjednom, jedino sam imao te aritmije i otkucaji su bili mali pa sad niko ti ne kaže VF si dobio od tog i tog,i posle godinu dana od VF bio sam na kateterizaciji na Dedinju uradili mi iz ruke i nikakvo objašnjenje samo su mi dali 12 vrsta tableta da pijem, bajpasi su prohodni, a konzilijum Sremske Kamenice zahteva ponovo kateterizaciju, radim opet kateterizaciju ovog puta ne na Dedinju i opet na konzilijum i sad su me poslali na SPECT snimanje.

Nije mijasno da iz prethodnih aritmija nisu mogli da vide da su politopne, ili maligne i da mogu da predju u VF. Otkucaji su bili mali verovatno zbog betablokera, ili si bio sportas, kod njih je frekvencija niza. Nije mi jasno ni cemu te silne kateterizacije, ili rade i arterijsku i vensku, pa traze organsku podlogu ovih aritmija. Ako idu venski, onda ce da traze uzrok kod zalistaka. Mozda ne bi bilo lose da vidis da li ti je neko ranije patio od aritmija takve vrste...Pozdrav...

Ah da, zaboravih da ti kazem: kakva ti je ejektilna funkcija leve komore? Ako je 55% i vise ond aritmije ne bi trebalo da zabrinjavaju bez obzira u kakvom se obliku pojavljuju ( bar ja imam takve informacije). Probaj malo da se raspitas...

Back