Operacija srca

Dobar dan! Imam samo jedno pitanje ako moze neko ko je bio u slicnoj situaciji. Otac je operisan 03. Novembra, dvostruki bajpas. Operacija protekla uredno, rana dobro. Pre dva dana izasao je iz bolnice, e sad. Da li je normalno da se brzo umori, cak i ako ode do wc na i nazad do kreveta? Da li je to stanje pocetno oporavka normalno?
Hvala svim

Dobar dan! Imam samo jedno pitanje ako moze neko ko je bio u slicnoj situaciji. Otac je operisan 03. Novembra, dvostruki bajpas. Operacija protekla uredno, rana dobro. Pre dva dana izasao je iz bolnice, e sad. Da li je normalno da se brzo umori, cak i ako ode do wc na i nazad do kreveta? Da li je to stanje pocetno oporavka normalno?
Hvala svim
Verovatno je normalan tok posle operacije. Gde je operisan, na Dedinju ili u KC. U krajnjem slucaju ako ne bude islo na bolje kontaktirajte doktora koji je operisao.

Da li ima neko da mi odgovori ili je imao slicnu situaciju?
Pre operacije stanje je bilo solidno, jedino se umorio ako izadje na treci sprat bez lifta, posle operacije ode do kupatila da se umije i vrati se sav zadihan?
Molim za odgovor

Mom mužu nisu radili transezofagealni ultrazvuk koji je bio zakazan, zbog covida ne rade, vec običan eho. U narednih 90 dana ce biti pozvan za rekonstrukciju mitralnog zalistka,zavisno od epidemiološke situacije. Sad nadjoh na listi RFZO da je za 15.02. Valjda će biti približno,ali kakvo je stanje-teško.

Hvala svim

Jeste normalno je , moj cale je operisao srce pre 10 godina na Dedinju (trostruki bajpas) i kada je izasao iz bolnice imao je jako mali kapacitet pluca, cak nije ni mogao da spava lezeci vec je spavao u fotelju sedeci sa signutim nogama, takodje secam se dali su mu i neku kesu da u nju duva kako bi malo vezbao pluca i povratio kapacitet.
Nedugo nakon toga otisao je u banju, Nisku banju gde je proveo neke 3 nedelje i iz banje se vratio preporodjen, ono odmoran, svez, pun energije, maltene nikad bolje nije izgledao i nakon sto je dosao iz banje bio je super i najnormalnije je funkcionisao.

Tako da gledaj da brze bolje caleta posaljes u neku banju, veruj mi dosta bi mu pomoglo ili eventualno mozda par tretmana u hiperbaricnoj komori, to isto ono ekspresno oporavlja organizam.

Mom mužu nisu radili transezofagealni ultrazvuk koji je bio zakazan, zbog covida ne rade, vec običan eho. U narednih 90 dana ce biti pozvan za rekonstrukciju mitralnog zalistka,zavisno od epidemiološke situacije. Sad nadjoh na listi RFZO da je za 15.02. Valjda će biti približno,ali kakvo je stanje-teško.
Taj datum nista ne znaci. Mene pomeraju od marta prosle godine. Zvali su me ponovo na konzilijum koji se sastojao samo na razgovoru, bez pregleda. Da li neko zna ima li nade da krenu sa operacijama na Dedinju i koja je procedura za prebacivanje u KCS jer tamo operisu.

MarinaKz, meni su radili na Dedinju. Radio dr Slobodan(prezimena se ne secam ) divan, vrlo prijatan i sestra Jelena koja mi je pomogla da sve prodje bez velike frke. Pre toga sve sto sam cula je da moras doci sa obezbedjenim prevozom jer neces moci sam. Nije bolno, neprijatno je, kao kad se radi gastroskopija. Naprskaju grlo i guraju sondu sa kamerom. Meni je Jelena rekla da mislim o necem lepom i ja, posto obozavam more, u glavi zaronila. Tako da sam ja "otputovala" a oni odradili sta je trebalo.
E sad, imam prijatelja koji je jedva podneo, tek sutradan se uspostavio. Da li je do staha, do dr, do pola...u sv sl, eto to je moje iskustvo.
Sanjka, molim vas za pomoc. Sve sam procitala na forumu i mnogo mi znaci. Vi ste operisali mitralnu valvulu pa mi mozda mozete dati savet. Bila sam na konzilijumu na Dedinju u septembru 2019 i tad mi je zakazana operacija mitralne valvule za mart 2020. Onda the je krenula korona i prestale su operacija. Tad se nisam mnogo uzbudila jer sam imala minimalne tegobe u vidu povremenih ekstrasistola. Moja agonija krece pre dvadesetak dana kada krece uzasno lupanje i preskakanje srca. Pri najmanjem naporu zamaranje i gusenje. Kardiolog mi je rekao da mi je uvecana leva pretkomora 46mm. Salje me na Dedinje gde samo obavljaju razgovor, bez pregleda i kazu da operisu samo hitne. Zato vas molim da mi napisete kakve ste simptome vi imali kad su vam zakazali brzo operaciju.Ja sam u strahu koliko moje srce ovako moze da izdrzi. Evo dok ovo kucam lezim a osecam zamor i gusenje. Hvala unapred za odgovor.

Da li su vas zvali sa Dedinja. Meni je operacija na njihovoj listi 8.2 ali me jos niko nije zvao. Na nesrecu osecam se jako lose, uzasnu slabost, lupanje i preskakanje srca. Moj kardiolog je blago nezainteresovan. Kako se vas muz oseca?

Da li su vas zvali sa Dedinja. Meni je operacija na njihovoj listi 8.2 ali me jos niko nije zvao. Na nesrecu osecam se jako lose, uzasnu slabost, lupanje i preskakanje srca. Moj kardiolog je blago nezainteresovan. Kako se vas muz oseca?
Nisu nas zvali. Zvali smo mi njih da se informisemo, zbog svih analiza i koronarografije koje treba da obavimo u matičnom zdravstvenom centru. Rekose da lista nije azurirana odavno, da ce iskoro biti. Da su tek poceli da rade operacije. Da sad rade otprilike one sto su bili na pregledu u junu, a imali stepen hitnosti do 90 dana. Tako da mi verovatno tek na jesen. I javice 15-20 dana unapred. Moj muz se dobro oseca, ima teze ostecenje MR 3+, ali nema neke teze simptome. Zamara se malo vise nego uobicajeno i povremeno oseti blage aritmije.

Ne budete operisani svakako prvih dana.
Ja sam isto mislila da ću ubrzo po prijemu biti operisana, ali to nije bilo prvih nedelju dana. Onda sam se razbolela, bila kod kuće dok se nisam izlečila (10 dana) i po drugom prijemu vrlo brzo operisana.
Svi smo imali strahove i nedoumice, to je normalno.
Ali su tamo zaista vrhunski stručnjaci o svi se zaista trude, počev od zenica koje brinu o higijeni, servirki, medicinskih sestara, lekara.
6.aprila će biti tačno 5 godina od kako sam operisana.
Sjajno se osećam i zahvalna sam svima sa Dedinja.
Ako bilo sta treba, tu sam. Ovaj forum je odličan i mnogo mi je pomogao i kada sam se ja pripremila za operaciju.
Veliki pozdrav 🌞
Operisana sam pre tri nedelje. Sve vreme imam temperaturu. Otkriven mi je izliv na plucima i oko srca. Dobila sam lekove iako doktori kazu da to nije zabrinjavajuce. Sad sam kod kuce, i dalje temperatura do 37, mogu da prosetam malo po stanu. Zamaram se i imam jake bolove u grudima. O izlasku napolje ni govora. Kakva su vasa iskustva. Radjena mi je rekonstrukcija mitralnog zalistka.

Operisana sam pre tri nedelje. Sve vreme imam temperaturu. Otkriven mi je izliv na plucima i oko srca. Dobila sam lekove iako doktori kazu da to nije zabrinjavajuce. Sad sam kod kuce, i dalje temperatura do 37, mogu da prosetam malo po stanu. Zamaram se i imam jake bolove u grudima. O izlasku napolje ni govora. Kakva su vasa iskustva. Radjena mi je rekonstrukcija mitralnog zalistka.

Ja sam malo citala iskustva pacijenata koji su imali istu takvu operaciju
i ako ti je to neka uteha svi prolaze kroz iste bolove, strahove, neprijatnosti kao i ti sada. Nisu neuobicajeni ni ovi izlivi oko srca.
Posto ne mozes u banju sada moras nekako sama da pokusavas da
hodas barem malo, a protiv bolova uzimaj neko sredstvo. Kod ovih ljudi
koji su svoja iskustva pisali oporavak je trajao dva meseca po izlasku iz bolnice. Za vreme tog oporavka svi su se jako lose osecali, i telesno
i psihicki jer su neprestano osluskivali srce, kratak dah, usput su
imali i bolove kao i ti. Uzimaj redovno te lekove koje si dobila i pokusaj
da svakog dana malo hodas. Koliko mozes. Bice iz nedelje u nedelje
sve bolje. Glavu gore i zamisljaj gde ces na leto na odmor:)

Ja sam malo citala iskustva pacijenata koji su imali istu takvu operaciju
i ako ti je to neka uteha svi prolaze kroz iste bolove, strahove, neprijatnosti kao i ti sada. Nisu neuobicajeni ni ovi izlivi oko srca.
Posto ne mozes u banju sada moras nekako sama da pokusavas da
hodas barem malo, a protiv bolova uzimaj neko sredstvo. Kod ovih ljudi
koji su svoja iskustva pisali oporavak je trajao dva meseca po izlasku iz bolnice. Za vreme tog oporavka svi su se jako lose osecali, i telesno
i psihicki jer su neprestano osluskivali srce, kratak dah, usput su
imali i bolove kao i ti. Uzimaj redovno te lekove koje si dobila i pokusaj
da svakog dana malo hodas. Koliko mozes. Bice iz nedelje u nedelje
sve bolje. Glavu gore i zamisljaj gde ces na leto na odmor:)
Hvala na odgovoru. Znam da je oporavak tezak, samo me brine ova temperatura na koju doktori ne obracaju paznju, a mene iscrpljuje.

Hvala na odgovoru. Znam da je oporavak tezak, samo me brine ova temperatura na koju doktori ne obracaju paznju, a mene iscrpljuje.
Savetuje se da se protiv tako niske temperature nista ne uzima,
nema sad veze s tobom konkretno nego se postavljalo to pitanje jako cesto kod obolelih od kovida pa je tako i pitanje tih niskih temperatura
doslo na red. Cak se ni paracetamol ne preporucuje jer kazu da oganizam
sam mora da se izbori sa tom samo malo povisenom temeparturom.

Back