OPEL

Espanol:
To sve govori o čuvenom švapskom ukusu, sako na kocke, kravata roze na štrafte, kratke pantalone ispod kojih su bele čarape, Opel Manta i pravac Jadransko more da se producira...Pa ako je Manta neki uzor za sportski auto, priznajem da pojma nemam o automobilima!

QUOTE=Espanol][iI da se vratimo na drugi "sportski" uzor Opel GT. Bio mi je simpatičan oblikom kao "precrtani" mini Corvette. Sve ostalo je bilo BOZA, klasični pogon, kruta zadnja osovina sa lisnatim gibnjevima...Sa motorom od 1100 ccm drali su ga Zastavini "tristaći", sa snažnijim od 1900 ccm svaka pristojna limuzina... Kakav sport, kakvi bakrači? Mogu Švabe da prave kakve god hoće izbore a Opel da plaća neka izmišljena mesta, ali Manta i GT nemaju blage veze sa sportom, i to je jasno svakom poznavaocu.
Espanol:

:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

pa nemoj tako ipak je to svaba napravio :-):-):-):-):-):-);-)

brera:
QUOTE=Espanol][iI da se vratimo na drugi "sportski" uzor Opel GT. Bio mi je simpatičan oblikom kao "precrtani" mini Corvette. Sve ostalo je bilo BOZA, klasični pogon, kruta zadnja osovina sa lisnatim gibnjevima...Sa motorom od 1100 ccm drali su ga Zastavini "tristaći", sa snažnijim od 1900 ccm svaka pristojna limuzina... Kakav sport, kakvi bakrači? Mogu Švabe da prave kakve god hoće izbore a Opel da plaća neka izmišljena mesta, ali Manta i GT nemaju blage veze sa sportom, i to je jasno svakom poznavaocu.
Espanol:

:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

pa nemoj tako ipak je to svaba napravio :-):-):-):-):-):-);-)

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, zaboravih na taj momenat....:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ta trebao si da gledas navedenu emisiju, trajao je serijal pune 4 nedelje, gosti su bili vozaci formule, reli trka razni sportski novinari, uglavnom ljudi koji su u vrhu auto sporta u EVROPI!!!

to je bio izbor za naj auto svih vremena!!!!!!!

ako ne verujete idite na sajt www.kabel1.de

pa ceprkajte po arhivi, ali sve sto sam vam naveo to su nepobitne cinjenice, a vas stav je samo vas stav i nista vise.

drugo, sta ce mo sa opel kalibrom???

keke rozberg je 6 godina bio neprikosnoven u najacoj klasi dtm!
sa kalibrom 2.500 ccm i 420 ks!!!!!!

deljao je ko od sale i mercedese i audije i bmw i sva ostala vozila koja su po vasem ukusu. navedeno je takodje lako proveriti

licno sam vozio sve kalibre od 2000 ccm 8v, pa sa 16v, pa mating 16 v sa 184 ks, /sa astrom gsi od 2000 ccm i 16 v mating, sam se dve godine takmicio u nasoj najacoj klasi. vozac je bio zoran pavlovic zuka !!!!/ i naravno 1995 god prva turbo kalibra, koju je testirao mirko alvirovic u svojoj emisiji sat !!!!!
zadnji model mi je bio bi-turbo!

najjaci opel koji sam vozio je bila lotus omega, 1990 god, nasvirana 420 ks.

uglavnom , opel je sasvim ali sasvim dobar auto za te novce :)

nije mi jasno, niti sam cuo za moje 44 god da ga neko zove "pijacarski" i sl. mjo otac je prvoborac i vozio je , naravno, ladu smb boje!

ajde da otvorimo temu o nadimcima, ja znam bar desetak pogrdnih naziva za mecke!!

kalibra je ok, pogotovo je interesantna 4x4 ali to su top modeli...
sta je sa kadettima svih generacija, sta je sa rekordima, sta je sa asconama i ostalim dekorom pijaca sirom balkana... ?

HEMI 426:
kalibra je ok, pogotovo je interesantna 4x4 ali to su top modeli...
sta je sa kadettima svih generacija, sta je sa rekordima, sta je sa asconama i ostalim dekorom pijaca sirom balkana... ?
Recimo, i pravo je čudo da neko ne zna kako su Opeli bili klasični pijačni dekor?:lol: San svakog individualnog poljoprivrednog proizvođača...kako se to zvalo u soc. vreme...

Molim za pomoc imam opel astru 2000 dth 2002 god kupljena pre tri meseca u solidnoom stanju
imam mali problem oko nje >>>
nisam znao koje je ulje sipano pre mene posto sam je uvezao iz italije pa sam sipao opelovo ulje 5w30 i zamenio sve filtere posle predjenoh 1000 km potrosio mi je ulja 0,4 decilitra pa sam mislio da sam kojim sllucajem uzeo fals ulje inace sam servisirao auto u juznom bulevaru ovlasceni serviser za opel
posle predjenih cetiri hiljade km presao sam na opelovo polusinteticko ulje 10w 40
i imam utisak da mi malo manje trosi nego sa 5w30
auto je u izvarednom stanju ocuvan do maksimuma iznutra kao nov na motoru se nevidi da je vlazan i uprljan iznenadjujuce je suv ko barut
e sada da mi neko odgovori auto je presao 50 000 hiljada km litar opelove polusintetike kosta 250 dinara odnosno 2 litra kostaju 500 dinara
jeli to premalo za ulje solidnog kvaliteta kako kazu ja im u to neverujem kako to ulje kosta 250 dinara a u opelovim servisima kosta 7 evra litar 10 w40
moze li mi ko reci gde da kupim original opelovo ulje posto je ovo koje sam ja uzimao retko kao i 5w30 ili sta znate o aditivima Resurs kostaju kod nas oko 2000 dinara jeli ih ko sipao u motor
hvale ih dosta da smanjuju potrosnju ulja na pola i vise smijem li ja to sipati u svoj auto
Veliki pozdrav od Googija i da mi neko odgovori na ova moja pitanja...
inace auto ide super ima fenomenalna ubrzanja narocito na velikim brzinama ubrzava i u drugoj isto kao i u petoj trosi na otvorenom 5,5 litara u gradu popije oko 7,2
servo mu je odllican malo tvrd pri velikim brzinama ali pri parkiranju je ok
pozdrav jos jednom Googi.

"...predjenoh 1000 km potrosio mi je ulja 0,4 decilitra pa sam mislio da sam kojim sllucajem uzeo fals..."
Vjerovatno si mislio 4dcl?
Ja sam sipao Castrol od 10 eura po litri za koje su me ubjeđivali da je super i da može da gura 20000, motor je u početku super radio, sada je već bučniji i kao da je spreman za zamjenu ulja, iako je auto prešao oko 8.000. Znači ja sam za jeftinija ulja i češće mijenjanje.

da u pravu si 4dcl malo manje od pola litre ....
pitanje je ko uvozi castrol mislim ko je ovlasceni distributer tih ulja ili opel i jeli tacno da su opelova ulja i mobilova jedno te isto ali kako je to moguce kada su mobilova skoro duplo skupl;ja ulja i jeli dobro stavljati mobil1 5w40 koriste ih ako se nevaram za formulu
pozdrav googi

Pa vidi ovako, donedavno se svaka šuša hvalila da je generalni zastupnik ovoga-onoga, jednostavno čovjek to napiše na reklami firme, možda je sada malo veća kontrola, ali....
Ja sam kupio ulje u radnji u kojoj ljudi imaju pakovanja od 1l do metalne buradi od 200l, imaju kataloge i sve moguće filtere i sigurno 20 vrsta ulja i maziva, čovjek mi je preporučio tri pasata dizelaša (na osnovu kataloga), u cijenu je uračunata besplatna zamjena. Znači to su stvari na osnovu kojih sam poprilično siguran da je sve ok (plus što mi je to preporučio jedan drugar koji radi kao vozač) Što se tiče cijene opelovog ulja, nisam siguran ali pretpostavljam da ulje kupuju od nekog proizvođača i samo stavljaju svoju etiketu na njega, u cijeni proizvoda sadrži se mnogo drugih elemenata (reklamiranje, osvajanje trežišta....) tako da je u principu moguće to za cijene mada ja ne vjerujem više mi to liči na onu našu to je ista stvar ali duplo jeftinija....

iz danasnjeg novosadskog dnevnika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

D-AUTO PREDSTAVLJA

Premda će, po sadašnjim najavama, produkciona verzija na montažne trake tek krajem naredne godine, novi Opelov terenac antara je već dobio prvu nagradu: sredinom novembra izvršni direktor za dizajn u DŽeneral motors Evropa, Brajan Nezbit, primio je specijalno priznanje Koncept godine 2005. Tu titulu tradicionalno dodeljuje britanski Autokar, specijalizovani časopis sa najdužim automobilskim «stažom» na Ostrvu.

Antara je bio među usamljenim istinskim debitanatima na ovogodišnjem salonu u Frankfurtu, koncept koji se pre tamošnjeg pojavljivanja nigde nije mogao da vidi. Već i zbog toga, a posebno po svom smelom dizajnu i nekoliko naprednih tehničkih rešenja, privukao je izuzetnu pažnju posetilaca 61. salona u nemačkoj finansijsko-poslovnoj «prestonici».

U Opelovom proizvodnom programu antara bi trebalo da upotpuni prazninu nastalu prestankom proizvodnje nakadašnjeg «klasičnog» SUV-a (sportsko-rekrativnog vozila) ili, jednostavnije, terenca – frontere. Poslednja frontera je u DŽeneral motorsovoj (Voksalovoj) fabrici u Lutonu, u Velikoj Britaniji, napravljena 2003. Tamo je stigla 1991-ve, kao derivat svetski afirmisanog «džipa» truper, koji je godinama proizvodio japanski Izucu, čiji je, pak vlasnik jednom trećinom američki auto div – DŽeneral motors.

Jedna od verzija mogućeg fronterinog naslednika, pod šifrovanom oznakom S3X i markom ševrolet (alijas Devu), pojavila se septembra prošle godine, na salonu automobila u Parizu. Antara je, po svemu sudeći, neka vrsta nadgradnje, odnosno, po rečima dobro obveštenih u Opelu, vozilo sa kojim bi budući terenac ili, preciznije, grand turizmo krosover (GTC) trebalo da ima dosta zajedničkog.

Sajamski koncet je, ipak, previše futuristički da bi, pre svega, cenom bio prihvatljiv širem krugu potencijalnih kupaca. Antara, naime, ima vrlo smeo dizajn i natprosečan luksuz u kabini. Velikoserijska varijanta će svakako biti «prizemnija», ali se s velikom izvesnošću može prepostaviti da će zadržati neke obrise studije iz Frankfurta. To se, pre svega, odnosi na karakterističan «nos», koji postaje «zaštitni znak» svih novih Opelovih vozila. Sa modelima iz aktuelne ponude te poznate nemačke marke ima još jednu sličnost: krov (dve trećine u staklu) je napravljen po uzoru na novu zafiru.

U ostalim elementima karoserija je sasvim originalne forme, posebno zadnji deo, koji do sada nije viđen na bilo kom drugom Opelu. I kada smo već kod «repa», veoma je zanimljiv način kako se otvaraju treća vrata – po pantograf sistemu, što će reći da se prvo podignu, a onda ih specijalan mehanizam još malo «potera» unapred - preko krova. Taj izum olakšava utovar glomazinijih preedmeta u inače prično zakošen prtljažnik (skrećemo pažnju da je zadnji deo ovog luksuznog krosovera s trendovski ekstremno zakošenim linijama).

Ostanimo još malo pozadi: dva odvojena sedišta se mogu sasvim izvaditi iz kabine (Opel tvrdi da je ta operacija vrlo jednostavna), pa onda prtljažnik s potpuno ravnim podom dobija vrlo upotrebljivu zapreminu – od čak 2.400 litara.

Antara ima samo dvoja vrata za ulazak i izlazak vozača i saputnika, ali to one na zadnjim sedištima ne bi trebalo da brine, jer se prednja, jednostavnim pritiskom na prekidač smešten u centralnoj konzoli s instrumentima, uz pomoć elektromotora pomeraju prema napred, pa su zaposedanje zadnjih fotelja, ili njihovo napuštanje lake i komforne operacije. Opel uverava: čak i uprkos relativno velikom «klirensu» (odstojanju od tla).

Antara «vozi» na točkovima skoro kamionskih dimenzija od 20 inča, koji omogućavaju lako kretanje i van uređenih puteva, ali i avangradno «formiranoj» karoseriji (dužine 4.530, širine 1.970, visine 1.640 mm) daju muskulaturan, muževan i (pre)potentan izgled.

Budući da je antara još uveka samo koncept, malo je javnosti dostupnih detalja o njenoj tehnici. Zna se, recimo, da su i prednja i zadnja svetla s LED tehnologijom, da je studija opremljena šestostepenim automatskim menjačem, da sva četiri točka pokreće vrlo moderan i snažan četvocilindrični dizel nove generacije 1.9 CDTI od 1,9 litara sa dva turbo punjača - 212 KS, čak 400 NJutnmetara maksimalnog obrtnog momenta, da od 0 do 100 km/h stiže za osam sekundi i da juri brže od 210 km/h... Ostalo je za sada tajna. Najverovatnije do sledećeg velikog auto salona – možda u martu 2006. u ženevi, sigurnije u jesen, u Parizu.

Z. Samardžić

Proko, pa ja sam još na prošloj stranici pitao da li je neko vidjeo :lol: ne stvarno je super mnogo mi se više dopao od svih trenutno popularnih . Nabaci još koju sličicu..

googi:
da u pravu si 4dcl malo manje od pola litre ....
pitanje je ko uvozi castrol mislim ko je ovlasceni distributer tih ulja ili opel i jeli tacno da su opelova ulja i mobilova jedno te isto ali kako je to moguce kada su mobilova skoro duplo skupl;ja ulja i jeli dobro stavljati mobil1 5w40 koriste ih ako se nevaram za formulu
pozdrav googi
Ево са закашњењем видех твоју поруку. Уф, то ти је јако висока потрошња уља. Ја возим астру дизел мотором старије генерације 1700ДТЛ. Прешао је преко 160 000км. За њега знам да је фабричко уље 10w40, полусинтетичке (што значи да "слабије" од тога не сме да се сипа). На сервису (у опел Комненовићу) су ми сипали то уље и слабо да га је и трошио. Међутим, због турбине, поготово у зимском периоду сипам Мобил 1 синтетичко 0w40 турбо дизел, које је ретко и више се троши, али ми је прихватљиво. До замене на 10 000км, потроши ми око литар (мада ми је и картер поприлично влажан од уља).
Е сад, не знам које је фабричко уље за твој мотор, али требало би да провериш. Верујем да је тамо оригинал и да можеш да питаш шта да сипаш у свој ауто. Замени уље и филтер, и ако се исти проблем понови, мислим да ћеш нажалост морати код добрих мајстора.
Е сад слагаћу те, али мислим да је Мобил фабричко уље за опел (наравно да неко прави уље за опел), тако да можеш да купиш и то. Ја уље и филтере купујем у Шоп Инвесту (Мобил уље и Шампион филтери), а код Комненовића су Опел нешто скупљи. Када бих сипао полусинетичко, узимао бих Мобил 10w40 турбо дизел. Сва уља са ознаком "турбо дизел" имају некакве адитиве који додатно испирају мотор (јер га нафта више прља него што би бензин).
Желим ти срећу!

А кад се каже да је Опел било пијачно возило, то и јесте, али не треба генерализовати. Може и да се каже да је било једно од најзначајнијих возила Немачке за време Другог Светског Рата, по разноразним теренима, што и није мала ствар !

Kypck:
А кад се каже да је Опел било пијачно возило, то и јесте, али не треба генерализовати. Може и да се каже да је било једно од најзначајнијих возила Немачке за време Другог Светског Рата, по разноразним теренима, што и није мала ствар !

to je samo fora pojedinaca, koji voze mecke vasarske ili one za taxi / mislim na modele123 i 124/, pa one koji voze turskog forda i sl. mante se vec jednom takvih kvalifikacija....................

ko ne voli opel, neka promene temu !!

ko voli neka ode na www.opel.de
ima puno lepih novosti :)

Kypck:
Ево са закашњењем видех твоју поруку. Уф, то ти је јако висока потрошња уља. Ја возим астру дизел мотором старије генерације 1700ДТЛ. Прешао је преко 160 000км. За њега знам да је фабричко уље 10w40, полусинтетичке (што значи да "слабије" од тога не сме да се сипа). На сервису (у опел Комненовићу) су ми сипали то уље и слабо да га је и трошио. Међутим, због турбине, поготово у зимском периоду сипам Мобил 1 синтетичко 0w40 турбо дизел, које је ретко и више се троши, али ми је прихватљиво. До замене на 10 000км, потроши ми око литар (мада ми је и картер поприлично влажан од уља).
Е сад, не знам које је фабричко уље за твој мотор, али требало би да провериш. Верујем да је тамо оригинал и да можеш да питаш шта да сипаш у свој ауто. Замени уље и филтер, и ако се исти проблем понови, мислим да ћеш нажалост морати код добрих мајстора.
Е сад слагаћу те, али мислим да је Мобил фабричко уље за опел (наравно да неко прави уље за опел), тако да можеш да купиш и то. Ја уље и филтере купујем у Шоп Инвесту (Мобил уље и Шампион филтери), а код Комненовића су Опел нешто скупљи. Када бих сипао полусинетичко, узимао бих Мобил 10w40 турбо дизел. Сва уља са ознаком "турбо дизел" имају некакве адитиве који додатно испирају мотор (јер га нафта више прља него што би бензин).
Желим ти срећу!

Proveri dihtung dekla i njegovu zategnutost. Moguće je da ti pushta pumpa ili crevo serva. Pozdrav!

googi:
Molim za pomoc imam opel astru 2000 dth 2002 god kupljena pre tri meseca u solidnoom stanju
imam mali problem oko nje >>>
nisam znao koje je ulje sipano pre mene posto sam je uvezao iz italije pa sam sipao opelovo ulje 5w30 i zamenio sve filtere posle predjenoh 1000 km potrosio mi je ulja 0,4 decilitra pa sam mislio da sam kojim sllucajem uzeo fals ulje inace sam servisirao auto u juznom bulevaru ovlasceni serviser za opel
posle predjenih cetiri hiljade km presao sam na opelovo polusinteticko ulje 10w 40
i imam utisak da mi malo manje trosi nego sa 5w30
auto je u izvarednom stanju ocuvan do maksimuma iznutra kao nov na motoru se nevidi da je vlazan i uprljan iznenadjujuce je suv ko barut
e sada da mi neko odgovori auto je presao 50 000 hiljada km litar opelove polusintetike kosta 250 dinara odnosno 2 litra kostaju 500 dinara
jeli to premalo za ulje solidnog kvaliteta kako kazu ja im u to neverujem kako to ulje kosta 250 dinara a u opelovim servisima kosta 7 evra litar 10 w40
moze li mi ko reci gde da kupim original opelovo ulje posto je ovo koje sam ja uzimao retko kao i 5w30 ili sta znate o aditivima Resurs kostaju kod nas oko 2000 dinara jeli ih ko sipao u motor
hvale ih dosta da smanjuju potrosnju ulja na pola i vise smijem li ja to sipati u svoj auto
Veliki pozdrav od Googija i da mi neko odgovori na ova moja pitanja...
inace auto ide super ima fenomenalna ubrzanja narocito na velikim brzinama ubrzava i u drugoj isto kao i u petoj trosi na otvorenom 5,5 litara u gradu popije oko 7,2
servo mu je odllican malo tvrd pri velikim brzinama ali pri parkiranju je ok
pozdrav jos jednom Googi.

Za benzinca od 85 pa na dalje 400 ml ulja na 1000 km je na ivici generalke i iberlauf je izbačen, a za dizele ne znam jer to nije moj fah. Kad je reč o servu on ne sme da bude ''težak''. Uzroka može da bude vishe, ali sada o tome nebih smarao. Ako te u vezi serva neshto interesuje javi se na privatnom porukom. Pozdrav!

Back