Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vesna, sutra ti stize.
Idi na selo i kupi meso od seljaka koji hrane za sebe - nemaju oni novaca za ta
cudesa. Od njih kupujem i jaja - ova iz prodavnice smrde . Platim im vise, njima
to mnogo znaci, a ja mogu pojesti. Nisu se valjda svi bacili u komercijalu? Platim i piletinu skuplje , ja ponudim - hrane za sebe , a neko pilence mogu i da prodaju.
Uglavnom, moj komsija dr. mlati skusu, koja meni, kada je ja spremam, smrdi, a
kod njega - manje, premaze je senfom pa u nekoj skalameriji- bez ulja u foliji pece.
Ako i hrane sa necim rdjavim piletinu- toga nema u belom mesu - nego u masnijim delovima tako tvrde za to kompetentni . Post nije preporucljiv onima koji imaju nekih
zdravstvenih problema i nije greh . Ako i ima nekih zabrana za vreme terapije - valjda to najbolje zna onkolog. Nadam se da imas dobrog. A opet , ako se ti dobro osecas dok jedes samo zrnevlje i povrce OK. Ja baldisem iako nisam neko ko voli da kuva i jede. Znas, meni nije blizu pameti toliko se ogranicavati u jelu. Kockica mesa? Kockica ribe? Najbolje prodjose oni kojima takve informacije nisu bile dostupne pa su jeli sta su imali, a luka belog i crnog neograniceno - zaista uz svako jelo.
Svima pozdrav

Da, pitala sam, to je bilo za tetku. A sada je o majci rec... Biopsija je zakazana tek za 3 nedelje... :(

Sofka, moraces biti strpljiva. Pored Vesne, Sofija je dr., a mislim da je jos jedan dr.,
pridruzen pa kada procitaju - dobijes odgovor.
Koliko se secam nemate jos sve nalaze pa do tada sacekaj.

Pozdrav

Sofke, pa to si pitala i u septembru na drugom Forumu
valjda sad imate PH nalaz .. ovo je novembar -slucajno pogledala

E, hvala Vam... Ja se nadam da nema.

Лимфна жлезда позиционирана у дојци. ;)
Значи, мора да се уради хисто-патолошки преглед па ће се знати дефинитивно о чему се ради. Нема ту још увек простора за панику. :)

Поздрав народе! :)
Сам да вам се јавим....мало сам у гужви па не стижем да свратим чешће. Али проћиће и гужва па се читамо и пишемо! :D
:cao:

Nisam stigla ovo da pisem-NEMA dokaza da je covek biljojed.Cerka mi je na masteru iz arheologije,pa sam i nju konsultovala-jos u doba hominida,ta stvorenja prelaze sa biljaka na mesanu ishranu i to se smatra upravo okidacem za nagli razvoj mozga i napredak u razumna bica...
Naravno,slazem se da je sada meso dosta nezdravo zbog nacina"proizvodnje"i da ga treba svesti na minimum,a povremeno i izbaciti skroz.
"Nema" zato što vas to ne uče na ateističkim fakultetima.
Tvoja ćerka ti ne može reći ništa drugo već ono što je uče evolucionisti.
Ali da mi pustimo prazne priče, i da vidimo realnost:
Mesojedi imaju istaknute i oštre očnjake za razliku od biljojeda, računajući čoveka. Svaki stomatolog će ti reći da su naši zubi namenjeni za biljnu hranu, od koje se ne kvare.
Mesojedi nemaju kutnjake, biljojedi imaju kutnjake, uključujući čoveka.
Vilica kod mesojeda se može pomerati samo gore-dole, za razliku od biljojeda čija se vilica pomera u svim pravcima, kao i kod čoveka.
Mesojedi imaju malu PH vrednost, neophodnu za varenje proteina iz mesa. Za razliku od biljojeda čija je PH vrednost znatno veća, za varenje ugljenih hidrata. Čovekova pljuvačka je alkalna kao kod biljojeda. Sem toga sadrži amilaze, ptialine, enzime koji počinju varenje skroba, i koji se nalaze samo u namirnicama biljnog porekla. Pljuvačka je potpuno prilagođena biljnoj ishrani.
Mesojedi imaju znatno kraći sistem za varenje, jer meso zahteva brzo varenje i eliminisanje iz organizma, jer njegovo razlaganje i truljenje u crevima proizvelo bi štetne supstance koje bi otrovale životinju. Za razliku od biljojeda čiji je sistem za varenje dug, i namenjen za duže varenje biljnih namernica, kao kod čoveka.
Želudačna HCL (hloro-vodonična kiselina) mesojeda je 10 puta jača od naše HCL. Naša želudačna kiselina nije dovoljno jaka da neutrališe otrove koje sadrži meso.
Kod mesojeda je nepoznata arterioskleroza, i oni nemaju tegobe sa krvnim sudovima. Samo biljojedi koji se hrane mesom dobijaju bolesti arterija.
Biljojedi se znoje preko kože, a mesojedi preko jezika.
Naše sredstvo za sakupljanje ploda su četiri prsta i palac sa strane, da bi nežno ubrali voće i povrće, a da ih ne uništimo. Mi nemamo kandže, ali su ljudi izmislili noževe i viljuske da bi jeli meso.
Mesojedi nemaju pore na koži, biljojedi imaju pore na koži.
Mesojedi imaju malo žlezda, biljojedi kao i čovek imaju dobro razvijene žlezde.

Dakle, dokaza ima na pretek, samo je pitanje da li smo spremni da prihvatimo realnost onakvu kakva jeste ili ćemo da stvaramo snove kojima su temelji ateistička blejanja.
P.S.
Nije mi namera da o ovome raspravljam na ovoj temi, nadam se da će Sofija imati razumevanja.

Poslednja izmena:
Vesna, sutra ti stize.
Idi na selo i kupi meso od seljaka koji hrane za sebe - nemaju oni novaca za ta
cudesa. Od njih kupujem i jaja - ova iz prodavnice smrde . Platim im vise, njima
to mnogo znaci, a ja mogu pojesti. Nisu se valjda svi bacili u komercijalu? Platim i piletinu skuplje , ja ponudim - hrane za sebe , a neko pilence mogu i da prodaju.
Uglavnom, moj komsija dr. mlati skusu, koja meni, kada je ja spremam, smrdi, a
kod njega - manje, premaze je senfom pa u nekoj skalameriji- bez ulja u foliji pece.
Ako i hrane sa necim rdjavim piletinu- toga nema u belom mesu - nego u masnijim delovima tako tvrde za to kompetentni . Post nije preporucljiv onima koji imaju nekih
zdravstvenih problema i nije greh . Ako i ima nekih zabrana za vreme terapije - valjda to najbolje zna onkolog. Nadam se da imas dobrog. A opet , ako se ti dobro osecas dok jedes samo zrnevlje i povrce OK. Ja baldisem iako nisam neko ko voli da kuva i jede. Znas, meni nije blizu pameti toliko se ogranicavati u jelu. Kockica mesa? Kockica ribe? Najbolje prodjose oni kojima takve informacije nisu bile dostupne pa su jeli sta su imali, a luka belog i crnog neograniceno - zaista uz svako jelo.
Svima pozdrav

Увек се сетим једног декице, из периода док сам студирала. :)
Вежбе на интерној медицини ми је водио , тад је био доцент, др Владан Вукчевић, кардиолог.
Био је веома чудњикав као личност. Имао је неки специфичан мисаони ток, некако неухватљив.
Није он толико битан за ову причу, али кад год се сетим нечег у вези тог професора, увек ми се у глави премота тај филм - о његовој личности.
Сјајан је кардиолог.
Сећам се, једном му је , на рутински преглед, неи човек довео свог оца од 92 године који је изгледао тако добро и младолико, нико му не би дао те године.
Онда га је др питао: ''деко шта ти једеш кад си тако виталан?''
А декица је рекао ''свако јутро сланине и лука'':lol:
Наравно, сви ми се насмејали јер нас у књигама уче да масно фактор ризика за сва чудеса која могу да задесе човека.

Имам још један, супротан пример, али не тако срећан. Напротив!
Као клинка, имала сам приватну професорку енглеског језика. Била је баш змај. И цео живот вегетаријанац. Крајем 50-их је оболела од карцинома дебелог црева. Сећам се кад је мојој мами отказала часове. Донела је одлуку да више нема ђаке. Рекла је мојој мами како се цео живот одрицала меса, роштиља, овог, оног због здравља, а на крају је оболела од оног од чега никад не би требала да постоји икакво правило. Син јој је живео увелико у Јапану и лепо се снашао, оженио, већ је и унучиће имала.
Она није хтела да се бори са болешћу. Била је стравично разочарана. Извршила је самоубиство.

Interesantno predavanje ovog interesant.čikice,totalno drugačije upakovano od onog kako su nas učili na faxu,opušteno i slikovito!Najbolje od svega je, što sam ja posle svega što sam prošla posle dijagnoze, baš ovako "poravnila", tj.nemam više taj osjećaj pritiska u grudima šta ako ovo ,šta ako ono.........jednostavno pokušavam živiti dan za danom i vjerovati u pobjedu svog organizma nad ovim skotom!!!
A što se tiče moje ishrane,uvijek sam jela domaću hranu pa tako i sada,mišljenja sam da je bolje tako,raznoliko ali zdravo,sa naravno dosta voća i povrća i cijeđenih sokova!

hipohondrija moze da ubije a ljudi koji brinu imaju vece izglede da se razbole... placebo efekat moze nekom pomoci da se izleci (ako ubedite nekoga da ce mu neka supstanca pomoci postoje veliki izgledi da to upali) .... postoji i obratan proces - nocebo (ljudi koji stalno brinu zbog zdravlja razbole se) ...o placebu se i govori ali o nocebo efektu veoma malo ...snaga uma se ne pakuje i ne prodaje... ishod vecine istrazivanja na na koju god temu zna se i pre nego sto je studija zapoceta

jedna od studija je pratila zivot preko 1500 dece sa visokim koeficijentom inteligencije u periodu od preko 80 godina... kazu da su oni koji su bili razboriti, savesni, istinoljubivi i neoptereceni tastinom ziveli najduze
eto sad znate verovatno...mozda ...moguce...eventualno:think:

Sta reci - nakon svega procitanog ? Nema pravila. Ili je ovo mozda danak civilizaciji.

Moja rodjaka mi redovno pusta na mail - sve u vezi zdravog nacina zivota - akcenat
narvno na ishrani - najnovi sto mi stiglo Hrono ishrana . Neprocitah sve, ali dorucak
nije preporucen onakav kakav Vesna pravi. Naprotiv , ujutro treba pojacati, nema
nikakvih velikih ogranicenja, ali vocke nista ujutro ni uvece . Krompir i mleko za
izbegavanje . Krompir nije onaj sto je bio pre 30 godina. Meni je poslala skracenu verziju pa cu procitati na netu. Ovo jos nisam citala, a kao poludela samo citam o
tome i bolescugama i skoro nije nista sumanuto, ako je novo za vas kao sto je za
mene, procitajte . Smarno meni pisati, a mogu misliti vama citati.

Sofke, dobro ako se samo zezas. Nece biti da i tetka i mama imaju istu dijagnozu, al
valjda znas sta radis.

Pozdrav

Moja mama umrla u 91.godini , a da nije imala srece znati sta mi znamo. Izgledala svezije nego ja sa 57, istina bila 2 godine dementna i samostalno nije mogla hodati.Neobicno je za demenciju u njenom slucaju da je sve poznavala osim mene i moga supruga, bili smo stalno sa njom, da bi 72 dana pre smrti - odlucila da nece vise da jede - nego je trazila da pije piva. i 72 dana je pila samo pivo - lepo zaspala.Zamislite, nikada nije bila bolesna osim sto je zbog vena pila nesto za cirkulaciju i 1/2 andola, posle jela. Ona to nije racunala u bolest , ali joj nije bilo lepo za oko, pa u 85.g., pita dr., nesto koza po nogama poruznela, da joj da neku kremu da to zaceli. Naravno da je zacelilo. Tri puta udovica, uzivala u zivotu sta god to znacilo, volela raditi i nikada se nije zalila .Njen poslednji muz, a moj otac ,umro pre 35 godina. E to bas treba znati.

Poslednja izmena:
Uh... 91 godina. Svaka cast! To je lepo videti i doziveti... U mojoj porodici, tesko. Moj otac, umro u 63., njegov otac u 49., njegova majka u 52. Sa majcine stane, baba umrla u 47., deda u 62. Sa oceve strane, deda je umro od karcinoma jetre, a majka od srca. Sa majcine strane, otac od srca, majka od karcinoma.

Poslednja izmena:
Sta reci - nakon svega procitanog ? Nema pravila. Ili je ovo mozda danak civilizaciji.

Moja rodjaka mi redovno pusta na mail - sve u vezi zdravog nacina zivota - akcenat
narvno na ishrani - najnovi sto mi stiglo Hrono ishrana . Neprocitah sve, ali dorucak
nije preporucen onakav kakav Vesna pravi. Naprotiv , ujutro treba pojacati, nema
nikakvih velikih ogranicenja, ali vocke nista ujutro ni uvece . Krompir i mleko za
izbegavanje . Krompir nije onaj sto je bio pre 30 godina. Meni je poslala skracenu verziju pa cu procitati na netu. Ovo jos nisam citala, a kao poludela samo citam o
tome i bolescugama i skoro nije nista sumanuto, ako je novo za vas kao sto je za
mene, procitajte . Smarno meni pisati, a mogu misliti vama citati.

Sofke, dobro ako se samo zezas. Nece biti da i tetka i mama imaju istu dijagnozu, al
valjda znas sta radis.

Pozdrav

Moja mama umrla u 91.godini , a da nije imala srece znati sta mi znamo. Izgledala svezije nego ja sa 57, istina bila 2 godine dementna i samostalno nije mogla hodati.Neobicno je za demenciju u njenom slucaju da je sve poznavala osim mene i moga supruga, bili smo stalno sa njom, da bi 72 dana pre smrti - odlucila da nece vise da jede - nego je trazila da pije piva. i 72 dana je pila samo pivo - lepo zaspala.Zamislite, nikada nije bila bolesna osim sto je zbog vena pila nesto za cirkulaciju i 1/2 andola, posle jela. Ona to nije racunala u bolest , ali joj nije bilo lepo za oko, pa u 85.g., pita dr., nesto koza po nogama poruznela, da joj da neku kremu da to zaceli. Naravno da je zacelilo. Tri puta udovica, uzivala u zivotu sta god to znacilo, volela raditi i nikada se nije zalila .Njen poslednji muz, a moj otac ,umro pre 35 godina. E to bas treba znati.
Лики и моја бака је остала удовица пре 27 година.
Замисли то чудо, толико мужа надживети. Дај Боже да поживи још! Витална је, мозак јој супер ради, сваки дан скува ручак за целу породицу,пегла, усисава, има друштвени живот развијенији од мене.:lol:
Верујеш ли да има своју другарицу још из детињства са којом се виђа по граду и иду заједно на Дивчибаре?:D

А мој ујак, није чак ни деду надживео. Умро је мало пред 55. рођендан. Деда је умро у 62. години. Али је и дедин тата умро рано. Изгледа лоша генетика по мушкој линији. :think:

Sofija, kod moje mame cak ni genetika nije od znacaja. Nene roditelje nisam
imala prilike upoznati - umrli kada se prvi put udala. Nije im bilo pod pasent.
A inace bila je 14 ili 15 dete. Slabo se secam i ostalih . Znaci prerano otisli.

Neka neobicna volja za zivotom , prihvatanje stanja kakvo jeste - prilagoditi se,
a to je znala, bez neke velike zuci resavala probleme, meni bilo sumanuto,
ali njih 3 drugarice najmanje 35 godina svako jutro u 7,30 h kod nje na kafu ,
rakijicu i uvek neke kolacice.Jedna je jos ostala i to dobro drzeca.I rodila nas
troje - to zaboravih. Meni potrebno pola dana da profunkcionisem uff...namcorasta.

E sad naravoucenije - ajde da uzivamo u ovome sto imamo .Izgleda da to
treba znati, a mozda mozemo i nauciti. Ja se kao nesto trudim, ali se
slabo snalazim, a dobro je valjda sto imam makar svest da , kao sto sam
radila do sada, vise nije smisleno.
Vesna mi zvuci poput nje pa se u 86 negde nadjemo na kafi.
Pozz i odoh na kafu u grad.

Prihvatam poziv za tu kafu:D(jos malo,oko 34 godine)E,posiljka stigla,ali postar je nije dao cerki jer je maloletna(cvrc!)pa moram u postu.Inace-radosti se nastavljaju-kola i dalje zezaju,muz upalu pluca...itd,itd....
Prica o takvim bakicama me odusevljava!

ajoj.... vidis da je bio pogubljen bez tebe. Slanine i luka i malo lekica pa prodje.
Imate skroz lude postare .... meni ostavi kod komsike, samo ako ima da plati.
Vazno da je stiglo , a i ta kola, a bas o njima covek najvise vodi racuna ....,ali
resi se i to.

Bakice, a valjda i u nama ima stofa za takav zivot.

Pozdrav svima

Citam ovde , o genetici ko je kad umro.Eto meni mama na zalost,u 66.njen otac poginuo u 40 .A majka joj je zivela 80.Ima mama sestru koja ima sada 80 godina.Super baka,ko devojcica.Vesela ,nasmejana,obozava zivot,zeza se,stipa se sa tecom.Nikad se nije nadrndala u zivotu.
Ja sad,ma kolko sam jedno vreme bila depresivna,sam drugacija.Cenim malo vise zivot.I sad jedno pitanje za Vesnu il Sofiju,posto su lekarke.
Jel postoji negde da se recimo jendom godisnje urade tumorski markeri,za dojku,jajnike,pluca,jetru.Mislim u privatnoj klinici ,znam da drzavna nema razlog da mi to radi ,da ja lepo proverim to jednom godisne i budem mirna.mada nisam hipohonder,cisto onako.da znam.

Увек се сетим једног декице, из периода док сам студирала. :)
Вежбе на интерној медицини ми је водио , тад је био доцент, др Владан Вукчевић, кардиолог.
Био је веома чудњикав као личност. Имао је неки специфичан мисаони ток, некако неухватљив.
Није он толико битан за ову причу, али кад год се сетим нечег у вези тог професора, увек ми се у глави премота тај филм - о његовој личности.
Сјајан је кардиолог.
Сећам се, једном му је , на рутински преглед, неи човек довео свог оца од 92 године који је изгледао тако добро и младолико, нико му не би дао те године.
Онда га је др питао: ''деко шта ти једеш кад си тако виталан?''
А декица је рекао ''свако јутро сланине и лука'':lol:
Наравно, сви ми се насмејали јер нас у књигама уче да масно фактор ризика за сва чудеса која могу да задесе човека.

Имам још један, супротан пример, али не тако срећан. Напротив!
Као клинка, имала сам приватну професорку енглеског језика. Била је баш змај. И цео живот вегетаријанац. Крајем 50-их је оболела од карцинома дебелог црева. Сећам се кад је мојој мами отказала часове. Донела је одлуку да више нема ђаке. Рекла је мојој мами како се цео живот одрицала меса, роштиља, овог, оног због здравља, а на крају је оболела од оног од чега никад не би требала да постоји икакво правило. Син јој је живео увелико у Јапану и лепо се снашао, оженио, већ је и унучиће имала.
Она није хтела да се бори са болешћу. Била је стравично разочарана. Извршила је самоубиство.

Ja eto imam primer svoje bake,tatine majke.
Zivela 90 godina,vitalna umrla ,verovatno od srca,odjednom.
A do tada jela :slaninu,pila ujutru rakijicu,med,pitu gibanicu,voce,povrce.Domacinsku hranu sa sela.Ako cemo prvao imala mnogo stresan zivot,al nije ona znala da se stresira,bila takva. A ja dk me nije zadesilo ovo sa mamom Kukala sam preventivno na sve i na svasta.Sad sam bar rekla sebi da oladim.

Citam ovde , o genetici ko je kad umro.Eto meni mama na zalost,u 66.njen otac poginuo u 40 .A majka joj je zivela 80.Ima mama sestru koja ima sada 80 godina.Super baka,ko devojcica.Vesela ,nasmejana,obozava zivot,zeza se,stipa se sa tecom.Nikad se nije nadrndala u zivotu.
Ja sad,ma kolko sam jedno vreme bila depresivna,sam drugacija.Cenim malo vise zivot.I sad jedno pitanje za Vesnu il Sofiju,posto su lekarke.
Jel postoji negde da se recimo jendom godisnje urade tumorski markeri,za dojku,jajnike,pluca,jetru.Mislim u privatnoj klinici ,znam da drzavna nema razlog da mi to radi ,da ja lepo proverim to jednom godisne i budem mirna.mada nisam hipohonder,cisto onako.da znam.
Ma ima,u privatnim laboratorijama mozes uraditi sta hoces-ali ne treba ziveti tako...a ni to nije sigurno,i kod mene i mnogih"istopacenica"koje znam u vreme otkrivanja promene i operacije marker je bio u granicama normale.

Jelena , jos si mlada, sve ti je jos sveze zbog mame,
a prodje i to - zivot je pred tobom i o takvoj varijanti
nemoj ni misliti.
Citala si razna iskustva, nadji neku sredinu u zivotu i
zaboga Z I V I - UZIVAJ . Hebes bolest. Ja sad poceh o tome misliti.
Zvirni na Forum ponekad, za tebe je nesto drugo prioritet.
Nemoj da te ja sa 57 ucim - kako je lepo biti mlad ,Ejj...

Pozdrav od mene

Ne radi to ukoliko nisi sposobna da kontrolišeš svoj strah ako ti neka vrednost nekog bude iznad gornje granice...JER:...Ukratko o tumorskim markerima:
...Screening:većina tumorskih markera NE jer:
1. niska prevalenca maligniteta kod asimptomatskih
2. nisu povišeni kod tumora sa malom zapreminom

...Dijagnoza:većina markera ima nisku specifičnost, samo za visoko rizične grupe (αFP, β-HCG , PSA, tirocalcitonin)
....Prognoza:markeri korelišu sa tumorskim rastom

...Praćenje tumorskog odgovora:nivo većine markera ne može se koristiti za kompletan odgovor (izuzev β-HCG u trofoblastičkim tumorima)

....Rano otkrivanje recidiva-da

Ma dobro.Nisam ja opterecena bolestima nikako.
Nego sam mislila kao laik da cim je tumorski marker veci recimo od normale ,da to odmah moze u startu da se sasece operacimom.Laik sam za to.
A ovde moram da zvirkam na forumu da vidim da svi ozdrave.
Jednu osobinu negativnu svoju sam primetila ,od kad mi se mama razbolela.A to je ,da najvise zelim onkoloskim pacijentima da ozdrave,a kad mi neko spomene druge bolesti,nekako sam postala neosetljiva.
Vazno je da ce ovde ,vala svi da ozdrave.pa Bog.

Jelena, nije to negativna osobina nego si samo fokusirana na onkologiju-konacno
to si prosla sa mamom. Skoro da je i kod mene tako. Zaista se beskrajno radujem
kad cujem - kako neko dobro podnosi terapije, gajim nade... navijam, svasta nesto...
a opet stalno mislim kako smo mi nesto lose uradili pa nije dobro zavrsilo. To moje
svakodnevno preispitivanje, znam da nije dobro i nista nece promeniti, al meni jos
uvek nije jasno - da je bas tako moralo zavrsiti . Mogu mi pricati koliko hoce, al ja
opet trazim.... valjda da procitam da je prognoza bila losa ... a meni se opet nije
tako cinilo ... ma tesko je pomiriti se i poceti zivot ponovo, a znam i da je najteze
boriti se sa tom bolescugom , pa mi je kao i tebi , jako vazno da se svi , ako ne izlece,makar zalece
najmanje 20-30 godina, pada pijemo zainat kafu u 86 . Popijemo i u medjuvremenu,al tada sigurno.
Prvo mi je kad ustanem da pogledam na Forum.

Pozdrav svima.

Poslednja izmena:
Uradih ja u petak ultra zvuk dojke,one operisane koja ,,bukti ,,7 meseci a kazu da ,,tako treba,,posledica zracenja,bla,bla,truc...ono mesto oziljka gde se nalazio tumor i dalje je tvrdo,radila sam zbig toga pre 6meseci biopsiju na VMA i kazu da nema nikakvih celija,da je to unutrasnji oziljak koji zbog zracenja tesko zarasta...
Dr.koji mi je radio i onaj prvi U.Z kada je otkriven tumor,i pre 6 meseci i sada i dalje sumnja na recidiv sto onkolozi ladno negiraju a promene nikakve nema jos uvek...
Ziva nisam,eto. Pozz svima:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back