Toga sam se upravo i ja sama bojala...ja sam prelazak na ovu ishranu ozbiljno shvatila i radila sve u dogovoru sa internistom a mama je imala punu turu zračenja sa veganskom ishranom i pregurala je bez imalog pada belih krvnih zrnaca.......sada prvi put u životu imam gvožde u krvi i hemoglobin u normali a ceo zivot sam imala ispod donje granice ukoliko nisam pila nekakve suplemente......mogu reći da sam za ovih skoro godinu dana izgubila svega oko 1-2 kg....inače nemam problema sa viškom kilograma pa mi nikada motiv za ovakvu ishranu nije bilo gubljenje na kilaži već prvenstveno moje zdravlje koje želim da očuvam. A oni koji smršaju a hrane se veganski rade nešto pogrešno, jer i ova hrana je vrlo kalorična (laneno ulje, bademi, brazilski orasi, indijski orasi.....sve je to po prilično kalorično a sastavni je deo moje ishrane, i to me čini sitom)
ne postoji ni jedna jedina supstanca koje nema u biljkama a ima u životinjama koja je nama potrebna za pravilan rast i razvoj....a od kada sam počela da čitam po kutijama, šta to mi ustavri jedemo i šta dajemo načoj deci e onda se zapitam stvarno kuda je krenuo ovaj svet?!
od tolikih konzervanasa, šećera aroma i stabilizatora dobro smo mi još svi i zdravi .....
a najsmečnije je čto svi imaju isti komentar i pitanja......a sada mi se u poslednje vreme javljaju sa konstatacijama pazi kako jedeš bademe da se ne otruješ....puni su cijanida.......a ja mislim jel to pisalo u clanku iz kurira?!
Sad si me potstakla da se prisetim mog brzopletog prelaska, i ja sam bio toliko potstaknut istinom, da mi nije padalo na pamet na moguće posledice.

Svi oko mene, mislim na ukućane, ali svi su bili protiv toga. Tako da me je samo istina držala samouverenim, podršku sa strane nisam imao. Sada pokušavam svojim životom da budem primer drugima, i mogu ti reći da je to najefikasniji način da nekom pomogneš.
Tvoju mamu je i spasilo to što je vodila računa o ishrani, pa kada bi joj ovi spržili većinu zdravih ćelija, ona ih je ishranom koliko toliko obnavljala. Bolja varijanta je bila da se sklonila od svih tih otrova i posvetila zdravom životu, jer se rezultati veoma brzo primete. Možda je u tome najvažnije poverenje, koje nam očigledno nedostaje, nemamo čvrst karakter, bojimo se da ne pogrešimo. Potreban je neko ko će nam svojim načinom života podići sigurnost i samopouzdanje, a takvih je danas zaista malo. Uglavnom imamo poverenje u doktore i njihov pristup "lečenju".
Evo, ti si sjajan primer da se biljnom ishranom poboljšava gvožđe, a ne da se pogoršava kako reče jedna korisnica foruma. Ljudi danas mnogo hemije smatra zdravim načinom života. Gledam na TV-u mnogo emisija gde se reklamira zdrav način života...pa to je da ti se smuči šta reklamiraju.
Ljudi neće da prihvate da je gojaznost bolest. Njima je simpatično da vide nekog debelog monstruma. Vodimo računa o spoljašnjoj higijeni, a to što nam je unutrašnja higijena katastrofalna nije bitno, jer se ne vidi. Glavno je da je debeljuca simpatičan, nećemo o unutrašnjoj higijeni. I onda kada vide nekog ko nema problema sa unutrašnjom higijenom, sa viškom masnoće, on je jado, mlito, i td. Poremećen sistem vrednosti. Naravno da prelazak na biljnu ishranu ne dovodi do mršavosti, već to normalne kilaže...ako si pre toga bila debela, doći ćeš do normalne težine i samim tim smršati, a ako si imala normalnu težinu tu ćeš i ostati. Ta oscilacija od 1-2kg je normalna, jer si počela da se hraniš sa hranom koja se ne vari dugo i ne zadržava u orgaizmu kao što je slučaj sa mesom kom je potrebno do 3 dana varenja.
Temelj ove ishrane su integralne žitarice. Žitarice su ono na čemu bi trebalo da nam se zasniva ishrana. NIje isti integralni hleb, još ako ga mi zamesimo, i beli obični hleb...postoji ogrovna razlika. Integralni hleb pored ogrovne hranljivosti, čoveka čini mnogo sitijim. Uz integralni hleb možemo jesti bilo koju voćku i da nas to drži 5h a da ne osećamo glad. Ili da se namoče ovas, ili pšenica, ječam, raž i sl. preko noći, da nabubre, pa se sa tim kombinuju voće ili povrće, pa se još dodaju orašasti plodovi...pa to je nešto najmilije organizmu da vidi, to je energetska bomba, koja je ekstremno hranljiva.
Da, mnogo je otrova koji nas danas okružuju....treba malo obratiti pažnju na to, a ne kao stoka koja se vodi na klanje.
Ma današnji čovek je skroz odlepio. Danas se sve što je dobro i korisno proglašava lošim, a ono što nas ubija, e to je nešto najbolje i najkorisnije. Koliko samo ima članaka o tome da su čokolada, kafa, jaja, mleko, riba i td i td zdravi i korisni. Ali čovek voli takvim informacijama da umiruje savest. Mi želimo da verujemo u snove, u svet koji mi osmislimo ne u realnost. To nas skupo košta, današnja slika govori više od bilo koje reči.
To je obično lupetanje novinara ili koga već što piše te gluposti. Koliko su bademi korisni bi mogli do sutra, ali ljudi u svemu žele da vide manu. Svako preterivanje je loše, ne možemo mi pojesti kilogram badema pa da se to loše odrazi na nas.