Omiljeni sir "izumire"

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
340.235
Clip_2sir.jpg


Kada je Napoleon prvi put naišao na francuski sir kamember, kaže legenda, bio je toliko oduševljen da je poljubio konobaricu koja ga je stavila ispred njega.
Proizveden u francuskom severozapadnom regionu Normandije u različitim oblicima najmanje od 18. veka, sir – kremast, opor i gnjecav – sada se smatra omiljenim u Francuskoj. Zbog toga su nedavni naslovi o mogućnosti da izumre, zajedno sa gljivicom od koje dobija specifična svojstva, izazvali paniku među ljubiteljima ovog proizvoda.Pored Luvra, visoke mode i Ajfelove kule, Kamember je nacionalno blago omiljeno širom sveta, egzistencijalno za Francuze koliko i egzistencijalizam.

"Koja je tipična slika Francuske? Flaša crnog vina, baget i kamember",
kaže An-Mari Kantin, predsednica francuskog nacionalnog takmičenja u pravljenju kamembera iz 2023. godine. "To je naš nacionalni francuski sir".

Kamember i slični sirevi poput Brija su nekada ležali u pećinama ili haljoarima (sušarama), gde su im spore plesni davale plavu ili ponekad žuto-braon koru. Početkom prošlog veka uveden je Penicillium camemberti, koji je zamenio autohtonu buđ i stvorio ujednačenu belu koru kakvu danas poznajemo.

Nažalost, za razliku od svojih pećinskih gljivičnih parnjaka, istraživači su otkrili da Penicillium camemberti ima veoma nizak genetski diverzitet i smanjenu sposobnost razmnožavanja.

(B92)
 
To je samo alarmantna vijest, da se gljive uzgajaju u cijelom svijetu i da se ta vrsta sira proizvodi u cijelom svijetu. Možda se nešto dogodi s gljivicama u špilji, ali kao što sam rekao, ta plijesan raste po cijelom svijetu.
 

Back
Top