Tisanje

Umri_muski

Legenda
Poruka
64.700
Sastavni deo mog razvoja i razvoja mog sistema i projekata, je doveo do ovog pitanja....

Kako obavljate i da li obavljate tishanje...tj proces drzanja jela na tihoj ili ultratihoj vatri , kod mene je to na 200w jer nemam 100w na uredjaju...a bih ja rado i na 100w, nekad mi mnogo 200w...
Jer i na 200w kljuca celo jelo...sto znaci preko 100C je..

Neko to zove krckanje, mada krckanje je malo jaca temperatura ....kod mene bi to bilo 400W, a nekad je 600W...

Kako i kad koristite tishanje...za koja jela pomaze,
Da li volite tishano meso vise od prekuvanog mesa....prerostiljanog mesa...gledah video covek na raznju pekao pilice 3h, i naravno da je dobio u komadu , ali se raspadaju, prepeko ih a nije ih zapeko...iznutra ih prepekao...

Imam šerpe sa dnom koje zadržava toplotu pa kada ugasim izvor toplote ona još barem pola sata - 45 minuta čuva tu temperaturu - baš to, faza pre krčkanja.

I gde upotrebljavas to ili ti koristi kod svakog kuvanja , tj univerzalno ga koristis...

Cuo sam da neki izjednacavaju neke efekte pecenja sa folijom mada se to meni ne cini isto ali sad odjednom vidim neke prednosti toga, dok i kod folije ima te faze kupanja u sopstvenom soku , tj odmaranje kako to zovu...

Recimo jenda od mojih gresaka je bila da ostavim susamovo seme kad se pece da ostane u serpi , to je no no , mora odmah da se vadi jer je vruca serpa pa ce da nastavi da pece seme...
ima tako nekih mesta isto kao kuvanje rovitih jaja, tu je takodje sve ili nista, tj mora odmah hladjenje...ako hoces da ti bude belance cvrsto a zumance tecno..

Ili riba, i tu mora odmah prekid, nagli...da bi meso kod kostiju imalo onaj ukus koji je vredan 3x vise od ukusa celog mesa ostalog...ali to je par minuta razlike izmedju sigurnosti hrane jer riba je pipava i ukusa koji je prva liga...

Smederevac je za duga kuvanja stvoren...i logika je dobra, em se grejes em kuvas da je ukusno...nema nekuvitih jela...nema svinja od 4 godine da je zilava...

A prekidac je , makni lonac 2cm udesno...

I gde upotrebljavas to ili ti koristi kod svakog kuvanja , tj univerzalno ga koristis...

Cuo sam da neki izjednacavaju neke efekte pecenja sa folijom mada se to meni ne cini isto ali sad odjednom vidim neke prednosti toga, dok i kod folije ima te faze kupanja u sopstvenom soku , tj odmaranje kako to zovu...
Gulaš, sarma, đuveč, pasulj... Jela sa crvenim mesom koja se inače dinstaju, jela sa pirinčem. Zatim krompir u koji nisam dodala masnoću ali jesam luk i šargarepu i ostalo povrće koje pusti svoje sokove i može da nastavi da se dinsta u njima.

Npr. sutlijaš pravim tako. Kada provri, ugasim i ostavim poklopljeno da pirinač upije mleko.

Volis meko...meko povrce i meso...povrce npr ne vole svi meko ...
Zavisi koje.

Krompir da, luk da, šargarepa - pa zavisi u kom jelu.

Zato ako su zajedno, dodaješ jedno po jedno. Prvo meso, pa onda dalje. Npr. kada su krompir i blitva/spanać/zelje u pitanju, zeleno povrće dodam kada ja krompir gotov i samo zaklopim posudu da se upari, bez dodatnog izvora toplote.

Gulaš, sarma, đuveč, pasulj... Jela sa crvenim mesom koja se inače dinstaju, jela sa pirinčem. Zatim krompir u koji nisam dodala masnoću ali jesam luk i šargarepu i ostalo povrće koje pusti svoje sokove i može da nastavi da se dinsta u njima.

Npr. sutlijaš pravim tako. Kada provri, ugasim i ostavim poklopljeno da pirinač upije mleko.
Sutlijaš uvek kuvam odvojeno - pirinač skuvam u vodi, i posle dodam mleko.

Jer nekako samo sa vodom imam savršenu kontrolu da se skuva kako treba, a posle se mleko upije svakako.

Sutlijaš uvek kuvam odvojeno - pirinač skuvam u vodi, i posle dodam mleko.

Jer nekako samo sa vodom imam savršenu kontrolu da se skuva kako treba, a posle se mleko upije svakako.
Da ali onda zrno pirinča ne upije lepo sve arome i ukuse jer je puno vode. Nema više mesta :D

Sva jela koja pravim sa pirinčem pravim tako da dodam sve začine i onda na kraju dodajem pirinač da bi zrno upilo baš te arome.

Zrno pirinca moze da upije boga oca....ako mu das mlako okruzenje, ne vrelo , ima da upije i do 5x od svoje zapremine...
Tako da upice mleko , ali imace i vodu , drugaciji ukus...
A stvarno ja sam uspevao od kilavog zrna da dobijem i po 5x , a od dobrog i po 6x vise od svoje zapremine da upije....ovo integralno , pirinac isto iako kazu samo 3,5x upija, ubija brate uz pripremu 5x svoje zapremine, moja majka iako iskusna , ona je iskusna za normalno kuvanje nije za moje eksperimente...

Ja znam da napravim pravi rizoto prinac, ono bas ga ubodem kako treba, tu bih prosao na nekoj audiciji za kuvare, ali mnogo cesce rokam do ekstrema da nadignem pirinac, a da ne bude uopste tecnosti , tj da bude ekstrudiran takoreci...i mogu...samo traje...treba ti 5,6h sigurno...
Za 3x ti treba pola sata, za 4x ti treba sat i po , a za 5x mozda moze i 3h , ali to ionako radis opusteno , ne zuris, radi elektronika za tebe...

Ja mogu da kuvam na dva nacina, ono pogledom i uvom , i elektonikom, a posto sve nesto radim u paraleli , to mi je miliji ovaj drugi nacin...jeste da traje duze, ali ne zagoreva, ne brines, nije po ps....nije gurmanski , ali je dobro..

Jos nisam provalio kacamak koliko ustvari upije vode....ali i on je zestok po upijanju vode...
Ali ga ne spremam cesto pa pojma nemam...svaki put me iznenadi moze i on mnogo vise nego sto pisani kuvari kazu da upija...
Mada mora da se mesa stalno i kod njega mi se cini da je ukusniji sto vise vode upije...a da ne ode na skrob...to je falinka...to mora da e pazi..

Zrno pirinca moze da upije boga oca....ako mu das mlako okruzenje, ne vrelo , ima da upije i do 5x od svoje zapremine...
Tako da upice mleko , ali imace i vodu , drugaciji ukus...
A stvarno ja sam uspevao od kilavog zrna da dobijem i po 5x , a od dobrog i po 6x vise od svoje zapremine da upije....ovo integralno , pirinac isto iako kazu samo 3,5x upija, ubija brate uz pripremu 5x svoje zapremine, moja majka iako iskusna , ona je iskusna za normalno kuvanje nije za moje eksperimente...

Ja znam da napravim pravi rizoto prinac, ono bas ga ubodem kako treba, tu bih prosao na nekoj audiciji za kuvare, ali mnogo cesce rokam do ekstrema da nadignem pirinac, a da ne bude uopste tecnosti , tj da bude ekstrudiran takoreci...i mogu...samo traje...treba ti 5,6h sigurno...
Za 3x ti treba pola sata, za 4x ti treba sat i po , a za 5x mozda moze i 3h , ali to ionako radis opusteno , ne zuris, radi elektronika za tebe...

Ja mogu da kuvam na dva nacina, ono pogledom i uvom , i elektonikom, a posto sve nesto radim u paraleli , to mi je miliji ovaj drugi nacin...jeste da traje duze, ali ne zagoreva, ne brines, nije po ps....nije gurmanski , ali je dobro..
Da, ali je lepše kada ima manje vode, a više mleka i ostalih aroma. Bogatiji i kremastiji ukus.

Ja poneki put dodam psenicna zrna u pirinac...posto psenicnom zrnu treba vise da bude meko ali ima potpis...psenica ima za nas potpis, za Srbe, a pirinac nema ukus potpis...mi ga ne osecamo , retko ...nego nam je tekstura, i ono sto upije ..

Npr ja punim rizoto zrno sa vegetom, tj sipam vegete u vodu koju treba da upije zrno pirinca pri sirenju , pa deo toga udje u pirinac pa je prirodno slankast i ima onaj ukus vegete, koji vole ljudi , kao na krompiricima..valjda od sargarepe...ne znam tacno..

Znaci ako vec upija vodu sigurno , onda mu mogu dati nijansu , dozvoljeno je, ionako nece puno upiti vode u kojoj se natapa ili koja ne ide u nalivanje, kako ja zovem proces kad se parom ili mlakom vodom naduvava pirinac..naliva se...
Ko hoce moze da proba da odsipa prvu vodu , pa da doda neki drugi ukus i tako poveca smek samog pirinca...ja to resim dodavajuci malo psenicnog zrna...i da tu vodecu notu , ne provale ljudi a posto nije brzo spremanje stigne psenica da bude mekana kao i pirinac...malo mozda cvrsca, ali ima notu...to je bitno , zanimljivo ti dok jedes...a da nije povrce...

Jedino sto ja ne volim je da nalivam pirinac uljem ili mastima, a to svi znate kako izgleda...

Back