ОФТАЛМОЛОГИЈА

Ja trebam da operisem levo oko posto mi seta malo a isao sam na konsultacije i doktori nece da rizikuju

Шета ?

Прави стручњаци за офтамологију су врло резервисани због више параметара који морају бити испуњени за ЛАСИК операцију. Нисам стручан, али рожњача мора да има минималну безбедну дебљину, мери се ширина неког другог дела ока који се обавезно мери у мраку, да би аблација дала добре резултате, специјалним тестом се мери природна влажност ока јер у противном ако је она природно ниска око после операције остаје трајно суво.

Многима се неколико месеци после ЛАСИК операције вид трајно погоршао, поготово лоше виде у сумрак и кад је облачно време. Најновији ПРК апарати , су много безбеднији , јер се ту не прави ФЛАПС као код ЛАСИК-а, али се у око укапава хемикалија која је тосична и чија се дугорочна дејства не знају, да не би дошло до замућења

Многи су попустили агресивном рекламирању приватних клиника , која не проводе сва прописана испитивања, да би имали што више пацијената и да би што пре отплатили апарате и тако себи трајно упропастили вид

Lepo je skinuti doptriju. Verovace mi svako ko do svoje 20 nije dobro video, ko je imao dioptriju veću od -5, ko je vezan za sociva, naocare....Nakon skinute dioptrije od -7,5 ne samo da sam bolje videla, boje su bile jasnije i tek tada sam primetila koliko nisam ostro videla. Bila sam presrecna. Evo, nakon 13 godina, sve je O.K. Naravno, pre operacije skidnja dioptrije uradila sam SKLEROPLASTIKU - operaciju kojom su mi ruski lekari zaustavili dioptriju koja je sa 12 godina bila -7,5. Mogu da zamislim sta bi se desilo sa mojim vidom da sa 12 godina nisam uradila zaustavljanje dioptrije. Kolika bi ona porasla do 20. godine?!! Srdacno preporucujem ruske lekare. Odgovorni su, vrlo jednostavno i jasno objasnjavaju sta je najbolje za pacijenta, a i njihova klinika u Kalugi je opremljena (bila i tada) svetski!!! Ogromne operacione sale, smestaj solidan...

Poslednja izmena od moderatora:
Nosim naocare od prvog osnovne. Sad imam 28 i nosim polutvrda sociva. Dioptrija mi je -3,5. Htela bih da trajno prestanem nositi i sociva i naocare, moze li mi neko reci kako se zove ta operacija, da li moze svako da je uradi i koliko otprilike kosta u Beogradu.

Ja sam nosio 4 godine naocare ali ne pomaza jedina sansa da popravim tj da operisem oko,ali u Novom Sadu kazu da je visokorizicno,da odem u Beograd i ja otisao ali i oni kazu da je visokorizicno i da im treba vremena da moje slike oka pogledaju i pogledali su ali od datuma za operaciju jos uvek nece biti jer kazu da su sanse 50-50

Moj problem je poceo kada sam resila da promenim naocare. Stare nosim vec deset godina i nisam imala problema nikada; posto sam prvi pregled izvrsila na studentskoj poliklinici, doktorica mi je rekla da se dioptrija verovatno nece menjati do staracke dalekovidosti. To je dioptrija:
+1,5 ; +1,5 ; 90 stepeni
+1,5 ; +2,0 ; 90 stepeni razmak izmedju zenica 62
Stakla sam dobila preko socijalnog, ne znam kakva su, ali su bas teska.
Sada, posle deset godina, a vec nekih sedam da nisam isla na kontrolu, jer mi je receno da to nemoram da radim cesto, i bez posebnog razloga, pre nego sto sam narucila naocare u optickoj radnji sam otisla na pregled, sad mi je dioptrija izgledala ovako:
+1,5 ; +1,5 ; 90stepeni
+1,5 ; +1,5 ;90 stepeni ; razmak 61
kada sam dobila naocare levo oko mi nije odgovaralo, a posto cesto putujem nisam imala mogucnosti da se vratim u optiku, pa sam, s obzirom da mi stara dioptrija i dalje odgovara odnela naocare u novu optiku gde su mi stavili na levo oko prethodnu dioptriju. Medjutim iako mnogo bolje vidim, meni se oci i dalje jako zamaraju, posebno levo oko, tako da je pravi raj kada stavim stare naocare. Zaboravila sam da pomenem da sam zbog tezine uzela neku plastiku sa zastitom, tako su mi bar rekli. Da li neko moze da mi odgovori da li mozda izbor stakla moze da utice na vid, jer meni nikako nije jasno zasto na dvoje naocara iste dioptrije razlicito vidim. P.S.da napomenem u optici, drugoj su mi rekli da se razmak izmedju zenica tolerise do 3mm

Pozdrav,

Meni se desilo slicno kao kod jednog korisnika koji je ovde opisao svoje iskustvo. Naime, 22 godine sam odlicno video i ako sam dnevno provodio preko 10 sati za racunarom.U roku od nekoliko meseci, poceo sam da imam problema sa citanjem titlova na TV-u sa razdanjine vece od 2 metra.
Na pregledu racunar je izmerio -0.5, -0.5, ali merenjem lekar je ustanovio da najbolje vidim sa -1, -1.
Kako sam skrenuo paznju da bih pre koristio sociva, i to ona koja ne moraju redovno (svakodevno) da se skidaju, predlozio mi je meka gas-propusna.
Predlozeno mi je, naravno, da uzmem i naocare, ali ja nisam za naocare, jer imam problema sa svim naocarima koje sam do sada probao. Naime, nos pocne nepodnosljivo da me bole posle par minuta. Ne mogu da nosim ni naocare za sunce.

Dobio sam CIBA Air Optiplex sociva (-1,-1) koja traju mesec dana, a smeju da se nose do 6 dana. Tek ih nedelju dana, skidajuci skoro svaki dan, i nisam se jos privikao.
Hteo bih da naviknem na ova sociva jer postoji varijanta koja sme da se nosi i do 30 dana, sto bih kupio sledece.

Trenutno imam problem, prvo zbog toga sto ih jako tesko stavljam (nisam jos naviko da ceprkam oci, pa cim dodirnem trepavicu zivac ne da da nesto pridje oku :sad2: ), a i imam osecaj da sam mrtav umoran posle 8 sati gledanja.
Primetio sam jos i to, da recimo monitor (iz blizine) vidim mutnije nego bez sociva, dok sve sto je preko 2m vidim neuporedivo bolje.

Ja se nikako nisam mogla navici na naocare pa sam uzela sociva,u pocetku mi je bilo jako tesko da nadjem koja mi odgovaraju jer imam povisen ocni pritisak,suve oci i jako osetljive.Na kraju sam nasla neka meka sto propustaju kiseonik najvise od svih sociva.Po kuci uglavnom nosim naocare,a napolju stalno sociva mada i mene nervira kada duva vetar,vozim bicikli,ili treba da izadjem pa se moram nasminkati,a u izlasku svi puse dim mi smeta i oci me odmah bole,pogotovo ako imam i sociva.

dr:
Sva sociva, bilo koje vrste i tipa da su treba da se skidaju svaki dan.

Trenutno nosim sociva koja podrzavaju produzeno nosenje do 6 dana jer propustaju 5 puta vise vazduha nego klasicna sociva.
http://www.us.cibavision.com/lenses/airoptix_aqua.shtml

Nakon kontrole za 2-3 meseca probacu da nabavim sledeca sociva:
http://www.us.cibavision.com/lenses/night_and_day.shtml

Na internetu po stranim, pretezno Americkim forumima, ima jako dobrih review-a za ova sociva. Dosta ljudi je cak opisalo Night & Day kao alternativa ocnoj operaciji.

Veliki pozdrav svima!

Ne znam ima li ovakvih tema vec na forumu, vazno mi je da cujem misljenja iskustva i savete, ako imate, jer me ovaj problem veoma zabrinjava. Imam povremeno jak osecaj tezine u ocima koje se brzo zamaraju.(Imam 29 god i profesija mi trazi "upotrebu ociju").

Bila sam na detaljnom oftalmoloskom pregledu i ocni pritisak na oba je bio 22 mmHg. Roznjaca je malo deblja pa su adjusted bili 21.8 i 21.3. Ocni nerv, ocno dno i vidno polje su u granicama normale pa mi je odredjena kontrola i uzimanje antioksidanata. Nadjena mi je i struktura Plateau Iris. (ugao je sirok i otvoren).

Ima li sanse da je ocni pritisak posledica necega u organizmu (tiroida, sinusi, vratni prsljenovi...), moze li alternativna medicina da ga snizi ili neki prirodni nacin??

Unapred vam hvala!

Ocnog lekara na forumu nemamo, bili ste na detaljnom oftalmoloskom pregledu i ne razumem zasto niste pitali oftalmologa sve sto VAs zanima vezano za povisen ocni pritisak? Stvarno ne mogu d arazumem (uz duzno postovanje nasem znanju na forumu) da vise verujete bilo kome u virtuelnom prostoru nego lekaru koji Vas je pregledao, ima kompletne podatke o Vama, video je promene, ordinirao terapiju i najvaznije od svega BAVI SE ISKLJUCIVO OKOM?
Ocni pritisak moze biti povisen od glaukoma, i ni od kakvih drugih sistemskih razloga (kolko se secam, ali davnu behu ocne bolesti), i ne - alternativno ne mozete da ga snizite, mozete samo da pogorsate stvar nesaradnjom sa ocnim lekarom. Vratite se lekaru koji VAs je pregledao i pitajte ga sve sto Vas zanima vezano za VAse stanje (dijagnozu, prognozu, tretman, moguce nacine terapije, ishod koji se ocekuje od razlicitih nacijna terapije). Po clanu 28 zakona o zdravstvenoj zastiti, lekar je duzan da VAm odgovori na sva navedena pitanja iz zagrade i da Vam da napismeno da ste "obavesteni u skladu sa clanom 28 zakona o zdravstvenoj zastiti". Ukoliko to odv\bije, mozete se zaliti adevokatu za pacijentova prava i podneti prijavu. Ali kako stvari obicno stoje, verovatno Vi lekara niste nista ni pitali?

jel sme da se kupa u moru sa sochivima?

Ako nisi "novajlija" u nošenju sočiva, tj. ako imaš već dosta iskustva s njima, mislim da ne bi trebalo da imaš problema. Samo, podrazumeva se, vodi računa da slana voda ne dođe u kontakt sa sočivima tj. ne otvaraj oči pod vodom ako nemaš naočare za ronjenje ;)

Ja, doduše, nisam nikad bio na moru otkad nosim sočiva, ali kupao sam se i ronio s njima na bazenu... nije bilo problema.

E, ja vas molim da mi odgovorite na sledeća pitanja:

1.Da li se kapi za suve oči stavljaju kada su sočiva u očima ili kada nisu?

2.Pre oko mesec dana sam bio u školi i sočiva su počela da mi smetaju i da me žuljaju,ja ono iz principa nisam otišao kući da ih skinem,imao sam kontrolne taj dan,i ispao sam debil što nisam otišao,kada sam dolazio kući,primetio sam kad pogledam u svetlo(farovi,bandere,semafori),jako mi smeta,skroz je sve nejasno,kao da je far u nekoj magli,a oni zraci što izbijaju iz semafora ili svetla na banderi su postali jako dugački,čak sam video i neke krugove,strašno iritirajuće.Skinuo sam sočiva i video da me ne prolazi,otišao sam te večeri kod oftamologa,rekao je da imam defekt epitela rožnjače(tačkica jedna),sipao mi je neke kapi,namazao kremom,i stavio mi zavoj na desnom oku(levo mi je bilo ok).Rekao je da će to zarasti posle 5-10 dana.Ti dani su prošli,ja sam prestao da vidim krugove,ali i dalje mi je strašno smetala svetlost,i znači nisam mogao da vidim jasne obrise predmeta koji svetli.I oni mi kao tamo kažu da je rožnjača zarasla,a da će me osetljivost na svetlost proći jer su mi širili zenice(neke kapi sipali) one večeri kada je sve ovo počelo da se dogadja.I rekli su mi da mogu slobodno da nosim sočiva.Zenice su mi širene 1 maja,sada je 11. jun, a mene ovo uopšte ne prolazi,sad mi se i na levom oku javio isti problem!!!Znali neko u čemu je problem i da li ga je imao do sada,Počinjem da se bojim da će mi ovo ostati do kraja života.Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Dobio sam naocare pre dva ili tri dana,dioptrija mi je -0,5 na oba oka ali mi je doktorica rekla da cu morati da je povecam i imam samo jedno pitanje da li cu ja morati da nosim naocare do kraja zivota ili ima sanse da mi se poboljsa vid tako da mi netrebaju naocare?
hwala svima u napred...;)

meka sociva mozes odmah da nosis nece ti smetati

mozda ces ih osecati prvih 10 dana posle toga imaces osecaj da nemas nista na oku

naravno meka

tvrda ne bih preporucila nikome

i nisu potrebne naocare kad neko nosi sociva

to je samo zabluda...

Dobio sam naocare pre dva ili tri dana,dioptrija mi je -0,5 na oba oka ali mi je doktorica rekla da cu morati da je povecam i imam samo jedno pitanje da li cu ja morati da nosim naocare do kraja zivota ili ima sanse da mi se poboljsa vid tako da mi netrebaju naocare?
hwala svima u napred...;)

to je mala dioptrija...

kako bi poboljsao vid?

a za ovu malu dioptriju ni nemoras nosti naocare osim kad su ti samo potrebne

za vecu dioptriju postoje i meka sociva

Back