ОФТАЛМОЛОГИЈА

Дуго размишљам да ли да напишем.
Носила сам наочере 13 година, диоптрија на крају била -5.
Нисам желела да носим сочива, волела наочаре, лепо ми стајале.
Али, већ су биле тешке, дебела стакла ( плексиглас уствари).
И одем у Калугу и оперишем очи.
Диоптрија ми је 0.
Прошло скоро 19 година од операције.
Ето.
Извињавам се ако сам ,,улетела'', али сматрам да ми је то био прави потез.

Ja otisla na pregled sva srecna sto cu se vratiti kuci sa socivima, kad cvrc. Astigmatizam, cilindri, moram neki test da radim da se vidi dal ce oko prihvatiti sociva, i to tek u ponedeljak:otkacio: Dioptrija je citiram(mada ne razumem 100%) "0,5, pola cilindra i 1, ceo cilindar":???: Kako god, mogla bih da nosim samo polutvrda. Oftanmolog kaze da su ona laksa za odrzavanje, jeftinija i da se menjaju na 2,5 godine:super: Mada citala sam na netu da su dosta neudobna:(
Volela bih da se javi neko ko je nosio polutvrda. Hvala:)

Дуго размишљам да ли да напишем.
Носила сам наочере 13 година, диоптрија на крају била -5.
Нисам желела да носим сочива, волела наочаре, лепо ми стајале.
Али, већ су биле тешке, дебела стакла ( плексиглас уствари).
И одем у Калугу и оперишем очи.
Диоптрија ми је 0.
Прошло скоро 19 година од операције.
Ето.
Извињавам се ако сам ,,улетела'', али сматрам да ми је то био прави потез.

Posto si bila tamo na operaciji morala si ici negde na pregled, gde je to bilo?
Znas li nekog ko je u skorije vreme bio tamo?
Ili nekog ko je to uradio ovde, mislim na skidanje dioptrije. Moja je dioptrija malo veca od tvoje. Postoji li neko ogranicenje za operaciju vezano za godine?

Ili nekog ko je to uradio ovde, mislim na skidanje dioptrije. Moja je dioptrija malo veca od tvoje. Postoji li neko ogranicenje za operaciju vezano za godine?

Dolaze sada njihovi doktori u NS, u "Eliksir" , može se tu izvršiti pregled, a za dalje, ne znam, valjda i vrše neke zahvate... to već treba pitati.

Ja glasam za sociva...:super:
Moja dioptrija -2 na oba oka nije velika ali nije ni mala.Nosila sam naocare jer su bile fensi i onda sam otisla kod oftamologa i otkrila cudo.
Sociva nosim konstantno vec 3 god. bez naocara i to su polutvrda gas propusna.
Jako sam zadovoljna privikavanje je trajalo par dana i super mi je uvek.
U pocetku se desavalo da mi u sred kafica ispadne socivo pa napravim vanredno stanje:rotf: svi se ukipe...a ironija je sto sam ga ja uvek pronasla..
Nego ta sociva traju duze i nisu uopste strasna kako ih predstavljaju cak imaju i zastitu od stetnog zracenja tipa monitora sunca i sl.
Moram da priznam da se mogu kupiti na komad i da sam ih dosta puta na pocetku kupila ali zato sto je moja doktorica promasila ugao a ja mislila s obzirom na glasine kako su zahtevna da je normalno pa sam polse pola godine otisla kod nje i onda je ona jos jednom proverila i utvrdila da je zeznula ugao.:)
Tako da ne morate da se dvoumite sociva uvek a naocare...samo iz fazona :super:

Ух, сад тек видела ово!
Ишла у НС, преко ,,Еликсира''и преглед и одлазак у Калугу.
Тада се то није радило у Србији, можда се сад ради.
Нема везе са годинама, само нису радили потпуно скидање диоптрије пре 18. године, него само заустављање.

Ух, сад тек видела ово!
Ишла у НС, преко ,,Еликсира''и преглед и одлазак у Калугу.
Тада се то није радило у Србији, можда се сад ради.
Нема везе са годинама, само нису радили потпуно скидање диоптрије пре 18. године, него само заустављање.

Nisam bila u "eliksiru", ali sam čula da doktori iz kaluge dolaze u eliksir (valjda) povremeno - da li samo pregledaju, ili i rade neke intervencije, ne znam. Ali, put u Kalugu košta, i vredi se raspitati da li je potreban.

Ja evo nosim cvike vec godinu dana,sad cu na preglem pa se razmisljam dal da uzmem i sociva.
Ono sto me interesuje je kako da odredim boju koja ce mi stajati ok. Imam braon oci,tako da mi na pamet padaju naravno plave i zelene. Na koju foru biram boju,jel mi daju da sam izmenjam pa da vidim sta mi stoji il...?
Nadam se da postoji doktor koji to radi posto bi meni trebalo dosta dok bi samo jedno ubacio.

Meni doktori nikako da dobro urade sociva:( Uzela sam polutvrda, nosila 10 dana kako mi je receno medjutim od samog pocetka mi se vid mutio kad citam i kad sam za kompom i tad uopste nisam dobro videla. Otisla sam ispostavilo se da nisu u Italiji dobro napravili pa mi je narucio nova. S novim isti slucaj. S tim sto sa desnim vidim cistije nego bez, ali se i dalje mutim, a sa levim socivom cak vidim losije nego bez njega. I kad gledam samo desnim, bolje vidim nego kad gledam s oba oka:dash:Ne znam sta da radim... Dal je to neznanje doktora ili su moje oci tako zeznute(sto mi je dr i rekao):???:

@_Look_Of_Expectancy_ imam isti problem... doduse ja sam sociva radio ovde, i zbog prisustva cilinra u naocarima, mogao sam da uzmem samo tvrda sociva. Posle 5-6 dana navikao sam se na njih ali sam imao uzasan problem, da posle 10-15 minuta nosenja sociva pocnu da magle tj vid pocne da se muti, kad trepnem to se normalizuje ali posle 2 sekunde opet zamagli...
moram da nadjem neku normalnu kliniku gde mogu da najdem normalna sociva

ja naocare nosim oko 13 godina i isto nikad nisam imao nikakvih problema, doduse jesam prvi put al to je normalno zbog privikavanja...inace naocare su me malo smorile, sa socivima imas puno vidno polje, neosecas ih jos samo da magljenja nije bilo, bilo bi odlicno

anyway ja sam sociva uzeo kod neke Doktorke koja se preziva Papic i ima ordinaciju ispod skupstine... platio sam ih 70e u to vreme, cak mi je i menjala jedno socivo posto sam se zalio na to magljenje, ali nista...

inace tu doktorku Papic mi je preporucila dr. Mancic inace ocni lekar koji na zalost vise ne radi.. nemam ideju gde cu da idem na kontrolu...

Cek cek, ti vec duze vreme nosis sociva? Pa kako si uspevao da izdrzis to da ti se muti? Mada ne znam dal nam se ista stvar desava... Meni se ne magle sociva nego kad citam knjigu ili kad citam nesto na kompu, slova mi se zamute na trenutak ali svakih par sekundi. Za kompom uopste nemam jasnu sliku.
Ja sam stupila u kontakt sa devojkom sa drugog foruma koja mi je preporucila doktorku koja je njoj radila polutvrda sociva i kaze da je to poznata doktorka i ona je zadovoljna. Pa s obzirom da nemam drugu preporuku oticicu tu, nakon sto, nadam se, uspem da dobijem pare nazad za ova sociva. Ako hoces pisi na PP pa cu ti napisati koja je klinika u pitanju.

Ne, ne nosim sociva :( nemogu da podnesem to maglenje... inace, ona pocnu da magle sama od sebe posle 5-7 min nosenja...
sto se tice novca, ne verujem da ce tu ista biti, samo ce nastaviti da te muce, menjaju, komplikuju itd. zato sam ja od trazenja novca nazad odustao...
a kazi mi kako su ti odredili sociva? putem racunara?
mogla bi da mi posaljes adresu i tel te klinike...
jel ti isto imas cilindricna stakla?

pa da ista stvar...

doduse mene je "prikacila" na dva racunara gledaj tu gledaj tu i bingo, 70eur, dodji za 7 dana.

ja dosao, probao sve ok...

posle 10ak dana otisao i zalio se, zamenila mi socivo, pa to nije bilo ok, onda opet otisao i zalio se i isto je nesto pocela da petlja, onda je pocela da bude vrlo neljubazna, tako da vise nisam ni isao, i alalio sam tih 70eur :(

Meni je dr kad sam dosla drugi put uradio pregled opet i zakljucio da imam isto sto i on i posto sam fina hoce da mi pomogne:confused: Valjda treba da mi pomogne jer sam mu platila a ne jer sam fina:dash: A videcemo koliko ce oni biti fini kad ih okrenem ponovo, mada ne ocekujem neku preteranu ljubaznost kad zatrazim pare nazad:rotf:

Sociva! Definitivno!
Ogledalo mi nije ni potrebno,mehanicki ih stavljam i skidam odavno.Nosim ih vec 9 godina i zadovoljna sam.
Naocare su problematicne zimi,kada udjete u gradski prevoz ,pa se sve zamagli...kada pada kisa,ne vidi se dobro,kada otvoris rernu,a para navre na njih...i mnogo toga,a pri tome ako pogledas iznad,sa strane van opsega rama ne vidis dobro i nisi vise svestan ni gde si,ni sta si,hehehe

Kada stavim naocare,posebno na ulici, na velikim otvorenim prostorima,ili po trznim centrima gde su i pod i plafon beli,kao i gledajuci i snezni pokrivac, osecam s ekao u drugoj dmenziji i zaista ne mogu da se snadjem.
Nosim minus dioptriju,i sa naocarima mi je sve manje ,dalje i nije to to.Socciva daju realan vid i to je ono sto mi je potrebno da bih normalno funkcionisala,a ne da se osecam da mi treba vodic na ulici.

Ja bih pitala sledece, nije tema, ali me interesuje - imam malu dioptriju -0.5 i -0.75. Imam tu dioptriju godinama, ali ne nosim naocare redovno. Imam naviku da nosim naocare neko vreme, a onda neko vreme budem bez njih. Primetila sam da kada dugo vremena nosim naocare, nakon sto ih skinem osecam kao da su mi se oci olenjile. Zbog toga mi je prijatnije da ih skidam - stavljam. Dioptriju sam proverila kod nekoliko lekara, pa mislim da nije pogresna. Sta mislite sad, da li da nastavim ovako, ili da nateram sebe da ne skidam naocare upste? :D

Ja bih pitala sledece, nije tema, ali me interesuje - imam malu dioptriju -0.5 i -0.75. Imam tu dioptriju godinama, ali ne nosim naocare redovno. Imam naviku da nosim naocare neko vreme, a onda neko vreme budem bez njih. Primetila sam da kada dugo vremena nosim naocare, nakon sto ih skinem osecam kao da su mi se oci olenjile. Zbog toga mi je prijatnije da ih skidam - stavljam. Dioptriju sam proverila kod nekoliko lekara, pa mislim da nije pogresna. Sta mislite sad, da li da nastavim ovako, ili da nateram sebe da ne skidam naocare upste? :D

Isti slučaj sam bila...tj, tako sam počela, sa tom dioptrijom i zezala se, nisam ih nosila... onda kad više nisam mogla da pročitam sa table, počela redovno da ih nosim-svaki dan... i od tad mi se dioptrija povećala na L-1.5 D-1.75

Nosi ih. To ti je moj savet.

• Podržavam
Reactions: ILO

Back