ОФТАЛМОЛОГИЈА

Reč je o mojoj majci.

Sledeće nedelje treba da ode na zakazani pregled. Smetnje vida u daljini i blizini.

Ne znamo za izbor naočara, da li uzme dve različite (za daljinu i blizinu) u jedno ili dva naočara posebno, koje su najbolje?

Moja baka ima kataraktu i čula sam za kapi za oči ''NAC Carnosine'' kao prirodan lek koji delotvorno deluje za kataraktu samo što terapija traje malo duže.
Ima li neko iskustva sa ovima kapima za oči i da li to postoji kod nas?

Poslednja izmena:
Pozdrav,

Bio sam na pregledu i utvrdjena mi je dioptrija kako slijedi:

VOD: cc 1,0
VOS: cc 1,0
Desno oko: 0,25 Dsph
Lijevo oko: 0,50 Dsph
Osa cilindra, desno oko: 0,75 Dcyl, 90 stepeni
Osa cilindra, lijevo oko: 0,75 Dcyl, 95 stepeni
Razmak izmedju zjenica: 64 mm

FOD: uredan

E sada, dobio sam preporuku za PolarGlide ili NanoGlide lece sa antirefleksnim slojem. Razmisljao sam da uzmem i clip-on polaroidna stakla koja se mogu postaviti u toku voznje, ali ove Polarglide i NanoGlide lece vec imaju antirefleksni sloj, pa da li su mi potrebna i ova clip-on?

Hvala

Imam jedno pitanje... Pre nekoliko meseci sam dosta vremena provodila za kompjuterom zbog posla. Tada su mi se na oba oka (na beonjacama) pojavile crvene mrlje (kao krvave)...ujutru kad ustanem bi bile bledo crvene i na manjoj povrsini, kasnije u toku dana bi se povecale i dobile intezitet u boji i oci su mi bile malo bolne. Posumljala sam da je to od monitora, koristila vestacke suze, u medjuvremenu sam bila i u domu zdravlja na redovnom godisnjem pregledu, sve je bilo ok. Taj posao je zavrsen i ne provodim vise puno vremena ispred monitora, ali ipak s vremena na vreme mi se to crvenilo ponovo javlja i traje par dana. Nosim naocare i nikakve druge tegobe sa ocima nemam. Treba li nesto jos da preduzmem po tom pitanju? Mislim, ne znam da li zaista imam neki problem ili jednostavno osetljive oci...

Vodila sam sina u Kalugu (Rusija) u septembru prosle godine. Uradjena mu je skleroplastika oba oka jer ima veliku dioptriju u tendeciji rasta iste. Isto su mi rekli da u osamnestoj godini moze da uradi korekciju laserom (bez ikakvih rezova i duboke anestezije). Operacija mog sina za njih je bila lagani zahvat takoreci rutina. Ali videla sam svakakve slucajeve za tih 15 dana. Videla sam ekstremne glaukome (oko koje je bilo predvidjeno kod nas za vadjenje, jer je pcelo da deformise kosti na detetovoj lobanji, je smanjeno i vracena mu je funkcija) trasplatacija oka kod 12-o mesecne bebe, vracanje odrubljene mreznjace kod jednog starijeg gospodina, Bila su tu dva momka na korekciji koja su se samo jedan dan zalili na peckanje i odmah skinuli naocare, nazalost bio je i jedan dedica iz Kirgistana kome su morali da odstrane oko zbog kancera.Sve u svemu, ja odatle nosim samo pozitivne kritike.Rusi su se potrudili da se dobro osecamo, imali smo smestaj tipa kao hotel B kategorije Ali sa svim lekarima, sestrama i vizitama, Moje dete je bilo malo pa su nam obroke donosili u sobu, ostali su silazili i trpezariju. Ako imas neku terapiju uvek je neko tu pored tebe da te odvede i dovede. Mozes da im se i na glavu popnes sa pitanjima uvek su spremni da ti strpljivo odgovore. Nismo imali nikakav kontakt sa lokalnim pacijentima osim u cekaonici kad se pregledi rade u ordinacijama u prizemlju zbog uredjaja. Cak nam je organizovano puno besplatnih izleta, tipa Jasna poljana, muzej kosmonautike, obilazak Moskve i Kremlja i raznorazni lokalni manastiri. Sto se tice tih operacija kod nas, zaista ne znam, znam samo da je tamo bilo dosta nasih ljudi koji nisu bili zadovoljni radom sto drzavnih institucija sto privatnih.
PS: Dete sam vodila preko klinike "Eliksir" u Novom Sadu.

Postovana Vidim a ste dijete vodili na ugradnju skleroplastike jos 2007 ako se ne varam kakva je situacija danas sa detetovom dioptrijom i da li ste zadovoljni uradjenim zahvatom. Javite se molim Vas na e mail samirasarotic@yahoo.com jer i ja imam kcerku 3 god visoka miopia

Htela bih da pitam dve stvari, naime vec jedno dve-tri nedelje imam jako cesto bol u desnom oku. Kad popijem kafetin bol nestane na par sati. Isla sam kod oftamologa danas i rekla mi je da mi je na desnom oku dosta losa dioptrija i da moram da uzmem obavezno naocare ili sociva. Ono sto me zanima (obzirom da sam ranije kuburila sa vidom na desnom oku, pa sam neko vreme prestala da nosim i naocare i sociva) jeste da li je moguce zaista da boli oko SAMO zbog dioptrije?NIkad nisam imala bol u oku i onda mi je to nekako sve cudno...Ona mi je rekla da mi je sve drugo sto se oka tice ok, nema nikakvih anomalija...Druga stvar na levom oku imam bezbolnu kvrzicu na gornjem kapku koja mi ovako ne smeta, ne boli me nista, ali jednostavno je tu. Kad sam pitala lekarku sta da radim, rekla mi je da sacekam mesec dana i ako ne nestane da uradim ultrazvuk da se vidi sta je, pa me interesuje da li ta kvrzica moze biti nesto bas ozbiljno?

Htela bih da pitam dve stvari, naime vec jedno dve-tri nedelje imam jako cesto bol u desnom oku. Kad popijem kafetin bol nestane na par sati. Isla sam kod oftamologa danas i rekla mi je da mi je na desnom oku dosta losa dioptrija i da moram da uzmem obavezno naocare ili sociva. Ono sto me zanima (obzirom da sam ranije kuburila sa vidom na desnom oku, pa sam neko vreme prestala da nosim i naocare i sociva) jeste da li je moguce zaista da boli oko SAMO zbog dioptrije?NIkad nisam imala bol u oku i onda mi je to nekako sve cudno...Ona mi je rekla da mi je sve drugo sto se oka tice ok, nema nikakvih anomalija...Druga stvar na levom oku imam bezbolnu kvrzicu na gornjem kapku koja mi ovako ne smeta, ne boli me nista, ali jednostavno je tu. Kad sam pitala lekarku sta da radim, rekla mi je da sacekam mesec dana i ako ne nestane da uradim ultrazvuk da se vidi sta je, pa me interesuje da li ta kvrzica moze biti nesto bas ozbiljno?

Mnogo kuburila nisi, covek kada ne vidi dobro ne razmislja bas mnogo kada ce i da li uopste nositi naocari ( ili sociva).
Sacekaj, kao sto ti je lekar vec rekao, mesec, dva, taj bol ce sigurno proci jer verovatno i nema veze ssa tvojom dioptrijom.

Mnogo kuburila nisi, covek kada ne vidi dobro ne razmislja bas mnogo kada ce i da li uopste nositi naocari ( ili sociva).
Sacekaj, kao sto ti je lekar vec rekao, mesec, dva, taj bol ce sigurno proci jer verovatno i nema veze ssa tvojom dioptrijom.

Ona mi je rekla za ovu kvrgicu da sacekam mesec dana, mada mi nista nije sugerisala da mazem za to....A dioptrija na desnom oku mi nije bas mala, pa ne znam jel moze od toga da bude bol bas u tom oku?

Uvek ce ti onaj ko je imao pozitivno iskustvo reci sve najbolje o toj osobi i obrnuto...
Prof Stankov je priznati strabolog..sa jako puno iskustva...radi u privatnoj Specijalnoj bolnici za oftalmologiju..
Dr Stankovic je takodje priznati i dobar strabolog..radi na Ocnoj Klinici KCS....
Imas strabologa i na VMA ....zatim na Milos Klinici...

Iskustva pacijenta su stvarno razlicita..
Gde ces odvesti svoje dete na kraju ipak moras odluciti sam...
Ja znam gde bih..
Ali ne bih da ovde bilo koga od kolega reklamiram

Posle toliko godina moram sebe da ispravim. Lutali smo i bezveze izgubili vreme, na kraju smo rešili sve kod divnog profesora. Mislim da im dugujem izvinjenje jer je toliko vremena na forumu stajao negativan komentar vezan za ljude koji zaslužuju samo pohvale

pre operacije nije koristio nista od lekova, nema nikakvu hronicnu bolest...a sada koristi deksametazon-neomicin, cosopt kapi, uniclofen kapi, brimonidin kapi, huma zolamide lekovi, ranisan, lekove pronison... inace kaze da posle operacije odlicno vidi, nema nikakve bolove u oku, ni peckanje, ni svrab

Imam glaukom i hronicni uveitis , operisana sam dva puta, ocni pritisak je i dalje visok, sasvim oslabljen vid i zamuceno(crveno- suzeno - bolno) oko, koristim kapi koje mi vise ne pomazu, ali moja terapija se razlikuje od Vase, pa Vas molim da mi odgovorite kod kog lekara se lecite, jer mislim da do sada nisam nasla pravog lekara za ovaj problem.

Od terapije koristim : Cosopt, Iopidine kapi i povremeno Humazolamid. Nemam terapiju za uveitis i ako je on hronicni i pravi mi veliki problem.

Back