Ja spadam u onu grupu (a vidim, nije nas malo) koja je prvo nosila naocare, pa sociva, a sada opet naocare. Licno sam se vratila na naocare najvise iz finansijskog razloga a i zato sto je nega sociva pocela u jednom trenutku da me opterecuje, ali to ne znaci da je objektivno tesko negovati sociva. Ja sam, naime, lenja sto se tice nekih stvari, radije bih spavala 15 minuta duze nego se sminkala ili stavljala sociva, ali to en znaci da treba da budete poput mene!

Evo sta kaze moje iskustvo:
PREDNOST SOCIVA:
-Bolje i jasnije vidis, kao da ti je jaca dioptrija
-Mozes da gledas u svim pravcima i kolutas ocima, gledas u svoje prste na nogama i uvek fino vidis
-Ovo mi je rekao lekar: sociva vrse pritisak na oko i svakodnevno nosenje (naravno, pravilno) sprecava rast dioptrije
-Fizicki izgled- mnogi ne vole da nose naocare, oci izgledaju manje kroz stakla, dobijas podocnjake (barem svi ljudi koje ja znam da nose anocare imaju podocnjake!)
PREDNOST NAOCARA:
-Manja cena
-Stavljas ih za 2 sekunde i ne moras da ih stalno peres, negujes i sl.
-Ne izazivaju iritaciju oka (npr. ako si dodirnuo kvaku mozes da stavis naocare a da ne operes ruke, a sa socivima ne mozes)
-Ne mislis o njima uopste, ni koliko dugo ih nosis u toku dana, ni kada moras da ih skines
Ja ne znam za sta se odluciti, zaista, moja iskustva i sa jednim i sa drugim su dobra. Ali, kaos to rekoh, meni je rutina nege sociva dosadila, ipak treba imati neku disciplinu za to. A i skuplja su. Ali, nisu to prepreke koje bi trebalo bilo koga da odvrate od sociva, samo valja biti spreman za aspolutnu higijenu i samih sociva, i ruku, i prostora gde stoje sociva, i ustajati oko 15 min. ranije.