ОФТАЛМОЛОГИЈА

Nemamo oftalmologa na forumu, no ono sto Vam mogu reci je da kompjuteri jos uvek ne lece ljude.m je oftalmolog dao odgovarajuce naocare, sociva, sta vec onda je to uradio na osnovu svog misljenja, kompjuter tu samo pomaze.
Da li postoji neki problem sa dioptrijom, sa vidom?

Ne nosim naočare (nosila sam ih vrlo kratak period pre 15-ak godina), ali mm nosi.
Pokušavam da ga nagovorim da pređe na sočiva, ali još uvek je pri stavu da mu je bolje ovako.
Ne znam šta o tome misle stručnjaci (oftalmolozi), ali sa stanovišta estetike, ipak, bolje izgleda kada neko,
ko ima veliku dioptriju, nosi sočiva. Jedini je problem navići se na njih, ali i to prođe.
Uostalom, i na naočare nije jednostavno navići se. Bar sam ja takve probleme imala...

Molim za savet.Moja dioptrija je +3 ,+0.25 cilindra na 90stepeni na oba oka.Kompjuter pokazuje vecu dioptriju i cilindar 0.5.Medjutim meni lekar propisuje naocare samo sa dioptrijom +3,bez cilindra.

I ja sam imala slicnu situaciju, tj. i dalje je imam. Na oba oka imam istu dioptriju (e.bem ga vise, ceo zivot nosim naocare i ne znam vise da li je 4,5 ili 4,75, u minusu), ali razlicit cilindar... Neki mali.

I meni su ranije davali naocare bez cilindra, a cesto su mi (jer sam bila dete) davali i malo slabije naocare nego sto su mi bile potrebne, "da se oci ne ulenje". Kasnije sam dobila sociva sa cilindrom, a sada imam naocare sa cilindrom. Ne znam, nisam primetila neku razliku cilindar sa ili bez, ali verovatno oni imaju svoje razloge sto ti tako daju.

Ne znam šta o tome misle stručnjaci (oftalmolozi), ali sa stanovišta estetike, ipak, bolje izgleda kada neko,
ko ima veliku dioptriju, nosi sočiva.

Ne znam sta da ti kazem, ako on ne zeli da nosi sociva nemoj ga terati. Sto se tice estetike, danas nema nikakve razlike u tome da li neko ima veliku ili malu dioptriju. Dakle, ako je nekome ruzno da nosi naocare onda ok, ali mala ili velika dioptrija nije zaista vazna. Danas niko ne mora da nosi "teglare", postoje titanijumska stakla i plasticna "stakla" koja su tanka. Ja imam dioptriju skoro -5 i ne izgleda ruzno, tanka su stakla. Sad, sto se tice estetike, kod mene je nekako uvek lepse izgledalo sa naocarima jer imam podocnjake koje naocare sakriju! :p

ja naocare nosim oko 13 godina i isto nikad nisam imao nikakvih problema, doduse jesam prvi put al to je normalno zbog privikavanja...inace naocare su me malo smorile, sa socivima imas puno vidno polje, neosecas ih jos samo da magljenja nije bilo, bilo bi odlicno

anyway ja sam sociva uzeo kod neke Doktorke koja se preziva Papic i ima ordinaciju ispod skupstine... platio sam ih 70e u to vreme, cak mi je i menjala jedno socivo posto sam se zalio na to magljenje, ali nista...

inace tu doktorku Papic mi je preporucila dr. Mancic inace ocni lekar koji na zalost vise ne radi.. nemam ideju gde cu da idem na kontrolu...
Htela sam samo da pitam da li se radi o dr. Mancic koja je radila u bolnici na Zvezdari? Ako je ona u pitanju onda ni ja ne znam gde cu ici!!!!

Imam pitanje za sve koji su nosili i naocale i sociva. Nosim naocale sa dioptrijom +1.25 i +1.50 sa fotosenzitivnim staklima, obzirom da su mi oci izuzetno osetljive na svetlo. Medjutim, ni ta stakla mi nisu dovoljno tamna ili mi ne pokrivaju oci dovoljno (kao recimo suncane naocale, koje mogu biti znatno vece). Odlucila sam isprobati sociva po preporuci ofamologa. Interesuje me da li vi imate istu dioptriju na naocalama i socivima ili ne? Moja sociva (koja treba da preuzmem sledece sedmice) imaju dioptriju +1.50 i +1.75. Meni je malo cudno da sociva imaju vecu dioptriju od naocala! Kakva su vasa iskustva? Hvala!

Pravi oftamolog nikad vam nece preporuciti sociva kao apsolutnu zamenu za naocare , jer je svestan svih mogucih komplikacija koje one mogu da izazovu .
Dioptrije sociva i naocara se razlikuju .Cilindri komplikuju odredjivanje dioptrije i zaista morate naci odlicnog oftamologa .Zamagljivanje vida moze nastati i od previse suvih ociju a tu pomazu vestacke suze .
Raspitajte se i ukoliko mozete , obavite vise pregleda u razlicitim ordinacijama i na kraju SAMI odlucite , kod koga ste bili najzadovoljniji ( naravno , ne u istom danu , jer oko mora da bude odmorno )

Dioptrija mi se nije povecala, provereno, a i nemam cilindre. Oci mi jesu suhe i vec sam vise puta koristila umetne suze, iako meni se vid ne magli, nego ne mogu da gledam na jacem svetlu, moram koristiti izuzetno tamne suncane naocale koje pokrivaju oci sa svih strana (zatvore oko). Pretpostavila sam da dioptrija na naocalama i socivima nije ista, ali ja kao potpuni amater ne smatram da je logicno da je dioptrija na socivima veca, zato sam i pitala, jer mogu biti zaista u krivu. Mislim da cu svakako posetiti jos nekog oftamologa, a vama hvala!

Neprilagodjenost brzoj adaptaciji na kolicinu svetla moze biti posledica astigmatizma i u zavisnosti od procenta tu mogu pomoci samo zatamnjene naocare a uz sociva neke vrlo kvalitetne suncane naocare.
Moj odgovor je bio na vise pitanja i zato , ponavljam , neophodno je naci zaista dobrog oftamologa .

Posetila sam jos jednog oftamologa i dobila odgovor sto se tice dioptrije naocala i sociva. Objasnio mi je da se kod + dioptrije na socivima povecava dioptrija za +0.25, dok se kod - smanjuje, a sve zbog lokacije zarista. Doduse, to se obicno radi kod vecih dioptrija, no kod mene se moralo i sa ovom koju sad imam. Eto odgovora ako se jos neko pitao zasto dioptrija na socivima veca ili manja.
Hvala! Pozdrav!

Ja bih pitala sledece, nije tema, ali me interesuje - imam malu dioptriju -0.5 i -0.75. Imam tu dioptriju godinama, ali ne nosim naocare redovno. Imam naviku da nosim naocare neko vreme, a onda neko vreme budem bez njih. Primetila sam da kada dugo vremena nosim naocare, nakon sto ih skinem osecam kao da su mi se oci olenjile. Zbog toga mi je prijatnije da ih skidam - stavljam. Dioptriju sam proverila kod nekoliko lekara, pa mislim da nije pogresna. Sta mislite sad, da li da nastavim ovako, ili da nateram sebe da ne skidam naocare upste? :D

Nosi ih. I ja sam tako pocela, ali ako se ne nose naocare ili sociva redovno, dioptrija u minusu moze jako brzo da raste, ja sam sad stigla do -2, i sad sve i da hocu ne mogu bez naocara...
U medjuvremenu sam pokusala i sa socivima, bas iz razloga sto sam naocare stalno skidala i stavljala, a znala sam da je to lose. Ali sa socivima, nazalost, nije islo. Promenila sam tuce oftalmologa i razlicitih sociva, i uvek isti problem - iritacija. Oci su mi toliko suve da sam vestacke suze morala da stavljam svakih pola sata, uglavnom i cesce, a i pored toga se javljalo crvenilo i svrab... Nisam uspela da resim problem, niti je iko od oftalmologa znao kako da mi pomogne, te sam se vratila naocarama...

Moj sin je imao isti problem sa vidom, i posto se vid svake godine pogorsavao , kao sto su lekari i predpostavili, sacekali smo dok se nije zaustavilo . Znaci do 18.godine on je imao dioptriju -7, i na tome se i zaustavilo i posle dve godine su ga i operisali.
Zivimo u Moskvi i mogli smo i da biramo kliniku. Izabrali smo Centar gas proma ( tel+7495 7191080)
Na prvom pregledu su rekli da ce operacija biti uspesna, sa predhodnim pripremama koja se sastojala od "zavarivanja secatke, (mislim da je to mreznjaca) i to je trajalo par sekundi.
Zakazana operacija izvodi se u ambulanti, priprema je oko sat,sat ipo,a sama operacija traje PAR MINUTA.
Najveca moja radost je bila kad sam se pojavila i sin me je video sa 20.m razdaljine, a na putu kuci nije prestajao da cita sve sto je video. Naravno bez naocara.I njegov komentar da su boje drugcije i da sam mu podarila novi zivot.
Danas posle godinu dana na kontroli mu je receno da na jedno oko vidi 100% a na drugo 120%.
Mi smo to platili oko 2000$,sto je bilo manje nego u klinici Fjodorova.
Kako se te operacije rade u Beogradu neznam, ali ja bih toplo preporucila ovu kliniku sa kojoj imam odlicno iskustvo.
Znaci vi svakako morate da sacekate, vase vreme.
Pozdrav

Будите врло опрезни поготово са ЛАСИК операцијом

Некима је после те операције ноћни вид трајно оштећен и имају "floatere" у водном пољу што је велика сметња

Нису сви пацијенти циљна група за ту операцију !

Klinike se zove Fjodorov, po akadimiku Svjatoslavu Fjodorovu koji je i njihov idejni tvorac. Takvih klinika po Rusiji ima 12. Ja sam bila na Očnoj klinici Fjodorov u Kalugi. Pre 13 godina tamo mi je skinuta dosta visoka dioptrija. Mislim da je vazno obratiti paznju na iskustvo hirurga koji ce raditi intervenciju. Danas svaka bolje opremljena klinika moze sebi da dozvoli veoma skupe aparate, ali iskustvo se mora steci.:roll:Srecno svima!

Poslednja izmena od moderatora:

Back