ОФТАЛМОЛОГИЈА

pre operacije nije koristio nista od lekova, nema nikakvu hronicnu bolest...a sada koristi deksametazon-neomicin, cosopt kapi, uniclofen kapi, brimonidin kapi, huma zolamide lekovi, ranisan, lekove pronison... inace kaze da posle operacije odlicno vidi, nema nikakve bolove u oku, ni peckanje, ni svrab

pre operacije nije koristio nista od lekova, nema nikakvu hronicnu bolest...a sada koristi deksametazon-neomicin, cosopt kapi, uniclofen kapi, brimonidin kapi, huma zolamide lekovi, ranisan, lekove pronison... inace kaze da posle operacije odlicno vidi, nema nikakve bolove u oku, ni peckanje, ni svrab

Oво је комплетна терапија за Glaucom..под којом ће сигурно доћи до нормализације очног притиска...
Изузетно је битно да добро види..:) ...
То значи да нема оштећења очног нерва, а повећан очни притисак ће се решавати у даљем току лечења...

Pozdrav svima,

Nedavno sam bila kod oftalmologa zbog tracica i musica koje su stalno prisutne, doktorka mi je pregledala ocno dno i izmerila ocni pritisak. Ovde cu postaviti nalaz jer ne znam kako da ga protumacim, pa bih molila da mi neko ko je upucen razjasni situaciju:

Sph.OU opacitates in CV TOU:20 mmHG
FOU PNO:fiziol.ex krvni sudovi norm. kalibra
GONIOSKOPIJA OU:ugao otvoren, sirok, pigm. Scheie I
Indikovana skia
dG-Myopia in obs
H52.1 cl.28

Doktorka mi je rekla da su mi i ocno dno i ocni pritisak u redu, ali zar 20 nije blizu gornje granice ili vec malo povisen pritisak? Za nekoliko dana treba opet da odem na pregled da bi mi se odredila dioptrija.

Unapred hvala :)

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Nedavno sam bila kod oftalmologa zbog tracica i musica koje su stalno prisutne, doktorka mi je pregledala ocno dno i izmerila ocni pritisak. Ovde cu postaviti nalaz jer ne znam kako da ga protumacim, pa bih molila da mi neko ko je upucen razjasni situaciju:

Sph.OU opacitates in CV TOU:20 mmHG
FOU PNO:fiziol.ex krvni sudovi norm. kalibra
GONIOSKOPIJA OU:ugao otvoren, sirok, pigm. Scheie I
Indikovana skia
dG-Myopia in obs
H52.1 cl.28

Doktorka mi je rekla da su mi i ocno dno i ocni pritisak u redu, ali zar 20 nije blizu gornje granice ili vec malo povisen pritisak? Za nekoliko dana treba opet da odem na pregled da bi mi se odredila dioptrija.

Unapred hvala :)

У реду је очни притисак 20 уз овакав налаз коморног угла (гониоскопија)..
Уредан ти је и налаз на очном живцу, за сада не брини за очни притисак.
Урадиће ти цикклоплегију, тј ширење зеница, јер је написала да си можда кратковида.
Да ли јеси знаће се после ширења зеница и скојаскопије , тј прегледа на широку зеницу...

Буди без бриге..немаш никакав велики проблем..

Поззз :)

Poslednja izmena:
Puno hvala na brzom odgovoru, sada mi je lakse kada znam da nema razloga za brigu. ;)

Da bih bila jos sigurnija, interesuje me da li bi trebalo obaviti jos neke preglede ili se na osnovu nalaza moze reci da koncici u mom slucaju ne ukazuju na ozbiljniji problem?
Moram da priznam da sam se dosta uplasila jer sam trazeci odgovor na pitanje naisla na svakakve informacije, a ono sto me je najvise zabrinulo je podatak da koncici, musice, tracice i sl. iako su u vecini slucajeva bezopasne pojave mogu da budu simptom odvajanja mreznjace, tako da sam odmah pomislila da bi mozda, ne daj Boze, bas to moglo da bude u pitanju.

Poslednja izmena:
Puno hvala na brzom odgovoru, sada mi je lakse kada znam da nema razloga za brigu. ;)

Da bih bila jos sigurnija, interesuje me da li bi trebalo obaviti jos neke preglede ili se na osnovu nalaza moze reci da koncici u mom slucaju ne ukazuju na ozbiljniji problem?
Moram da priznam da sam se dosta uplasila jer sam trazeci odgovor na pitanje naisla na svakakve informacije, a ono sto me je najvise zabrinulo je podatak da koncici, musice, tracice i sl. iako su u vecini slucajeva bezopasne pojave mogu da budu simptom odvajanja mreznjace, tako da sam odmah pomislila da bi mozda, ne daj Boze, bas to moglo da bude u pitanju.

Добро си прочитала " у већини случејева"...
Као симптом одвајања мрежњаче могу да дођу у обзир код пацијената са високим минус диоптријама, преко -5.00..
Код тебе то није случај...:)

Имала си детаљан преглед,а следи ти и мидријаза(ширење зеница)...
Буди без бриге...:)

Odlicno, sada mi je jos lakse. :)

Prekjuce sam bila na pregledu i evo sta je ustanovljeno posle sirenja zenica:

OD:E

+0,5

+0,5

ROD:0,7 sa +0,5 Dcyl ax 70=1,0

ROS:0,7 sa +0,5 Dsph =1,0
H52.2 H52.0

Ovo iznad sam boldovala jer mi nije jasno da li pise -1,0 ili =1; donja crta je otkucana pisacom masinom, a iznad je crta napisana hemijskom, pa pretpostavljam da nije minus nego jednako, ne znam sta se vise "uklapa".

Da, jos me zanima da li je dovoljno merenje ocnog pritiska i pregled ocnog dna na usku zenicu ili isti pregled treba obaviti i kada su zenice prosirene, ne znam da li na taj nacin mogu da se uoce neke promene cak i ako je pregled na usku zenicu uredan (meni je, kao sto se vidi, pregled radjen na usku zenicu).

Ove nedelje treba opet da odem na pregled pa cu i lekarku pitati sve sto me zanima, pitala bih je da mi protumaci izvestaj, ali posle sirenja zenica nista nisam mogla da razaznam.

To je to za sada, izvinjavam se sto sam preterala sa silnim pitanjima! :roll:

На широку зеницу имаш мали цилиндар на десном оку и мали сферу на левом око по +0.50. Болодована је сигурно = 1.00 ( а то значи 100%)
Ако ти овде пише ROD i ROS онда је преглед на широку зеницу, јер се то тако обележава..

Imam pitanje... Xalatan kapi prepisane kao poslednje oruzje protiv ocnog pritiska, ako ne dodje do poboljsanja mora na operaciju... medjutim pise da se ne smeju upotrebljavati posle operacija oka, a oko operisano od katarakte pre skoro 2 meseca... mama mi probija mozak... brine da nije lekar prevideo operaciju i prepisao xalatan??? ( oko operisao drugi hirurg u drugoj klinici)

hvala Sofija... na zalost, vec je bio stavio xalatan, jer mu je lekar prepisao, pa mu se oko zacrvenelo i pocelo da ga boli... ocigledno je doktor prevideo prethodnu operaciju a danas mu je oftalmolog u nasem domu zdravlja rekao da ne stavlja vise taj lek

osam sati na poslu moram da provedem ispred kompa na poslu... i od kada ponovo nosim naocare manje me pecu oci....
Hvala na savetu, otici cu def. na pregled....

Bila na pregledu... nemam recept sada ispred sebe ali cim budem imala napisacu... u svakom slucaju kako sam zapamtila, sa desnog oka mi je skinula dioptriju i sada su ostali samo cilindri - 0,5 a na levom oku mi je dioptrija -0,25 i cilindri -0,5... jako mi je cudno da se naviknem (mozda je razlog sto dugo nisam nosila naocare).... i dalje ih ne nosim stalno posto mislim da sa ovako malom dipotrijom nema potrebe ali definitvno ih nosim na poslu i dok vozim....

Ја сам имала прилике да гледам како ради Др Брана из Клиничког Центра Србије. Не сећам се како се презива али изгуглаћу па ћу написати.
Моје импресије су биле баш позитивне.

Vidim da se pisalo o Stankovu, svašta sam i čuo i odlučio sam da ne vodim dete kod njih. U koju ustanovu da odem? Cena i čekanje nisu problem
Uvek ce ti onaj ko je imao pozitivno iskustvo reci sve najbolje o toj osobi i obrnuto...
Prof Stankov je priznati strabolog..sa jako puno iskustva...radi u privatnoj Specijalnoj bolnici za oftalmologiju..
Dr Stankovic je takodje priznati i dobar strabolog..radi na Ocnoj Klinici KCS....
Imas strabologa i na VMA ....zatim na Milos Klinici...

Iskustva pacijenta su stvarno razlicita..
Gde ces odvesti svoje dete na kraju ipak moras odluciti sam...
Ja znam gde bih..
Ali ne bih da ovde bilo koga od kolega reklamiram

pozdrav svima
ako bi mogao neko da mi objasni sta znace ovi nalazi
skijaskopija OD +2.0 OS +3.0

ROD = 0.5-0.6 sa +1.75 sph = 1.0
ROS = 0.5 sa +2.5 sph = 1.0

FOU bez patoloskih promena

VOD =1.0 sa +1.0 sph = jasnije
VOS = 0.9 sa +1.5 sph = 1.0
PD = 64mm

FOU u granicama normalnog nalaza

DG OU Hypermetropia
Insufitientio convergenciae

najvise me zanima koja je moja dioptrija i sta znaci FOU?

upravo sam se vratila od oftalmologa
radili su mi pregled i ultrazvuk oka
ono zbog cega sam isla hvala bogu nisu nasli ali nalaz glasi ovako

,, N.B. Na 6h na krajnjoj periferiji OS se vidi mikroruptura sa operkulom, zbog cega je potrebna konsultacija dr Z.Micovica,,

receno mi je da treba da mi rade nesto laserom ali u svoj toj frci ja nisam pitala ni zasto ni zbog cega
nista nisam pitala
kao poslednja curka
ako neko moze da mi objasni sta ovo znaci jer kod mog oftalmologa idem tek u utorak

Прије неких пола године сам имао интервенцију excimer ласером, користио неке разноразне капи као терапију, сад се то све свело на двоје, flucon i вјештачке сузе! Од старта користим hylo care вјештачке сузе, а сад видим да су изашле неке нове, hylo comod. Занима ме која је разлика између ових капи, пошто је произвођач исти, а и у принципу сврха им је иста!? Ко год се ријешио једног великог проблема везаног за очи, неби себе непотребно стављао у други, отуд и моја "забринутост" и дилема да ли да промијеним капи које користим! П.С. : У извјештају љекара стоји да користим вјештачке сузе, не и које! Хвала унапријед на одговору!

Ljudi jel aktivan neki oftamolog na ovom forumu, treba mi pomoc?

Nosim naocare i sociva preko 10 godina, i dioptrija (na oba oka) mi je za to vreme bila u opsegu od -3,00 do -4,00.
Pre 2 nedelje sam primetila da sa naocarama i socivima ne vidim dobro na desno oko (mutno), a kad ih skinem,na to oko, vidim ostrije. Pomislila sam da mi se popravila dioptrija na desnom, otisla kod oftamologa, ciji aparat ocitava da mi je dioptrija na tom oku povecana.z:shock: Gledao mi je ocno dno, merio pritisak u oku...pregled je trajao 2 sata...i na kraju mi je slozio neku pricu kako trebam da promenim stakla na naocarama (smanjim dioptriju), sto bi me kostalo 20 000, i kako su mi dali pogresnu krivinu oka za sociva (dali su mi srednju, a meni treba najostrija). Sve u svemu nista mi nije jasno , sem cinjenice da ni sa jednim staklom koje mi je dao ja ne vidim ostro na to oko.

Da li je neko imao slicno iskustvo, ili eventualno postoji neki oftamolog na forumu, da napisem nalaze?
Post je malo konfuzno napisan, jer ja coveka nista nisam razumela...

Da li neko zna koja je cena operacije katarakte na VMA? Takođe me interesuje i cena kombinovane operacije glaukoma i katarakte,a potrebna mi je i informacija da li pacijenti koji dolaze bez uputa i plaćaju punu cenu takođe čekaju na red do godinu dana?
Ukoliko na forumu nije dozvoljeno pisati o cenama tih usluga,možete mi ih poslati na PP.Hvala unapred.

Back