ОФТАЛМОЛОГИЈА

Moram i ja da kazem nekoliko stvari o Prof.Stankovu a sto se u mnogome razlikuje od onoga sto su rekli neki drugi ucesnici ovog foruma.Kod profesora vec dugo godina lecimo svoje dete i prezadovoljni smo kako rezultatima tako i ljubaznoscu profesora i osoblja njegove bolnice.Isto tako mi je nelogicno ono sto je receno o navodnih 100 evra posto je covek privatnik i tacno se zna cenovnik pregleda ili same operacije.Bojim se da je ovde mozda Prof.Stankov pomesan sa nekim drugim lekarom posto covek ne radi na klinici vec 10 godina.

Ne ja nevidim na daljinu moja dioptrija je dosta velika desno-7.00 i levo-6.50 uzeo sam takozvana toricna silikonska sociva sa cilindrom vid i nije bas kristalan a i smetaju mi sad dok ih nosim kad su mi prvi put stavili sociva toricna dioptrija -5.00 na pobu da li ce mi odgovarati ja ih onda nisam osetio nimalo bila su toliko udobna i onda su bila stigla moja i smetaju mi i to me nervira ja imam leda soft sociva taj doktor mi je rekao da treba par sati da mi se privikne a ja imam ova vec 4 nedelje i dalje mi smetaju i imam godisnja a zanimaju me kakva su dnevna mesecna i tromesecna sociva cim je sa cilindrom ja mislim da imam neki srednji astigmatizam a tek cu sa 20 godina moci operisati oci jer oko mora skroz narasti posto mi sad ova smetaju i stvaraju mi suvocu ociju posto ja imam jako osetljive oci mislim da cu ih prestati nositi jer i nisu onakva kakva se cine ova tehnologija se nije bas unapredila tokom godina a i kad citam mutno mi je i stalno sam nervozan sa socivima ja bas nevidim razliku izmedu polutvrdih gaspropusnih i mekanih tkz toricnih silikonskih kakvo je vase misljenje o socivima i koja je vasa dioptrija i sta nosite

Prvo - nemoj da mi persiraš, ovde smo svi ravnopravni. :)
Drugo, nosim naočare, veliki cilindar a dioptrija oko 5. :cistinaocare:
Baš dobro što sam od tebe saznala da torična sočiva i nisu baš čudo od udobnosti, ionako me muž stalno nagovara da pređem na sočiva, bar se neću džabe mučiti.
Vidiš, ja sam takođe pitala kako bi bilo da se laserski operiše taj cilindar pa da mi ne trebaju torična, ali su mi rekli da se cilindar vremenom vraća. :sad2:
Kako god da okreneš, izgleda da su nam naočare jedina opcija. :mrgreen:

Meni su u Novom Sadu gde sam i kupio sociva rekli da su toricna najmeksa a ja ih jos uvek osetim i to me nervira po cele dane procitao sam da neki ljudi nose toricna sociva 10 godina i da nikad nisu naviknuli ja mislim da su godisnja sociva najdeblja od mekanih a dnevna i tromesecna su ja mislim nesto tanja pa ih se mozda ne oseti ja kao prvo ja neznam sta je cilindar i za cega on sluzi da li je to mozda zbog astigmatizma

Pozzz za sve kratkovide drugare :) Da se upoznamo :)
Naočare 3. - 12. god,operacija strabizma,tvrda sočiva 12. - 19. god,GP 19.-28.god,meka 28.-31.,i ponovo naočare.
PS
Dr Stankov je radio operaciju strabizma (tada je to obavljeno u KCS),ako nekog zanima mišljenje o istom,napisaću.

kako izgleda kompjutersko odredjivanje dioptrije?
je li to kada stavish glavu na neki aparatic, gledash pravo, pojavi se kao crveno-narandzasti balon i teta ti uslikne oko jedno, pa drugo i posle ti da papiric, izgleda kao fiskalni rachun sa raznim brojkama....?
ne zezam se, ishla sam kod ochnog i poshto joj se sumnjivo moje desno oko, jako mi se pogorshao vid na daljinu, poslala me je u drugi dom zdravlja da uradim refrakto....kako li je vec rekla, jer u tom u kom sam ja bila nemaju taj aparat...
inache nosim i plus i minus u istim staklima, imam i cilindre, ovu dioptriju nosim od kraja 2007.godine...

kako izgleda kompjutersko odredjivanje dioptrije?
je li to kada stavish glavu na neki aparatic, gledash pravo, pojavi se kao crveno-narandzasti balon i teta ti uslikne oko jedno, pa drugo i posle ti da papiric, izgleda kao fiskalni rachun sa raznim brojkama....?
ne zezam se, ishla sam kod ochnog i poshto joj se sumnjivo moje desno oko, jako mi se pogorshao vid na daljinu, poslala me je u drugi dom zdravlja da uradim refrakto....kako li je vec rekla, jer u tom u kom sam ja bila nemaju taj aparat...
inache nosim i plus i minus u istim staklima, imam i cilindre, ovu dioptriju nosim od kraja 2007.godine...

Pozz i Majce i Zmajce:)
kompjutersko odredjivanje dioptrije izgleda bas tako kao sto si opisala.ne znam zbog cega te je slala u drugi.ako ti treba kompletan oftalmoloski pregled javi se...

Meni su u Novom Sadu gde sam i kupio sociva rekli da su toricna najmeksa a ja ih jos uvek osetim i to me nervira po cele dane procitao sam da neki ljudi nose toricna sociva 10 godina i da nikad nisu naviknuli ja mislim da su godisnja sociva najdeblja od mekanih a dnevna i tromesecna su ja mislim nesto tanja pa ih se mozda ne oseti ja kao prvo ja neznam sta je cilindar i za cega on sluzi da li je to mozda zbog astigmatizma

Pozz Milose,
vidim da se dosta raspitujes o socivima,ali da sam ja na tvom mestu savetovao bih ti da jedan dan dodjes do Beograda na pravi pregled jer tvoje oci su u pitanju.Toricna sociva su nesto posebno i ne mozes ih odrzavati sa tecnoscu za meka sociva.Posto imas vecu dioptriju moras doci u kliniku gde postoji probni set,gde se fituju sociva itd.Veruj mi ne znas do cega sve moze doci jer sociva su ipak strano telo u oku.Moj ti je savet da odes kod dr.Sime Marjanovica,lens optika ul Lole Ribara,odlican je i dr.Stankov,Terazije 43,takodje i Zenit klinika,ul Sumatovacka59.
Ako imas neko pitanje samo izvoli,ali gledaj sto pre da zavrsis to.
P.S.predhodno obavezno zakazi pregled jer se kod njh ceka i do mesec dana na slobodan termin.pozz

Da li neko isao na operaciju laserom kako otklonio dioptriju?Ja bih zelela da odem jednog danamali ne znam kakav je osecaj i to...kazu da ne boli,ali mi nekako deluje bolno.Pozz,i unapred hvala!:)

Ja sam nedavno gledala na na tv-u kako izgleda laserska operacija... Ova peracija se ne prepoprucuje pre 21. godine jer oko do tada raste i bitno je da ti se dioptrija ne menja u poslednjih godinu dana... Operaciju koju su prikazivali vrsio je dr. Miroslav Vukosavljevic, on radi na VMA... Mnogi ga hvale a koliko sam ja obavestena, nedavno je operisao i Novaka Djokovica, a ako neko ima novca to je Novak, pa mogao je da ide gde pozeli da skine dioptriju a on je ipak uradio u Srbiji... ;) :worth:

Poceo sam skoro da nosim naocare, cilindricna dioptrija -0.75, neki uglovi su 95 i 175 stepeni. Ne mogu da se naviknem, kao da mi je prostor malo izvitoperen, kad gledam u monitor recimo, desna vertikalna ivica ekrana je manja i bliza. Inace vidim dosta cistije, posebno na levo oko, na njega sam i ranije video dosta dobro. Na drugo sam oduvek video malo mutnije, pa i sada s naocarima, ali u globalu s oba istovremeno, vidim ostrije. Mada, kao da gledam kroz vodu, sve je nekako ostro, ali je tesko odrediti lokaciju, kao da je sve malko preblizu. Probao sam nekoliko naocara od prijatelja, sa ili istim ili malko manjim dioptrijama i cilindrima(nisu isti uglovi), vidmi bolje nego bez naocara a ni jedne ne unose tu zakrivljenost prostora (ali na moje ipak vidim malo ostrije, bez problema vidim i onaj najnizi red kod provere vida; mada kolko se secam video sam ga i bez naocara). Kad ih skinem onda imam kontra efekat, sve s leve strane je manje i blize (ocigledno se mozak pokusavao privici na naocare), i to traje otprilike onoliko dana kolko sam nosio naocare dok ne izvetri ta zakrivljenost. A to mi bas smeta. Jel imao neko slicnu situaciju ili zna nesto o tome(nije do samih naocara, zakrivljenost prostora je postojala i sa staklima koja koristi oftalmolog)?

Poceo sam skoro da nosim naocare, cilindricna dioptrija -0.75, neki uglovi su 95 i 175 stepeni. Ne mogu da se naviknem, kao da mi je prostor malo izvitoperen, kad gledam u monitor recimo, desna vertikalna ivica ekrana je manja i bliza. Inace vidim dosta cistije, posebno na levo oko, na njega sam i ranije video dosta dobro. Na drugo sam oduvek video malo mutnije, pa i sada s naocarima, ali u globalu s oba istovremeno, vidim ostrije. Mada, kao da gledam kroz vodu, sve je nekako ostro, ali je tesko odrediti lokaciju, kao da je sve malko preblizu. Probao sam nekoliko naocara od prijatelja, sa ili istim ili malko manjim dioptrijama i cilindrima(nisu isti uglovi), vidmi bolje nego bez naocara a ni jedne ne unose tu zakrivljenost prostora (ali na moje ipak vidim malo ostrije, bez problema vidim i onaj najnizi red kod provere vida; mada kolko se secam video sam ga i bez naocara). Kad ih skinem onda imam kontra efekat, sve s leve strane je manje i blize (ocigledno se mozak pokusavao privici na naocare), i to traje otprilike onoliko dana kolko sam nosio naocare dok ne izvetri ta zakrivljenost. A to mi bas smeta. Jel imao neko slicnu situaciju ili zna nesto o tome(nije do samih naocara, zakrivljenost prostora je postojala i sa staklima koja koristi oftalmolog)?
Moj ti je savet da ponovo odes na pregled i da ti ponovo odrede uglove. Ja npr. nemam cilindricna stakla ali mi je dioptrija bila malo veca nego sto treba pa mi se sada vid pokvario, jer kada ti odredjuju dioptriju i kada si unutra u prostoriji kod njih tebi se cini da ti jedno odgovara, ali kada dobijes naocare i izadjes napolje sasvim je druga prica. Ja kada sam uzela naocare sa "novom" dioptrijom, htela sam da poludim, jer su mi oci suzile non-stop i bolela me glava. Medjutim meni joj mama kaze da je to dok se ne priviknem i ja nisam otisla da ponovim pregled, i sad mi se dioptrija povecala :(

Moj ti je savet da ponovo odes na pregled i da ti ponovo odrede uglove. Ja npr. nemam cilindricna stakla ali mi je dioptrija bila malo veca nego sto treba pa mi se sada vid pokvario, jer kada ti odredjuju dioptriju i kada si unutra u prostoriji kod njih tebi se cini da ti jedno odgovara, ali kada dobijes naocare i izadjes napolje sasvim je druga prica. Ja kada sam uzela naocare sa "novom" dioptrijom, htela sam da poludim, jer su mi oci suzile non-stop i bolela me glava. Medjutim meni joj mama kaze da je to dok se ne priviknem i ja nisam otisla da ponovim pregled, i sad mi se dioptrija povecala :(
Mislim da je mama bila u pravu, a dioptrija ti se povecala jer se verovatno nalazis u periodu razvoja u kome (ako se radi o kratkovidosti) dioptrija najvise raste.

Mom sinu su u maju,na sistematskom pregledu u školi utvrdili da treba da se javi kod očnog lekara.Danas sam vodila dete na pregled kod privatnog lekara,oftalmologa,jer su u bolnici neverovatne gužve i komplikovano se zakazuje.Dečak ima 12 godina i dr-ica ga je pregledala i utvrdila da dete ima urođenu kratkovidost i dioptriju -1.Objasnila nam je šta ubuduće možemo očekivati,kojim sportovima ne sme da se bavi (borilački sp.-srećom, bavi se košarkom), ishrana, kontrole itd.Već smo i okvir izabrali, međutim pokolebala sam se kada sam se vratila iz grada na posao.Koleginice,čija deca već par godina nose naočare mi kažu da je njima,u bolnici,kada su vodile decu kod očnog rečeno da se deci dioptrija određuje isključivo nakon širenja zenica,a ne ovako, kao odraslima. Obe su to potvrdile,kao i da privatni lekari ne rade širenje zenica u ordinacijama.To dalje implicira -džaba ti je uzela pare, no mene zabrinjava-šta ako su bile u pravu,da mi dete ne bude imalo neke probleme zbog ovoga.Možda da ga ipak odvedem u državnu ustanovu,pa ma koliko mi to oduzelo vremena.

Имам једно питање.

Да ли постоје неке методе скидања диоптрије код малолетних особа?(17 година)

Имам -2 диоптрију и у почетку нисам имао проблема са наочарама, чак су ми и добро стајале, али сада ми већ полако иду на живце и тачно осећам како су ми очи укочене( што се види најбоље приликом померања очију).

Mom sinu su u maju,na sistematskom pregledu u školi utvrdili da treba da se javi kod očnog lekara.Danas sam vodila dete na pregled kod privatnog lekara,oftalmologa,jer su u bolnici neverovatne gužve i komplikovano se zakazuje.Dečak ima 12 godina i dr-ica ga je pregledala i utvrdila da dete ima urođenu kratkovidost i dioptriju -1.Objasnila nam je šta ubuduće možemo očekivati,kojim sportovima ne sme da se bavi (borilački sp.-srećom, bavi se košarkom), ishrana, kontrole itd.Već smo i okvir izabrali, međutim pokolebala sam se kada sam se vratila iz grada na posao.Koleginice,čija deca već par godina nose naočare mi kažu da je njima,u bolnici,kada su vodile decu kod očnog rečeno da se deci dioptrija određuje isključivo nakon širenja zenica,a ne ovako, kao odraslima. Obe su to potvrdile,kao i da privatni lekari ne rade širenje zenica u ordinacijama.To dalje implicira -džaba ti je uzela pare, no mene zabrinjava-šta ako su bile u pravu,da mi dete ne bude imalo neke probleme zbog ovoga.Možda da ga ipak odvedem u državnu ustanovu,pa ma koliko mi to oduzelo vremena.
Deci se svakako odredjuje dioptrija sirenjem zenica, meni su tako utvrdili, jer ako ne prosire zenice ne mogu precizno da je odrede i gotovo uvek je manja dioptrija kada se meri sirenjem zenica... :)

zdravo,ja takodje nosim sociva,ne vidim na daljinu i imam cilindar a to valjda znaci da imam astigmatizam z:hm: prvo sam nosila polutvrad ne daj boze nikad vise iako su ta kao nabolja za oko,mene su ubila u pojam cak sam dobila zauvek crvene kapilare oku z:cry: sad vec godinu dana nosim meka toricna -mesecna savresno miodgovaraju dosta su vlazna sto je bitno i ne osecam ih uopste ali mnogo su skupa pa sam htela da se raspitam jel neko nosi tromesecna-toricna i kakvi su utisci posto sam cula da su cak izbacili iz proizvodnje tromesecna zbog infekcija pa nemam pojma ni da li postoje negde ni kakva su?

Moram i ja da kazem nekoliko stvari o Prof.Stankovu a sto se u mnogome razlikuje od onoga sto su rekli neki drugi ucesnici ovog foruma.Kod profesora vec dugo godina lecimo svoje dete i prezadovoljni smo kako rezultatima tako i ljubaznoscu profesora i osoblja njegove bolnice.Isto tako mi je nelogicno ono sto je receno o navodnih 100 evra posto je covek privatnik i tacno se zna cenovnik pregleda ili same operacije.Bojim se da je ovde mozda Prof.Stankov pomesan sa nekim drugim lekarom posto covek ne radi na klinici vec 10 godina.
Tako je, ja sam bio sa detetom i piše lepo koliko šta košta, a i preko telefona kažu. E sad mi nismo imali dijagnozu dok tamo na Terazije nismo otišli. Nismo hteli da čekamo pa smo otišli kod drugog doktora isto u toj ordinaciji. E sad, sve je na kraju ispalo da je dobro, jedino što smo se mi uplašili šta je sa detetom, a kad smo završili pregled, bila je ta sestra koja nam je gledala recept i coktala, a nije joj baš bilo svejedno da kod njih pravimo naočare, al doktor nam je rekao da optičar dobro radi. Posle smo proverili i doktora i naočare na dva mesta, nešto nas je kopkalo, ali sve je dobro a bezveze smo strepeli, i potrošili na druge preglede... Posle čujem ta je žena od Stankova, a za njih kažu da kod njih radi ili ko je lud ili ko mora... E sad eto, osoblje je kako da kažem i tako i onako, a dobar mu je taj mladi lekar...

Back