ОФТАЛМОЛОГИЈА

ako se uzmu stakla sa antireflex .. a u receptu pise da su HC.. da li su ona samo sa zastitom od grebanja ili imaju i antireflex sloj? I kako da prepoznamo stakla koja imaju ili nemaju antireflex? :)

Ако ти у рецепту пише ХМЦ то су антирефлекс стакла,а она имају и заштиту против гребања...
Ако ти пише ХЦ онда то подразумева само заштиту против гребања...

Како да их препознаш ?Мало је тешко да се објасни овако...
Тражи да ти у оптици покажу узорак каку изгледа ХМЦ,а како изгледа ХЦ..па погледај кроз њих. Ако имају у твојој диоптрији одмах ћеш уочити разлику..

Да , за увежбано око има и мало разлике у одсјају, када са стране посматраш
стакло...

Иначе ХМЦ су квалитенија стакла, пружају бољу видну оштрину..
Пацијенти кажу да " Као да гледају кроз тек обрисан прозор"...

Ваљда сам ти нешто разјаснила...

ja nosim toricna meka sociva, dioptrija mi je -1.75...
nemam nikakvih problema sa njima uopste ih ne osecam,a i bilo bi bezobrazno kada ih placam 7000 na 3 meseca! POLUDECU,preskupa su...toricna su uvek skupla od obicnih sociva, ali ovoooo ..ova koja ja nosim su mesecna a to pakovanje koje platim 7000 din ima 3 para sociva pa mi dakle traju 3 meseca.. a nigde jos nisam nasla opticarsku radnju koja drzi tromesecna sa cilindrom, ima li neko ideju gde da trazim? U bg-u. Ova su mi odlicna nemaju nijednu manu, sem cene naravno ,zato bih presla na tromesecna jer su jeftinija...
Milose tebi su verovato neudobna jer su godisnja a ta su i najdeblja...mogu da zamislim kako ti je jer sam dve gopdine nosila polutvrda-ne znam zasto se zovu polu kad su totalno tvrda fuuuuuj, najgori period u mom zivotu! i to su me upravo nagovorili u Lens optiku tako da ih ja nikako ne preporucujem,
Ja bih htela da nadjem tromesecna -cilindricna,po mogucstvu da sadrze vise vode jer mi je suvlje oko po prirodi pa ako neko zna nesto o tome nek pise,TNX!

ja nosim toricna meka sociva, dioptrija mi je -1.75...
nemam nikakvih problema sa njima uopste ih ne osecam,a i bilo bi bezobrazno kada ih placam 7000 na 3 meseca! POLUDECU,preskupa su...toricna su uvek skupla od obicnih sociva, ali ovoooo ..ova koja ja nosim su mesecna a to pakovanje koje platim 7000 din ima 3 para sociva pa mi dakle traju 3 meseca.. a nigde jos nisam nasla opticarsku radnju koja drzi tromesecna sa cilindrom, ima li neko ideju gde da trazim? U bg-u. Ova su mi odlicna nemaju nijednu manu, sem cene naravno ,zato bih presla na tromesecna jer su jeftinija...
Milose tebi su verovato neudobna jer su godisnja a ta su i najdeblja...mogu da zamislim kako ti je jer sam dve gopdine nosila polutvrda-ne znam zasto se zovu polu kad su totalno tvrda fuuuuuj, najgori period u mom zivotu! i to su me upravo nagovorili u Lens optiku tako da ih ja nikako ne preporucujem,
Ja bih htela da nadjem tromesecna -cilindricna,po mogucstvu da sadrze vise vode jer mi je suvlje oko po prirodi pa ako neko zna nesto o tome nek pise,TNX!

Прочитај пп.

Zanima me koliko kosta operacija uklanjanja katarakte u privatnim klinikama... tata ceka na operaciju jos od jula, tada je otkazana zbog nedostataka sociva, zakazana ponovo za decembar, tj. danas, i opet otkazana iz istog razloga... ne znaju kad ce dobiti sociva i kad ce poceti da operisu... ako neko ima neki info i ako moze da mi preporuci neku dobru proverenu privatnu kliniku na pp pliz!

Код неке деце може да се лечи без операције, а код неке не може.
Све зависи шта је узрок страбизма.
Појавиће се Глорина па ће Вам објаснити боље пошто је офталмолог. ;)

Код неке деце може да се лечи без операције, а код неке не може.
Све зависи шта је узрок страбизма.
Појавиће се Глорина па ће Вам објаснити боље пошто је офталмолог. ;)
Глорина се појавила...

Imam sina od sest godina koji pati od strabizma. Interesuje me koliko je to opasno i da li je iylecivo nekim drugim nacinom osim operacijom. Hvala.

Страбизам се углавном лечи комбинацијом: корекциона стакла, ортоптичке вежбе и оперативно..
Да ли ће се применити оперативно лечење углавном зависи од угла разрокости, тј колико је скретање ока и колико се то скретање поправља ношењем наочара,ортоптичким вежбама...

Под обавезно преглед код офталмолога-страболога...
Поменућу Институт за Очне болести КЦС, Пастерова бр 2... Имају тим лекара страболога..
Не желим никог да помињем поједниначно јер сви су одлични...

Има и приватних ординација, али то тражи сама по гоогле... :)

Imam sina od 8 godina.Pre par dana sam primetila da je poceo da sedi blizu TV-a i da "zmiri".Otisli smo na pregled kod oftalmologa i odredjena mu je dioptrija -2 na jednom i -1,75 na drugom oku.Mi smo u totalnom soku,jer niko od nas ne nosi naocare.Napominjem da je prosle godine radjen pregled za skolu(doduse samo sa citanjem,bez aparata) i sve je bilo u redu.Nije mi jasno da li je za godinu dana mogao toliko da se pokvari vid.Sutra treba da idemo ponovo na pregled i recept za naocare.Koliko sam iscitala po internetu,kratkovidost se ne moze ispraviti.Da li naocare treba da se nose po ceo dan ili samo kada je u skoli?Molim za odgovor.Evo sta tacno pise na nalazu.
R -2,0,cyl -0,50 ax 96
L -1,75,cyl -0,25 ax 75

Poslednja izmena:
Imam sina od 8 godina.Pre par dana sam primetila da je poceo da sedi blizu TV-a i da "zmiri".Otisli smo na pregled kod oftalmologa i odredjena mu je dioptrija -2 na jednom i -1,75 na drugom oku.Mi smo u totalnom soku,jer niko od nas ne nosi naocare.Napominjem da je prosle godine radjen pregled za skolu(doduse samo sa citanjem,bez aparata) i sve je bilo u redu.Nije mi jasno da li je za godinu dana mogao toliko da se pokvari vid.Sutra treba da idemo ponovo na pregled i recept za naocare.Koliko sam iscitala po internetu,kratkovidost se ne moze ispraviti.Da li naocare treba da se nose po ceo dan ili samo kada je u skoli?Molim za odgovor.

Колико пута сам чула овакву причу у ординацији..Нисам ово рекла да бих се правила паметна, већ да ти олакшам и да знаш да се оваква прича честа...

Не знам колико је био детаљан преглед за школу,али не би требало да се за годину дана диоптрија повећа за -1.75/-2.00Дспх..
Једино ако је дете баш израсло у висину..
Вероватније је да је имао неки мањи минус, или да је преглед био на брзину..

Да ли је дете на прегледу за одређивање диоптрије добило капи за ширење зеница? Да није ово диоптрија на широку зеницу'?

По правилу наочари са - корекцијом се носе по цео дан...
Може их евентуално скинути када је за рачунаром, јер на близину види добро..:)

Јави која му диоптрија дефинитивно прописанана рецепту за наочари.

Нема разлога за велику бригу..
Кратковиди су у просеку интелигентнији од оних који добро виде..:)

Draga Glorina,hvala na odgovoru.Na pregledu je dobio kapi za sirenje zenica,a potom mu je izmerena dioptrija.Ovo pise na rezultatu:R -2,0,cyl -0,50 ax 96;L -1,75,cyl -0,25 ax 75.Da li ce se ta dioptrija vremenom povecavati?

Poslednja izmena:
Draga Glorina,hvala na odgovoru.Na pregledu je dobio kapi za sirenje zenica,a potom mu je izmerena dioptrija.Ovo pise na rezultatu:R -2,0,cyl -0,50 ax 96;L -1,75,cyl -0,25 ax 75.
Провериће се још једном диоптрија на уску зеницу и прописати коначна.
Дете ти је интелигентно, не схватај трагично што ће носити корекцију..
Од твог става зависи и како ће он прихватити...:)

Potvrdjena ista dioptrija.Kontrola za 4 meseca.Narucili smo naocare,a sin je odusevljen.Hvala Glorina na podrsci!
Нема на чему, драга..:)
Најбитније је да дете прихвата наочари...и нормлано када добро види...
Осим тога ни оно за интелигенцију није занемарљиви...

Поздрав за малог и тебе...:)

Ja imam jedno pitanjce. Od svoje osme god nosim naocare i dioptrija mi je padala sa -1,75 sada je 0,5 (cilindri). Jedno vreme uopste ih nisam nosila i sada sam primetila da me peku oci od gledanja u kompjuter. Da li je to znak da treba da odem na kontrolu (da je doslo do promene dioptrije) ili samo da krenem sa naocarima kada gledam u komp.
Unapred hvala

Ja imam jedno pitanjce. Od svoje osme god nosim naocare i dioptrija mi je padala sa -1,75 sada je 0,5 (cilindri). Jedno vreme uopste ih nisam nosila i sada sam primetila da me peku oci od gledanja u kompjuter. Da li je to znak da treba da odem na kontrolu (da je doslo do promene dioptrije) ili samo da krenem sa naocarima kada gledam u komp.
Unapred hvala

Покушај да проводиш мање времена за компјутером......
Уколико је то немогуће, користи наочари када си за рачунаром..па упореди да ли те мање пецкају очи...

Преглед би свакако требало урадити, посебо што си навела да имаш цилиндар..

Поззз :)

osam sati na poslu moram da provedem ispred kompa na poslu... i od kada ponovo nosim naocare manje me pecu oci....
Hvala na savetu, otici cu def. na pregled....

Ако су ти стакла антирефлекс онда стварно помажу као заштита од зрачења + цилиндар...
Можеш пробати и вештачке сузе...
Нећу овде да ти трговачки назив, да не буде реклама...

Може на пп, ако ти буде потребно...:)

Imam jedno pitanje, sta moze da uzrokuje glaukom posle operacije katarakte i ugradnje sociva? Inace, operacija prosla bez komplikacija, pacijent otpusten 3 dana posle operacije, pridrzavao se terapije, redovne kontrole i odjednom se pojavio glaukom... ne znam tacno sta je prepisano kao terapija, ali problem nije resen, spominje se cak i neka korektivna intervencija. :neutral:

Imam jedno pitanje, sta moze da uzrokuje glaukom posle operacije katarakte i ugradnje sociva? Inace, operacija prosla bez komplikacija, pacijent otpusten 3 dana posle operacije, pridrzavao se terapije, redovne kontrole i odjednom se pojavio glaukom... ne znam tacno sta je prepisano kao terapija, ali problem nije resen, spominje se cak i neka korektivna intervencija. :neutral:
Има више узрока...
1.Уколико интраокуларно сочиво није добро постављено- то омета отицање очне водице физиолошким путем- и повећава очни притисак изнад нормале..
2.Уколико сочивне масе нису сасвим уклоњене оне физички доводе до запушења ситних отвора у трабекулуму (делу ока кроз који отиче очна водица)
3.Уколико је пацијент пре операције имао ужи коморни угао..
4.Уколико се развије нека "упала" ока тј Irydociclitis...
....

Разговарајте са хирургом.....Он ће вам сигурно рећи конкретније...
Повећан очни притисак одмах спуштати на нормалу...

Samo da dodam da se glaukom pojavio i u drugom oku koje nije operisano, a hirurg koji je radio operaciju nam je rekao da je sto se tice operacije sve odradjeno kako treba, i da mu nije jasno sta je dovelo do povecanog pritiska... trazili smo drugo misljenje i drugi hirurg je isto potvrdio... I da li je moguce da neadekvatna terapija moze da dovede do toga, ako se pretera sa nekim kapima... plasim se da nije pobrkao koliko cega treba da stavlja?

Samo da dodam da se glaukom pojavio i u drugom oku koje nije operisano, a hirurg koji je radio operaciju nam je rekao da je sto se tice operacije sve odradjeno kako treba, i da mu nije jasno sta je dovelo do povecanog pritiska... trazili smo drugo misljenje i drugi hirurg je isto potvrdio... I da li je moguce da neadekvatna terapija moze da dovede do toga, ako se pretera sa nekim kapima... plasim se da nije pobrkao koliko cega treba da stavlja?
Шта конкретно користи од терапије?
Теоретски употреба Атропина 0.5% или 1% у облику капи може да доведе до тзв "пупиларног блока" и пораста очног притиска..
али зашто би му то прописали ако је оперативни и постоперативни ток уредан...
Такође дуготрајна уоптреба кортикостероида доводи до пораста очног притиска..Мисли се на употребу у току живота..

Back