ОФТАЛМОЛОГИЈА

Ja sam nosila godinama naocare, pa sam jedno vreme sociva - ali to su bile muke jer su mi rekli da ne mogu meka nego valjda polutvrda a ona ne da zuljaju nego je uzas... I mrzela sam ih i izbegavala da ih nosim... I tako sad opet nosim naocare. Inace mi nisu neophodne stalno, ali naravno bolje vidim sa njima ;) Moje pitanje je da li je moguce da ja sada nosim meka sociva? Jel moglo oko da se 'promeni' za nekoliko godina pa da mi sada budu dobra, ili jel postoji neka nova vrsta?
Mnogo bre zuljaju polutvrda :( A htela bih da ne nosim naocare...

Ja sam mislila za vid.
Jedan doktor mi je pre par godina rekao da ne mogu da nosim sociva jer mi je mala dioptrija :???:
A drugi da mogu,pa mi to nikad nije bilo jasno
Hvala

Pre je bilo tako, da je socijalno plaćalo sočiva samo za dioptriju veću od 3.5, a sada ne plaća ni stakla za naočare, pa ne vidim zašto bi smetalo što dioptrija nije velika. Možda je taj doktor mislio da ti ne trebaju sočiva sa tako malom dioptrijom?

Idi ti lepo kod trećeg, pa ga konkretno pitaj za sve detalje, i za pozitivne i za negativne strane, pa onda odluči sama, ipak se radi o tebi.:bye:

Ja nosim naočare već 7-8 godina, dioptrija desno -1,25 levo -1,00...
Imam i sunčane naočare sa dioptrijom, sa kojima SAVRŠENO vidim... (i u zatvorenom, ali ih je glupo nositi u stanu, kafiću...)
E sad mene zanima, počto hoću i sočiva da uzmem da probam... da li ako nosim sočiva, mogu da stavim i ove sunčane naočare? Jer one imaju dioptriju...
I da li sočiva moraju da se nose u nekom kontinuitetu, ili mogu da ih nosim npr. jednom nedeljno?

Maričićak, ako nosiš sočiva, moraš kupiti druge sunčane naočere, ne može dupla dioptrija.
Ostalo i mene interesuje, tj, da li se sočiva mogu nositi povremeno. :bye:

Mogu...
Danas sam bila kod očnog... povećala mi se dioptrija... :(
Pitala sam za sočiva, kaže da su najkvalitetnija meka i to jednomesečna a ta meni i trebaju...da isprobam... kaže možeš ih nositi koliko hoćeš npr. sat vremena dnevno ili dva dana nedeljno, ili svaki dan ma super...
Cene su koliko sam skontala: 1600din 3 sočiva za jedno oko(kupuješ posebno ako su ti različite dioptrije)... tako nekako nešto mi je smuljala nisam je razumela... kao 3200din bi me izašlo da kupim da imam za 3 meseca...
ali ima i na komad, ja ću ta, šta će mi za 3 meseca... htela bih samo da probam... onda valjda 1600din sve izađe...

Sad se i ja zbunih...:rumenko:

Mogu...
Danas sam bila kod očnog... povećala mi se dioptrija... :(
Pitala sam za sočiva, kaže da su najkvalitetnija meka i to jednomesečna a ta meni i trebaju...da isprobam... kaže možeš ih nositi koliko hoćeš npr. sat vremena dnevno ili dva dana nedeljno, ili svaki dan ma super...
Cene su koliko sam skontala: 1600din 3 sočiva za jedno oko(kupuješ posebno ako su ti različite dioptrije)... tako nekako nešto mi je smuljala nisam je razumela... kao 3200din bi me izašlo da kupim da imam za 3 meseca...
ali ima i na komad, ja ću ta, šta će mi za 3 meseca... htela bih samo da probam... onda valjda 1600din sve izađe...

Sad se i ja zbunih...:rumenko:

E, baš mi je žao za dioptriju, ali šta ćeš...život. :(
A za sočiva hvala! Sad kad se ja bacim na nošenje sočiva...:cool:

Nosim naocare od kako znam za sebe....najbolje je kombinacija sociva i naocara....jedne cvike nosim po kuci i nije bitno dal ce pasti na pod, dal cu zaspati sa njima itd...druge cvike koristim kad idem negde, trece su suncane sa dioptrijom, a sociva po potrebi...kad pozelim malo da promenim izgled, kad mi dosade naocare...itd..koristim sociva za jednokratnu upotrebu...

Inace mi je dioptrija konstantna...uredno radim i vezbe za oke...i tako....

Kombinacija je naj....:ok:

Nosim naocare od kako znam za sebe....najbolje je kombinacija sociva i naocara....jedne cvike nosim po kuci i nije bitno dal ce pasti na pod, dal cu zaspati sa njima itd...druge cvike koristim kad idem negde, trece su suncane sa dioptrijom, a sociva po potrebi...kad pozelim malo da promenim izgled, kad mi dosade naocare...itd..koristim sociva za jednokratnu upotrebu...

Inace mi je dioptrija konstantna...uredno radim i vezbe za oke...i tako....

Kombinacija je naj....:ok:

Koje su to vezbe za oci? Reci nam molim te... mene ubija sto mi se stalno povecava dioptrija...
Kakva su to jednokratna sociva?

Hm...sto se tice vezbi ja ih radim od kako nosim naocare....nije to nista posebno, niti je to neka vezba bas za ocuvanje dioptrije..uopstene vezbice za oci... pratis prst ocima levo, desno, gore dole...zatvoris jedno oko gazom za sat vremena, pa onda drugo oko...i tako...
Naravno jednom u godini ( dve...) odem kod doktora...i napravim seriju vezbi za oci na nekoj masini...:lol: ali to nisu vezbe specificno samo za dioptriju....bem ti ne znam ni za sta su tacno te vezbe a ceo svoj zivot idem na iste..:dash: :lol:..ali ima veze i sa dioptrijom....o tome bi mogao neki doca vise da kaze....

A sociva za jendnokratnu upotrebu su dnevna sociva.....koristis jedan dan i bacis a i jeftinije je...kupim ih recimo 10 za svako oko ili manje...po potrebi...i nekad koristim njih nekad naocare....ali vise volim naocare...a i dobro mi stoje i nikad mi nije bila frka da ih nosim....sem kad je zima pa udjes iz ladnog prostora u topli...pa mi zamagle stakla a ja prstima obrisem ko da imam brisace....:mrgreen: :lol::lol:

Hm...sto se tice vezbi ja ih radim od kako nosim naocare....nije to nista posebno, niti je to neka vezba bas za ocuvanje dioptrije..uopstene vezbice za oci... pratis prst ocima levo, desno, gore dole...zatvoris jedno oko gazom za sat vremena, pa onda drugo oko...i tako...
Naravno jednom u godini ( dve...) odem kod doktora...i napravim seriju vezbi za oci na nekoj masini...:lol: ali to nisu vezbe specificno samo za dioptriju....bem ti ne znam ni za sta su tacno te vezbe a ceo svoj zivot idem na iste..:dash: :lol:..ali ima veze i sa dioptrijom....o tome bi mogao neki doca vise da kaze....

A sociva za jendnokratnu upotrebu su dnevna sociva.....koristis jedan dan i bacis a i jeftinije je...kupim ih recimo 10 za svako oko ili manje...po potrebi...i nekad koristim njih nekad naocare....ali vise volim naocare...a i dobro mi stoje i nikad mi nije bila frka da ih nosim....sem kad je zima pa udjes iz ladnog prostora u topli...pa mi zamagle stakla a ja prstima obrisem ko da imam brisace....:mrgreen: :lol::lol:

A cena? A cena? Tih sočiva... pa da i mi ne iskusni probamo...:bye:

Nisam u blizini...;) ...ali verujem da i kod vas postoje dnevna sociva....evo ja sam ti nasla dva linka, pa se raspitaj kod njih....obicno nude jos besplatan pregled i diagnosticiranje dioptrije ako kod njih kupis sociva ili naocare....

http://www.lensoptic.com/ http://www.yuyellow.com/mam_optika/sociva.html

P.s. ne reklamiram nikoga...ali mozda nekome bude od pomoci...inace najbolje ti je da uzmes zute strane pa se bacis na posao...zivkaj sve redom i nadji ono sto ti najvise odgovara...u Bg postoji bezbroj optika itd....tako da verujem da ces naci nesto i biti zadovoljna...;)

Evo da i ja napišem par reči o nadaleko čuvenom dr Stankovu. Operisala sam strabizam na oba oka pre oko pola godine. Kada sam došla prvi put kod njega u njegovu ordinaciju bio je strašno neljubazan arogantan i bezobrazan. Bukvalno je počeo da se dere na mene i pitao me je ko me je poslao. Odmah sam shvatila da je car arogancije i bahatosti, došlo mi je da se ustanem i odem ali nisam jer je meni bilo u interesu da me operiše. Rekla sam ajde sada neka mu bude, a u trenutku sam se osetila kao da sam niža klasa od njega. Uz to dobio je 100 evra pre operacije da kao malo pripazi. Posle toga je postao izneđujuće ljubazan. Posle operacije mi je levo oko Ok (ali ono je minimalno šetalo), a desno nije (ono je šetalo na obe strane i to mnogo). Na kontroli posle 7 dana on je rekao da je sve u redu. Ja sam bila srećna, ono kao otarasila sam se strabizma. Kad dođem ti ja kući, pogledam se u ogledalo kad ono desno oko beži i dalje na obe strane. Doduše nešto manje ali opet je to mnogo i prilično vidljivo. Tražio je još da dođem na dve kontrole kod njega biće da mi uzme još para... Na kraju za njega je to sve odlično i dobro... Osim toga neposredno posle operacije počele su oči da me bole i peku. Sav njegov odgovor na to kao i na strabizam jeste da je to sve dobro.
U svakom slučaju Dr Stankova nikome ne preporučujem pre svega zbog odnosa prema pacijentima, a izgleda da je i njegovo umeće veoma diskutabilno.

Back