Odnos vernika/ateiste/agnostika prema smrti. Da li se bojite smrti?

Не бој се смрти, већ се припремај за њу...

Видите да навијени сат стално ради, и без обзира да ли спавамо или смо будни, радимо или не радимо, он се стално креће и приближава се својој граници.

Такав је наш живот - од рођења до смрти он непрестано тече и смањује се; одмарамо се или радимо, будни смо или спавамо, разговарамо или ћутимо, он непрестано завршава свој ток и приближава се крају, и већ је данас постао ближи крају него што је био јуче и прекјуче, у овом часу него претходног.

Тако неприметно наш живот се скраћује, тако пролазе сати и минути! А када се ланац заврши и клатно престане да удара - не знамо.

Промисао Божија је то сакрила од нас, да бисмо увек били спремни да одемо, кад год нас Господ Бог наш позове к Себи. „Блажени су слуге оне које Господ, када дође, нађе да бде“ (Лука 12:37). Несрећни су они које нађе потопљене у грешни сан.

Овај пример и расуђивање уче те, хришћанине, да време нашег живота стално пролази; да је немогуће вратити прошло време; да прошлост и будућност нису наши, већ да нам припада само време које сада имамо; да нам је наш крај непознат; стога, увек, у сваком сату, у сваком минуту, морамо бити спремни за одлазак, ако желимо да умремо блажено; из овога следи да хришћанин мора бити у сталном покајању, подвигу вере и побожности; какав човек жели да буде на одласку, такав треба да се труди да буде у свим временима свог живота, јер нико не зна ујутру да ли ће доживети вече, а увече да ли ће доживети јутро.

Видимо да они који су били здрави ујутру, до вечери леже беживотни на самртној постељи; а они који заспу увече, не устају ујутру и спаваће до арханђелове трубе. И оно што се дешава другима, исто се може десити и вама и мени.

Свети Тихон Задонски

"из овога следи да хришћанин мора бити у сталном покајању, подвигу вере и побожности;" O kakvom stalnom pokajanju je reč? Kako se ovo tumači?
Stalno pokajanje meni deluje kao predostrožnost od greha. Tako nekako. Kao: čuvaj se od greha. Crkva propoveda da u kakvom stanju čoveka zadesi smrt da mu prema tome sleduje.

Ja kao raspali nevernik u bilbije i vere i to sve, ja kao neko ko je bio na drugoj strani i astralno putujem svesno vrlo često mogu reći da smrti nema. Misim ima smrti fizičkog tela jer su nas naši kreatori uskratili za mnogo duži život. A smrt kao smrt ne postoji, ovaj trenutak se ne može napustiti nikada.
е убг да си вулианац живео би триста година

ne znam ta bilbijska mitska bića izmišljena
_114287662_mediaitem81300585.jpg

Šta mislite o smrti? Da li se treba bojati smrti? Za vernike ona ne bi trebala biti kraj.
Jedno jutro skoro se probudim u 4:25 po običaju često se budim u to vrijeme u noći pred zoru. Odlučim da neću ustajati ići u toalet nego ću nastaviti spavati još i onako pred uronjaj sklopljenih očiju ukaza mi se slika Isusa imao je oko 30 i nešto godina duge srebreno plavkaste kose do ramena i osrednje duge brade iste boje kao i kosa zračilo mu je lice srebreno plavom bojom kao da ga svjetlost groma obasjala. Nakratko se trznem i slika iščeznu.

Šta mislite o smrti?
Najgora stvar koja se moze desiti bilo kom zivom stvorenju...
..sto se coveka tice,to se odnosi ne samo na ovozemaljski zivot vec i na njegov buduci status po pitanju vecnosti.
Da li se treba bojati smrti?
Naravno,samo se lud covek ne boji smrti ili da budem precizniji - ne boje se oni koji ne cene zivot sto im je Bog dao.
Za vernike ona ne bi trebala biti kraj.
Kako to mislis ne bi trebala biti kraj kada se smrcu zavrsavaju sve ljudske psihofizicke aktivnosti i mogucnosti u globali !!??
Vernici tonajbolje znaju jer veruju onom sto nam Bibklija jasno kaze - da nakon smrti mrtvi vise nemaju apsolutno nikakve aktivnosti ,njihova tela su dezintegrisana u prahu zemaljskome i u takvom 'formatu"ostaju sve dok se ne desi vasakrsenje !

Najgora stvar koja se moze desiti bilo kom zivom stvorenju...
..sto se coveka tice,to se odnosi ne samo na ovozemaljski zivot vec i na njegov buduci status po pitanju vecnosti.

Naravno,samo se lud covek ne boji smrti ili da budem precizniji - ne boje se oni koji ne cene zivot sto im je Bog dao.

Kako to mislis ne bi trebala biti kraj kada se smrcu zavrsavaju sve ljudske psihofizicke aktivnosti i mogucnosti u globali !!??
Vernici tonajbolje znaju jer veruju onom sto nam Bibklija jasno kaze - da nakon smrti mrtvi vise nemaju apsolutno nikakve aktivnosti ,njihova tela su dezintegrisana u prahu zemaljskome i u takvom 'formatu"ostaju sve dok se ne desi vasakrsenje !
Sam Bog kaže da za njega nema mrtvih.

Biblija sluzi da se od nje dobiju sve podatke o veri u Boga, o Bozjim delovanju i Bozjim zapovestima sto ce reci daq se na osnovu njenih zapisa gradi hriscanska verska praksa.
U tom smislu sve sto je tamo zapoisano prestavlja Biblijski dokaz u prilog svake teoloske tvrdnje.
Većina vijernika čitajući Bibliju i druge vezane knjige za nju shvata 90% informacija doslovno što u mnogim slučajevima vodi u vjerski fanatizam, radikalno ponašanje, Mentalne poremećaje i duševna oboljenja.

Čitanje vjerskog štiva bez adekvatnog tumačenja je opasno i nije poželjno.

Većina vijernika čitajući Bibliju i druge vezane knjige za nju shvata 90% informacija doslovno što u mnogim slučajevima vodi u vjerski fanatizam, radikalno ponašanje, Mentalne poremećaje i duševna oboljenja.
To nisu vernici vec kao sto si rekao / rekla - verski fanatici.
Čitanje vjerskog štiva bez adekvatnog tumačenja je opasno i nije poželjno.
Adekvatno tumacenje treba iskljucivo onim sadrzinama koje su date u formatu simbolickih vizija ( kratke poruke,prorocanstva i t.d. ) dok sve ostale sadrzine,mislim na Bozje zapovesti i klasicne izvestaje o razno raznim desavanjima - citaju se i shvacaju doslovno,onako kako stoji zapisano u Pismu.

Daj Biblijskog doikaza.
Bog je večan i živ, a kao takav želi večni život i za svoje vernike.
Bog je čoveka stvorio da bude besmrtan, a smrt je posledica greha, a ne Božje namere.
Izreka "Bog nije bog mrtvih nego živih" potiče iz Svetog jevanđelja po Luki (20:38), gde Gospod objašnjava sadukejima koji nisu verovali u vaskrsenje da je Bog Bog živih. A tu je i poznata Gospodnja priča o bogatašu i ubogom Lazaru:
Luka 16:
19 Bješe neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danonoćno se sjajno gostio.
20 A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima
21 i priželjkivao da se nasiti onim što je padalo sa qbogataševog stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve.
22 Kad je umro siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Avraamovo. Umrije i bogataš te bi pokopan.
23 Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Avraama i u krilu mu Lazara
24 pa zavapi: "Oče Avraame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu."
25 Reče nato Avraam: "Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš.
26 K tome između nas i vas zjapi provalija ogromna te koji bi i htjeli da pređu odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prelaza nema.’"
27 Nato će bogataš: ‘Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga.
28 Imam petoricu braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka."
29 Reče Avraam: "Imaju Mojseja i proroke! Njih neka poslušaju!"
30 A on će: "O, ne, oče Avraame! Nego dođe li ko od mrtvih k njima, obratiće se."
31 Reče mu: "Ako ne slušaju Mojseja i proroke, neće povjerovati sve da i od mrtvih ko ustane."

Poslednja izmena:
To nisu vernici vec kao sto si rekao / rekla - verski fanatici.

Adekvatno tumacenje treba iskljucivo onim sadrzinama koje su date u formatu simbolickih vizija ( kratke poruke,prorocanstva i t.d. ) dok sve ostale sadrzine,mislim na Bozje zapovesti i klasicne izvestaje o razno raznim desavanjima - citaju se i shvacaju doslovno,onako kako stoji zapisano u Pismu.
Biblija i 70% njenog sadržaja su programi za prenos utisaka trauma što potencijalno djeluje kao okidač za Mentalne poteškoće i duševna oboljenja, kletve koje se prenose sa generacije na generaciju su sadržane u uverenjima negativnog konteksta u njoj.

Back