Odnos partizana i četnika prema zarobljenicima

Nemački okupator se iz Šapca povukao u ranim jutarnjim časovima 23. oktobra, rušeći šabački most na Savi. Nekoliko časova kasnije partizanske jedinice bez borbe ulaze u grad. I odmah kreću sa slavljem i pijankama. Narod šabački, kao i svaka druga svetina, izmučen mučnim godinama rata, prostodušno izlazi na ulice i pozdravlja vojsku. Gleda komuniste kako igraju kozaračko kolo, a u kolu prednjači drčna partizanka Seka Devečerska. Ona je, inače, kasnije bila prva žena komuniste i posleratnog istoričara Dragoslava Parmakovića, koji je napisao obimnu knjigu “Mačvansko-partizanska brigada“ (preko 1.200 strana), iako partizana na teritoriji cele Zapadne Srbije nije bilo više nego da formiraju nekoliko četa. Parmaković, kao i svi ostali vodeći ,,oslobodioci“, koji su na taj dan ujahali u grad, dosta godina kasnije sahranjen je na partizanskom groblju u Šapcu u aleji zaslužnih građana.

Međutim, slavlje, na nesreću građana, nije potrajalo dugo. Već predveče počinju prva hapšenja. Hapse se ugledni građani, sveštenici, trgovci, profesori i studenti, drugim rečima svi pojedinci koji su zasmetali zakrvavljenom pogledu novouspostavljene vlasti. Uskoro će glavom platiti svi oni ljudi čija je glavna krivica bila što su imali poreklo i imovinu. Što su imali novac, ime i drugačije mišljenje nego protogonisti “antifašističke borbe“, koji su na tenkovima Crvene armije uspostavljali svoj totalitarni režim. Umesto slobodnog kretanja i normalnog života, uskoro je u gradu zaživeo policijski čas pod izgovorom da je još uvek ratno stanje i da je sad osnovni cilj i prevashodni zadatak socijalističke revolucije ne samo da se bori protiv spoljneg neprijatelja, nego da se izbori i sa unutrašnjim neprijateljem i saradnicima okupatora. Vojska i takozvani ,,mačevi revolucije“, po zlu čuvena OZNA, je non stop bila na gradskim ulicama a hapšenja i otvorene pljačke su bili toliko česta i masovna pojava, da se neopisivi strah uvukao među narod.

Gradski zatvor, koji se tada nalazio u centru grada, gde je sada policija, se ubrzo napunio sužnjima. Uskoro im je postala mala i zgrada Medicinske škole, kao i Osnovna škola ,,Vuk Karadžić“, tako da su počeli puniti i barake na Dudari na Starom gradu, koje su ostale od Nemaca, gde su oni za vreme okupacije obično držali Jevreje i uglavnom zarobljene četnike, pošto je komunista bilo jako malo.

Isledničke kancelarije Oznaša i zatvori pretvorili su se u prave kasapnice ljudskog mesa. Među zidovima i podovima tih odaja su danonoćno lomljene vilice i rebra i izbijano nebrojeno zuba. U apsane su dovlačili Cigane svirače iz šabačke ciganmale da im sviraju dok oni batinaju ljude. Bilo je primera da su pojedini od batina još u zatvorima gde su mučeni ispuštali dušu. Njih su tovarili na taljige i odvozili da ih bace, najčešće u Savu ili da ih sahranjuju u šumi Zabran, u prvcu pocerskog sela Bogosavca, u čijoj se neposrednoj blizini danas nalazi šabački istražni zatvor.

Potresna ispovest dr Ružice Vojić koja je u svojim sećanjima zapisala da je u mračnim i hladnim zatvorskim ćelijama hodala preko tela živih i mrtvih. Taj običaj batinanja uz muziku zadržali su i potonjih godina, pa su ga primenjivali kad su isleđivali neke od Dražinih četnika koji su uspeli da prežive rat. Upamtio sam jednu priču koju mi je pričao narednik Jugoslovenske Kraljeve vojske, Stanko Mitrović iz Slepčevića, pripadnik Cerskog korpusa pod komandom majora Voje Tufegdžića, kako je prošao u istrazi, nepunu godinu dana od ,,oslobođenja“ Šapca, kada je uhapšen. Pričao mi je o nekom Smaji ciganinu, violinisti koji je imao orkestar sačinjen od njegovih četvorice sinova. Oni su bili zatvorski muzikanti a svirke koje su pravili, popularno su nazivane ,,zatvorske svadbe“. O tim zatvorskim veseljima svedoči dosta ljudi koji su prošli kroz službene prostorije ,,Odeljenja za zaštitu naroda“ tj. zloglasne OZNE. A njih ciganske svirače, neretko su terali da ako neko u toku torture slučajno umre, da su upravo oni dužni da se reše tela. Posle nekog vremena, otprilike nekoliko meseci, netragom su nestali i stari Ciganin i sva četiri njegova sina. Načuo je da su ih pobili da ne bi prenosili priče po čaršiji čega su se sve nagledali u zatvoru.

Prve egzekucije počele su na Svetu Petku, u noći između 26. i 27. oktobra 1944. godine. Ratno stanje je potrajalo sve do 15. maja 1945, tako da se divljanje ovih zveri obučenih u vojničke uniforme i teške čizme i cokule nesmetano odigravalo više od pola godine. Pretpostavlja se da je najmanje u to vreme ubijeno između dve do tri hiljade ljudi, mada poneko tvrdi i mnogo više, jer su mnogi ljudi dovođeni iz celog tog kraja sve vreme. Od četničkih komandanata tu su stradali sveštenici Miloš Jevtić iz sela Brdarica, komandant pozadinske službe u Podrinju i Ilija Kosjer, komandant Posavotamnavskog sreza. Ilija Kosjer je bio izbeglica iz Slavonije ali je sve vreme rata proveo u brigadi Save Ilića u Posavotamnavi obavljajući posao komandanta Posavotamnavskog sreza. Spiskova nema, tragova nema u pisanom obliku. Ostaju samo svedočenja. Sa velikom mukom su od strane članova Udruženja Građana MOST, vrednih poštovalaca ravnogorske ideje i žrtava komunističkog terora prikupljana imena ubijenih i nestalih. Jedan od zaslužnih je svakako i Ratimir Mića Nikolić iz Šapca, čiji je rođeni stric Dobra Nikolić, žandarmerijski major u penziji, ubijen na mostu.

U Šapcu za gubilište odabrali su porušeni most na Savi, koji je onako razvaljen i prepolovljen zlokobno štrčao na reci. Znači, ni grob im se neće znati. Reka Sava odneće leševe sa mesta golgote. Sava ponovo pronosi srpske novomučenike, kao do malo pre toga iz Jasenovca, samo što su sada ubice i dželati umesto ustaša srpski komunisti, među kojima naročito prednjače neki šabački aktivisti, koji ostaju da žive sa porodicama svojih žrtava, čak i do dana današnjeg.

Nebrojeno je svedočenja savremenika tog jezivog vremena da su ubistva izvodili gotovo ritualno, orgijajući i igrajući kolo kozaračko oko žrtava, poganeći pljuvanjem i šutiranjem leševe ubijenih. Ubijali su ljude uglavnom sekirom i maljem, vezujući ih žicom i bacajući ih u reku. Ponekog bi častili metkom.

Prvi koji je ubijen na mostu bio je prota Paun Protić. Želeći da raskrste, kako su sami govorili, sa prošlošću i bivšim poredkom, komunisti su kao neverujući ljudi sa posebnim žarom ubijali sveštenike. Potom su utamničili i Paunovog unuka po ćerki Dušana Petrovića, koji je, odsedajući u istoj ćeliji gde i njegov deda, ugledao na zidu ispisane reči i poznao rukopis svoga dede. ,,Gospode, o Gospode, smiluj se na nas grešnike koji ti noćas dolazimo… Nas 80 umire!“

Većina tih zaluđenika je tih godina kroz smeh govorila ,,da će istrebiti pola Zemljine kugle i 70 posto ljudskog roda, samo da bi zavladao komunizam“. Protu Pauna je ubio Dobrinko Pantelić, zvani Dobrinko Šnajder. Hvalio se dugo po kafanama posle rata kako ga je lično zaklao, pa zatim gurnuo u Savu. Jedan mu je oficir zatražio da ga ubije na vojnički način, streljanjem, a ovaj je se toliko razbesneo da ga je udario čekićem u glavu i probio mu lobanju. Pričalo se po Šapcu mnogo godina posle rata, da je taj isti Dobrinko dolazio noću na most i palio na stotine sveća vrišteći i dozivajući imena nekih ljudi. Valjda su ga proganjale duše nevinih koje je pobio. Njegov takmac i kolega u ubistvima bio je izvesni Laza berberin, zvani Laza Gorila. Kao i svaka teroristička organizacija, komunisti su u krvavi pir uvodli i žene, koje predvode naročito krvoločne, već pomenuta Seka Devečerska, Vjekoslava Vjeka Mihailović, rođena Goati, i Vukosava – Vuka Popović. Idejni tvorci ovih zločina bili su dvojica partizanskih oficira Miloš – Miša Majstorović i Slobodan Borisavljević. Pojedini sa sigurnošću tvrde takođe, da je jedan od velikih šabačkih ubica na mostu bio i Zaharije Trnavčević, rođeni Šapčanin, kasnije poznati novinar i političar u komunističkoj Jugoslaviji. O učešću Zaharija Trnavčevića u egzekucijama svedočio je izvesni krojač Nenadović iz Beograda, koji je bio rođeni Šapčanin (ime poznato Miši Matiću, autoru opširnog teksta o ovom čoveku). Ni on, a ni njegova porodica, nisu dobro završili.

Kod fabrike ,,Zorka“ i sela Mrđenovac, voda je izbacivala tela, a seljaci su ih odgurkivali dalje, samo da ne bi bili svedoci strašnog pogroma. Nesrećnog žandarma Bogoljuba Markovića, rodom iz jadarskog sela Sipulja, meštani su izvukli iz vode jer je još davao znake života. Tajno su ga lečili, ali kad se oporavio i vratio u rodno mesto brzo je primećen. Ponovo je uhapšen i ponovo odveden u šabački zatvor. Ovaj put umoren je do kraja. Jelena Jela Marić, učiteljica iz Šapca, rođena od Ilića iz Vladimiraca, čiji je otac bio sveštenik prota Milan Ilić a rođeni brat Sava, komandant Posavotamnavske brigade, ubijena je samo zato što joj je brat bio četnički starešina.

O bizarnosti uma mučitelja svedoči i pravnik Petar Kuzenko, čiji je otac Vasilije, profesor muzike i predvodnik nekoliko predratnih Horova u Kraljevini, utamničen i likvidiran na starom mostu. Tamničari su 26. oktobra 1944. poslali mladog Skojevca da iz kuće profesora Kuzenka donese violinu. Kada ga je profesorova supruga Saveta upitala šta će mu violina u zatvoru, Skojevac je lakonski odgovorio: ,,Sad će on malo da nam svira“. Borisavljević, Majstorović i izvesni Vasić su se dosetili da bi u predahu od isleđivanja mogli malo da slušaju muziciranje vrhunskog muzičara, nosioca ordena Svetog Stanislava i Medalje doma Romanovih. Prvo da im svira, a posle će da ga ubiju.

Svi ti demoni u ljudskom obliku su na koncu svog života umirali u strašnim mukama, ili su gledali kako im deca i unuci umiru od opakih bolesti ili vrše samoubistva. Kraj života dočekivali su u bedi i sramoti, prokleti, prokuženi i ostavljani od svih. Ma kako se krili i mislili da će na taj način prevariti Boga, narod i neku višu kosmičku pravdu, na posletku se sve tajne doznaju, i svako dobije svoje po zasluzi.

Миша Мајсторовић је умро у страшним мукама тешко оболео а нико ни од породице није желео да му помогне у болести ....његовог злочина се стидео и његов рођени син...

Nije to isto, tj nije ni suprotno. To su dva različita pokreta, ideologije, vojske.
Ustaše su ustanici, isto što su vek i po ranije bili Srbi - rušitelji omrznutog zavojevača.
Nasuprot, Četnici su bili zaštitnici kraljevine Karađorđevića, tadašnje Jugoslavije. Kao specijalne jedinice trudili su se da budu strašni i opasni, kao uostalom i sve specijalne jedinice sveta. (Nije normalno voleti ih).
Partizani su pak partijska vojska koja se borila za ideale sopstvene partije, dok je JNA narodna vojska SFRJ koja čuva jugo teritorijalni integritet i jugo nacionalni suverenitet.
To je bilo nekada, danas je to sve isti Q....sto samo znaci da nista nauceno nije.

Mani Nemanju, misilo sam ako imas neka cetnika dokumenta o zarobljenim nemcima.
Па он је о томе писао ако ти се не свиђа шта да ти радим.
Постављано је на форуму тога колико хоћеш, не знам шта би хтео, само си ти слеп за све што ти се не уклапа у твоју пропаганду.
Ево опет, савезнички извештај који описује борбе четника и Немаца пре опсаде Сарајева а после пада Италије.
Untitled.jpg

Ови заробљени су после ислеђивања убијени.

Ево и код ослобађања Крушевца 1944 из Крамеровог извештаја:
"Prema Kramerovom izveštaju, četnici su u Kruševcu zarobili oko 1.500 Nemaca i dosta ratnog materijala. Sve zarobljenike predali su Sovjetima. Među zarobljenicima se našao i potpukovnik Fon Ševaleri, koji je, ne znajući šta se dešava, sleteo na kruševački aerodrom."

Poslednja izmena:
Па он је о томе писао ако ти се не свиђа шта да ти радим.
Постављано је на форуму тога колико хоћеш, не знам шта би хтео, само си ти слеп за све што ти се не уклапа у твоју пропаганду.
Ево опет, савезнички извештај који описује борбе четника и Немаца пре опсаде Сарајева а после пада Италије.
Pogledajte prilog 1215978
Ови заробљени су после ислеђивања убијени.

Ево и код ослобађања Крушевца 1944 из Крамеровог извештаја:
"Prema Kramerovom izveštaju, četnici su u Kruševcu zarobili oko 1.500 Nemaca i dosta ratnog materijala. Sve zarobljenike predali su Sovjetima. Među zarobljenicima se našao i potpukovnik Fon Ševaleri, koji je, ne znajući šta se dešava, sleteo na kruševački aerodrom."
Nemnja je baron Minhauzen, sta se islupetao samo za Krlezu.
Saveznicki izvestaji od Vilijama Deakina nisu ti se svideli , a ovi ti se svidjaju ?
Nemaci su se povukli bez borbe iz Krusevca 1944, kakvo crno zarobljavanje i to jos od cetnika....

Nemnja je baron Minhauzen, sta se islupetao samo za Krlezu.
Saveznicki izvestaji od Vilijama Deakina nisu ti se svideli , a ovi ti se svidjaju ?
Nemaci su se povukli bez borbe iz Krusevca 1944, kakvo crno zarobljavanje i to jos od cetnika....

Naravno da je bilo borbi, o tome je svedočanstvo ostavio čak i američki poručnik koji je sve vreme bio sa četnicima. I to je tebi ovde postavljano, jedino nisam siguran je li tada iza tvog nika stajao neki drugi Kržljo, pa se ovaj sadašnji ne seća teme koju je sam bio otvorio :lol:

Naravno da je bilo borbi, o tome je svedočanstvo ostavio čak i američki poručnik koji je sve vreme bio sa četnicima. I to je tebi ovde postavljano, jedino nisam siguran je li tada iza tvog nika stajao neki drugi Kržljo, pa se ovaj sadašnji ne seća teme koju je sam bio otvorio :lol:
Cveni istoricar i sakupljac sekundarnih sirovina iz Krusevca jos pre dve godine na temi, je dokazo da nije bilo nikakvih borbi, a jos je poreklom iz jednog sela tj zaseoka pored i odlicno zna sta se tamo desavalo. ^prema tome nemoj da izmisljas bajke tj basne.

Šta se dešavalo u Kruševcu oktobra 1944 ?​

https://forum.krstarica.com/threads/sta-se-desavalo-u-krusevcu-oktobra-1944.908612/

veliki krang

Legenda​

Poruka68.431
Nije ni bilo borbi, Keserović je dao ultimatum Nemcima da napuste grad, oni su to i učinili, najbliže titoslovenske snage u tom trenutku su bile nekih 200 kilometara daleko u istočnoj Hercegovini, Tito bio u rumunskoj Krajovi, a Kruševac je postao prvi od Nemaca oslobođeni grad na ovim prostorima, zaslugom četnika. Partizani u Kruševac ušli nikad.
https://forum.krstarica.com/threads/sta-se-desavalo-u-krusevcu-oktobra-1944.908612/

Cveni istoricar i sakupljac sekundarnih sirovina iz Krusevca jos pre dve godine na temi, je dokazo da nije bilo nikakvih borbi, a jos je poreklom iz jednog sela tj zaseoka pored i odlicno zna sta se tamo desavalo. ^prema tome nemoj da izmisljas bajke tj basne.

Šta se dešavalo u Kruševcu oktobra 1944 ?​

veliki krang

Legenda​

Poruka68.431
Nije ni bilo borbi, Keserović je dao ultimatum Nemcima da napuste grad, oni su to i učinili, najbliže titoslovenske snage u tom trenutku su bile nekih 200 kilometara daleko u istočnoj Hercegovini, Tito bio u rumunskoj Krajovi, a Kruševac je postao prvi od Nemaca oslobođeni grad na ovim prostorima, zaslugom četnika. Partizani u Kruševac ušli nikad.

Odlično što si postavio tu temu Kržljo, taman da pronađem taj izveštaj o kojem se govorilo :whistling:

Datum oslobođenja: 14.oktobar 1944. godine
Četnici (Rasinsko-Toplička grupa korpusa): 17 poginulih, 23 ranjenih
Nemci: nepoznat broj poginulih, oko 700 zarobljenih.

Plen: 25 teška minobacača, 98 puškomitraljeza, 8 teških mitraljeza, 200 običnih mitraljeza, 15 vagona municije, 1.200 pušaka.

Pa idemo dalje...

U svom izveštaju pretpostavljenima Kramer opisuje situaciju neposredno uoči 14. oktobra 1944, navodeći:

- Učestvovao sam u nekoliko četničkih prepada na naciste. Lično sam video kako nožem ubijaju stražare. Gledao sam takođe likvidiranje dva nemačka vojnika koji su tom prilikom zarobljeni, a koji su bili optuženi za zločine protiv civilnog stanovništva.

ČINJENIČKI I HRONOLOŠKI IZVEŠTAJ
(sastavio poručnik Kramer, član Američke misije u Srbiji pod pukovnikom
Mekdauelom)

14. OKTOBAR
Šaljem poruku pukovniku Mekdauelu navodeći da polazim za tri dana i
da ću, u skladu sa njegovom naredbom, pokušati da prođem kroz partizanske i
nemačke linije.
Zatražio sam od pukovnika Keserovića tri snažna čoveka kao pratnju, a
on mi je odgovorio da nema šanse da uspem u tome. Rekao sam mu da mi je pukovnik
Mekdauel već četiri puta to naredio i da ću, ako ne odgovori na moju poruku
i naredi mi da ostanem ili čekam na bezbedan prolaz, krenuti čak i ako budem
morao da idem sam.
Malo kasnije, na veliko iznenađenje sreo sam ruskog oficira koji mi je
saopštio da su četnici vodili ruske jedinice do Jasike, odmah preko severne obale
Zapadne Morave, i da su se šunjali iza odbrambene linije nemačkih tenkova kod
Stalaća. Dao sam mu informacije koje sam imao, a on me zamolio da se sastanem
sa njegovim majorom. Upravo kada je trebalo da napustimo četnički Glavni štab,
došao je nemački komandant Kruševca major Knaj sa još jednim oficirom i prevodiocem.
Pukovnik Keserović mu je u mom prisustvu rekao da će četnici izvršiti
napad ukoliko ne naredi predaju svojih trupa. Major Knaj je pitao zašto ga četnici
nisu branili, a Keserović je odgovorio da mu je obećao samo da će se boriti
protiv partizana i komunista, ali ne i Rusa jer su oni saveznici.
Pukovnik Keserović je potom rekao majoru Knaju da se u četničkom
Glavnom štabu u tom momentu nalaze i američki i ruski oficir, i ja sam video kako
Knaju drhti brada.
Rus tada nije bio u sobi. Sklonio se iza kuće sa četničkim šeširom i kaputom
preko svoje uniforme. Keserović je kazao majoru da će mu dati pola sata da
se odluči. Nemački oficir je na to izašao iz sobe i ušao u svoj auto, rekavši da će
se boriti. Pukovnik Keserović je pomišljao da ga zarobi na licu mesta, što mu ne
bih dozvolio, jer sam Nemcima, kad god sam s njima razgovarao, u izgled stavljao
bezbedno zarobljeništvo. Otišao sam zatim iz četničkog Glavnog štaba sa
ruskim poručnikom i susreo ruskog majora, koji mi je saopštio da grad neće tući
artiljerijom ako ga četnici napadnu i osvoje, i da neće dozvoliti partizanima da
napadnu četnike sa leđa. Takođe je rekao da četnici mogu da uzmu nemačke zarobljenike,
ali da Beloruse želi za sebe i svoje snage, da postupe kako smatraju da
je potrebno. Posle toga prisutni četnički oficiri naredili su napad i zauzeli Kruševac,
pa smo pukovnik Keserović, ruski major i ja ušli u grad praćeni ruskim jedinicama.
Četnici su tako imali grad u svojim rukama pre ulaska Rusa.
Keserović i ruski major su narodu održali govore sa balkona i zatim se
rukovali sa mnom pred masom. Odmah potom, partizani su otpočeli napad na
četnike i ruski major je poslao jednog oficira da ih zaustavi.
Ubrzo zatim, stigao je ruski general i naredio da se svi četnici razoružaju.
Posle toga više nikad nisam video nekog četničkog oficira. To je urađeno na
gradskom trgu, s tim što je Nedićevim ljudima dozvoljeno da zadrže oružje, dok
sam ja stavljen pod naoružanu stražu sa uperenim bajonetima. Počeli su da me
razoružavaju, ali sam im rekao da će u slučaju da to učine od jednog savezničkog
oficira napraviti zarobljenika. Posle toga mi je dozvoljeno da zadržim oružje.
Ušao sam u restoran sa ruskim poručnikom pod čije staranje sam stavljen
i prišla su mi dva nemačka oficira, da bi me jedan od njih, konjički pukovnik, na
savršenom engleskom obavestio da je sa svojim pilotom (drugi oficir) poleteo iz
nemačke komande da ugovori kapitulaciju Kraljeva, Kruševca i Kragujevca i zamolio
me da uzmem njihova imena i obavestim im familije da su ih Rusi zarobili.
Takođe me je preklinjao da, ako je moguće, zamolim Ruse da njega i njegovog
pilota, mlađeg poručnika Hajnemana, predaju meni u zarobljeništvo, ali ja sam
mu rekao da je to nemoguće. On je tog jutra malim avionom usred bitke sleteo na
aerodrom i bio zarobljen, pre nego što je mogao da poleti.
Posle dvočasovnog čekanja u ovom restoranu, rekli su mi da general hoće
da razgovara sa mnom. On je očito bio general-major i kad sam odveden gore
u sobu, rekao mi je da jedan drugi general hoće da me vidi.
Pre nego što sam odveden u sobu gde je bio taj drugi general, bio sam
razoružan. U toj sobi su se osim pomenutog nalazila još tri oficira (dva potpukovnika
i jedan pukovnik).
Jedan potpukovnik je znao nekoliko reči engleskog i upitao me ko sam i
šta radim u Srbiji. Odgovorio sam mu da sam član Misije u Srbiji za evakuaciju
pilota i da sam tu i radi sakupljanja informacija o aktivnostima nemačkih trupa.
On je na to rekao generalu da Amerikanci izgleda hoće da pobede politikom, a ne
ratovanjem.
Bio je prilično grub u načinu obraćanja i brzo je sa drugim višim oficirima
izašao iz sobe. Poslednje što je rekao bilo je: „Ti nisi zarobljenik“. Ja sam,
međutim, i dalje bio pod naoružanom stražom. Kad sam izlazio iz sobe, zatražio
sam svoj pištolj, a oni su se pravili da me ne razumeju, dok mi se jedan ruski vojnik
sa bajonetom isprečio na putu do kreveta, gde sam mislio da mi se nalazi pištolj.
Uperio je bajonet u mene, ali sam ja produžio ignorišući ga, pa je očigledno
bio u nedoumici šta da radi; kada sam podigao madrac na krevetu, našao sam
svoj pištolj.
Odveden sam na ulicu, gde sam pod stražom čekao tri sata dok nije pao
mrak. Za to vreme sam video beloruske zarobljenike kako marširaju i skupljaju
se na gomilu, da bi kasnije odmarširali.
Ruski general-major, koji je bio najnervozniji i najmanijakalniji čovek
koga sam ikad video, išao je okolo izdajući svima naređenja. Pre nego što će se
smračiti, video sam potpukovnika koji me je ispitivao i on mi je naredio da sa
mojim naoružanim stražarom uđem u kola, da bi me odvezli da uzmem svoje
stvari. Čuo sam pucnje iz pravca u kojem su Belorusi bili odvedeni.
U međuvremenu, neko mi je ukrao kišni kaput i kožnu jaknu. Kad sam se
vratio u grad, tamo su bili transporter i dva američka civilna automobila marke
ford. Automobili su bili uzeti od četnika. Naređeno mi je da vozim jedan od fordova,
a sa mnom su u kola ušli potpukovnik i stražar sa automatskim puškama.
Dvojica nemačkih oficira su sa naoružanim stražarom ubačena u američki
transporter, dok su ruski general i nekoliko podoficira ušli u drugi ford.
Kada sam potpukovnika upitao kuda idemo, nije mi odgovorio. Krenuli
smo iz Kruševca u pravcu severoistoka i kada su se kola u nekoliko navrata pokvarila
na putu, vikali bi, vraćali se nazad i terali me da ih popravim. Konačno,
oba forda su se pokvarila, pa smo izašli u jednom selu gde sam video partizane u
civilnoj odeći ali sa crvenom zvezdom na kapama, kako sa oružjem patroliraju
okolo, pa sam pomislio: „Ovo je kraj, ako saznaju da sam ovde“, spreman da se
borim.
Produžili smo put, pa su me stavili da upravljam kolima koja je vukao
transporter. Stigli smo na obod Paraćina, gde me je ruski obaveštajni oficir ispitivao
do pola tri ujutro. Morao sam da mu ispričam isto što sam rekao oficirima u
Kruševcu, a razgovarali smo uz pomoć prevodioca. Insistirao je na pitanju gde su
Draža Mihailović i moj pretpostavljeni pukovnik, a kada sam mu rekao da ne
znam, nekoliko puta me nazvao lažovom. Takođe je želeo da zna gde je moja radio-
stanica. Kada sam mu odgovorio da je nemam, pobesneo je. Objasnio sam
mu šta se dogodilo tog jutra i kakva je bila situacija u Kruševcu.
Pitao me je gde sam i kada pohađao školu za špijunažu, na šta sam mu
odgovorio da nisam špijun, da sam uvek bio u uniformi i da nikad nisam bio u takvoj
školi. Rekao mi je da lažem i da je on išao u jednu takvu školu pod britanskom
upravom u Rusiji, te da zna imena svih koji su je završili, pa tako i moje.
Zatim me je upitao da li sam sreo ili znam nekog ruskog agenta, a kako je odgovor
naravno bio negativan, on je rekao: „To dokazuje koliko su naši ljudi pametni“.
Hteo je da zna kakve sam specijalne instrukcije imao, ali ja mu ništa nisam
otkrio.
Upitao me je šta Srbi misle o Rusima i ja sam mu rekao da je nemačka
propaganda u ljude usadila strah od ruskog terora, ali i da sam im ja objasnio da
su Rusi naši saveznici i da su veoma disciplinovani. Izgledalo je da ga je to zadovoljilo.
Posle ispitivanja poslao me je u jednu kolibu, u sobu gde su sedmorica
drugih Rusa spavala svuda okolo po podu, ali je zatražio da u njegovoj sobi ostavim
svoju tašnu i vreću za spavanje.

Šta se izlupetao za ustašu Krležu?

Nemanja Devic - Miroslav Krleza je ''vrlo nedefinisano proveo ratne godiine u Zagrebu i posle rata nije bio osudjen od komunistickh vlasti'' -
Prvo nije rekao da je Krleza bio uhapsen na pocetku rata, da je njegova zena bila Srpkinja pravo ime Leposava) rođ. Kangrga (1896.-1981.), a umetnicko Bela Krleza.
Da je Krleza ceo rat proveo kuci i po bolnicima, jer nije hteo da se ukljuci u rad ustaske NDH, odbio je ponudu od Pavelica i Budaka. i na sve ponude je odgovarao NE !
Sam Krleža opisao je kasnije taj događaj ovako: “Rekao sam Paveliću NE time što nisam primio ponude ni da budem intendant Hrvatskog Kazališta, ni sveučilišni profesor, ni direktor sveučilišne knjižnice, kako mi je nudio. Nisam primio ni jedan od tih položaja.”89
Tako da Devic laze za Krlezu da je ''nedefinisano proveo ratne godine u Zagrebu'' jer je odbio sve ponude ustasa da udje u njihovo kolo, i zbog toga da mu sude komunisti ?
9,30 min

Nemanja Devic - Miroslav Krleza je ''vrlo nedefinisano proveo ratne godiine u Zagrebu i posle rata nije bio osudjen od komunistickh vlasti'' -
Prvo nije rekao da je Krleza bio uhapsen na pocetku rata, da je njegova zena bila Srpkinja pravo ime Leposava) rođ. Kangrga (1896.-1981.), a umetnicko Bela Krleza.
Da je Krleza ceo rat proveo kuci i po bolnicima, jer nije hteo da se ukljuci u rad ustaske NDH, odbio je ponudu od Pavelica i Budaka. i na sve ponude je odgovarao NE !
Sam Krleža opisao je kasnije taj događaj ovako: “Rekao sam Paveliću NE time što nisam primio ponude ni da budem intendant Hrvatskog Kazališta, ni sveučilišni profesor, ni direktor sveučilišne knjižnice, kako mi je nudio. Nisam primio ni jedan od tih položaja.”89
Tako da Devic laze za Krlezu da je ''nedefinisano proveo ratne godine u Zagrebu'' jer je odbio sve ponude ustasa da udje u njihovo kolo, i zbog toga da mu sude komunisti ?
9,30 min
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Naravno da jeste, i to notorno.

Posebno takva đubrad poput Krleže, koja su prećutno odobravala sve što se radi u Ustaškoj, samo su pravila sebi alibi neuzimanjem učešća u javnom životu iste. U krajnjoj liniji, makar mu se mora priznati da je bio dovoljno inteligentan da shvati kako će se završiti rat, ali mu je u međuvremenu bilo drago da izgine što više srboćetnika...

Posebno takva đubrad poput Krleže, koja su prećutno odobravala sve što se radi u Ustaškoj, samo su pravila sebi alibi neuzimanjem učešća u javnom životu iste. U krajnjoj liniji, makar mu se mora priznati da je bio dovoljno inteligentan da shvati kako će se završiti rat, ali mu je u međuvremenu bilo drago da izgine što više srboćetnika...
Ali najgori od svih njih je bio Maček, definitivno. Gori od Pavelića i svih zajedno.
https://www.in4s.net/vladko-macek-maskirani-lucifer-ndh/

Back