...Janka je volela da pije votku sa Anzejevskim, imala je simpatije prema njemu, ali i lose misljenje o njegovom delu, i verovatno je jedino od nje primao reci kritike, on, tako gord i nadmen, da sam mu zavideo na toj samouverenosti. Za Janku je ratni period bio vreme otvaranja, topline i prijateljstva, alkohol joj nije smetao, kasnije ga je omrzla zbog moje potrebe za knjizevnim blebetanjima i picem, nerazdvojnim od njih, kao i zbog mojih, u pijanom stanju, sramnih udvaranja zenama. Cenila je moje pisanje, cak sam joj prebacivao da sam jedini pisac kojeg priznaje. Kad je 1953. godine, u Americkom departmanu, saznala da mi sigurno nece dati vizu, viknula je ljutito: "Zazalicete, jer on ce dobiti Nobelovu nagradu!" Pa ipak, profesija knjizevnika, pocev od nasih francuskih godina, sve vise je ulazila u sukob s njenom ljubavlju prema deci, mada je dugo predstavljala izvor za izdrzavanje nase porodice. Cena koja se placa su samomucenja suvise aktivne maste, turobnost, visecasovna odvojenost od okoline, u radnoj sobi, sve veoma stetno za porodicni zivot. I Janka, voleci me, srecnija bi bila da sam bio obican covek, pekar, na primer. A vec Nobelova nagrada bila je za nju tragedija.
C.Milos / Godina lovca/