Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Znaci, ubrzo bi trebao dobiti CO. Ako ti se zuri izvadi ta dodatna dokumenta i salji u DIAC, a kasnije kad ti se javi CO ostaje ti samo medical!? Tako su barem radili pojedini na drugim forumima i danas su u AUS.

Ocekujem CO-a negde tokom Novembra, upravo sam tako i uradio, poslao sve sto sam imao, ukljucujuci i Police Clearance, ostao samo medical, mogli smo i to unapred, bez CO-a, odradicemo to tokom narednih nedelja. Od ove godine, mislim, da vise ne mora da se ceka CO da bi se uradio medical, moze i unapred ili u toku procesa.

U principu i ne zurim, mada je odluka donesena, definitivno se selimo ako dobijemo vizu. Ne znaci mi mnogo par meseci +/-. Otprilike planiram avgust/septembar 2015. da zapalimo, naravno zavisi od datuma koji dobijemo u vizi.

Pozdrav

Pozdrav svima!

Nova sam u ovj grupi, tj forumu. Imam milion pitanja, ne znam odakle bih krenula, te molim sve za strpljenje prilikom citanja mog posta. :)
Prvo da cestitam svima koji su uspeli da dobiju vizu (kakva god ona bila). Decko i ja bsmo apilicirali za iseljenicku vizu u Australiju. Imam krstene kumove tamo, u Sidneju (nemam pojma u koje to srodstvo spada). Oni su tamo 20-ak godina, imaju svoju firmu i poslali bi meni i decku sve sto treba kako bismo dobili vizu. Ja imam 26 godina, on 24. Diplomirani sam inzenjer saobracaja (mislim da je to deficitarno zanimanje tamo, cini mi se da sam to negde procitala), a decko je bio u vojnoj gimnaziji, posle i vojnoj akademiji, ali nije mu se dalo da zavrsi poslednju, 4.godinu. Zaposlena sam trenutno, ali to nista ne menja. Sto se tice engleskog jezika, nisam sigurna da zadovoljavamo apsolutno njihove uslove, ali radije bih tamo ucila,nego placala ovim nasim "profesorima", koji deru, a pri tom ne naucis onako kako treba i koliko platis.
E sad ja imam vise pitanja:
- Da li moramo biti u braku kad apliciramo za iseljenicku vizu (svakako smo planirali da se vencamo na prolece, ne bih bas da ubrzam sve to, samo da bih se vencala zbog vize) ili mozemo da predamo i ovako?
- Koliko dugo se ceka na odgovor iz ambasade?
- Koliko se placa zahtev za vizu? (Ako sam dobro razumela ljudi daju stvarno velike pare, a sta se desava ako te odbiju u tom slucaju, nekako mi je sve to strasno i malo nerealno, jer ja kad bih imala tolike pare tek tako, pretpostavljam da ne bih morala ni da idem iz Srbije :worth:)
- Da li mozete da mi kazete koji zahtev se popunjava u ovom mom slucaju kad bih isla kod kumova sa deckom-iseljenicka viza?
- Kako mogu da proverim da li je priznat moj fakultet (Fakultet tehnickih nauka u Novom Sadu - konkretno Postanski saobracaj i telekomunikacije 4 godine)?

Izvinjavam se jos jednom, ako neko moze da bude ljubazan i ima vremena da procita ovo moje i odgovori ukoliko zna ili ima iskustvo.
BTW, danas celi dan pokusavam da dobijem ambasadu kako bih zakazala termin odlaska kod njih, ali bezuspesno :sad2:
Unapred hvala, pozdrav!

Evo da se pohvalim dragi prijatelji,

Danas sam dobio mail sa odobrenim vizama Subclass 190. Aplicirao sam 5 Oktobra i dobio ''direct grant'' za manje od 2 meseca.

CO me nije ni kontaktirao, u principu sam sve upload-ovao unapred, medical takodje odradili pre par nedelja.

Pozdrav svima i sa srecom, Nastavicu da pratim ovaj forum i pokusacu da pomognem svima koji zele da apliciraju.

Ciao

Ukoliko imate rodjake koji zive u Australiji , koja je procedura za dobijanje trajnog boravka ? Da li treba mnogo da se ceka ?

Ako se ne varam, trajni boravak se moze dobiti jedino u ovom slucaju - http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/115.aspx

Koliko se ceka ne znam, koliko sam citao godinama (nekad i decenijama). Trenutno je na immi sajtu informacija da se za tu vizu ceka 56 godina !!! Mozda je greska!
U principu, daje se ukoliko ti je jedini rodjak (brat/sestra ili roditelj) u Australiji, a ti nemas nikoga preostalog osim njih. Tetke, stricevi, kumovi i ostalo ne vredi.

Verovatno ti je neki drugi nacin bolja opcija, ako oni mogu da ti posalju ugovor za posao i sl, mozda postoji nacin za neku privremenu vizu.

Ma daj kakvih 56 godina ..

Sto bi rekli ko nema u vuglu ima u guglu, bar takve informacije mozes i sam da pronadjes.

Based on current Planning Levels and the allocation of the majority of the Other Family places to the Carer visa category, it is currently estimated that Remaining Relative and Aged Dependent Relative visa applications that were lodged in 2014 and meet the criteria to be queued are likely to take approximately 56 years to be released for final processing (calculated from 14 August 2014).

a to za "vuglu" mozes samo da komentarises ovako na interenetu samo tu i nigde vise .

- - - - - - - - - -

I naravno da vecina vas ne bi bila tamo , nece svako da ide na kraj sveta

Izvini Ta88 ako si se osetila uvredjenom i prepoznala sebe u tome sto sam napisao, to mi nije bila namera. Vise sam mislio na sebe u tom slucaju, posto sam, da bih odgovorio na tvoje pitanje, ulozio 30ak minuta da pronadjem na guglu, procitam o vizi za koju se interesujes, to i shvatim pa da ti ukratko napisem, kako bih ti pomogao, a informacija o 56 godina i jeste sa njihovog sajta. Na zalost, ne cenimo svi isto pomoc i savete. Na tvom mestu sa madjarskim pasosem ne bih ni mislio na ''kraj sveta'', jednostavno bih otisao u Englesku ili Irsku.

U svakom slucaju, cestitam ti na dobijanju papira za nedelju dana, bilo bi dobro podelis sa ljudima kako si to uspela.

Izvini Ta88 ako si se osetila uvredjenom i prepoznala sebe u tome sto sam napisao, to mi nije bila namera. Vise sam mislio na sebe u tom slucaju, posto sam, da bih odgovorio na tvoje pitanje, ulozio 30ak minuta da pronadjem na guglu, procitam o vizi za koju se interesujes, to i shvatim pa da ti ukratko napisem, kako bih ti pomogao, a informacija o 56 godina i jeste sa njihovog sajta. Na zalost, ne cenimo svi isto pomoc i savete. Na tvom mestu sa madjarskim pasosem ne bih ni mislio na ''kraj sveta'', jednostavno bih otisao u Englesku ili Irsku.

U svakom slucaju, cestitam ti na dobijanju papira za nedelju dana, bilo bi dobro podelis sa ljudima kako si to uspela.

Bilo bi korisno podeliti ovde sa "forumasima" kako si uspela da dobijes vizu za ned dana
Pre svega svi smo na forumu zbog nekog saveta, pomoci i sl
Cekamo odgovor

Post se odnosi na Ta88

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, pratim vec duze vreme forum, imao sa nekad pitanja i dobio sam jako dobre odgovore te bi se zahvalio ljudima. Ovo je stvarno od pomoci.
Imao bih dva pitanja. Bio bih jako zahvalan ako je neko bio u slicnoj situaciji pa mi moze pomoci.
Prvo da li je neko nostrifikovao diplomu arhitekte?
Jedna devojka mi je rekla da je ona pokusala i da su je odbili jer je u Australiji arhitekta 10 semestara ful time, a kod nas 9. Te je ona pronasla neko zanimanje na SOL 2 listi kooje sponzorise neka ndzava, ne mogu se sad setiti koja, sto su joj priznali.
Medjutim meni neodgovara ta drzava, jer imam rodjake u drugoj kod kojih bi ja isao. Uz sve to ona je morala dva puta placati nostrifikaciju jer su je prvi put odbili.
Da li je neko imao slicni situaciju ili ima medju vama arhitekti koji su uspjeli otici.

Drugo pitanje koje me interesuje je sledece. Ako preko rodjaka uspjem pronaci poslodavca koji bi me zaposlio, mora li to biti firma u struci koja zaposljava arhitekte ili moze biti firma koja se bavi drugom djelatnoscu? I ako nadjem poslodavca, kakva je tu procedura za dobijanje vize.

Unaprijed hvala svima. Pozdrav

Sto bi rekli ko nema u vuglu ima u guglu, bar takve informacije mozes i sam da pronadjes.

Based on current Planning Levels and the allocation of the majority of the Other Family places to the Carer visa category, it is currently estimated that Remaining Relative and Aged Dependent Relative visa applications that were lodged in 2014 and meet the criteria to be queued are likely to take approximately 56 years to be released for final processing (calculated from 14 August 2014).

Ovo mi stvarno nije jasno. Jel može aplikant da boravi u AU tokom tog čekanja od 56 godina?

Pozdrav ljudi, treba mi par saveta u vezi popunjavanja odredjenih pitanja u formularu 1419.

Konkretno me zanimaju sledeca pitanja :

"Da li u Australiju planirate da dolazite vise puta" - sta bi ovde trebalo da stoji? (jel ima neka fora)

"Zasto zelite da posetite Australiju" - ovde kapiram da napisem nesto tipa "hocu da posecujem to, to, to i to", a naravno i da posetim prijatelja i da provedem odmor.

"Da li ste u poslednjih 5 godina posetili ili neprekidno ziveli van svoje zemlje za koju imate pasos vise od 3 meseca" - jel moze neko da mi definise ovo?

"Navedite podatke o tome kako se planirate izdravati za vreme boravka u Australiji" - imam sponzora koji mi je poslao garantno pismo da cu kod njega imati sve obezbedjeno, pa me zanima dal trebam da dodam nesto?

Zdravo ljudi, ja sam nov na forumu.. Interesuje me moze li neko da me posavetuje, i kaze mi koji su mu prvi koraci u pokusaju dobijanja radne vize? Imam ujaka u Sidneju koji ima firmu tamo, i radio bih kod njega. On ce mi poslati sve papire i garancije, ali sta prvo ovde da uradim? Inace imam 26 godina, i po struci sam elektricar.. pozz

Zdravo ljudi, ja sam nov na forumu.. Interesuje me moze li neko da me posavetuje, i kaze mi koji su mu prvi koraci u pokusaju dobijanja radne vize? Imam ujaka u Sidneju koji ima firmu tamo, i radio bih kod njega. On ce mi poslati sve papire i garancije, ali sta prvo ovde da uradim? Inace imam 26 godina, i po struci sam elektricar.. pozz

http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/457.aspx

Ovo je viza za koju ,mozes da apliciras, iscitaj pazljivo koji su uslovi i sta se trazi. Dobija se na max 4 godine, neophodno je da se ispune brojni zahtevi, npr da je tvoje zanimanje na ovoj listi http://www.immi.gov.au/Work/Pages/skilled-occupations-lists/csol.aspx, da je firma tvog ujaka u stanju da garantuje za tebe tj. da ispunjava brojne uslove, ne znam tacno koje, to ces naci na immi sajtu...

Imas dosta foruma na netu pa procitaj i tamo, Tvoj ujak moze da se raspita u Sidneju sta sve treba da ispuni njegov biznis da bi uopste mogao da ti salje garancije.

Sad sam proverio, zanimanje mi je na listi. Ujak je vec prijavio u Sidneju da mu treba par elektricara, a sto se tice njegove firme poseduje sve sto je potrebno, zato sto je vec odveo nekoliko ljudi odavde. Zanima me kako bih mogao zajedno sa devojkom da odem na tu radnu vizu? Dali je uopste to moguce, i njeno zanimanje je na listi?

Sad sam proverio, zanimanje mi je na listi. Ujak je vec prijavio u Sidneju da mu treba par elektricara, a sto se tice njegove firme poseduje sve sto je potrebno, zato sto je vec odveo nekoliko ljudi odavde. Zanima me kako bih mogao zajedno sa devojkom da odem na tu radnu vizu? Dali je uopste to moguce, i njeno zanimanje je na listi?

Posto tvoj ujak vec ima iskustva, onda on sigurno moze lako da te sponzorise i u principu i mozes da dobijes tu vizu. E sad, za devojku je vec komplikovanije. Ukoliko ne zivite zajedno onda mislim da ne moze.
https://www.immi.gov.au/media/fact-sheets/35relationship.htm - ako se kvalifikujete kao da ste u de facto vezi, onda moze, mada morate to da dokazujete.

http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1154.pdf - vidi i ovaj link.

Koja je njena struka, da li ima fakultet i priznato radno iskustvo? Mozda moze da se kvalifikuje za Permanent vizu 190 ili 189.

Ivane, trebaće ti puno papirologije, a i sreće da dobiješ asesment za zanimanje, jer TRA sad traži da pored zvanične škole za električara imaš i šegrtovanje sa predmetima, ishodima, ocenama. Takođe, uglavnom njihovo školovanje za ta zanimanja traje minimum 4 godine, naše je tri. Dobro prouči TRA uputstva, od juna su ta najnovija, jer je aplikacija 1000 $. Sada je najteže dobiti asesment za zanate, nije nemoguće, ali je teško. Moraš imati AQF III nivo kvalifikacije, ili ništa.
Postoje i druge opcije, da uradiš njihovu onlajn diplomu za 3000 $, ali onda nemaš nikakvog staža. Najbolja opcija bi ti bila, pošto ti ujak ima firmu da te sponzoriše na 457 vizi, ne treba ti asesment , priveremena je od 1 dana do 4 godine, engleski ti je dovoljna ocena 5 na Ajeltsu, brzo se dobija, pa kad dođeš, nostrifikuj, možda završi nešto kod njih na Tejfu, imaćeš radnog staža u Aus, to se boduje više, imaćeš opciju da ti ujak napravi permanent ili kao rođaku , u tom slučaju imaš 10 poena na njegovom sponzorstvu, ili da te zaposli kao permanent radnika, tada ti samo treba 6 iz Ajeltsa i asesment, nemaš poena. U svakom slučaju praktično je nemoguće da ne dobiješ papire. Pošalji mi PP ako ti treba pomoć. Još deset dana sam u Srbiji, pa idem za Pert, da i ja validiram svoju vizu, ali ne ostajem duže od tri nedelje, tako da najkasnije ti odgovaram februara ;)
TA 88 - Apropo priče o 56 godina, jeste tačno, ali ne za vize koje nas interesuju, nego je to za vize koje će biti ukinute tkz. Carer vize, kada neko treba da vodi računa o npr mami koja je u Aus, pa tako traži papire. To se odnosi i na preostale rođake, neko kome je cela porodica u Aus ili negde u inostranstvu, i nema nikog u Srbiji, pa aplicira za to. Pošto su tu vizu koristili roditelji Aus državljana, a nije skupa, napravio se veliki red i ljudi će morati da odustanu. Npr., ako su roditelji Aus permanenta ili državljana, da plate lepo 50000 $ po osobi i gle čuda, viza već za godinu dana. Sve je u vezi sa novcem.
Znači, za Ivana, pošto mu ujak ima firmu najlakše je 457 viza. Za sve ostale koji imaju bliskog rođaka, velika je prednost prvo što zanimanje može da bude i na CSOL listi, ne zavisite od sponzorstava država, dobijate 10 dodatnih poena, i nema brige.
Don Silvio , znam za arhitekte koji su dobili pre 2 godine 190 vizu, prevodila sam im samo neke papire, ne sve, pa ne znam za začkoljicu oko semestara, znam da su diplomirali u Bgd-u, znači može. Pusti ti ko je koga odbio i zašto.
Nensika, kumovi nisu srodstvo, mlada si, imaš vremena da naučiš jezik i da apliciraš , faks ti se boduje sa 15 poena, na godine imaš maksimum, ali niko ti neće nostrifikovati diplomu bez staža, koliko vidim po godinama, tek si završila. Svi traže minimum godinu, a bogami i tri godine staža nakon diplomiranja. U svakom slučaju, počni da učiš engleski.
Sve je moguće, naročito za nekog ko je mlad. Dosta ljudi dobija vize , mahom ne iz Srbije, što mi je žao, ali zato smo tu da pomognemo,a ne da pametujemo, pa da nas bude što više tamo.

Back