Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Ti bre prvo da dodjes, pa onda da racunas na nras, osim ako mos da dobijes vizu i da dodjes za dva meseca, ali u Melburn, onda bi mogli da probamo da ti izdejstvujemo jedan prevremeni nras. Jer za nras se aplicira u dve agencije, za jednu treba da dokazes da imas pare da placas a za drugu je bitno da nemas previse tih istih novaca. Kad budes dosao do tih nrasova, seti se mene ponovo pa cemo sve preci potanko. U medjuvremenu cemo pratiti kako ce se razvijati stvari s tim drzavnim hirom nadalje... Osim naravno ako ne zaboravis u medjuvremenu :) ili se nadje dovoljno nacitanih mudrosera koji bolje znaju pa ti oni sve objasne.

Uostalom, verovatno se sad pravis da si mi drug, da bi dobio informaciju. :whistling: Ne, ne prijatelju, kad otvoris firmu onda cemo razgovarati. I to iskljucivo ako bude pogrebno preduzece. Imam jednog bivseg kolegu Ozija, njemu je zivotna zelja da radi u takvom preduzecu i hocu da mu ispunim tu zelju. I super je lik onako mrsav i bledunjav sa cvikama, lici malo na najmladjeg Topalovica. Nikad nisam mogao da mu objasnim koliko lici na lik iz naseg filma. :D

Pozdrav svima,

Dipl.inzenjer sam po struci, sa 9godina iskustva u struci.
Suprug i ja bi aplicirali za Australiju, rodjeni ujak mi zivi i radi Melboyrnu,i spreman je da pomogne sve sto treba.
Gledala sam i oglase za posao, ima poslova na koje bi mogla da apliciram sa radnim iskustvom i obrazovanjem koje imam.
Engleski koristim i neki nizi srednji nivo sam, morala bi ba časove za IELTS...
kolike su šanse da bez nadjenog posla apliciram za radnu vizu, jer ne znam koliko moze potrajati da me neka firma ovako samo na CV primi...

Pozdrav svima,

Dipl.inzenjer sam po struci, sa 9godina iskustva u struci.
Suprug i ja bi aplicirali za Australiju, rodjeni ujak mi zivi i radi Melboyrnu,i spreman je da pomogne sve sto treba.
Gledala sam i oglase za posao, ima poslova na koje bi mogla da apliciram sa radnim iskustvom i obrazovanjem koje imam.
Engleski koristim i neki nizi srednji nivo sam, morala bi ba časove za IELTS...
kolike su šanse da bez nadjenog posla apliciram za radnu vizu, jer ne znam koliko moze potrajati da me neka firma ovako samo na CV primi...

Prouči http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ i http://forum.krstarica.com/showthread.php/321054-Australia-tutorial!-ODAVDE-POČETI . Ako ti je zanimanje na SOL listi, šanse su ti velike, naročito ako imaš ispod 40 godina. Počni odmah sa Engleskim, spremaj IELTS, jer donosi dosta poena, a potreban je i zbog posla.

Prouči http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ i http://forum.krstarica.com/showthread.php/321054-Australia-tutorial!-ODAVDE-POČETI . Ako ti je zanimanje na SOL listi, šanse su ti velike, naročito ako imaš ispod 40 godina. Počni odmah sa Engleskim, spremaj IELTS, jer donosi dosta poena, a potreban je i zbog posla.

Hvala Miroslave,
jeste mi zanimanje na SOL, dipl ing tehnologije sam...
i imam ispod 40...
mnogo citam, trazim, prevodim, ali nekako ne mogu da shvatim sta je to PRVO što treba da uradim...
sem da krenem na časove za pripremu za IELTS, ne znam sa ostalim odakle da krenem...
ako neko moze da mi da savet, dobro bi mi dosao...
:)

Hvala Miroslave,
jeste mi zanimanje na SOL, dipl ing tehnologije sam...
i imam ispod 40...
mnogo citam, trazim, prevodim, ali nekako ne mogu da shvatim sta je to PRVO što treba da uradim...
sem da krenem na časove za pripremu za IELTS, ne znam sa ostalim odakle da krenem...
ako neko moze da mi da savet, dobro bi mi dosao...
:)

Prvo treba da položiš IELTS, a onda uradiš procenu diplome i radnog iskustva kod Engineers Australia. Skini MSA Booklet sa https://www.engineersaustralia.org.au/about-us/migration-skills-assessment i baci se na čitanje - u toj brošuri imaš šta sve treba da pripremiš.

Svaka drzava ima posebno tijelo koje licencira inzenjere. Znam samo da za Viktoriju (Building Commission) treba gradjevinski fakultet od 4 godine + 3 godine lokalnog iskustva u projektnom birou.

Za Viktoriju nema ispita, samo se ispuni alikacija i dostave dokumenti i reference. Cou sam da se u QLD mora polagati neki ispit i da je dosta teze dobiti licencu tamo.
Ipak ako si uclanjen u IEAUST i polozis neki ispit kod njih nakon tri godine iskustva, onda imas prolaz u svim drzavama. Ja se licno nijesam uclanjivao u IEAUST-u jer ne namjeravam nigdje da idem iz MEL-a a isto tako stalno moras da ides na neke dosadne seminare.

Kada dobijes licencu moras odmah da imas osiguranje (minimum 2500 dolara godisnje) i mozes da registrujes firmu ili (ako neces nikoga da uposlis) se registrujes kao sole trader. Firmu je bolje otvoriti odmah jer ima vishe mogucnosti za umanjnje poreza + uvijek mozes angazovati nekog da ti radi na odredjeno vrijeme i da ga placas po satu.

Ovdje se stambeni i poslovni projekti uglavnom dijele u tri grupe:
1. Small: objekti do tri sprata, gradjeni od drveta celika i opeke
2. Medium: objekti do 5 spratova gdje zadnja tri sprata mogu biti od drveno-metalne konstrukcije
3.Large: preko 5 spratova (i tu spada high rise)

Kad radis za platu, pravilo je sto visha zgrada to veca satnica. Medjutim problem sa velikim projektima je sto mozes lako da zaglavis u nekoj velikoj firmi i da vjecito samo kontaktiras sa svojim menadzerom (glavnim inzenjerom koji nadgleda ostale) U svakom poslu, komunikacija i poznavanje ljudi je najvaznija stvar za napredovanje i meni se cini da velike firme i veliki poslovi nijesu bas bogom dani za prosirivanje kruga poznanika koji bi mogli sjutra biti potencijalni klijenti. Ne kazem da je to pravilo, nego mi se cini da se kroz manje poslove vishe nauci i upozna.

Ako imas onaj SCRIBD onda mozes da downlodujes skoro sve vazece propise:
AS 2870; AS 3600; AS 3700; AS 4100; AS 1170; AS 1720 AS 4678

Mozes mi i poslati email sa CVijom pa ako si zaintresovan mogu ti i dati da probas nesto da radis

Ima nas dosta gradjevinaca. Ovo sto si napisao za velike firme i projektovanje velikih objekata je svuda isto. Ja dok sam radio kao projektant sam imao utisak kao da sam u rudniku gde mi samo ubace podloge i udri. Zivog coveka ne vidis. Vidis eventualno arhitektu/konsultanta investitora i vrsioca tehnicke kontrole. Ako si na brzaka uradio projekat malo zovu sa gradilista i to je to. Nema kontakata niko ne zna za tebe, ali sa druge strane procuje se brzo ako su radio velike objekte...

Mene licno zanima, imam 5 godina iskustva kao staticar u najvecoj srpskoj projektantskoj firmi (nije energoprojekz) objekti tipa TC 60 000m2 naselje 100 000m2, 2 objekta od republickog zbacaja i sl.. i 2 godine kao nadzor oil/gas 70 mil eur vrednost projekta. Znam da bi u AU pocinjao od pocetka KOlika bi bila neka realna pocetna plata u Perthu?? Meni ovako sa distance Perth deluje ok nije preveliki ima sve klima je ok

Pozdrav svima,
i ja sam nova na forumu,
ukratko...zanimanje mi je na SOL listi, imam rodjenog ujaka u Australiji, volju i zelju da se spakujem i odem tamo da radim i zivim.
Pripreme za IELTS sam počela...
Da li neko moze da mi pomogne, za koju vizu je najbolje da apliciram??? Skilled - Independent (subclass 189) visa ili Skilled - Regional (Provisional) (subclass 489) visa...ili neka treća???

Pozdrav svima,
i ja sam nova na forumu,
ukratko...zanimanje mi je na SOL listi, imam rodjenog ujaka u Australiji, volju i zelju da se spakujem i odem tamo da radim i zivim.
Pripreme za IELTS sam počela...
Da li neko moze da mi pomogne, za koju vizu je najbolje da apliciram??? Skilled - Independent (subclass 189) visa ili Skilled - Regional (Provisional) (subclass 489) visa...ili neka treća???

Dobrodosla :cao:
Zavisi sta te konkretno zanima i koliko lako mozes da prikupis poene :) 189 je permanent viza i ne ogranicava te u tome gde ces da zivis, dok je 489 viza koja vazi 4 godine i regionalnog je tipa (sponzorise te drzava ili rodjak). Takodje, 489 ti omogucava da dobijes dodatnih 10 poena ukoliko te ujak, koji zivi u designated area in Australia, sponzorise i ukoliko mozes da dokazes srodstvo... Sa 489 nemas medicinsko osiguranje i moras da platis privatno kada dodjes tamo, za permanent residence mozes da apliciras nakon sto si zivela tamo 2 godine i radila puno radno vreme 1 godinu...
Ukoliko imas neko konkretnije pitanje pisi :)

Dobrodosla :cao:
Zavisi sta te konkretno zanima i koliko lako mozes da prikupis poene :) 189 je permanent viza i ne ogranicava te u tome gde ces da zivis, dok je 489 viza koja vazi 4 godine i regionalnog je tipa (sponzorise te drzava ili rodjak). Takodje, 489 ti omogucava da dobijes dodatnih 10 poena ukoliko te ujak, koji zivi u designated area in Australia, sponzorise i ukoliko mozes da dokazes srodstvo... Sa 489 nemas medicinsko osiguranje i moras da platis privatno kada dodjes tamo, za permanent residence mozes da apliciras nakon sto si zivela tamo 2 godine i radila puno radno vreme 1 godinu...
Ukoliko imas neko konkretnije pitanje pisi :)
Marija,
hvala ti na odgovoru...:cao:
sa 7om iz IELTSA imala bih 65 poena...na godine, struku, engleski, radno iskustvo...bez ujaka se nakupi 65.
ne mogu da pronadjem da li za 189 (pa i za bilo koju iseljenicku vizu) treba neki novac da imam pri iseljenju. Da li neko zna gde taj podatak da nadjem i o kolikoj sumi novca se odprilike radi...
Da li sa 189 moram da imam posao, da nadjem posao u AU?

Marija,
hvala ti na odgovoru...:cao:
sa 7om iz IELTSA imala bih 65 poena...na godine, struku, engleski, radno iskustvo...bez ujaka se nakupi 65.
ne mogu da pronadjem da li za 189 (pa i za bilo koju iseljenicku vizu) treba neki novac da imam pri iseljenju. Da li neko zna gde taj podatak da nadjem i o kolikoj sumi novca se odprilike radi...
Da li sa 189 moram da imam posao, da nadjem posao u AU?

U tvom slucaju je bolje 189 nego 489 :)
Za 189 i 489 ti ne treba dokaz da posedujes novac. Mislim da ga neke drzave traze ukoliko trazis od njih sponzorstvo (viza 190...)
Npr. VIC http://www.liveinvictoria.vic.gov.a...led-visas/skilled-nominated-visa-subclass-190
Posao ne moras da imas da bi aplicirala. Naprotiv, na nekim oglasima pise da ukoliko zelis da apliciras moras da posedujes odgovarajucu vizu...

U tvom slucaju je bolje 189 nego 489 :)
Za 189 i 489 ti ne treba dokaz da posedujes novac. Mislim da ga neke drzave traze ukoliko trazis od njih sponzorstvo (viza 190...)
Npr. VIC http://www.liveinvictoria.vic.gov.a...led-visas/skilled-nominated-visa-subclass-190
Posao ne moras da imas da bi aplicirala. Naprotiv, na nekim oglasima pise da ukoliko zelis da apliciras moras da posedujes odgovarajucu vizu...
kome-kako-šta je- submit an Expression of Interest, to ne mogu da pronadjem...:rumenko:

kome-kako-šta je- submit an Expression of Interest, to ne mogu da pronadjem...:rumenko:

http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/ -> Skilled workers

What is an EOI

An EOI is not a visa application, it is an indication that you would like to be considered for a skilled visa.
You will be asked to provide a range of information in your EOI depending on the visa(s) you want to be considered for, such as:

basic personal information
nominated occupation
work experience
study and education
level of English skills
details of a Skills Assessment, related to your nominated occupation
business and investment experience.
For more details on what questions and information you will need to supply in your EOI, you should refer to the webpage for the visa(s) you are interested in.

Points Test
For the points based skilled migration and business innovation and investment visa programs , you will be ranked according to the appropriate points test. You will be able to submit an EOI even if you do not meet the pass mark; however, you will not be invited to apply for a visa. For information about how to calculate the points test, you should refer to the points test tab on the webpage for the visa you are interested in.
It is important to remember that meeting the points test pass mark does not guarantee you an invitation to apply for a visa.
If you select the subclass 190 or 489 visa(s) you will receive the appropriate points for nomination or sponsorship. For example if you select the 190 visa subclass you will receive 5 points which will be added to your points score. Your points score based on your claims in your EOI will then be displayed before you submit your EOI.

Nominated Occupation
If you are submitting an EOI for a visa that requires you to list a nominated occupation you should establish if your occupation is a skill that Australia needs. You can do this by checking the Skilled Occupation Lists. You must provide details of a Skills Assessment relating to your nominated occupation in your EOI.

Be aware: If you're invited to apply for a visa, the information you submit in the your EOI will be used as part of your application. If you provide misleading or false information on your EOI, your application may be refused. If your visa is refused on this basis you will be subject to a three year ban which may prevent grant of a further visa.

a da li je ikako moguce recimo,da se nadje posao u naprimer nekim fast food lancima , i oni da nam budu sponzor za vizu i odlazak tamo?

Sumnjam da je moguce otici tako (ukoliko mislis na radno mesto u prodaji ili pripremi hrane...)
Pogledaj http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-457/
A business can sponsor a skilled worker if they cannot find an appropriately skilled Australian citizen or permanent resident to fill a skilled position listed in the Consolidated Sponsored Occupations List.

Verujem da u Australiji ima ljudi koji hoce da rade na tim pozicijama i da zato nece pokrenuti sponzorstvo...

Pozdrav svima,

da li neko slucajno zna kako prolaze racunovodje u Australiji? Vidim da se to zanimanje nalazi na SOL listi ( general accounting ) ali bi mi znacila neka informacija ukoliko neko ima iskustva u trazenju posla tamo i da li nam uopste priznaju diplomu/iskustvo ....?! Ovde sam zavrsila Ekonomski faks, imam 5,5 godina iskustva u finansijama i racunovodstvu i ok posao.
Muz mi je trenutno u Australiju i otisao je kao inzenjer pre 3 meseca. Dobili smo vizu (subclass 489). Medjutim njegov posao nije bas siguran, tako da malo nam je veliki rizik da ja dam otkaz i odem tamo...pa na kraju i on i ja budemo bez posla...

Hvala unapred ako imate neki info o racunovodjama tamo .... molim pisite...!!!

Pozdrav svima,

da li neko slucajno zna kako prolaze racunovodje u Australiji? Vidim da se to zanimanje nalazi na SOL listi ( general accounting ) ali bi mi znacila neka informacija ukoliko neko ima iskustva u trazenju posla tamo i da li nam uopste priznaju diplomu/iskustvo ....?! Ovde sam zavrsila Ekonomski faks, imam 5,5 godina iskustva u finansijama i racunovodstvu i ok posao.
Muz mi je trenutno u Australiju i otisao je kao inzenjer pre 3 meseca. Dobili smo vizu (subclass 489). Medjutim njegov posao nije bas siguran, tako da malo nam je veliki rizik da ja dam otkaz i odem tamo...pa na kraju i on i ja budemo bez posla...

Hvala unapred ako imate neki info o racunovodjama tamo .... molim pisite...!!!

Ne znam bas puno o tome, ali mislim da je sistem sigurno drugaciji pa samim tim i znanje koje je potrebno za obavljanje tog posla. Racunovodje su jako cjenjeni i dobro placeni u Ozu, narocito u Melburnu. Koliko znam i ovi lokalni moraju biti sertifikovani od strane CPA ili neke slicne organizacije.

Recognised accounting qualifications
CPA Australia

Back