Poznavalac stvari
Legenda
- Poruka
- 60.338
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
E da, jel verujete da su u tom selu o kom pričam, tek ove godine uveli internet?!
![]()

Meni je teško posle 8 sati rada i stresa na poslu svaki dan, da dođem kući i rintam još... jednostavno budem umorna, preumorna...
Tesko da imas neki posao na kojem se satires od silnog posla...isto kao ni ja.
Ako si sad vec sva u stresu, sta ce posle biti...da vidis tek koliko energije i rada zahtevaju klinci. Rano ste vi meni danas svi mrtvi umorni, pod stresom, smoreni...a realno gledano, nema bas nekog razloga za to.![]()
Žive ljudi i u starijim zgradama, otpada fasada, opasno po prolaznike, stanari ili nemaju novca, ili ne mogu da se dogovore, inspekcija zahteva... Zar kuće u grtadu nemaju fasade, krovove, podrume,(liftove), grejanje... I to se mora održavati.. Mnogo skuplje nego u kući, znam jer sam to radila (izvodila radove) u oba slučaja.
Postoji razlika u iskustvu: neko je iz lošeg stana ušao u bolju kuću, neko obrnuto - ne bi to smelo da nas ometa kad diskutujemo: stara ili loše građena kuća je isto tako teška za život, kao i stan u staroj ili loše građenoj zgradi.
cicak ne slazem se da je kuca robija... i mi imamo kucu pa ne robijamo, sad ispade kad imas kucu da svo vreme pajes fasadu i kosis ... a uodtalom nismo ni svi navikli na isto, nemamo svu iste navike, pre svega radne, pa ono sto je nekome robija nekome je normalan zivot... meni bi bila robija da sedim u stanu i svaki dan razmisljam gde cu.na frizuru i manikir, a realno neko to voli i prija mu i usisavanje obicno mu je robija.... i jos nesto oko lozenja, moji ne loze a greju se, ekolosko grejanje koriste vodu iz specijalnog bunara koja greje kucu i vraca se nazad u bunar kad oda toplotu... msm, treba biti u korak s vremenom i novinama i ako si u selu, ne znacu da moras da se grejes ko pre pedeset godina a i ako se grejes, nekim ljudima je to rutina kao pranje.zuba, a ima nas raznih, i vreddnih i manje vrednih.... ja bih umrla od.dosade da sedim na poslu i sedim kuci

Ja sam već jednom pisala na ovu ili sličnu temu, zapravo se ticalo toga da li je bolje živeti kao podstanar u gradu ili imati svoju kuću na selu. Ja živim 15 km od grada, u njemu radim, deca mi u gradu idu u vrtić, to je jednostavno lakše, jer naš "seoski vrtić" radi do dva. Imam voćnjak i baštu, životinje nemam, jer nemam vremena, ali moja svekrva koja je u penziji planira da uskoro kupi kravu, svinje i koke. Ona živi od neke pale penzije, a ovo će joj pomoći da uvek ima bar za neke svoje potrebe.
I sad, s obzirom da ovde skoro svi zastupaju neke stavove koji su potpune krajnosti, možete li mi objasniti sl. stvar: Kako se više isplati živeti kao podstanar i plaćati stan, raditi za 300e, 200 davati za kiriju? Da li je pametnije kupiti kuću u Temerinu ili Rumenci, ili živeti u garsonjeri u Novom Sadu? Šta je to što vas koji živite u gradu tera da o selu govorite na taj način, kome se vi zapravo pravdate? Za sve krivite drugog, državu, infrastrukturu, a vi sami nikada ne biste ništa učinili za selo. Čak umesto da podržite ovu ženu koja bi da se vrati na selo, pljujete je i pričate o nekim ekstremnim primerima "gledanja u nebo" i "čekanja kiše". Aman, u mom komšiluku ljudi žive od malih plastenika, od male proizvodnje, vala ne vidim da od jutra do mraka ne dižu glavu, već i kafenišu sa komšilukom, i do duboko u noć igraju domine.
E, ovo je vec ogroman minus...![]()
Nemaju ljudi vremena da bleje po netu, nego sljakaju! To sto bi svaki srpski tinejdzer da bude menadzer i da bleji u kancelariji, to je vec drugi problem.
pa ne znam šta da ti kažem... ali ja se tako osećam... pogotovo što radim porodični posao i ne mogu da se distanciram i da me boli uvo kad prođe moje radno vreme, jer od toga živim...Meni je teško posle 8 sati rada i stresa na poslu svaki dan, da dođem kući i rintam još... jednostavno budem umorna, preumorna...
Tesko da imas neki posao na kojem se satires od silnog posla...isto kao ni ja.
Ako si sad vec sva u stresu, sta ce posle biti...da vidis tek koliko energije i rada zahtevaju klinci. Rano ste vi meni danas svi mrtvi umorni, pod stresom, smoreni...a realno gledano, nema bas nekog razloga za to.![]()
Realno, nisu ni svi za kuću.cicak ne slazem se da je kuca robija... i mi imamo kucu pa ne robijamo, sad ispade kad imas kucu da svo vreme pajes fasadu i kosis ... a uodtalom nismo ni svi navikli na isto, nemamo svu iste navike, pre svega radne, pa ono sto je nekome robija nekome je normalan zivot... meni bi bila robija da sedim u stanu i svaki dan razmisljam gde cu.na frizuru i manikir, a realno neko to voli i prija mu i usisavanje obicno mu je robija.... i jos nesto oko lozenja, moji ne loze a greju se, ekolosko grejanje koriste vodu iz specijalnog bunara koja greje kucu i vraca se nazad u bunar kad oda toplotu... msm, treba biti u korak s vremenom i novinama i ako si u selu, ne znacu da moras da se grejes ko pre pedeset godina a i ako se grejes, nekim ljudima je to rutina kao pranje.zuba, a ima nas raznih, i vrednih i manje vrednih.... ja bih umrla od.dosade da sedim na poslu i sedim kuci
Nema mi ničeg goreg nego videti neurednu kuću, dvorište, prilaz, zapušteno... meni je to tuga...
Svako treba spram svojih mogućnosti...
Ja se ne grejem ko pre 50 godina, niti ložim, ali 90% ljudi ovde to radi...
Što se tiče posla, jesi li nekad radila? Koje poslove?
Na mom poslu se koristi mozak... i što bi onaj iz ''Lajanja na zvezde'' rekao:''Umni rad je fizički neizdrživ''
Ja ne mogu da odvojim emocije od posla jer je posao porodičan, od toga živimo, i kad nisam u papirima, razmišljam šta i kako dalje, kako napraviti nešto pametno, kako isplatiti jednima, kako naplatiti drugima, kako ugovoriti posao sa trećima...
Najviše bi volela da mogu da se distanciram oko toga i da me boli uvo, ali nisam takva osoba... ebi ga...
A opet kad dođem kući, ne podnosim nered i haos, prašinu, veš... takva sam...
I opet kažem, moj izbor, moj život... ali da mi neko kaže da je lak... pa i nije... posla uvek ima, bar za mene... neko bi mogao i da uživa iako mu je šporet musav, prašina na tv, ispod kreveta, na parketu, ja ne mogu...![]()
Ja sam već jednom pisala na ovu ili sličnu temu, zapravo se ticalo toga da li je bolje živeti kao podstanar u gradu ili imati svoju kuću na selu. Ja živim 15 km od grada, u njemu radim, deca mi u gradu idu u vrtić, to je jednostavno lakše, jer naš "seoski vrtić" radi do dva. Imam voćnjak i baštu, životinje nemam, jer nemam vremena, ali moja svekrva koja je u penziji planira da uskoro kupi kravu, svinje i koke. Ona živi od neke pale penzije, a ovo će joj pomoći da uvek ima bar za neke svoje potrebe.
I sad, s obzirom da ovde skoro svi zastupaju neke stavove koji su potpune krajnosti, možete li mi objasniti sl. stvar: Kako se više isplati živeti kao podstanar i plaćati stan, raditi za 300e, 200 davati za kiriju? Da li je pametnije kupiti kuću u Temerinu ili Rumenci, ili živeti u garsonjeri u Novom Sadu? Šta je to što vas koji živite u gradu tera da o selu govorite na taj način, kome se vi zapravo pravdate? Za sve krivite drugog, državu, infrastrukturu, a vi sami nikada ne biste ništa učinili za selo. Čak umesto da podržite ovu ženu koja bi da se vrati na selo, pljujete je i pričate o nekim ekstremnim primerima "gledanja u nebo" i "čekanja kiše". Aman, u mom komšiluku ljudi žive od malih plastenika, od male proizvodnje, vala ne vidim da od jutra do mraka ne dižu glavu, već i kafenišu sa komšilukom, i do duboko u noć igraju domine.
Ja sam uvek za to kupiti kuću u manjem mestu...
Nego, šta da učinim za selo, reci mi?
I jesam li slagala kad kažem da se gleda u nebo? evo objasnite mi, kako rađaju usevi?
Ko je igde rekao da ljudi na selu ne žive?![]()
Živela sam 23 godine u stanu a sad već 2 u kući, sa dvorištem... i to dvoje ne mogu da se porede... kuća je rupa bez dna...
Misliš da je jeftino brinuti oko fasade, terase, dvorišta, naraviti ogradu, održavati travnjak, cveće, ulicu ispred kuće... čistiti sneg svaki dan, zalivati čitavo leto...
Robija bre...
Što bi moja baba rekla:'' Kuća ne traži gospodara nego slugu.''
daj june, u kojoj ti bajci živiš?
ljudi na selu ustaju u 5 svako jutro, namiruju, rade... a onda im država uzme i ono malo crkavice što zarade...
Evo npr.moj deda i ujak, drže krave, jel znaš šta podrazumeva držanje krava?
Muzu se ujutru i uveče... i mleko nosiš da predaš, da bi ti jjeebena država platila 20-30 dinara za litru, pa tu istu litru razredila 10 puta, upakovala i prodala je za 90 dinara u radnji... jel to za smeh?
Pritom, nemaš dana godišnjeg... a svaki dolazak veterinara(što se dešava svako malo) je 1000-2000 dinara... jel to za smeh?
Posadiš, tretiraš, skineš npr.pšenicu, kukuruz... predaš u obližnji mlin, a oni ti onda npr. ne plate pola godine... od čega da živiš to vreme? Od vazduha? Jel to za smeh?
Jel ti znaš koliko često se mehanizacija kvari i koliko koštaju delovi? Jel znaš da svako popravlja svoj traktor? I da ljudi nemaju za novi...
Hibricidi. oprosti
logicno.
s tim da ja pod izslaskom nisam podrazumjevala diskoteke vec ono sto radimo sad u 26oj.. nekakva vecerica ili lokal sa tamburasima do 1, 2 iza ponoci.. gdje je, realno, ovim ispod 24 teski smor
druzenje takve vrste ne staje sa godinama.
Želim ti da se preseliš na selo, i uživaš, zaista ti to želim...da, cicak, radila sam takve poslove... a skolovala sam se za umni, mada mi ni ovi radovi.ne padaju tesko.... pa i sada zivim u gradu pa perem ves na ruke, i radim sve ono sto svako radi u svojoj kuci... ne znam zasto praviti bauka od rada u kuci i oko kuce... i od pajanja fasade praviti robiju kada sw to ocas posla da zavrsiti, ne treba ti pet sati za.to... kao ni za zalivanje cveca, ... al.ajde, i ne znam sto ti.smeta sto.nekome to nije robija, jednostavno ljudi smo sa razlicitim navikama... pa.moj tata ne moze.ni.minut da sedi.s.mirom, kaze.sam da nema sta da radi umro bi od dosade... i da izvinjavam se.na greskama u kuckanju jer kuckam s glupom tac telefona, pa.mi treba sto godina da napisem nesto ....
Ne znam o kakvom uzimanju pricas ja ne pricam o proizvodnji za prodaju vec za sebe..dok ti isto to od njih kupujes zaradjenim parama kod shefa samo iz prodavnice puno kojekakvih sranja

Pa isto te to čeka i u stanu. Sa razlikom što u stanu moraš da vodiš računa da ne usisavaš ako nekome od komšija možda zasmeta i slično.Želim ti da se preseliš na selo, i uživaš, zaista ti to želim...
Kad budeš održavala kuću, onda ćemo pričati...ja se nadam da ćeš i tad uživati... kad dođeš u pola 5 kući, a kućica čeka usisavanje, brisanje, kuvanje ručka, suđe, veš...

cicak ne slazem se da je kuca robija... i mi imamo kucu pa ne robijamo, sad ispade kad imas kucu da svo vreme pajes fasadu i kosis ... a uodtalom nismo ni svi navikli na isto, nemamo svu iste navike, pre svega radne, pa ono sto je nekome robija nekome je normalan zivot... meni bi bila robija da sedim u stanu i svaki dan razmisljam gde cu.na frizuru i manikir, a realno neko to voli i prija mu i usisavanje obicno mu je robija.... i jos nesto oko lozenja, moji ne loze a greju se, ekolosko grejanje koriste vodu iz specijalnog bunara koja greje kucu i vraca se nazad u bunar kad oda toplotu... msm, treba biti u korak s vremenom i novinama i ako si u selu, ne znacu da moras da se grejes ko pre pedeset godina a i ako se grejes, nekim ljudima je to rutina kao pranje.zuba, a ima nas raznih, i vreddnih i manje vrednih.... ja bih umrla od.dosade da sedim na poslu i sedim kuci
Pa ti probaj... pa mi javi kako ide, važi?
Zapati jednu kravicu... verujem da bi uživao...![]()
sto posto tacno!
ja sam protivnik sela ali i stana brate!
kombinacija izemdju je idealna i zato sam prezadovoljna kucom u gradu.
opet kad imas dvoriste, sadis cvijece,odrzavas trazu, zalijevas,kupis lisce, stalno nesto izmisljas, uzivas u ljetnim danima u hladu uz kavu..

pf ne znam bas nisam siguran da li radis od 9 do 5 i mozes izlaziti..mozda petak subota ali tesko bogami..jos ako je po smenama nema sanse da se saberes

A leti to završiš, i ideš u šetnju kad si u stanu, a kad si u kući, onda ribaš terasu ili čupaš korov iz trave...Pa isto te to čeka i u stanu. Sa razlikom što u stanu moraš da vodiš računa da ne usisavaš ako nekome od komšija možda zasmeta i slično.

Šta sat-dva.....chekaj, chichak - u stanu se ne usisava, ne brishe, nema kuvanja, sudja, vesha.. ?
..a fasadu, travnjak, terase ne opsluzujesh svaki dan valjda..
..iz stana vodish dete u park na bar dva sata dnevno..verujem da zalivanje travnjaka ne traje toliko..
(da je sat dva, rodila bi se) moje dvorište ko 2 igrališta

Da, ali brate ta Banja Luka najvecim delom i lici na selo.
Bez da se uvredis. Znam likove, koji imaju kuce, zive pored Vrbasa na primer u tom delu (to je sve drugo sem urbane sredine). Onda ovaj deo ovamo Rakovacke bare i slicni krajevi. Brale, obrcu se prasici i jagnjad...tu nigde ni "g" od grada, da se ne lazemo.
Tesko da imas kucu u okolini Gospodske i tog strogog centra, koji ajde recimo iole podseca na grad.
Da me ne razumes pogresno, volim Banjaluku i rado svratim do vas....ali samo jedan mali deo podseca na grad, veci deo ipak lici na selo.
*** ode ti u krajnost
znas na sta sam mislila, u kojoj kolicini i kojim danima![]()
veruj izlazio godinama i radio po klubovima..samo ti kazem ko gde i koliko izlazi i kad je realno da se covek zasiti..opek kad se udje u brak druga stvar drugacije ces razmisljati..kad dodje dete opet menjas misljenje..zato polako sve u svoje vreme ne prave dzaba ljudi vikendice u poznim godinama..treba im mir u prirodi kad se izivenaravno, tako je svaki grad u RS-oj.
Trenutno stanuje u Graidscki, u samom centru gdje imam kucu sa dvoristom.
sledece godine u BL u kod kasarne Kozara. predpostavljam da znas koji je dio.

aj ne zaebaj kakva krajnost stalan posaoveruj izlazio godinama i radio po klubovima..samo ti kazem ko gde i koliko izlazi i kad je realno da se covek zasiti..opek kad se udje u brak druga stvar drugacije ces razmisljati..kad dodje dete opet menjas misljenje..zato polako sve u svoje vreme ne prave dzaba ljudi vikendice u poznim godinama..treba im mir u prirodi kad se izive
U Gradisci je isto lepo...najvise zbog Save. Prosao tuda zilion puta (granicni prelaz)
Jel centar gradiske ovamo blizu Mercator-a, ili sam ja nesto pobrkao?
Kasarna Kozara? Hmmm...jel to ovamo blize Boriku ili sam ja nesto pobrko?
p.s.: zamenio sam grad, koji ima skoro 2 miliona stanovnika za malo mesto koje broji 13.000. Seljak sam, i ponosim se tim.![]()

pa da si bolje procitao prvi post vidio bi da nisam ni pominjala klubove.
sad u 26oj nisam otisla u neki klub, ne pamtim odkad.