Akcija una je otkazana zbog ljudskih gubitaka.Nisu se oni povlacili zato sto im se islo unazad vec su naterani na to.Sta je vas kostalo da cekate neki povoljniji trenutak ? Ta vasa gardijska brigada najelitnije mambe ....su dozivele poraz od staraca upravo zbog takvog stava kakvim se ti razmeces sa lako cemo...
Ja sam tu priču o operaciji Una čuo iz prve ruke od nekadašnjeg dočasnika iz 2.GB koji stanuje u mom mjestu i bio je tamo. Već sam pisao o tome.
On sam nije bio preko rijeke.
Kad su u Oluji izbili na granicu na Savi napravili su položaje da ne bi Srbi iz Bosne nešto pokušali. Bili su tu neko vrijeme, dovikivati i zezali se da "četnicima" preko rijeke.
Nekoliko dana prije akcije je došla zapovjed da se pripreme za prelazak rijeke. Pošto nisu imali camaca, to su skupljali iz okolnih mjesta na rijeci i došla im je jedna amfibija.
Nikakvi pontoni za prelazak tenkova, čak nisu ni artiljeriju dobili.
Kad je akcija počela u prvom valu su prebacene oko tri satnije, oko tristo vojnika, i kad su zauzeli prve srpske bunkere počela je pucnjava. Amfibija je odmah na početku pogođena raketom i ostali su samo na riječnim čamcima. Tu se već znalo da neće biti dobro. Prvi val je uspio napraviti mostobran i uči dublje u pozadinu, ali se čekalo sa drugim valom. Došlo je do zbrke jer se nije imalo kontakta sa svim grupama, bilo je vijesti su neke uništene.
Iznenadila ih neka mehanizirana postrojba koja je po njima tukla tenkovima i pragama.
Ljudi nisu imali nikakvo PO oružje jer to je trebalo doći amfibijom u drugom valu.
Držali su položaje do predvečerja neki do drugog dana jer ni Srbi nisu navaljivali, kad im nitko nije dolazio i nisu imali vijesti što se zbiva počeli su se povlačiti na mostobran.
Tamo su bili šokirani kad su se ovi vratili jer im je javljeno da su pobijeni.
Ubrzo je akcija otkazana i počelo povlačenje, koje je sporo išlo zbog malog broja čamaca i nabujale rijeke.
Kad su srpski tenkovi došli blizu mostobrana nastala je nervoza i neki su htjeli preplivati rijeku tu se dosta utopilo.
Ukupno je poginulo dvadesetak pripadnika 2.gb i isto toliko pripadnika domobranskih jedinica.
Neki kažu da je akcija samo trebala vezati srpske snage da ne dođe do srpskog protunapada na područje zauzeto u tek završenoj akciji Maestral. Zato nije bilo nikakve pripreme ni podrške.