Сребрена
Poznat
- Poruka
- 8.101
Добро да си проверио, иако су сада мање шансе да је река "Србска".Хм... Sarviz и Lajta данас нису иста река. Ова која се изгледа некада звала код Мађара Sarviz данас је Lajta и налази се северније од Sarviza који извире као Sed негде око Балатона. Река која протиче кроз Стони Београд је овај данашњи Сарвиз.
Хвала за овај атлас, прегледао сам и остале, нема сумње да је она Servia неком грешком залутала код Ортелијуса, али Syrfia као неки облик Србије остаје. Као прилог том предлажем да се погледа навод из Фераријевог Novum lexicon geographicum на 417 стр. о Sirfiji: sirfia, regio Mysiae inferioris, ubi serbi populi (пре тога стр. 421. Syrfia. Vide Sirfia.).
Дакле, ако се говори о regio Mysiae inferioris, вероватно се мисли на Syrfiu о којој овде говоримо, а не на неку Sirfiu у Mysiae superior. Како не би било забуне, Ферари говори и о Serviji где каже следеће: servia, pars Moesie superioris regionis Europar, ubi Serbi populi (Servia.). Mysia је овде очигледно Moesia.
![]()
Незгодан терен, незгодан. Намучићемо се овде.
Колико ме радује ово, толико ме и брине.
Mysiae inferioris је у неком античком периоду имала и шире границе од ове назначене- од реке Олте (како схватам) до делте Дунава, дакле данашња северна Бугарска и цела Добруџа. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RomanEmpire_117_-_Moesia_Superior_and_Moesia_Inferior.svg
Године 117 а.д. под њом се подразумева и источни део данашње Румуније (опет од реке Олте-Алте)

.... видимо да је Сирфија и за Минстера, као и за неке раније истраживаче, исто што и Србија, тј. једна варијација српског имена. Такав пример срећемо и код Јудеиса 1593. године, где се на простору данашње Србије спомиње етноним Sirfen.
Гледао сам шта каже литература у вези Сирфије на подручју Добруџе, они је углавном везују за Скитију (Scythia), с тим да се Скитија као појам у географији на том простору углавном јавља на каснијим картама, тј. пре би се извео закључак да је неко од Сирфије видео Скитију, него од Скитије погрешно написао Сирфија. Нађох у једној књизи да се наводно код Ортелијуса, у његовом Атласу из 1598. године, на простору Сирфије спомиње Servia, али не могу да пронађем тај атлас (в. овде).
Чини ми се да се термин "мала Скитија" за терен Добруџе појавио тек код ромејских аутора (ваљда код Јорданеса, провери, нисам сигурна), а свакако је ово Ф чудно у имену, и аутоматски подсећа на турски изговор српског етнонима, иако они имају да изговоре и В и Б. Слово Ф често убацују и Немци, и читају в као ф ( вон Лигенштул је фон Лигенштул напр.)..А најчуднијим ми се чини , просто ми се чини невероватним (иако то потврђује неке моје речи на почетним странам ове теме, и на неколиким темамао овог форума о "Бугорју" )Фераријев лексикон, где је, значи децидирано одвојено шта је Сервиа а шта Сирфиа.
Листах сад онај сајт где сам видела Сервиа=Сирфиа на некој страни 117.http://www.orteliusmaps.com/index.html
Још не нађох то, али има ово (исто) и одвојено од "Сервиа" :
ROMA:|NIAE,(quæ olim Thracia dicta) VICINARVMQ3 REGIO:|NVM,VTI BVLGARIAE,|WALACHIAE,sYRFI:|AE,ETC.DESCRRIPTIO.|Auctore Iacobo Castaldo.|(I).I).LXXXIIII. [A representation of Romania (which used to be called Thracia) and neighbouring regions such as Bulgaria, Walachia, Syrfia etc. by Jacobus Castaldi, 1584. http://www.orteliusmaps.com/topnames/ort159.html

Да пробамо преко хералдичких грбова које имаш да те евентуалне породице повежемо са делтом Дунава или тереном ушће Олте- Црно море?
Poslednja izmena: