Od jedne do druge osobe

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svako iskustvo nas menja, hteli mi to ili ne. I treba da nas menja.
Menja površno
Ako sam navikla da idem za nekim ko me zanemaruje, to ima svoj razlog. Mogu da kažem neću, ali se obrazac ponavlja... Potreban je veliki napor da se pbrazac promeni, kao nekoj osobi koja se genetski lako deblja da bude mršavica: nekome to ide prirodno a neko baš treba da se pomuči ako to želi

Onda je ovo druga tema, predlog da promenis naslov Teme.
U prvom postu je jasno definisana tema.
Menja površno
Ako sam navikla da idem za nekim ko me zanemaruje, to ima svoj razlog. Mogu da kažem neću, ali se obrazac ponavlja... Potreban je veliki napor da se pbrazac promeni, kao nekoj osobi koja se genetski lako deblja da bude mršavica: nekome to ide prirodno a neko baš treba da se pomuči ako to želi
E to je već nešto drugo jer ipak sebi kažeš da nešto ne želiš, tj. pokušavaš da promeniš obrazac. Nisam baš sigurna da bilo ko može lako da deluje na način na koji kaže da želi, a da ga "nešto" ne vuče na drugu stranu.

U prvom postu je jasno definisana tema.

E to je već nešto drugo jer ipak sebi kažeš da nešto ne želiš, tj. pokušavaš da promeniš obrazac. Nisam baš sigurna da bilo ko može lako da deluje na način na koji kaže da želi, a da ga "nešto" ne vuče na drugu stranu.
Zato i pitam o našim šemama rada, to su šeme koje otkrivaju, možda su povezane sa nekim drugim osobinama

Zato i pitam o našim šemama rada, to su šeme koje otkrivaju, možda su povezane sa nekim drugim osobinama
Šeme su problem. Sve što ima neki tok, plan.

Kada bismo mogli da se podesimo na fabrička podešavanja pri svakom ulaskom u vezu i guramo dan po dan bez ikakvih, toliko puta pomenutih očekivanja, sve bi bilo lakše.

Mada, ipak je bolja opcija za sobom vući ranac pun iskustava nego u ruci držati mapu puta.

Tako je, osećaj sigurnosti , poštovanja, kvalitetnog odnosa kada se ne osećaš usamljeno. Taman posla da je stalno upućen na mene 😀, ljudi imaju svoj život. I za mene, kažem za mene, ne pišem o monogamiji, već dubljem odnosu sa 1 osobom, to bi bila ta koja je sa nama
Ne znam kako drugi ljudi uspostavljaju ta osnovna emotivna stanja: osecaj sigurnosti, poverenje, razumevanje. Cini mi se da se na nasem podneblju to i ne provlaci toliko vec imamo kategorije koje su vise formalne: ozb veza/brak sve u okviru monogamije i povrsni odnosi. Gde bi ta ozb veza trebala da sadrzi te osnovne emocije koje povezuju ljude a ova druga ne.

A koliko vidim, kada se formalno pristupa, najcesce bude drugacije ili devijantno. Na pr s muzem nema skladnost - ne razumeju se u hronicnom odnosu, poverenje je zasnovano na ljubomori i posesivnosti (dodji mi idi mi) a razumevanje nalazi sa prijateljicom. I onda imamo to kolektivno ludilo. E sad, da li ima parova koji su skladni i imaju takav odnos i sve to funkcionise, ima, kako ljudi kazu. Po meni je dublji odnos zapravo u emocionalnom smislu jos dublji od ovih navedenih. A to je jako tesko. Puno faktora ide uz to i monogamni - seksualni je najmanji. Ne kazem da nije bitan, vec je prevazidjen i ide se dublje a onda komplementarno i sam seksualni odnos bude bogatiji. Ali to se veoma retki slucajevi. Puno stvari treba da se poklope kod kojih ni sami nemamo kontrolu. A to je uslovljeno i drustveno, vaspitanjem, okolnostima i td. Takav odnos ne treba da se zasniva kategoricki vec spontano i dobrovoljno vremenom. Ako se desi. Ako ne, treba da smo zahvalni.

Onda je ovo druga tema, predlog da promenis naslov Teme.

Pa vidiš, neko se ukotvi sa 1 osobom. To šta će oni posle da rade da li će da swinguju ili ne je njihova stvar. Ako swinguju nisu monogamni ali su i dalje jak par utvrđeni jedno u drugom. To je poenta, posvećenost 1 osobi. Ne mogu sad još monogamiju da trpam u to jer je to stvar dogovora

Nisam sigurna da je u pitanju prava osoba, mislim ne vidim da stoji u nužnoj korelaciji.

Može da se desi prava osoba, ali da smo rasute pažnje na mnoge opcije ili na neke druge ciljeve u životu, u svakom slučaju bez odluke za pažnjom na tu osobu..

Mada, možda i jeste samo to, ali ako neko nije spreman za odnos da li će značiti to što je osoba prava?
zaljubljenost nije odluka.
jednostavno se desi oklizneš se bez svesne namere

Kako prepoznati nekog ko ume da se posveti jednoj osobi, i pažnja mu/joj nije rasuta na mnoge?

To sam pitala chat. Odgovor, ne bih počela sa tim, šta vi kažete?

Ali evo jednog ko misli da su alfe posvećene jednoj osobi (to ne znači da nemaju izlete, ali su posvećeni odnosu sa 1 osobom)

Da li to ima veze sa zrelosti ličnosti ili nema? Ako bistre tražili ljude koji umeju da budu dugo posvećeni jednoj osobi, tj da imaju kapacitet za dubinske veze, da li biste tražili osobe sa jakom ličnosti i ciljem, ili to nema veze? Šta bi bio znak u njihovom ponašanju?
za sve je potrebno vreme

nisu ljudi ebeni proizvod na trafici pa da ti odma biras sta ces jer znas sta ti prija ili ne

dakle gospodjo nema znakova dok ne protekne neko vreme il se recimo ne pojede odredjena kolicina hleba skupa...

Istina da je za sve potrebno vreme. Ako je osoba zdrava i zainteresovana, pratiće te u ponašanju, biće radoznala da te upozna.

Tu je još i jedna nedoumica, a to je pogrešno čitanje signala. Ono što ja mislim da on misli nije isto što on u stvari misli. Tako da... vreme. Da, vreme i strpljenje. Samo će ono rešiti nedoumicu.

Back