OD DROGE DO BOGA

Evo nešto o vaskrsenju od Justina Filosofa:

''Da naša ljudska realnost i postojanje nije tako očigledno, pa da neko ustvrdi kako se iz sićušne kapi čovekovog semena obrazuju kosti i žile i telo kako već vidimo da postoji: recite mi, šta bi čoveku bilo neverovatnije od toga? Uzmimo uslovno: da vi niste postojali u svom ovozemaljskom, sadašnjem, izgledu i da niste rođeni od takvih roditelja kao što su vaši; kad bi vam, dakle, u tom slučaju neko pokazao seme čovekovo i oblik već rođenog čoveka i počeo tvrditi da je iz pokazanog semena nastalo takvo biće kao što vam je pokazano i što vidite, da li biste u to poverovali pre no što se lično uverite i osvedočite? Mislim da niko ne bi poverovao! Na isti način i vaše neverje dolazi otuda što još niko od vas nije video vaskrslog mrtvaca. Ali kao što i ranije ne poverovaste da iz tako male kapi može nastato ovako sadržajno biće, kao što ste vi, a sada i sami vidite desivši se, šta, dakle, činiti? Na isti način sudite da će i ljudska tela, istrulela u prah i sjedinjena sa zemljom, slično semenima, na zapovest Božiju, vaskrsnuti u određeno vreme i da će se obući u netruležnost.'' (Justin Filosof, Sabrana dela, tom 1, str. 23)

Indigo71:
Isusa mogu da pojmim prvenstveno kao ideju. Pošto je poimanje ideje intimno individualna stvar, smatram da sam kompetentan.

Isusa donekle mogu da projektujem i kao čoveka. Pošto donekle poznajem ljude smatram da sam i tu donekle kompetentan.

Isusa ne mogu da projektujem kao božanstvo jer na žalost (ili na sreću) nisam kompetentan.

Sreća je moja što zbog tog svog nedostataka, nemam želju da ućutkam sve one koji ne pate od istog. To bi bio preveliki zadatak za moja tatana pleća. :smile:

A što se rasprava tiče ... dobro je ... zajebavanje ... radi se nešto. :wink:

Nego nema mi Šimeta tj. Nindže jer još nismo raspravili da li je stvarno nindža ili je samo ....

Znaš, ne treba ti neka posebna kompetencija da bi poverovao da je Isus Bog. Nemaš ti nikakav nedostatak, to je jednostavno činjenica o kojoj čovek dobro razmisli, prostudira i onda prihvati ili odbaci.
Naravno, ne može se ta činjenica shvatiti na čisto racionalnom nivou. Potrebna je i vera koja se stiče i na racionalnom nivou i na nivou doživljaja Boga.

onisifor:
Ali to nema ni veze, ne čine popovi Hrišćanstvo. Oni su od crkava napravili svoje dućane i samo gledaju kako da izvuku ljudima pare iz dzepova. Umesto da uče narod veri, oni upražnjavaju paganske običaje. Ali to nema ni veze, Hrišćaninom se može biti i bez pripadnosti nekoj institucionalizovanoj crkvi ili sekti. (Naravno, ima i poštenih, bogougodnih sveštenika)
Ovo se odnosi na moj komentar da bi ''i danas dobar broj popova razapeo Hrista''

Ovim što sam napisao hteo sam samo da postavim granicu između Hrista i institucionalizovane crkve koja je tokom istorije spaljivala ljude, zaglupljivala narod, prinudno pokrštavala (ovo sve se više odnosi na katoličku crkvu, ali i pravoslavana je žestoko proganjala bogumile), itd. Ali, šta sad? Ako se crkva tokom istorije nije ponašala hrišćanski (zvuči paradoksalno), to ne znači da mi ne možemo biti pravi Hrišćani. Kao što je Gandi rekao: ''Hristos da, ali (tzv.) hrišćanstvo ne''. Ne treba dozvoliti da svinjarije koje su tzv. hrišćani radili tokom istorije, a i sad, odvuku nekoga od Boga.
Ja nisam ni protiv odlazaka u crkvu. Tamo se ljudi mole Bogu, čitaju delove iz Svetog Pisma, itd., a šta me briga kakav je pop u privatnom životu.
Samo hoću da stavim akcenat na Hrista. Hrišćanin je čovek koji ima odnos, zajednicu sa Hristom (verom).

onisifor:
Znaš, ne treba ti neka posebna kompetencija da bi poverovao da je Isus Bog. Nemaš ti nikakav nedostatak, to je jednostavno činjenica o kojoj čovek dobro razmisli, prostudira i onda prihvati ili odbaci.
Naravno, ne može se ta činjenica shvatiti na čisto racionalnom nivou. Potrebna je i vera koja se stiče i na racionalnom nivou i na nivou doživljaja Boga.
to nije jednostavno chinjenica 8)

ili ti prosto smeshno shvatash pojam "bog"

Pre neki dan je pronađen mrtav 19-ogodišnjak sa povredom na glavi. Prilikom uviđaja pored njega je nađen špric sa iglom. Predozirao se. A, rana uopšte nije bila rana, nego su dečka počeli da jedu psi i pacovi.
Kako pomoći toj deci? Jel neko ima neki konstruktivan predlog?

Back