OD DROGE DO BOGA

onisifor:
Znam par ljudi koji su se izlečili (ili bolje reći zalečili) u nekoj komuni na Avali. A, ima neka i u Novom Sadu. Apstiniraju već duži niz godina.
ja mislim da je najbolje da se dozvoli otvaranje budistichkog hrama 8)

oni nisu lopovi
a i vec provereno to dobro rade

gledo sam kako imaju u americi jedan centar za odvikavanje

100% uspeshan
a naplacuju 6$ dnevno
samo za hranu 8)

e to su ljudi!

onisifor:
Problem je mnogo ozbiljniji. Retko ko može sebi da priušti ronjenje, padobranstvo, itd.,a, uostalom, ne može ceo život da roni i da skače iz aviona, mora da počne da vodi jedan normalan život, da radi, da osnuje porodicu. Tvoj predlog se može primeniti na jako nizak procenat zavisnika.

... posmatraj ono što je rekao ne baš doslovno nego u malo širem smislu ... :wink:

Zanimljivo je da većina izlečenih (zalečenih) zavisnika postaju religiozni (ili postaju vernici, da ne mešamo ta dva pojma). Neko će sada reći onu već dobro poznatu ''jedan narkotik su zamenili drugim'', ali nije to tako jednostavno. Na primer, znam za jednog bivšeg heroinomana koji je, prolazeći jednom pored crkve, zaplakao. Od tad više nije takao drogu. Ima mnogo sličnih priča. Možda je tu reč o saznanju da ih Bog voli iako su tako nisko pali, a samo to saznanje im donosi potpuno nov način razmišljanja o životu i dolazi do promene merenja životnih vrednosti. Ne znam, šta vi mislite o tome?

Goddess of the far east:
Profil prosečnog zavisnika je: emotivno nezreo,disocijalan etc,etc,a tek porodica u okviru koje odrasta i ne vidim apsolutno nijedan razlog zašto ne bi kompenzovao sve što mu nedostaje zamišljenim prijateljem.

Da, ali postoji isuviše takvih slučajeva da zavisnik doživi Božije prisustvo i prestane da se drogira, i ne samo to, nego postane bolji i uzorniji čovek od mnogih koji nisu imali taj problem. Dobro, doživljaj susreta sa Bogom je stvar vere, ali rezultati tog susreta sasvim vidljivi i opipljivi. Čovek se promeni za 180 stepeni! I to ne jedan čovek, nego postoji hiljade takvih primera!

Zaboravi pitanje, pojasni ti šta si hteo da kažeš :wink:

Nekako si naglasio značaj religije (ili se barem stiče takav utisak). misliš da je to kod njih prava vera, ili - nastavak zavisnosti ?

Elle_77:
Zaboravi pitanje, pojasni ti šta si hteo da kažeš :wink:

Nekako si naglasio značaj religije (ili se barem stiče takav utisak). misliš da je to kod njih prava vera, ili - nastavak zavisnosti ?

Samo sam primetio da je zanimljivo to što toliko zavisnika ostavlja drogu uz pomoć vere.

Mislim da je kod većine njih to prava vera, jer ako iko ima razloga da preispita temelje svoje vere, to su oni. Za njih to nije tradicija (u fazonu odem jednom - dvaput godišnje u crkvu da zapalim sveću) nego živa vera koja im menja život.
A, verovatno ima i onih kojima je to pokušaj da produže zavisnost.

Elle_77:

Zanimljivo je i to da su ljudi u tim komunama, manastirima, itd. uvek usmereni na veru u Boga. Ne znam da li postoji neka ateistička komuna ili nešto slično. Ta činjenica je vredna pažnje.

onisifor:
Samo sam primetio da je zanimljivo to što toliko zavisnika ostavlja drogu uz pomoć vere.

Mislim da je kod većine njih to prava vera, jer ako iko ima razloga da preispita temelje svoje vere, to su oni. Za njih to nije tradicija (u fazonu odem jednom - dvaput godišnje u crkvu da zapalim sveću) nego živa vera koja im menja život.
A, verovatno ima i onih kojima je to pokušaj da produže zavisnost.

a ja mislim da je to nastavak zavisnosti 8)
ako ode u komunu okrenutu Bogu...

dok s druge strane..

onisifor:
Zanimljivo je i to da su ljudi u tim komunama, manastirima, itd. uvek usmereni na veru u Boga. Ne znam da li postoji neka ateistička komuna ili nešto slično. Ta činjenica je vredna pažnje.

...kod ateistichkih komuna
gde je % odvikavanja mnogostruko veci

mozemo da kazemo da su prestali da budu zavisnici 8)

nije da neznash, mali Risto
nego se pravish da neznash 8)

vec sam pomenuo budistichke manastire (da ih nazovemo tako, zarad laksheg razumevanja 8) )

onisifor:
Zanimljivo je da većina izlečenih (zalečenih) zavisnika postaju religiozni (ili postaju vernici, da ne mešamo ta dva pojma). Neko će sada reći onu već dobro poznatu ''jedan narkotik su zamenili drugim'', ali nije to tako jednostavno. Na primer, znam za jednog bivšeg heroinomana koji je, prolazeći jednom pored crkve, zaplakao. Od tad više nije takao drogu. Ima mnogo sličnih priča. Možda je tu reč o saznanju da ih Bog voli iako su tako nisko pali, a samo to saznanje im donosi potpuno nov način razmišljanja o životu i dolazi do promene merenja životnih vrednosti. Ne znam, šta vi mislite o tome?
:D :D :D
ne moze a da se chovek ne nasmeje na ovako jeftin prichering...

:D

Elle_77:

Ne znam da li bi se vera u Boga mogla nazvati zavisnošću, tipa narkomanije. Ta, On je (po mom uverenju - poštujem i drugačije stavove) i stvorio sve od čega smo zavisni: hranu, vodu, sunce, zakon gravitacije, kiseonik itd. Nije svaka zavisnost loša sama po sebi. Uostalom, i ateisti su zavisni od svog ateizma, samo što, naravno, to nikad neće priznati. I dete je zavisno od roditelja, a ako, po Svetom Pismu, verujemo da smo deca nebeskog Oca, ne vidim šta ima ponižavajuće u zavisnosti od Boga. Ovo sve, naravno, govorim sa stanovišta biblijskog pogleda na život.

onisifor:
Ne znam da li bi se vera u Boga mogla nazvati zavisnošću, tipa narkomanije. Ta, On je (po mom uverenju - poštujem i drugačije stavove) i stvorio sve od čega smo zavisni: hranu, vodu, sunce, zakon gravitacije, kiseonik itd. Nije svaka zavisnost loša sama po sebi. Uostalom, i ateisti su zavisni od svog ateizma, samo što, naravno, to nikad neće priznati. I dete je zavisno od roditelja, a ako, po Svetom Pismu, verujemo da smo deca nebeskog Oca, ne vidim šta ima ponižavajuće u zavisnosti od Boga. Ovo sve, naravno, govorim sa stanovišta biblijskog pogleda na život.

Ja nisam rekla da je vera isto što i zavisnost. Ne znam odakle ti taj zaključak.
pitala sam te, iako očigledno nisam bila dovoljno jasna - koliko fenomen okretanja Bogu i crkvi kod narkomana ima veze sa samom religijom, a koliko s činjenicom da su oni deklarisano zavisni tipovi ličnosti ? (naravno, tvoje viđenje).

Zavisnosti same po sebi nisu ni dobre - ono što ti opisuješ kao zavisnost zapravo su (fiziološke) potrebe.

Kod mnogih ljudi i religija i anti-religioznost imaju iste psihološke korene, kao potreba da se drže određenih i obično više ili manje strogo utvrđenih pravila. Nekad može biti i potreba za pripadnošću nekome ili nečemu - i ateizam je po meni ideologija. Ne nužno, ali često jeste.

Zavisnost od Boga nije ponižavajuća - ne razumem koncept "zavisnosti" u ovom kontekstu (a još manje "ponižavajuća"), ako si se pre toga pitao da li bi se vera u Boga mogla uopšte nazvati zavisnošću.

Goddess of the far east:
Profil prosečnog zavisnika je: emotivno nezreo,disocijalan etc,etc,a tek porodica u okviru koje odrasta i ne vidim apsolutno nijedan razlog zašto ne bi kompenzovao sve što mu nedostaje zamišljenim prijateljem.

Bozice I salute you ali

mrzim generalizacije, lupis etiketu i super

dobro je sto ne postoji nesto tako strasno kao normalan covek

Elle_77:
Ja nisam rekla da je vera isto što i zavisnost. Ne znam odakle ti taj zaključak.
pitala sam te, iako očigledno nisam bila dovoljno jasna - koliko fenomen okretanja Bogu i crkvi kod narkomana ima veze sa samom religijom, a koliko s činjenicom da su oni deklarisano zavisni tipovi ličnosti ? (naravno, tvoje viđenje).

Zavisnosti same po sebi nisu ni dobre - ono što ti opisuješ kao zavisnost zapravo su (fiziološke) potrebe.

Kod mnogih ljudi i religija i anti-religioznost imaju iste psihološke korene, kao potreba da se drže određenih i obično više ili manje strogo utvrđenih pravila. Nekad može biti i potreba za pripadnošću nekome ili nečemu - i ateizam je po meni ideologija. Ne nužno, ali često jeste.

Zavisnost od Boga nije ponižavajuća - ne razumem koncept "zavisnosti" u ovom kontekstu (a još manje "ponižavajuća"), ako si se pre toga pitao da li bi se vera u Boga mogla uopšte nazvati zavisnošću.

Pogrešno smo se razumeli. Nisam ni rekao da si ti rekla da je vera isto što i zavisnost. Samo kažem da postoji i takvo mišljenje.
Što se pitanja tiče, precizan odgovor ne znam. Verovatno, kao što sam i rekao, ima veze i sa verom, a, i sa tipom ličnosti svakog zavisnika ponaosob.
Zakon gravitacije, prvi i drugi Njutnov zakon, ostali zakoni fizike i mehanike nisu potrebe (pogotovo ne fiziološke). Pitao sam se da li bi se vera u Boga mogla poistovećivati sa zavisnošću od droga, a pojam ''ponižavajuća'' sam upotrebio zato što dobar deo ljudi tako gleda na veru u Boga.

onisifor:
Pogrešno smo se razumeli. Nisam ni rekao da si ti rekla da je vera isto što i zavisnost. Samo kažem da postoji i takvo mišljenje.
Što se pitanja tiče, precizan odgovor ne znam. Verovatno, kao što sam i rekao, ima veze i sa verom, a, i sa tipom ličnosti svakog zavisnika ponaosob.
Zakon gravitacije, prvi i drugi Njutnov zakon, ostali zakoni fizike i mehanike nisu potrebe (pogotovo ne fiziološke). Pitao sam se da li bi se vera u Boga mogla poistovećivati sa zavisnošću od droga, a pojam ''ponižavajuća'' sam upotrebio zato što dobar deo ljudi tako gleda na veru u Boga.

Da krenem od kraja citata - to je sad već pitanje terminologije šta bi nazvao "ponižavajućim" a šta ne. Ne vidim kako vera u Boga može uopšte biti ponižavajuća ili neponižavajuća, ili "uzdižuća" - vera je vera, to nije pitanje statusa ni moći. Ona valjda dolazi ... iznutra ? trebalo bi. Ne spolja, niti da se (preterano) projektuje ka spolja.

Vera kao vera nema veze sa zavisnošću - ako ih posmatramo kao pojmove i termine.
Čovek - zavisnik može razviti zavisnost od verovanja (uključujući tu i veru u Boga), ideja, koliko i zavisnost od određenih rituala, načina ponašanja, postupaka, supstanci ... U tom slučaju vera u Boga je za njega forma, a suština je da je on - zavisnik. To se može promeniti, naravno, ili nije u 100% slučajeva tako, ali suma sumarum - veoma je verovatno, i za očekivati.

Prava vera u Boga ne uključuje zavisnost, strah, pasivno podređivanje, pasivno prihvatanje, dogmatizam, jednoumlje. Naprotiv - prava, zrela vera u Boga podrazumeva nešto sasvim suprotno.

Ne vidim čemu spominjanje zakona fizike u službi zavisnosti i potreba - zakoni prirode su jedno, fiziološke potrebe drugo, zavisnost treće ... ili misliš na princip kauzalnosti ? to bi bilo četvrto. Ako imam potrebu za jelom i snom - zaista nemam potrebu da mi cigla padne na glavu, a još manje imam zavisnost od toga. Moja egzistencija jeste uslovljena hranom, ali zavisnost od hrane je poremećaj - to su različiti pojmovi.

Back