Od danas carina na uvoz automobila 7,5 odsto

Ne mogu da verujem šta pišeš.
Ja bih tako pisao da sam na vlasti u srbiji, ili bar direktor fabrike Zastava.
Pošto to nisam, evo šta ja mislim, ali stvarno.

Svaka država koja pored Nemačke, Japana , Francuske, Italije proizvodi AUTOMOBILE je maloUmna i blesava.
Šta misliš, što najbogatije zemlje planete ne proizvode auta, kao što je: Austrija, Norveška, Luxemburg, Švajcarska i td.

Pa po tvojoj logici NISTA ne treba proizvoditi...

SVE se vec proizvodi u nekoj od velikih zemalja.

Zasto prizvodimo kukuruz kada ga i Francuzi proizvode?

Zasto proizvodimo struju kada to vec skoro svaka zemlja proizvodi?

Da li smo zato maloUmni i blesavi? :zimag:

PS: Mislim da najbogatije zemlje ne proizvode automobile jer su - najbogatije...

Cela poenta pravljenja automobila jeste zaposljavanja velikog broja radnika u svim poljima vezanim za proizvodnju automobila. U Srpskom slucaju, ostim u Zastavi, veliki broj radnika bi radila za male firme koje prave delove za Zastavu. U proseku, svaka ozbiljnija auto industrija zaposljava najmanje 200-400 hiljada radnika. Ti radnici bi sa platom mogli da kupuju sto-sta, samim tim bi se i druge industrije (ne vezane za automobilsku industriju) takodje razvijale jer postoji obrt novca. Na kraju krajeva, nije bitno sta jedno drustvo odluci da proizvodi, bitno je da se nesto proizvodi sto podstice obrt novca.. Bilo to avioni, automobili, elektronika itd.

Razvijene zemlje nisu bogatije od nerazvijenih zato sto proizvode kvalitetnu robu, vec zbog toga sto imaju razvijen sistem obrtanje novca. Radnici u fabrikama svoju platu trose na dzidze midje, ti prodavci svoje pare trose na nesto trece, i tako u krug. Sto je brzi obrt, to je bogatije drustvo. Kada god u drustvu postoji kriza i gradjani cuvaju novac, tada dolazi do naglog pada standarda. Nisu Ameri bili ludi prosle godine da toliko novca upumpaju u svoje drustvo, jer su hteli da vrate "potrasacki duh" u gradjane. Jer potrosnja podstice proizvodnju, i to podstice razvoj i bogacenje drustva.

Naravno, dezurni ekonomisti na Krstarici znaju bolje o tome da li treba zatvoriti Zastavu ili ne ...

trabant,skoda one stare

zaporožac, austin

princ5.jpg

Ne mogu da verujem šta pišeš.
Ja bih tako pisao da sam na vlasti u srbiji, ili bar direktor fabrike Zastava.
Pošto to nisam, evo šta ja mislim, ali stvarno.

Svaka država koja pored Nemačke, Japana , Francuske, Italije proizvodi AUTOMOBILE je maloUmna i blesava.
Šta misliš, što najbogatije zemlje planete ne proizvode auta, kao što je: Austrija, Norveška, Luxemburg, Švajcarska i td.

Slovacka. Ceska, Spanija, Austrija proizvodi automobile u magna fabrikama, Svedska, Velika Britanija, Slovenija, Polska, Rumunija, Kina, Indija, Rusija, Meskiko, SAD, Kanadam, Brazil, Argentinija i.t.d svi proizvode svoja kola.

A sto nemacki VW dosta vise VWa proizvodi van Nemacke nego u samoj nemackoj.

Ili su oni blesavi a ti pametan.

ovo je dokaz da o automobilima - nemas pojma.

razumem da bi kupio yugo iz sentimentalnih razloga nostalgija i te fore al iz prakticnih nikad

Tihi, da ja tebi sad nesto kazem ozbiljno, ukoliko ti ovde ozbiljno mislis sta pises.

Covek moze da se ne slaze sa jednom politikom.

Moze i da kritikuje naravno (s merom i dobrim ukusom!)

Ali, da PLJUJE PO PROIZVODIMA IZ SVIJE ZEMLJE - to ne radi NIKO KO IMA IMALO PATRIOTIZMA U SEBI!

TAKO RADE SAMO NEPRIJATELJI!

Kada si rti cuo negde da jedan Albanac pljuje po necemu sto je Albansko ili Hrvat po necemu sto je Hrvatsko?

Ja imam dug staz na forumima, u relanom zivotu jos duzi, ali to jos nikad nisam cuo....

Jako lepa vest za pocetak Nove Godine,

sto budemo isli dalje ka integraciji bice jos lepsih vestiz:lol:

a sta je tu lepo zaista?
udarili su konkurenciju zastavi, jel tako?
jel to stigla direktiva kiz brisela da se spasava eu auto-industrija?

sto recimo ne urade kao sto normalne drzave rade - udaris carinu 30% i autoproizvodjacima kazes - otvori fabriku u Srbiji i neces da placas carine za ono sto prodas ovde?
kanada nema nijedan svoj autoproizvod ali je zato puna americkih i japanskih fabrika gde su zaposleni desetine hiljada ljudi.

Slovacka. Ceska, Spanija, Austrija proizvodi automobile u magna fabrikama, Svedska, Velika Britanija, Slovenija, Polska, Rumunija, Kina, Indija, Rusija, Meskiko, SAD, Kanadam, Brazil, Argentinija i.t.d svi proizvode svoja kola.

A sto nemacki VW dosta vise VWa proizvodi van Nemacke nego u samoj nemackoj.

Ili su oni blesavi a ti pametan
.

Hm, ne oni su prePametni, a ja extremnoInformisan, a Ti neupućen u najbžoj varijanti rečeno.

Nemci kao i Ameri izmeštaju svoje fabrike u zemlje gde je radna snaga jeftinija, što im daje prostor za konkurentnost na tržištima sveta,

Zato je i Američki Najk svu sportsku opremu proizvodi u Vijetnamu, Indoneziji i kini, a ne u svojoj državi.
Ko lud da plaća radnike za taj posao po 3000 dolara, kada taj isti posao mogu da rade recimo Vijetnamci za 30 dolara mesečne plate.

Jel'ti jasno sad ovo, ili da uzimam šestare, lenjire i crtam ti sve ovo ?

Poslednja izmena:
a sta je tu lepo zaista?
udarili su konkurenciju zastavi, jel tako?
jel to stigla direktiva kiz brisela da se spasava eu auto-industrija?

sto recimo ne urade kao sto normalne drzave rade - udaris carinu 30% i autoproizvodjacima kazes - otvori fabriku u Srbiji i neces da placas carine za ono sto prodas ovde?
kanada nema nijedan svoj autoproizvod ali je zato puna americkih i japanskih fabrika gde su zaposleni desetine hiljada ljudi.

Paranoja, kakva bre direktiva sa zapada
zasto bi EU spoticala svog proizvodjaca FIAT-a?!
i dokle cete vise da spominjete tu Zastavu taj termin vise ne postoji?!z:lol:
"Skuvali smo ribe i gotovo je' Z.Dj. z:hm:

Jako lepa vest za pocetak Nove Godine,

sto budemo isli dalje ka integraciji bice jos lepsih vestiz:lol:

Još jedna od brojnih potvrda da žuti ne mogu a da ne slažu, ne mogu i nerće da održe nijedno jedino obećanje dato narodu.

Onaj njihov što ga vikaju premijer, onaj Deda Mraz Cvetko, kada su smanjivali carinsku stopu na 12,5% (ne 10% kako lažu), rekao je da će to biti prvi korak, a od početka 2010. će se potpuno ukinuti.
Otkud sad 7.5%? I da naglasim, tih 7.5% neće biti toliko, kao što nije bilo ni onih 10%. To je kada uvoznik poseduje EUR1 obrazac. Za automobile koje prosečan Srbin sebi može da priušti da kupi u inostranstvu, dakle jeftine, skuplje je vaditi EUR1, nego platiti više (razliku) 2.5%.

Dalje, kako još lopovska žuta vlast otima pare građanima Srbije na uvozu automobila.
U carinjenju je propisano 6 metoda vrednovanja uvezene robe.
1. metod je iznos sa ino fakture, što naravno naša carina nikada ne priznaje, pa preskaču sledeća 4 metoda vrednovanja, i odmah primenjuju šesti (najnepovoljniji), a to je katalog.
E, sad...sve je to njima bilo ok dok su vozila sa euro3 motorom bila stara svega 3-4 godine, i gde im je kataloška vrednost bila velika, pa su klepali po ušima građane, samo tako. Ali, vreme je neumoljivo. Svakih par meseci izlazi novi katalog, i cene u njemu su sve niže i niže.
Čega su se onda oni dosetili, mimo zakona i pravila službe, kao interna naređenja šefova carinarnica: "Nema carinjenja nijednog auta ispod 1.000 evra vrednosti". Dakle, ljudi uveli neki svoj, nigde postojeći i propisan, metod vrednovanja.
Pa, tako zamislite apsurdnu situaciju koju sam ja imao pre koji dan sa jednim mojim klijentom koji je uvezao iz Italije Opel Astru 2000god. Kataloška vrednost tog auta iznosi 200 evra, a ocarinili su ga po 1.000 evra, dakle ukrali su mu iznos carine i PDV-a za nepostojećih 800 evra.

To je država Srbija i njena lopovska vlast, koja ni svoje propise ne poštuje kada treba građanima oderati kožu s leđa.

Poslednja izmena:
Srbima odvratna Hrvatska vlada je 96 godine ukinula carinu na sve vrste auta, tačnije rečeno ona je bila samo 1 %.
Toliko o tome, koliko nas gradjane Srbije više mrze srpski političari, no Hrvatski.

Naši kako vidite to će da nam urade posle 13 godina , ako nas ne prevare ko milijardu puta pre toga.

A, gde je trošarina od 20%, koje u Srbiji nema? Dakle kako god oni to nazvali, oni na uvoz automobila klepaju 21% + PDV.

Back