Jako lepa vest za pocetak Nove Godine,
sto budemo isli dalje ka integraciji bice jos lepsih vesti
Još jedna od brojnih potvrda da žuti ne mogu a da ne slažu, ne mogu i nerće da održe nijedno jedino obećanje dato narodu.
Onaj njihov što ga vikaju premijer, onaj Deda Mraz Cvetko, kada su smanjivali carinsku stopu na 12,5% (ne 10% kako lažu), rekao je da će to biti prvi korak, a od početka 2010. će se potpuno ukinuti.
Otkud sad 7.5%? I da naglasim, tih 7.5% neće biti toliko, kao što nije bilo ni onih 10%. To je kada uvoznik poseduje EUR1 obrazac. Za automobile koje prosečan Srbin sebi može da priušti da kupi u inostranstvu, dakle jeftine, skuplje je vaditi EUR1, nego platiti više (razliku) 2.5%.
Dalje, kako još lopovska žuta vlast otima pare građanima Srbije na uvozu automobila.
U carinjenju je propisano 6 metoda vrednovanja uvezene robe.
1. metod je iznos sa ino fakture, što naravno naša carina nikada ne priznaje, pa preskaču sledeća 4 metoda vrednovanja, i odmah primenjuju šesti (najnepovoljniji), a to je katalog.
E, sad...sve je to njima bilo ok dok su vozila sa euro3 motorom bila stara svega 3-4 godine, i gde im je kataloška vrednost bila velika, pa su klepali po ušima građane, samo tako. Ali, vreme je neumoljivo. Svakih par meseci izlazi novi katalog, i cene u njemu su sve niže i niže.
Čega su se onda oni dosetili, mimo zakona i pravila službe, kao interna naređenja šefova carinarnica: "Nema carinjenja nijednog auta ispod 1.000 evra vrednosti". Dakle, ljudi uveli neki svoj, nigde postojeći i propisan, metod vrednovanja.
Pa, tako zamislite apsurdnu situaciju koju sam ja imao pre koji dan sa jednim mojim klijentom koji je uvezao iz Italije Opel Astru 2000god. Kataloška vrednost tog auta iznosi 200 evra, a ocarinili su ga po 1.000 evra, dakle ukrali su mu iznos carine i PDV-a za nepostojećih 800 evra.
To je država Srbija i njena lopovska vlast, koja ni svoje propise ne poštuje kada treba građanima oderati kožu s leđa.