Obnova pećke patrijaršije

ancika:
Jeste, Sv. Sava nije mitska lichnost, ali postoje mnogi mitovi u vezi istorijskih lichnosti i dogadjaja, posebno na ovim nashim prostorima. Vec se govorilo o Marku Kraljevicu. Secash li se koliko smo mitova o chudesima Sv. Save uchili u osnovnoj shkoli? Mada, ja lichno mislim da, ako se otkrije da Sv. Sava nije spaljen, to nece puno uticati na poshtovanje njegove lichnosti.

Kako to misliš; ako se otkrije da nije spaljen ? Pa, spaljen je, to je sigurno ! Al, je u prenosu moštiju jedan deo šake sa palcem, i zaboravih dal sa dva ili tri prsta, ostao i dalje u Mileševi! I tu se i nalazi dan -danas.
A, u kralja Marka mi ne dirajte!

Rujevit:
Slazem se sa tobom u vezi tih prica koje smo ucili u skoli, ali ne mogu da prihvatim tvrdnju da je delanje Sv. Save bilo mitsko i da je on sam bio mitska licnost.To ne mogu da prihvatim.
Naravno da nije bilo mitsko, ali je stvar u tome shto sama rech "mit" chesto nalazi upotrebu i na drugim mestima osim u bajkama i legendama. I i te kako je ima u istoriji.

Bi2:
Dalibor Savic:
Šta tu ima čudno što su Osmani znali srpski jezik? Oni su svoje vojskovodje spremali za ratovanje sa Srbima i planirali su dugo da ostanu na srpskoj teritoji. Prema tome, to je vrlo normalno i očekivano s njihove strane da znaju jezik naroda kojeg su porobili. Kako bi komunicirali sa Srbima drugačije i osluškivali ih, prisluškivali, prikupljali podatke o srpskim namerama. Nije Dačo, srpski jezik bio diplomatski jezik na Osmanskom dvoru kako ti kažeš, nego su paše učile i znale da govore srpski jezik, a to nikako nije isto. Isto tako su učili i latinski,grčki,ruski,,, Inače taj Ahmedpaša nije pisao pisma na srpskom jeziku, nego je "slao signale" Srbima na srpskom jeziku, što znači usmene poruke.
Ne nije isto znati i pričati srpski jezik i voditi prepisku na tom jeziku sa državama koje ne govore taj jezik dakle srpski je tada bio kao što je danas engleski o čemu u arhivama postoje podaci i to toliko da sam se i ja svojevremeno začudio. Npr 1532 godine Osmanlije šalju neko protesno pismou francuskoj koje je na srpskom jeziku zašto bi oni to radili. Potvrda za ovo je u Beogradskom istoriskom arhivu i ako meni nije jasno zašto se to pismo tu našlo kad sa nama nema veze. Asrbi su pored persijanaca jedini imali pisarnicu na osmanskom dvoru a nijedna tadašnja velika sila je nije imala ipak to nešto govori

Dalibor Savic:
Ma nisam mislio na Murata njenog muža jer nad njim nije imala nikakvu vlast a to se najbolje videlo kada je oslepeo njenu braću Grgura i Stefana već na njenog posinka

Do sada si je udavao za tri sultana! A njen posinak nije bio Murat nego Mehmed Osvajač!
Ti ćeš bojim se vrlo loše proći na ispitu, kad tako brkaš sultane ? Ajd što brkaš sultane, al ti bre mnogo brkaš godine a kao si neki osmanofil?

Bi2:
Vidim po ovom tvom postu da nisi čitao D.Baranina "Mehmed-pašu Sokolovića" iako ti je tema za diplomski rad Obnova pećke patrijaršije. Baš me to čudi. Ja zbog tebe evo uzeh da to pročitam,i već na prvim stranicama knjige, ima lepog objašnjenja za ovo što ti pričaš:
- najstariji sin Maksim jeodveden prvi u Mileševu ! Dakle, ne može se slobodno reći to što ti tvrdiš jel to nije tačno. Maksimveden kao dete od pet godina u Mileševu odakle je sa desetak godina prebačen u Hilandar. Mali Bojica se rodio petnaest godina posle bate Makarije. Znači nije ostao u selu, nego je u vreme rodjenja Bojice već bio u Hilandaru, pa prema tome nije ga ni video.. Bojica je sa pet godina isto odveden u Mileševu da bi ga sklonili od Osmanlija, ali se isticao pameću,za razliku od drugih. Po Baraninu mu dodje da je rodjen negde oko 1489/500.g.i da je u to vreme već bio Madjarsko - turski rat. Bojicu su, po ovom piscu, odveli u Carigrad sa 14.godina na početku vladavine Sulejmana Veličanstvenog a po priči iz knjige negde oko 1503.g. je stigao u Carigrad.
Moram da priznam da ne čitam Baranina jer on piše istoriske romane i nisam siguran koliko je to provereno tačno ja se više oslanjam na zvaničnu naučnu istoriografiju ma kakva ona bila i ma ko šta o njoj mislio Dakle on kaže po ovom tvom da je sa 14 godina otišao Eknaton kaže da je sa 6 ili 7 a ja sam pročitao da je sa 18 tri pisca i sva tri različite podatke iznose

Dalibor Savic:
Bi2:
Ne nije isto znati i pričati srpski jezik i voditi prepisku na tom jeziku sa državama koje ne govore taj jezik dakle srpski je tada bio kao što je danas engleski o čemu u arhivama postoje podaci i to toliko da sam se i ja svojevremeno začudio. Npr 1532 godine Osmanlije šalju neko protesno pismou francuskoj koje je na srpskom jeziku zašto bi oni to radili. Potvrda za ovo je u Beogradskom istoriskom arhivu i ako meni nije jasno zašto se to pismo tu našlo kad sa nama nema veze. Asrbi su pored persijanaca jedini imali pisarnicu na osmanskom dvoru a nijedna tadašnja velika sila je nije imala ipak to nešto govori

Sad ti znaš da smo mi Srbi i PERSIJANCI imali jedini pisarnicu na osmanskom dvoru, toliko te detalje znaš, a ne znaš da je Jasmina persijsko ime????

Dalibor Savic:
Moram da priznam da ne čitam Baranina jer on piše istoriske romane i nisam siguran koliko je to provereno tačno ja se više oslanjam na zvaničnu naučnu istoriografiju ma kakva ona bila i ma ko šta o njoj mislio Dakle on kaže po ovom tvom da je sa 14 godina otišao Eknaton kaže da je sa 6 ili 7 a ja sam pročitao da je sa 18 tri pisca i sva tri različite podatke iznose

Baš me čudi da ne čitaš Baranina, istaknutog crnogorskog pisca istorijskih romana?
Vrlo je pouzdan, koliko sam ga ja do sad čitala. Kad neko sprema diplomski rad on čita i dnevne novine, i vadi potrebne podatke za svoju temu. Makar mu služile kao pokazatelj kako i kuda dalje. Vrlo si komotan po pitanju tog tvog diplomskog, i iskreno rečeno bojim se kako ćeš ti to položiti.

Po meni, srpski je bio jedan od najrasprostranjenijih jezika u Otomanskoj imperiji, pa su ga osmani morali znati. A francuzi- to je pitanje rimokatolicke propagande, tj. morali su znati (ne svi, naravno) balkanske jezike, kako bi nas privukli svojoj veri. To je neko moje objashnjenje zashto su ta dva naroda znala srpski jezik. Verovatno su se na njemu i lakshe mogli sporazumeti... Ispravite me, ako greshim...

Donekle se slazem s anci. Evo i danas kad se obracas nekom strancu, na primer spancu na spanskom, vise te ceni i rastes u njegovim ocima nego da mu se obracas na engleskom. Evo primera: Moj otac radi u tigru, a tigar saradjuje sa Michaelonom. Stalno dolaze francuzi i svi im se uglavno obracaju na engleskom. Moj cale zna ponesto francuski i na tom jeziku im se obraca, a francuzi odusevljeni.

ancika:
Danas nam je profesor iz nove balkanske istorije postavio interesantno pitanje: u kom je stepenu srpska pravoslavna crkva posle obnove Pecke patrijarsije imala odlike mileta. Nabrojali smo pet sfera, koje su definitivno imale odlike mileta:
1. U velikom stepenu samostalan izbor za patrijarha.
2. pravo patrijarha na reshavanje sudskih (gradjanskih) sporova
3. samostalno prikupljanje danaka
4. sloboda veroispovesti (bar shto se tiche odnosa sa Vaseljenskom patrijarshijom, inache je bilo zabranjeno javno vrshenje verskih obreda);
5. Crkva je imala punu odgovornost za narodnu prosvetu i obrazovanje, koji se u to vreme nisu dovoljno razvijali, jer su chesto i sami patrijarsi, mitropoliti i vladike umeli samo da chitaju i da pishu.
6. Carigradska patrijarshija nije mogla imati veliku kontrolu nad srpskim pravoslavnim narodom, zato shto je geografski bila dosta daleko od sredishta srpske pavoslavne crkve, pa je to u mnogome olakshavalo izbor patrijarha po volji srpskog naroda, znachi i izbor lichnosti koja bi ih vodila ka ostvarenju njihovih ciljeva i zalagala se za njihova prava pred sultanom.
Kad sam postavljao ovu temu nije mi palo napamet da postavim i pitanje Mileta zato hvala na ovome. Dali u nišu studiraš ne

Rujevit:
OOOOOOOOOOO Dalibore!Ziv li si?Ovi 'istoricari' se raspisase a tebi ni traga ni 'glasa'.
Sad me Bi2 malo zacnu kada spomenu uticaj crnogorskog naroda tj. Crnogoraca u obnovi srpske crkve!pa dobro Bi2 mislim da smo vec o tome raskrstili, da je nacija Crnogorac novokomponovana i politicka.Ne zelim dublje da ulazim u ovaj problem jer cemo otici sa teme.

Dalibore, kada su to Bojicu odveli sa 18 godina u janicare?taj podatak mi nije poznat.
Sultanija Mara i Selim???Ovo mi tek nije jasno.
U cemu je problem sto je Porta koristila srpski kao jedan od sluzbenih jezika?Ko to osporava?

Evo ja ovo na brzinu, ako sam vec postavio pitanja koja su vec bila, molio bih da mi to ukratko obrazlozite.
Evo i mene imao sam neke obaveze pa nisam stigao da se javim. Što se Crnogoraca tiče slažem se Podatak o Boici sam našao kod Samardžića a što se mare tiče na to sam odgovorio u jednom od predhodnih postova

Back