Rujevit:
Slazem se sa tobom u vezi tih prica koje smo ucili u skoli, ali ne mogu da prihvatim tvrdnju da je delanje Sv. Save bilo mitsko i da je on sam bio mitska licnost.To ne mogu da prihvatim.
Dok ste tu vas dvoje, ja bih neku reč o nekom "mitu" i o Sv.Savi. Ne znam šta ste vi, kao mladje generacije, učili u školi o njemu.Al znam, šta sam ja. Pošto se kod nas uglavnom istorija samo prepisuje, ne verujem da ste nešto više saznali od mene. Može biti samo obrnuto, da se u toku prepisivanja godinama po nešto- zagubilo.
- Htela bih da vam objasnim jedan dogadjaj iz mog života vezan za Sv.Savu, što ću pamtiti dok sam živa:
27.januar 1995.g. radni dan, 15.10 ili 15.15.min(vidite koliko mi je to ostalo upečatljivo kad sam čak i vreme zapamtila !) došla sam s posla, kafica i čitanje novina. Odjednom se čula strašna, zaglušujuća tutnjava. Meni je barem tako ličilo. Da li moram napomenuti da sam se uplašila? Jednom, drugi put. Nebo se prolomilo. Na treći put već sam ustala sa stolice i prišla prozoru. Napolju je sve bilo ok. Samo je grmelo.
1995.g. Vrbica. Puna Crkva naroda, i ja. Završena liturgija, sveštenik se obraća vernicima.
Podseća nas na strašnu svetosavsku grmljavinu (" kad joj vreme nije") Sledila sam se, jer sam se još uvek sećala toga. Pita čovek masu, da li iko od nas zna kada se zadnji put čula grmljavina na Sv.Savu? Muk. Samo pred Kosovski boj i - sad! Znate šta nam se dogodilo tad, pitajte se šta će nam se dogoditi sad?
Izašla sam iz Crkve po pijana. Nisam čekala dugo na odgovor.
1995.g. avgust 4/5. "Oluja" Izgubismo teritorije, izgubismo ljude ! Tako strašno nije bilo ni
posle Kosovskog boja.
To sam ja lično doživela, čula i uverila se. E, sad se vi mladji pitajte da li je i to jedan od
"mitova" ili je Sv.Sava zaista svetac ?