Au, bre Dačo ! Jesi li ti pomislio da se ja zezam kad sam ti napisala da mi ne diraš u Dušana?
Ne radi se ovde da li je i koliko je Dušan poštovao svoju Crkvu ! On je više poštovao crkvu i veru nego što su to neki pojedini, kažem neki, prethodnici a i većina njegovih naslednika.
Ovde se jedino radi o tome koliko je on (uostalom kao i većina Srba i uopšte vladara) bio pod uticajem svoje žene! Nisam sigurna sad da li je baš te 1348.g. bila kuga u Evropi, moguće je, a da je sa celom porodicom u vreme kuge bio na Hilandaru, to stoji. I ostavio tamo silno zlato. Tačno je i da je Jelena bila na Hilandaru, iako se to ne sme. Ali, umotana u tepih, tako da njena noga nije ipak nije stala na Svetu zemlju. Posle Hilandara, sa sve svojom porodicom, uputio se kod sestre Jelene Šubić da vidi da li je zdrava, treba li njoj i njenom sinu kakva pomoć, rizikujući svoj život zbog kuge.
Dakle, nije baš da se toliko plašio kuge !
Carigradska patrijaršija nije bacila anatemu na Njega i srpsku crkvu, kako ti kažeš, 1348.g. zbog toga što je on bio sa sve ženom na Hilandaru ! Bolelo je njih uvo zbog toga.
Anatemu je bacio Kantakuzin 1350/52.g.na Dušana i srpsku crkvu da bi ga sprečio u daljem napredovanju ! Jedino se tako Dušan mogao zaustaviti ! To ti jasno govori o Silnoj snazi i pameti ovog srpskog cara !
Inače, anatema nije skinuta "tek negde pre kosovske bitke " ! Šta pričaš?
Na traženje kneza Lazara anatema je skinuta 29.4.1375.g.! Dakle, daleko pre Kovoske bitke.
pozz
P:S. I kako si ti stigao uopšte do apsolventskog zvanja ? Mnogo grešiš, brate mili ! Te brkaš imena, te sultane, te godine, pa onda vekove (ajd godine da ti oprostim al vekove jbt !) Mislim, u svakom slučaju da sam ja tamo neki profa u Nišu, bez ljutnje, student sa takvim znanjem, ne bi mi prošao dalje od - indexa.