Obnova pećke patrijaršije

ancika:
Dacho, shta mislish, koliko su bile jake veze izmedju Pecke patrijarshije i Krushedolske, a kasnije Karlovachke mitropolije?
Nemogu ništa određeno na to da odgovorim moraću nešto o tome da pronađem u knjigama. Znam da jenekoliko godina pre ukidanjaPećke patrijaršije Karlovačka mitropolija na neki način preuzela primat odnosno neko neke njene ingerencije. Pretpostavljam da su morale da sarađuju ako ne u početku a ono onda kada je Pećka patrijaršija počela da se okreće ka Austrougarskoj Ovih dana ću pokušati nešto da nađem o tome pa ću prepisati da sad nebi iznosio neke netačne teorije o tom pitanju

Dalibor Savic:
Nemogu ništa određeno na to da odgovorim moraću nešto o tome da pronađem u knjigama. Znam da jenekoliko godina pre ukidanjaPećke patrijaršije Karlovačka mitropolija na neki način preuzela primat odnosno neko neke njene ingerencije. Pretpostavljam da su morale da sarađuju ako ne u početku a ono onda kada je Pećka patrijaršija počela da se okreće ka Austrougarskoj Ovih dana ću pokušati nešto da nađem o tome pa ću prepisati da sad nebi iznosio neke netačne teorije o tom pitanju

Opet si Dačo pobrkao lončiće ! :roll:

Nemam pojma, pravo da ti kažem. Osim ako nisu mislili, da oni iskoriste Srbe ?
27.gif

Bi2:
1000 stepeni na otvorenom prostoru, gde večito duva vetar i u sred leta ? Naravno, da je to nemoguće ! to je trebala biti, ako tako smem da kažem, predstava za narod, manifestacija sile i moći pomenutog Paše tj. uterivanje straha u kosti ! Dačo, jel ti
sad malo jasnije ?
Aman niko ovde ne spori spaljivanje moštiju ali meni nije jasno kako ja da ne znam za te ostatke pa to je za mene velika bruka.

ancika:
Khm, ja cu sad malo da preteram, ali ova tema me interesuje...
Nigde nisam videla Dachino i Akhenatonovo razmishljanje o tome koje su slichnosti i razlike izmedju nemanjicke Pecke patrijarshije i obnovljene Pecke patrijarshije.
Ja mogu da ti kažem po čemu nisu bile slične. Dušanova patrijaršija je prvo bila slobodna u javnom ispovedanju vere dok PP to nije bila.
Možda nije bila slobodna u postavljanju patrijarha bar za vreme cara Dušana jer je naravno on to radio i tu se donekle mogu pronaći sličnosti jer je ovamo sultan morao da odobri postavljanje što mu se svodi na isto.
U finansiskom pogledu Nemanjići su koliko toliko finansirali i na razne druge načine pomagali crkvu dok je kasnije PP morala da se finansira isključivo porezom koi je prikupljan od naroda. Ikad smo već kod finansiranja, dali ste znali da je Pećka patrijaršija jedno vreme skupljala porez od katolika što je veoma razbesnelo Vatikan pa su nekoliko puta intervenisali kod sultana da to prestane. Ako se još nečega setim napisaću

Dalibor Savic:

Kako ne razumeš da si pobrkao lončiće :shock:
Posle ukidanja Pećke patrijaršije (kako to mislis pre? ) njene"ingerencije" je htela da preuzme,i na neko vreme preuzela- Orhidska arhiepiskopija ! Karlovačka mitropolija i Krušedolska eparhija idu dva veka posle, nešto posle 1700.g. !!!
Dačo, Dačo, mnogo mi bre brkaš i sultane i godine a i vekove :p

Dalibor Savic:
Ja mogu da ti kažem po čemu nisu bile slične. Dušanova patrijaršija je prvo bila slobodna u javnom ispovedanju vere dok PP to nije bila.
Možda nije bila slobodna u postavljanju patrijarha bar za vreme cara Dušana jer je naravno on to radio i tu se donekle mogu pronaći sličnosti jer je ovamo sultan morao da odobri postavljanje što mu se svodi na isto.
U finansiskom pogledu Nemanjići su koliko toliko finansirali i na razne druge načine pomagali crkvu dok je kasnije PP morala da se finansira isključivo porezom koi je prikupljan od naroda. Ikad smo već kod finansiranja, dali ste znali da je Pećka patrijaršija jedno vreme skupljala porez od katolika što je veoma razbesnelo Vatikan pa su nekoliko puta intervenisali kod sultana da to prestane. Ako se još nečega setim napisaću

U Dušana ni ne diraj !
Kako to misliš Nemanjići su "koliko toliko finansirali " crkvu? Pa oni su i dizali crkve po teritoriji tadašnje Srbije, tj. Srbije i Cne Gore i debelo zlatom svet to "finansirali" !!!

Bi2:
U Dušana ni ne diraj !
Kako to misliš Nemanjići su "koliko toliko finansirali " crkvu? Pa oni su i dizali crkve po teritoriji tadašnje Srbije, tj. Srbije i Cne Gore i debelo zlatom svet to "finansirali" !!!
Dobro kada sam rekao da su finansirali mislio sam i na silne manastire koje su izgradili a ono koliko toliko mi se omaklo. Inače kad smo već kod Dušana on se nije mnogo pretrgao u poštovanju crkve a to se videlo kada je 1348 za vreme kuge bez dozvole crkvenih vlasti na Svetoj gori odveo caricu jelenu što je zabranjeno tada je carigracka patrijaršila bacila anatemu na Njega i srpsku crkvu koja je skinuta tek negde pre kosovske bitke

Au, bre Dačo ! Jesi li ti pomislio da se ja zezam kad sam ti napisala da mi ne diraš u Dušana?
Ne radi se ovde da li je i koliko je Dušan poštovao svoju Crkvu ! On je više poštovao crkvu i veru nego što su to neki pojedini, kažem neki, prethodnici a i većina njegovih naslednika.
Ovde se jedino radi o tome koliko je on (uostalom kao i većina Srba i uopšte vladara) bio pod uticajem svoje žene! Nisam sigurna sad da li je baš te 1348.g. bila kuga u Evropi, moguće je, a da je sa celom porodicom u vreme kuge bio na Hilandaru, to stoji. I ostavio tamo silno zlato. Tačno je i da je Jelena bila na Hilandaru, iako se to ne sme. Ali, umotana u tepih, tako da njena noga nije ipak nije stala na Svetu zemlju. Posle Hilandara, sa sve svojom porodicom, uputio se kod sestre Jelene Šubić da vidi da li je zdrava, treba li njoj i njenom sinu kakva pomoć, rizikujući svoj život zbog kuge.
Dakle, nije baš da se toliko plašio kuge !
Carigradska patrijaršija nije bacila anatemu na Njega i srpsku crkvu, kako ti kažeš, 1348.g. zbog toga što je on bio sa sve ženom na Hilandaru ! Bolelo je njih uvo zbog toga.
Anatemu je bacio Kantakuzin 1350/52.g.na Dušana i srpsku crkvu da bi ga sprečio u daljem napredovanju ! Jedino se tako Dušan mogao zaustaviti ! To ti jasno govori o Silnoj snazi i pameti ovog srpskog cara !
Inače, anatema nije skinuta "tek negde pre kosovske bitke " ! Šta pričaš?
Na traženje kneza Lazara anatema je skinuta 29.4.1375.g.! Dakle, daleko pre Kovoske bitke.
pozz

P:S. I kako si ti stigao uopšte do apsolventskog zvanja ? Mnogo grešiš, brate mili ! Te brkaš imena, te sultane, te godine, pa onda vekove (ajd godine da ti oprostim al vekove jbt !) Mislim, u svakom slučaju da sam ja tamo neki profa u Nišu, bez ljutnje, student sa takvim znanjem, ne bi mi prošao dalje od - indexa.

Bi2:
Kako ne razumeš da si pobrkao lončiće :shock:
Posle ukidanja Pećke patrijaršije (kako to mislis pre? ) njene"igerencije" je htela da preuzme,i na neko vreme preuzela- Orhidska arhiepiskopija ! Karlovačka mitropolija i Krušedolska eparhija idu dva veka posle, nešto posle 1700.g. !!!
Dačo, Dačo, mnogo mi bre brkaš i sultane i godine a i vekove :p
Mislim da je Dacha ovde mislio na ukidanje Pecke patrijarshije 1767. godine (negde sam pr5ochitala da je u pitanju 1766. godina, a d je 1767. ukinuta Ohridska arhiepiskopija). Ipak, Dacha nam ne daje odgovore na neka pitanja koja bi za njega trebalo da budu elementarna.

Dalibor Savic:
Pecka patrijarshija se i ne bi bash puno okrenula Habzburzima da nije bilo Arsenija III i velike seobe Srba 1690. godine, a Karlovacka (pre toga Krushedolska) mitropolija se okrenula Habzburzima tek posle smrti Arsenija III, kada je pod sumnjivim okolnostima za mitropolita bio izabran Isaija Djakovic.
Interesuje me malo podrobnija interpretacija srpskih privilegija koje je njima dao Leopold I. Dacho? Zashto su ta prava posle povuchena?

Dalibor Savic:
Dobro kada sam rekao da su finansirali mislio sam i na silne manastire koje su izgradili a ono koliko toliko mi se omaklo. Inače kad smo već kod Dušana on se nije mnogo pretrgao u poštovanju crkve a to se videlo kada je 1348 za vreme kuge bez dozvole crkvenih vlasti na Svetoj gori odveo caricu jelenu što je zabranjeno tada je carigracka patrijaršila bacila anatemu na Njega i srpsku crkvu koja je skinuta tek negde pre kosovske bitke
Nije tada, nego 1352, vaseljenski patrijarh Kalist I je bacio anatemu na srpsku crkvu ne samo zbog odvodjenja njegove zene na Svetu goru, prvi i glavni razlog je Dushanova zavojevachka politika prema Vizantiji.

Back