Obnova pećke patrijaršije

Takodje me interesuje koja je novija literatura u vezi istorije Pecke patrijarshije, zato shto ne verujem u ono shto mi je profesor rekao- da postoji jedino literatura iz prve dve decenije XX veka. Ono shto sam ja malchice nachela je Vasa Chubrilovic "Srpski narod pod turcima od XV- XIX veka" iz 1965. godine. Ne verujem da kasnije ama bash nishta nije izashlo, jer tema Pecka patrijarhija nikada nije demode, posebno ovih poslednjih godina, kada znamo shta se sve izdeshavalo...
Posebno me interesuje literatura o familiji Sokolovic, bila bih jako srecna ako neshto od toga moze da se nadje na netu.

ancika:
Interesuje me jedno pitanje:
Jedna od mnogobrojnih patrijarhovih titula bila je "Patrijarh svih Srba i Bugara i ostale srpske zemlje". Da li se to: "Patrijarh... Bugara" odnosi na ceo bugarski narod ili samo na onaj deo, koji je ziveo oko Vidina, u Samokovu i Kjustendilu, koji su bili pod jurisdikcijom Pecke patrijarshije.

Hm, ja teško da znam. Mogu da pogledam malo u jednu svoju knjigu, pa da ti nešto čuknem o tome.

Ok, bicu ti veoma zahvalna. Odluchila sam da pishem referat na tu temu. Danas smo bash dosta diskutovali na tu temu, ali nismo stigli do ko zna kakvih rezultata. Nije mi dovoljno dobro odgovoreno na pitanje "Zashto bash familija Sokolovica...", zato zelim da o njima prochitam neshto vishe...

Bi2:
Gledala sam na "Studiu B" emisiju o tome, recimo letos. Da, Sv.Sava je spaljen na Vračaru, al s oproštenjem ne -ceo.
Čuva se u Manastiru njegova šaka sa palcem i dva -tri prsta.

Ja sam čuo da nije spaljen uopšte a daSPC ne dozvoljava da se izvrši dnk analiza jer ako se to pokaže kao tačno ode mit SV save kao srpskog mučenika. Možda grešim dušu ali je valjda to svima jasno

ancika:
Takodje me interesuje koja je novija literatura u vezi istorije Pecke patrijarshije, zato shto ne verujem u ono shto mi je profesor rekao- da postoji jedino literatura iz prve dve decenije XX veka. Ono shto sam ja malchice nachela je Vasa Chubrilovic "Srpski narod pod turcima od XV- XIX veka" iz 1965. godine. Ne verujem da kasnije ama bash nishta nije izashlo, jer tema Pecka patrijarhija nikada nije demode, posebno ovih poslednjih godina, kada znamo shta se sve izdeshavalo...
Posebno me interesuje literatura o familiji Sokolovic, bila bih jako srecna ako neshto od toga moze da se nadje na netu.

Vidi, na netu imaš sigurno. Ja gledala. Nekako mi je za te stvari ipak najozbiljniji "Projekat Rastko", barem kao polazna osnova za dalje traženje. Kreni odatle, eto tu sam našla isti spisak srpskih patrijarha Sokolovića, od Makarija pa do Savatija kao što imam i ja u nekoj knjizi.
Inače, verujem tvom profesoru kad je rekao da je zadnja literatura o PP izašla još 1965.g.
Lično, ne verujem da je posle toga išta ozbiljno, istorijski štampano o toj temi.

ancika:
Ok, bicu ti veoma zahvalna. Odluchila sam da pishem referat na tu temu. Danas smo bash dosta diskutovali na tu temu, ali nismo stigli do ko zna kakvih rezultata. Nije mi dovoljno dobro odgovoreno na pitanje "Zashto bash familija Sokolovica...", zato zelim da o njima prochitam neshto vishe...

Evo, imaš nešto i ovde. ;)
Dalibor postavio temu, mi se raspisali, primili, a on valjda nema vremena da stigne malo da prokomentariše.

Dalibor Savic:
Ja sam čuo da nije spaljen uopšte a daSPC ne dozvoljava da se izvrši dnk analiza jer ako se to pokaže kao tačno ode mit SV save kao srpskog mučenika. Možda grešim dušu ali je valjda to svima jasno

Ko to kaze?i kakv to mit Sv.Save spominjes?Sveti sava nije bio mitska licnost, a nije ni bio mitski mucenik, kao nekakv Prometej.

Bi2:
[/B]

Ja se baš zagrejala za ovu temu, nego me Dalibor podseti sa manastirom Morača u Crnoj gori, na nešto. Uopšte taj period od pada Smedereva pa do Prvog srpskog ustanka je dosta mračan. Barem za mene, nešto mi malo tu ima podataka. Uglavnom se sve tu pominju Srbi u borbi te protiv Turaka, Ugara, Austrijanaca. Samo se govori o radu srpske crkve na očuvanju zajednice srpskog naroda, samo se pominju srpski patrijarski i srpski junaci. A Dalibor me sa ovim crnogorskim Manastirom podseti na Srbe u Crnoj gori, mislim sa radom srpske crkve na teritoriji današnje Crne gore? Ne znam, da li sam vam bila dovoljno jasna?

Inače Dalibore, zaboravila sam ti to spomenuti, šaka i palac Sv.Save se čuvaju u Mileševi.
Dakle ne prestaješ da me svaki dan sa ponečim ne iznenađuješ. Ja sad treba kao kako ti ono voliš da kažeš zvanični istoričar trebam da se stidim jer ja za ovo nikad nisam čuo pa ni u toj priči koju sam čitao o tome. Dakle zašto se o tome ćuti ako je to istina i ko je u toj emisiji pričao o tome dali je to bila neka poznata ličnost ili je neko lupetao gluposti

Rujevit:
Ko to kaze?i kakv to mit Sv.Save spominjes?Sveti sava nije bio mitska licnost, a nije ni bio mitski mucenik, kao nekakv Prometej.
Jeste, Sv. Sava nije mitska lichnost, ali postoje mnogi mitovi u vezi istorijskih lichnosti i dogadjaja, posebno na ovim nashim prostorima. Vec se govorilo o Marku Kraljevicu. Secash li se koliko smo mitova o chudesima Sv. Save uchili u osnovnoj shkoli? Mada, ja lichno mislim da, ako se otkrije da Sv. Sava nije spaljen, to nece puno uticati na poshtovanje njegove lichnosti.

Dalibor Savic:
Dakle ne prestaješ da me svaki dan sa ponečim ne iznenađuješ. Ja sad treba kao kako ti ono voliš da kažeš zvanični istoričar trebam da se stidim jer ja za ovo nikad nisam čuo pa ni u toj priči koju sam čitao o tome. Dakle zašto se o tome ćuti ako je to istina i ko je u toj emisiji pričao o tome dali je to bila neka poznata ličnost ili je neko lupetao gluposti

Kako bre neko lupetao gluposti ? Na "Studiu B" emisija "Učiteljica života" o manastiru Mileševa ! Vodio je program brate mili Velja Pavlović i neki monah iz manastira. Naravno da je i ćivut sa ostacima Sv.Save ! Uostalom, tu je i bio sahranjen sve do Sinan -paše, zar ne?

ancika:
Jeste, Sv. Sava nije mitska lichnost, ali postoje mnogi mitovi u vezi istorijskih lichnosti i dogadjaja, posebno na ovim nashim prostorima. Vec se govorilo o Marku Kraljevicu. Secash li se koliko smo mitova o chudesima Sv. Save uchili u osnovnoj shkoli? Mada, ja lichno mislim da, ako se otkrije da Sv. Sava nije spaljen, to nece puno uticati na poshtovanje njegove lichnosti.

Slazem se sa tobom u vezi tih prica koje smo ucili u skoli, ali ne mogu da prihvatim tvrdnju da je delanje Sv. Save bilo mitsko i da je on sam bio mitska licnost.To ne mogu da prihvatim.

Bi2:
Au bre Dačo, nikako da pogodiš ime Marinog sultana ! Pazi, da ti to pitanje ne dodje glave, he,he, :p na ispitu. Udao si je do sada već za tri sultana, a nikako da pogodiš onog pravog: MURAT II 1421-1451. Jbt, prvi Selim je vladao od 1512-1520.g. a tad je već Mara bila dobrano mrtva.Pazi na ovo, :p
Ma nisam mislio na Murata njenog muža jer nad njim nije imala nikakvu vlast a to se najbolje videlo kada je oslepeo njenu braću Grgura i Stefana već na njenog posinka

Bi2:
Kako bre neko lupetao gluposti ? Na "Studiu B" emisija "Učiteljica života" o manastiru Mileševa ! Vodio je program brate mili Velja Pavlović i neki monah iz manastira. Naravno da je i ćivut sa ostacima Sv.Save ! Uostalom, tu je i bio sahranjen sve do Sinan -paše, zar ne?

Upravo tako, sinovac Vladislav izdejstvovao prenos mostiju iz Blgarske u Srbiju

Back