objasnjavajte ljubavne pjesme koje su nejasne vecini, a koje su dobra poezija

na neobican nacin

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
117
, ne vidim razlog da se brise ova tema, jer ima toliko nejasnih vecini ljubavnih pjesama da iako ima i dobrih pjesama koje su jasne broj dobrih koje su nejasne je veci, i obicno su bolje od jasnih

Evo pjesme o tome kako je sektasica zavela momka da bi ga njena sekta ubila, tako da je na neki nacin ljubavna iako vecinom nije, pa onda posto je ljubavna spada u forum "Ljubav i Seks" - a ja cu objasniti kako to da tekst to znaci - to o smrti nekoga: dokaz da i tekstopisac (Bregovic) misli da je napisao pjesmu o smrti je u hiperlinku o intervjuima sa bregovicom, ukucajte u Search bez znaka navoda ("") "Sanjao sam noćas da te nemam" je, recimo, pesma o smrti, mada danas izgleda i verovatno će ostati kao ljubavna pesma."

objasnjenja su iza "////"
SANJAO SAM NOCAS DA TE NEMAM
Sanjao sam nocas da te nemam //// nema nju, ima neku drugu, sto moze da znaci da je to ona, ali ne onakva kakvu je poznaje, da ima nju, ali ne zna da ona nije ta koja mu se tako predstavlja kako mu se predstavlja

Da lezim budan na postelji od snjega //// "budan" je rekao a vala zato sto se ne moze na postelji od snijega valjda zaspati, ovo moze da znaci da mu je neko prijetio ubitstvom ako ne legne na takvu postelju, jer ne bi sam pristao na to, sasvim jasno objasnjenje

I tiho - bez glasa //// glas se gubi jedino od suza

neka druga zena //// ne ta koju u snu "nema", nego neka druga, a to je, [shvaticete iz kasnijeg objasnjenja i teksta] ako je je ono sto sam reko da je mozda znacenje stiha "lezim ... na postelji od snjega" istinito znacenje, - to je onda (ta druga zena) njegova majka, ili neko ko ga voli, drugarica, druga zenska... koja od suza nema glasa pa njegovo ime doziva "tiho - bez glasa"
(stih gore - ako ste zaboravili)

moje ime doziva kroz noc, ruzan san... //// za ovo ne treba objasnjenje

vidio sam u snu ljiljan bjeli //// Bijeli ljiljan je ustvari engleski naziv za Đurđevak, dokaz za to je ovaj: ako na wikipedia.com ukucate "Đurđevak" pa dodjete time na ovu stranu, pa pritisnete sa strane gdje su jezici "Engleski" (english), sto ce uciniti da se otvori strana sa naslovom "Lilly of the valley" pa ako u recniku Krstarice ukucate "valley" ili "lily of the valley" - vidjecete da je jedan od rezulatat "beo". Đurđevak je biljka smrtonosna ako se unese kako ne treba i u prevelikim kolicinama, ali je ako se unese bezbjedna doza na pravi nacin biljka koja je zestoko psihoaktivna, jer sadrzi preko 10 steroida, i to se u narodu i zna - da se od djurdjevka pravi droga. Citat sa vikipedije koji to dokazuje, i link koji prebacuje stranu na deo gdje se to kaze: "U Engleskoj se cvetna voda đurđevka zove «Zlatna voda» - (Aquaaurea), i dugo se vremena upotrebljavala za lečenje živaca". Za mogucnost da shvatite dalja pojasnjenja, zapamtite da su prije i da i sad mnogi narodi slave na neobican nacin Đrurđevdan, bilo da su muslimani, hriscani, romi ili drugo, i da to nije jedina Bregoviceva pjesma o Đurđevku.

crne konje i svatove bez pjesme //// radi se o SEKTI nekoj, crni konji, elegantno obuceni a ne pjevaju, nisu svatovi u pravom smislu nego idu kao svatovi i neko bi se prevario da su kad bi ih vidio, a sekte koriste (pogledajte gore dio o tome da je Đurđevak droga) razne droge, pogotovo balkanske sekte

i tiho, bez glasa, odlaze nekud neki dragi ljudi, GDJE, A GDJE! //// "bez glasa" a svatovi, idu na cudno mjesto - znaci, samo izgledaju kao svatovi, a ustvari su sekta i idu da izvrse ritual - to shvatate jer sam citirajuci tekstopisca naveo da je rekao da je pjesma o smrtil!!! - RADI SE O TOME DA PRIJATELJI TE KOJA SE PRAVILA DA MU JE ZENSKA, SEKTASICE KOJA JE TIME GLUMLJENJEM LJUBAVI HTJELA DA GA NAVEDE DA DODJE U OPASNU SITUACIJU DA BI GA UBLI, DAKLE, TI SEKTASI SA KOJIMA GA JE UPOZNAVALA A ZA KOJE ON, NARAVNO, NIJE ZNAO DA SU SEKTASI ("DRAGI LJUDI" - ljudi koji su mu kao njeni prijatelji bili dragi) SADA (ZAJEDNO SA NJOM ILI BEZ NJE), KADA GA JE ONA DOVELA U OPASNU SITUACIJU DA GA ONI UHVATE IDU DA GA UBIJU ILI GA PRVO MUCE PA UBIJU, KAO STO SEKTE TO RADE...

Poslednja izmena:
A pazi ovu:

Od suva 'leba klate mi se zubi,
tebe nocas neki tajkun ljubi.

Moze kao nastavak i varijacija na onu navijacku, grobarsku, ovako nesto:

Sve sam pare spucao na vinjak,
zbog dugova preti mi "padinjak".

Aj to analiziraj, tu naglasenu tragiku, koncentrisanu bol koja tuce u slepoocnice i oduzima dah, srce usporava, ledi vene i arterije... eh zivote... varalico... :sad2:

Ljubavna pesma treba da bude jasna osobi kojoj je namenjena, ostali tu nisu bitni.
Znaci... "kad si okacila kao sto se kace oni ukrasi na zube, iza dva zuba na mjestu razmaka izmedju njih dijamant, tako da ti proviruje sjaj njegov ispred zuba kad se osmjehnes jer je izmedju dva zuba pa viri kroz onaj razmak, taj sjaj koji viri cinio je tvoj osmjeh avetinjskim, lepa moja Sandra, i to nikada necu moci da zaboravim" - da napisem to i da odsviram? :hahaha:
(ovo je ja mislim istinita situacija, djeluje mi da je stvarno to uradila tad)

Poslednja izmena:
Znaci... "kad si okacila kao sto se kace oni ukrasi na zube, iza dva zuba na mjestu razmaka izmedju njih dijamant, tako da ti proviruje sjaj njegov ispred zuba kad se osmjehnes jer je izmedju dva zuba pa viri kroz onaj razmak, taj sjaj koji viri cinio je tvoj osmjeh avetinjskim, lepa moja Sandra, i to nikada necu moci da zaboravim" - da napisem to i da odsviram? :hahaha:

Slobodno, mozda se javis k'o Zvezda Granda sledeci put :lol:

Slobodno, mozda se javis k'o Zvezda Granda sledeci put :lol:
ti si lud
ja sam hard-rok muzicar, koji nije u bendu i nije jos snimio nijednu pjesmu, tako da se ne mogu pojavit tamo jer sam hard rok muzicar (gitara, elektricna gitara, pjevanje, pisanje tekstova, komponovanje nota)
ako bi pisao pjesme upucene djevojci koja mi se svidja tu ne bi bilo nicega romanticnog, jer je situacija sa Sandrom previse komplikovana da bi se objasnilo sto je tu romanticno....:roll:

Ali ideja o komentarisanju pesama je ishchasheno kul, kao u onom Tarantinovom filmu, cini mi se da se radi o "Ulicnim psima", kad lik objasnjava ekipi Madoninu "Like a virgin", kao ono savatala je tipa s ogromnom budzom i svaki put je boli dok je kreshe, kao da je nevina. :lol: :lol: :lol:

iskrena si da je kul? onda mozes da mi kazes sto si se rugala temi u pocetku, i da li si mislila da je moje tumacenje 'sanjanja nocascu da te nemam' glupo

Poslednja izmena:
iskrena si da je kul? onda mozes da mi kazes sto si se rugala temi u pocetku, i da li si mislila da je moje tumacenje 'sanjanja nocascu da te nemam' glupo

Nisam se bre rugala, super je tema, kao Bili Kidova nekadasnja tema o slobodnim prepevima poznatih pesama, onako na lascivnu formu. :lol: Ali ovo je matori mnogo zesce, znaci kao kod Tarantina. :rotf:

ti si lud
ja sam hard-rok muzicar, koji nije u bendu i nije jos snimio nijednu pjesmu, tako da se ne mogu pojavit tamo jer sam hard rok muzicar (gitara, elektricna gitara, pjevanje, pisanje tekstova, komponovanje nota)
ako bi pisao pjesme upucene djevojci koja mi se svidja tu ne bi bilo nicega romanticnog, jer je situacija sa Sandrom previse komplikovana da bi se objasnilo sto je tu romanticno....:roll:

Jedan lep primer.

Miroslav Miki Radovic - BIVSA DRAGA
PRIJE SVEGA: ova pjesma je, saznao sam to od pjevljaka (Darko Saric je iz pjevalja) koji je radio za Darka Sarica (dilera kokaina), posvecena bas Darku kao ispoljavanje postovanja njemu pred odlazak u pritvor ili zatvor; ili ju je napiso sam Darko Saric!!!
I ovu noc ja cu biti s vama //// covjek sjutra ide u zatvor, na putovanje ili u ludnicu, nema drugog, sigurno je nesto od te tri stvari!!!!
I ovu noc, moji drugovi //// i okupio je sve drugove jer sjutra ide u zatvor, na putovanje ili u ludnicu... :)
Ostala je samo tuga
i bolna uspomena
da nekad smo se voleli //// zasad neshvatljivo sto oce da kaze, ALI SACEKAJTE

Sutra se udaje
moja bivsa draga
sa nekim drugim ce preci preko praga
umesto meni njemu decu ce da radja //// ne ide on iz grada negdje zato sto se ona udaje pa posto vidi da nema sanse kod nje oce da ode u drugi grad koji mu se inace vise svidjao a u koji nije bio da bi pokusao nesto kod nje, jer bi prije udaje dobro znao da se to sprema pa otisao prije nego sad kad sjedi sa drugovima, nego CE ONA DRUGOME DA RADJA DJECU ZATO STO IAKO JOJ JE ON NOCASNJI (SJUTRA BIVSI) MOMAK ON SJUTRA IDE U ZATVOR NA 20 GODINA, A ONA JE ZELJNA LJUBAVI I SEKSA PA NE MOZE TOLIKO DA GA CEKA, PA CE ZATO CAK I DA SE (EJ, 20 GODINA!!!) UDA ZA DRUGOGA, A NE SAMO DA SE ZABAVLJA SA NEKIM PRIVREMENO - JER U TOKU 20 NAREDNIH GODINA MORA POZELJET MUZA, JER VOLI BRAKOVE!!!
drugovi moji napijte me sada //// ili nadrogirajte
prelijepa pjesma i muzika, sta reci

Poslednja izmena:
Ljubavna pesma treba da bude jasna osobi kojoj je namenjena, ostali tu nisu bitni.

a MOZES li za ovu pjesmu gdje se on obraca publici o tome kako ona spava reci da se on obraca njoj, posto u dijelu gdje prestaje da se obraca onome kome pjeva kaze njoj "spavaj, ne budi se" (!!!!) i nigdje ne kaze zasto je voli ni zasto mu je draga...
Legendarna Tifina izvedba... prevaziso je sam sebe

BOBAN RAJOVIC Latice od ruza
U venama mojim jos su vatre njenih poljubaca //// zbog "venama" ovo znaci za sad ovo: mozda se misli na osjecaj gorenja vena od ubadanja spricom pri unosu droge
Na jastuku mome miris njene kose boje zlata //// dobro, moze biti drogiran dok je sa zenskom u krevetu, ona izgleda spava a on je budan, od nekih droga nemoguce je zaspati
Ponesi joj ptico bjela pjesmu ceznje srca moga
tamo gdje je ona tamo stanuje i [rimuje se: moja droga, ali on kaze...] dusa moja

Pozdravi mi sve, more, planine
okupane mjesecinom prije zore //// On je iz Crne Gore (pa pominje brda i planine i more; na kokainu mnogo volis Crnu Goru, znam iz iskustva.
ljubav jedinu: moju dragnu //// na engleskom rijec za drogu se pise "drug" a izgovara "drag"... drag-anu mozda misli da kaze
zbog cije ljepote vene moje gore //// vec je rekao "u venama mojim jos su vatre njenih poljubaca"
pozdravi mi je, reci joj da zna: svake noci sanjam ruke da joj pruzam //// da pozdravi biljku kokaina koju je negdje usadio u nekoj komori gdje uslovi jesu pogodni za nicanje te biljke, i sanja kako pruza ruku ili da pocupa listove, koji se mogu zvakati da bi izazvali efekat, ili da se ubode u venu pruza ruke...
miris koze njen, nezaboravljen, njezan kao bjele latice od ruza //// Sve je jasno. Na kokainu zenski parfem se osjeca 10 puta prijatenije nego inace... znaim iz iskustva...

BJELE LATICE OD RUZA

Poslednja izmena:
, ne vidim razlog da se brise ova tema, jer ima toliko nejasnih vecini ljubavnih pjesama da iako ima i dobrih pjesama koje su jasne broj dobrih koje su nejasne je veci, i obicno su bolje od jasnih

Evo pjesme o tome kako je sektasica zavela momka da bi ga njena sekta ubila, tako da je na neki nacin ljubavna iako vecinom nije, pa onda posto je ljubavna spada u forum "Ljubav i Seks" - a ja cu objasniti kako to da tekst to znaci - to o smrti nekoga: dokaz da i tekstopisac (Bregovic) misli da je napisao pjesmu o smrti je u hiperlinku o intervjuima sa bregovicom, ukucajte u Search bez znaka navoda ("") "Sanjao sam noćas da te nemam" je, recimo, pesma o smrti, mada danas izgleda i verovatno će ostati kao ljubavna pesma."

objasnjenja su iza "////"
SANJAO SAM NOCAS DA TE NEMAM
Sanjao sam nocas da te nemam //// nema nju, ima neku drugu, sto moze da znaci da je to ona, ali ne onakva kakvu je poznaje, da ima nju, ali ne zna da ona nije ta koja mu se tako predstavlja kako mu se predstavlja

Da lezim budan na postelji od snjega //// "budan" je rekao a vala zato sto se ne moze na postelji od snijega valjda zaspati, ovo moze da znaci da mu je neko prijetio ubitstvom ako ne legne na takvu postelju, jer ne bi sam pristao na to, sasvim jasno objasnjenje

I tiho - bez glasa //// glas se gubi jedino od suza

neka druga zena //// ne ta koju u snu "nema", nego neka druga, a to je, [shvaticete iz kasnijeg objasnjenja i teksta] ako je je ono sto sam reko da je mozda znacenje stiha "lezim ... na postelji od snjega" istinito znacenje, - to je onda (ta druga zena) njegova majka, ili neko ko ga voli, drugarica, druga zenska... koja od suza nema glasa pa njegovo ime doziva "tiho - bez glasa"
(stih gore - ako ste zaboravili)

moje ime doziva kroz noc, ruzan san... //// za ovo ne treba objasnjenje

vidio sam u snu ljiljan bjeli //// Bijeli ljiljan je ustvari engleski naziv za Đurđevak, dokaz za to je ovaj: ako na wikipedia.com ukucate "Đurđevak" pa dodjete time na ovu stranu, pa pritisnete sa strane gdje su jezici "Engleski" (english), sto ce uciniti da se otvori strana sa naslovom "Lilly of the valley" pa ako u recniku Krstarice ukucate "valley" ili "lily of the valley" - vidjecete da je jedan od rezulatat "beo". Đurđevak je biljka smrtonosna ako se unese kako ne treba i u prevelikim kolicinama, ali je ako se unese bezbjedna doza na pravi nacin biljka koja je zestoko psihoaktivna, jer sadrzi preko 10 steroida, i to se u narodu i zna - da se od djurdjevka pravi droga. Citat sa vikipedije koji to dokazuje, i link koji prebacuje stranu na deo gdje se to kaze: "U Engleskoj se cvetna voda đurđevka zove «Zlatna voda» - (Aquaaurea), i dugo se vremena upotrebljavala za lečenje živaca". Za mogucnost da shvatite dalja pojasnjenja, zapamtite da su prije i da i sad mnogi narodi slave na neobican nacin Đrurđevdan, bilo da su muslimani, hriscani, romi ili drugo, i da to nije jedina Bregoviceva pjesma o Đurđevku.

crne konje i svatove bez pjesme //// radi se o SEKTI nekoj, crni konji, elegantno obuceni a ne pjevaju, nisu svatovi u pravom smislu nego idu kao svatovi i neko bi se prevario da su kad bi ih vidio, a sekte koriste (pogledajte gore dio o tome da je Đurđevak droga) razne droge, pogotovo balkanske sekte

i tiho, bez glasa, odlaze nekud neki dragi ljudi, GDJE, A GDJE! //// "bez glasa" a svatovi, idu na cudno mjesto - znaci, samo izgledaju kao svatovi, a ustvari su sekta i idu da izvrse ritual - to shvatate jer sam citirajuci tekstopisca naveo da je rekao da je pjesma o smrtil!!! - RADI SE O TOME DA PRIJATELJI TE KOJA SE PRAVILA DA MU JE ZENSKA, SEKTASICE KOJA JE TIME GLUMLJENJEM LJUBAVI HTJELA DA GA NAVEDE DA DODJE U OPASNU SITUACIJU DA BI GA UBLI, DAKLE, TI SEKTASI SA KOJIMA GA JE UPOZNAVALA A ZA KOJE ON, NARAVNO, NIJE ZNAO DA SU SEKTASI ("DRAGI LJUDI" - ljudi koji su mu kao njeni prijatelji bili dragi) SADA (ZAJEDNO SA NJOM ILI BEZ NJE), KADA GA JE ONA DOVELA U OPASNU SITUACIJU DA GA ONI UHVATE IDU DA GA UBIJU ILI GA PRVO MUCE PA UBIJU, KAO STO SEKTE TO RADE...
Ma ke sta fantađija...?:roll:;)
Meni je u toj p(j)esmi normalno razumljiv...Sad...moguće.ne tvrdima baš...možda je lapio od Štulća iovu...:hahaha:
Vidi druže...Ovo ti je metafizićna pjesma ybg I malko teža za kapirat...
Znaš ša ti kaže?
Da t valja platit za taj eLPi u našem novcu bar 5 dolara...Ybg...
Ekspresionizam,ka I Fredi Merkjuri ša je pjeva sedamdesetih...
Prvi put ka sam ćuo ovu pjesmu,znao sam odmah da nas pokušava levatit!:mrgreen::hahaha:
Ybg,lijepo mu reko Čola:">Neb ja tu niš menjo...!":hahaha::rotf:

Ma ke sta fantađija...?:roll:;)
Meni je u toj p(j)esmi normalno razumljiv...Sad...moguće.ne tvrdima baš...možda je lapio od Štulća iovu...:hahaha:
Vidi druže...Ovo ti je metafizićna pjesma ybg I malko teža za kapirat...
Znaš ša ti kaže?
Da t valja platit za taj eLPi u našem novcu bar 5 dolara...Ybg...
Ekspresionizam,ka I Fredi Merkjuri ša je pjeva sedamdesetih...
Prvi put ka sam ćuo ovu pjesmu,znao sam odmah da nas pokušava levatit!:mrgreen::hahaha:
Ybg,lijepo mu reko Čola:">Neb ja tu niš menjo...!":hahaha::rotf:
Ako kazes da znas znacenje onda ga iznesi, i ne glupiraj se molim te
Sto je on to ukrao od stulica nerazumni covjece? A stulic je po tvom misljenju metafizicar - jel zato sto je napisao tekstove kao "fa fa la si mi ti, fala ti" i "ne prodajem nasmjesenog psa, zaboravi na to! Dan ranije secuci kroz park on me je upoznao s njom" i "al nije kuja zalud draga srcu mom"?
sto znaci "levatit" i kad je to Colic reko za bregovicevu pjesmu neku "nebi ja tu nista mijenjao"? Kad je Goran komponovao za Colica (recimo pjesmu "kad bi moja bila") a ne Colic za gorana, iako je colic i sam kompozitor, mada nije mi poznato da je objavio nijednu svoju kompoziciju osim "Esma" gdje je unistio dobru melodiju sa tekstom o drogi za djecu od 3 godine..."otvorim prozore skoro svaki put, cujem neko ljepo pjeva dok je mjesec zut, uvjek se ponovi i uvjek se zna, ko da neko plete note od jave i sna" "KAKVA JE TO PJESMA - TO JE MOJA ESMA" HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA TA PJESMA JE NJEGOVA ESMA............................TI COLICA SMATRAS KOMPETENTNIM....

Poslednja izmena:

Back