Obicaji na svadbi !?!

obicaji su slatki ali ne treba preterivati. ali neke koji se primenjuju u srbiji ustvari i nisu srpski obicaji. npr, "nesto novo, staro, pozajmljeno i plavo" je kod katolika, "prodaja mlade" je islamska i romska. po srpskim obicajima ne postoji prodaja mlade, vec miraz, a to je ono sto njihovi roditelji daju mladencima, ako me razumes. ne opterecuj se time previse. primenite ono sto vi volite i sto se vama svidja, jer to ce biti vasa svadba, a ne vasih roditelja, baba, strina i kompanije koje "uvek sve znaju".
i jos nesto, veo i ceveni koncic oko noge ili ruke je mladi protiv uroka, a mladozenji ti stavljas oko struka. tako je bar u mojoj familiji.
sve najlepse i najbolje! :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart:

Molim za pomoc,imam problem...zivim sa suprugom i njegovom porodicom 5-6 meseci..obavili smo gradjansko vencanje,i njegova porodica zeli da sledece godine naprave veliku svadbu i vencanje ucrkvi,pri tom zele da se prilikom svadbe sprovede gomila po meni zamornih,dosadnih i nepotrebnih obicaja...Kako to da izbegnem

potrebna mi je pomoc.U braku sam mesec danaObavili smo samo gradjansko vencanje a zivimo zajedno vec par meseci...Naravno sa njegovom porodicom..Oni hoce da sledece godine naprave veliku svadbu i crkveno vencanje.To ne bi bio problem,medjutim oni zele da u okviru svadbe sprovedu gomilu po meni nepotrebnih obicaja,sto je po mom misljenju glupo zato sto smo mi vec vencani...Sta da radim?

potrebna mi je pomoc.U braku sam mesec danaObavili smo samo gradjansko vencanje a zivimo zajedno vec par meseci...Naravno sa njegovom porodicom..Oni hoce da sledece godine naprave veliku svadbu i crkveno vencanje.To ne bi bio problem,medjutim oni zele da u okviru svadbe sprovedu gomilu po meni nepotrebnih obicaja,sto je po mom misljenju glupo zato sto smo mi vec vencani...Sta da radim?

Najvažnije ti je da se ti i tvoj suprug dogovorite oko svega. Ako ti ne želiš običaje a on želi onda ti je to možda malo veći problem koji vas dvoje treba da riješite.
Ako ni jedno od vas dvoje neće nikakve običaje onda se držite svog dogovora i to je to.

Ja sam trenutno u sličnoj situaciji, njegovi stalno potenciraju kako je nešto red i kako nešto mora :roll: Kod mene ništa ne mora. Već kod prvog razgovora smo zapeli :confused:
Prvo njegova mama potencira da se on krsti da bi nam poslije ispirala mozak da se vjenčamo u crkvi a fino smo rekli da nećemo crkveno vjenčanje. Hvatala se za srce, malo kukala i sada je teška srca prežalila, najsmješnije što se ni njegovi nisu vjenčali u crkvi :confused:
Iduća rečenica je bila treba sve pripremiti, kupiti peškire, ja joj fino kažem neće trebati nikakvi peškiri, kaže moraju peškiri, dobila je odgovor da ništa ne mora :rtfm:

Na kraju smo sumirali rečenicom radite kako hoćete mi ćemo u svakom slučaju doći :D
Mada nervira me što meni ništa ne smiju da kažu, jer se viđamo 2 puta godišnje, ali njegova majka koristi svaku priliku da mu zvoca i govori šta treba da uradi :dontunderstand: Hvala Bogu pa ga to previše ne dotiče nego se drži našeg dogovora :worth:

Osjećam da će biti još borbe oko broja gostiju ali i to ćemo nekako riješiti, uostalom rekla sam da oni slobodno sazivaju koga hoće ali da ćemo mi dijeliti pozivnice (i oni će dobiti određeni broj) i da niko bez pozivnice neće ući u restoran :cool:

e da li je neko cuo za obicaj da se za zensku svadbu,kako to nazivaju ovde(kada udajes cerku)zove jabukom,tj.stavis jabuku u malu korpicu,zabodes u nju nesto sitno(10,20 din) i das to mladinom bratu...on sa tim ide i zove goste,a svaki potencijalni gost mora da da pare,...

Poslednja izmena:
Pa takav je obicaj i u CG...samo mladi to iskorenjuju...kao djevojka stalno sam pricala da se nikad necu udati za crnogorca...i svi kao zasto...a ja - pa da mi mama i tat ne budu na vjencanju...ne dolazi u obzir...:lol:...iiiii tako i bi udade se ja za srbijanaca....:D

postoji obicaj, kako u cg, tako i u hercegovini da se roditelji mlade ne pojavljuju na vjencanju
taj obicaj nije nastao tek tako, mora se voditi racuna o tome kada je nastao i gdje
to su planinski krajevi, krs, a prevoza nije bilo... pa je mlada odvodjena mladozenjinoj kuci, gdje bi se odrzavalo vjencanje
nakon toga, da li dan-dva ili sedmicu dvije zavisi od toga koliko su im kuce udaljene:D odrzavalo bi se i vjencanje kod mlade
postojale su dvije proslave

danas je besmisleno postovati stare obicaje... jer su uslovi sasvim promijenjeni

kao sto je besmisleno, bar meni, nositi nesto plavo, pozajmljeno i slicno... to mi je jos nakaradnije

citirani posto je iz 2008, al' nema veze:D

Jeste, postoji taj običaj odvojenog slavlja u mladinoj i u mladoženjinoj kući, u Crnoj Gori još uvek. Ja sam bila jednom gost sa mladine strane na takvom venčanju, i bilo mi je vrlo čudno, jer mladu i mladoženju praktično nismo ni videli. Inače, primorski kraj je u pitanju, ali su verovatno poreklom iz planinskog dela CG.

Razbijanje tanjira - Češka
Posle venčanja kad dođu pred kuću mladoženje (danas je to pred restoranom), svekrva baci tanjir na zemlju. Što više se razbije to je bolje. Onda daje mladoj lopaticu, a mladoženji metlicu. Mlada drži lopaticu, a mladoženja zameće razbijen tanjir. Ne sme ni komadić da preskoči. Kažu to je za sreću.
Skidanje vela
Poslala: Jelena
Pre skidanja venčanice, običaj je da se mladin veo zakači na drvo, koje je simbol rodnosti i novog života.
Sladak život
Posle ceremonije venčanja odlazi se kući, gde mladu dočekuje svekrva sa šećerom ili slatkom, tu mlada hrani mladoženju i obrnuto. I svekrva drži ispod miške ili u obe ruke dve vekne hleba ili pogače i daje mladi da grize od obe da bi se slagale u budućem životu. I posle svega toga mladoženja prenosi nevestu preko praga!
Sok od meda
Žena kad dođe kod mladoženjinih roditelja na ulazu u kuću moraju popiti po pola jednu čašu razmućenog meda s vodom da ostanu zauvijek zaljubljeni i da se vječno vole
Stari svat - Šumadija
Poslala: Ljiljana
Stari svat je ujak mladoženje i on je zadužen za štimung na svadbi. Njegov sin ili kći su deveri koji čuvaju mladu i nose deverski peškir kojim ih daruje mlada. Stari svat je tu za sve šale od strane svatova i podjana (to je mladina rodbina) i da vodi računa da se poštuje kum koga ne smeju naljutiti ili uvrediti jer se njemu "ukazuje čast".
Staro, Novo, Pozajmljeno, Plavo

Poslao: Marko
Evo zašto je ovaj običaj:
Kako bi se osigurao srećan i dug brak, mlada bi trebala obući nešto staro od nekoga ko je već dugo u braku i nešto novo što će je odvesti u novi život. Nešto pozajmljeno znači "pružena sreća", a plava boja se povezuje sa čistoćom i skromnošću.
Uz ovaj običaj se i stavlja bakarni novčić u cipelicu mlade. Kako biste postigli uspeh, a zaštitili se od oskudice, stavite novčić u cipelu!
Stavljanje kine na ruke - Bihać
Poslao: Enver
Prije na dan svadbe u nevjestinoj kući se stavlja kina na ruke i noge (to je crvena farba) i zamotavaju se u bijelu svilu, pa ako nakon osam sati ostane farba na rukama i nogama znači da će mlada ostati u mladoženjinoj kući, a ako ne ostane, vjeruje se, ne daj bože, da će brak biti loš. Taj dan dolazi djever i stavlja nevjesti crvenu maramu na glavu, a ispod marame se donosi zdjela sa vodom u koju djever ubacuje prsten pa ga zatim vadi iz vode i na svaki prst joj stavlja prsten (to simbolizira da joj prsti budu zlatni, to jest da će biti vrijedna). Zatim dolaze žene sa mladoženjine strane da vide kakva je mlada, a zovu se u narodu izviđuše, pa ih mlada sa zarom na licu počasti kahvom i rahatlukom pa ih sve redom izljubi u ruku, a ove je darivaju, nakon čega je ona u obavezi da skine veo da joj vide lice. Kad su je vidjeli, zaova joj stavlja na ruke belenzuke i ona se povlači u svoje odaje, a one odlaze.
Stavljanje novca u mladinu cipelu
Poslala: Mica
Mladoj u cipelu dever ubacuje novac navodno da je cipela ne bi žuljala, na mladoj je da kaže kada je dosta ubacivanja. Verovatno kad bude zadovoljna iznosom.
Svatovi - Mačva -
Poslala: Tanja
Običaj je da se svatovi koji idu po mladu, a zatim na venčanje, nikada mladoženjinoj kući ne vraćaju istim putem da se mlada ne bi vratila.
Ulazak mlade u kuću - Šumadija
Poslala: Ljiljana
Na pragu kuće svekrva dočekuje snahu i poslužuje je medom sa orasima da joj život u novom domu bude sladak. Daje joj dva hleba ispod ruke i bokal sa crvenim vinom i vodom, i ona odlazi u kuhinju gde se priprema svadbena gozba i meša varjačom jela koja se spremaju da se pokaže da će biti domaćica. Zatim svekrva seda na stolicu i mlada joj seda u krilo. Neko će pre toga prosuti vodu u svekrvinu kecelju da izgleda da se mlada popiškila, to je znak da je stigla nova gazdarica u kuću.
U mladenačkom vozilu
Poslao: Predrag Veselinović
Na svadbi je samo jedan Kum (naravno uz njegovu najužu porodicu koji se takođe oslovljavaju kumovima npr. otac kuma, majka, žena i sl.). Drugi „svedok“ na venčanju nije kum (iako se često pogrešno tako naziva), već se zove Stari svat i to je po tradiciji mladoženjin ujak, mada je sada pomodarstvo da mlade umesto njega uzimaju svoju najbolju drugaricu za „kumu“. Što se tiče sedenja u kolima, na mom venčanju (a čini mi se i skoro na svim na kojima sam bio) u kolima osim vozača, na prednjem sedištu sedi kum, a na zadnjem dever i mladoženja i izmedu njih mlada kada je preuzmu iz kuće njenih roditelja.
Uzimanje cipele od mlade
Poslala: Nataša
Neko od dece se neprimetno podvuče ispod stola i uzme cipelu i kasnije od kuma traži koliko hoće para
Vatra za plodnost - romski običaj
Poslao: Marko
Romske svadbe obično traju po 5 dana. Jednog od tih 5 dana mladenci, a potom i svi mlađi gosti preskaču "lomaču" (logorsku vatru), kako bi sebi osigurali plodnost, i imali puno dece!
Veče pred svadbu - okolina Pirota
Poslao: Draženka
Veče pred svadbu, mladine tetke i sestre je kupaju, a pomaže im mladoženjina sestra, tj nadgleda. Običaj je da mlada uđe sutradan neuprljana u mladoženjinu kuću. Dan nakon venčanja, mlada ustaje prva i priprema gozbu da muža, svekra i svekrvu i kumove. Tada svekrva daje sud kakva je kuvarica njena snaja i savetuje je šta će ubuduće kuvati i daruje joj recepte.
Venčanica
Poslao:

Ovo je običaj koji ne treba propustiti.... Kada se mlada oblači treba nositi nešto novo, nešto plavo, nešto tuđe i nesto staro. To je radi uroka!!!
Volećeš me doveka - Pirot -
Poslao:

Na dan venčanja, kada svatovi dođu po mladu, ona treba da uzme verenički prsten i da pogleda mladoženju kroz taj prsten. Tada po običaju mladoženja će voleti mladu zauvek.
Za sladak život u dvoje
Poslala: Sanja
Kada na red dođe mladenačka torta, običaj je da mlada i mladoženja zajedno odrežu prvo parče. Onda od tog parčeta mlada daje prvi zalogaj mladoženji tako da ga umaže oko usta tortom. Zatim mladoženja to isto uradi i onda treba da se poljube tako da - obrišu - jedno drugo. Nakon toga na redu su kumovi, ali oni ne moraju da se poljube.
Zdravica za mladence
Poslao:

Nažalost, u poslednje vreme se gubi stari običaj da kum nazdravi mladencima. Nedavno sam bio kum na svadbi u Valjevskom kraju gde su me gosti zamolili da nazdravim mladencima... Nekada je to bila tradicija, i bilo bi jako lepo kada bi se održala. Kum je taj koji, kada mladenci posle venčanja dođu na svadbeno veselje, treba da prvi čestita i nazdravi mladencima uz prigodan, i ne baš predugačak govor!

I sta je bilo sa svadbom ? haha :D !
Nego, ja licno zelim pravu srpsku svadbu (npr, hocu da se udam u moju krstenu crkvu, ono sa jabukom itd itd) xD, osim sto naravno necu nositi carsav u komsiluk o.O nisam toliko luda hahaha... i jos neke stvari sam totalno protiv xD
Obicaji su lepi ;)

Da li bisreri koje mlada nosi na svom vencanju zaista donose losu srecu?
Da li mlada zaista treba da nosi nesto staro, pozajmljeno, novo, plavo?
Koliko ti i svi drugi obicaji zaista imaju veze sa istinom?
Napisite vasa iskustva, dajte vas komentar, savet...

Nemam pojma za bisere, a staro, pozajmljeno i plavo mi se dopada kao obicaj, simpaticno je, ima lepu simboliku.
Mene na svadbama ubija cmakanje sa svima, herpes u najavi. To mi je zesce fuj obicaj, i nije mi jasno zasto ne bi mogli ljudi samo da zagrle mladu, rukuju se s mladozenjom, nego moraju da ih cmacu svi, bez obzira da li su bliski prijatelji / rodbina ili oni sto ih samo na takvim skupovima vidjas.

Ja nista od obicaja nisam htela na svadbi,zvali smo drage ljude bez onih koje godinama i ne vidjamo sem na necijoj svadbi ili ,ne daj boze ,sahrani .Ustvari sve je licilo na veliku zurku ...i bilo sjajno... I nisam htela vencanicu-imala sam crveni pleteni komplet ( suknja i tunika ) sa crvenim cipelama .Ma sve babe u selu su bile zgranute :znamiguje: Rodbina isto...Al je bilo po mome
I vec 31 godinu smo u srecnom braku ...Znaci moze i bez obicaja da uspe z:lol:

Back