O usvajanju dece od strane stranih državljana

Screenshot_2022-12-29-09-19-20-116_com.twitter.android.jpg

Писати глупости о хранитељима, писати нешто са чиме се нисте срели...
Да ли би ико од вас који пљују усвојио ромско дете?

И овде и на тЊитеру и на свим друштвеним мрежама се хранитељи најстрашније пљују и немогуће је светини доказати колико је хранитељство хумано занимање.

Стално се пише о хранитељској мафији која зарађује од те деце, како деле паре са радницима Центра, како је то бизнис и сл.

Немогуће је објаснити да је то занимање. Посао, и да тај посао, као и сваки други мора да буде плаћен (ти што осуђују хранитеље, ни они не раде своје послове за Џ. или за славу, већ за паре).

Посао хранитеља је да детету обезбеди симулацију породичног дома. Не може да му обезбеди праву породицу. Дете праву породицу добија само усвојењем, а овде је спречено усвојење, тако да дете остаје без породице. То што је дете везано за хранитеље, то их и даље не чини породицом.

А те накнаде за хранитеље су мизерне.

Још кад генији кажу "дајте те паре што дајете хранитељима, дајте их сиромашним породицама". А то је тек посебна тема за 7 густо куцаних страна.

Naravno da je niko neće usvojiti ovde, da hoće to bi se to sad desilo, a kako deca rastu manja je šansa da nađu svoj zauvek dom. Našem narodu je bolje da dete bude u domu, u hraniteljskom sistemu, posle 18. prepušteno sebi, nego da ga neko usvoji. U diskusijama o usvajanju se često čuje argument da ni ljudima koji već nisu roditelji ne treba dozvoliti da usvajaju. Jer ne daj Bože da se puste koreni negde, a da to nije biološka porodica.

то дете има мајку која је лишена родитељског права,

па је она покренула поступак за враћање родитељског права.

Вероватно је зато прекинут поступак усвојења, док се не оконча судски поступак.

Mogu, ima i onih koji tvrde da je planeta ravna ploča. Sve može da se kaže.
Ali realnost je malkice drugačija.
Za početak, ta devojčica nije naše dete - jer je niko iz Srbije nije hteo!
Dalje zaključi solo.
Мало је безобразно упоредити ове две ствари. Знајући како ствари функционишу у Србији, а о томе могу да причам ја који живи у истој тој Србији, а не ти који си отишао одавде, просипаш памет и заступаш ставове који оправдавају твој одлазак. Извини на начину којим ти се обраћам, али поређење нечега шта је врло могуће, са заступањем тезе о земљи као равној плочи је помало... Ајд, бахато

Мало је безобразно упоредити ове две ствари. Знајући како ствари функционишу у Србији, а о томе могу да причам ја који живи у истој тој Србији, а не ти који си отишао одавде, просипаш памет и заступаш ставове који оправдавају твој одлазак. Извини на начину којим ти се обраћам, али поређење нечега шта је врло могуће, са заступањем тезе о земљи као равној плочи је помало... Ајд, бахато

Jesam li rekao nesto netacno?
Je li neko hteo tu devojcicu da usvoji?
Nije!
Pa?

Девојчица има мајку. Какву год, али мајку. Мајку која је поднела захтев за враћање старатељства. Мајку која је такође била штићеница центра, и која је родила са седамнаест, центар је проценио да није у стању да издржава дете ( сложићу се) и дете доделио хранитељима. Колико сам упућен, мајка је тренутно самостална, нећу рећи да ли је запослена то не знам, али живи у стану који је коректан, итд... Зашто слушамо аргументе само једне стране, забога?!

Оно што ја могу да кажем је да ми овде мирише на "уграђивање". Ништа не тврдим, само сам у прилици да видим како овде функционишу ствари, и зато не могу да верујем да је Центар за социјални рад имун на то. Част и поштовање за све поштене делатника центра, али ме нико не може убедити да и тамо, као и у скоро свакој институцији у Србији, не постоје убачени елементи којима је на првом месту интерес странке, па онда све остало. Зовите ме теоретичарем завере, али ствари тако стоје. И још нешто. Ова тема је за мене убудуће закључана....

Једна страна исприча гомилу ствари, не наведе ни један једини доказ за то, гомила људи се исприма ко бабе на пензију, рашире те речи без провере, онда се друга страна укључи у расправу, и одједном је проблем јер се слуша ,,само једна страна"? Стварно?

Poslednja izmena:
Оно што ја могу да кажем је да ми овде мирише на "уграђивање". Ништа не тврдим, само сам у прилици да видим како овде функционишу ствари, и зато не могу да верујем да је Центар за социјални рад имун на то. Част и поштовање за све поштене делатника центра, али ме нико не може убедити да и тамо, као и у скоро свакој институцији у Србији, не постоје убачени елементи којима је на првом месту интерес странке, па онда све остало. Зовите ме теоретичарем завере, али ствари тако стоје. И још нешто. Ова тема је за мене убудуће закључана....
Imaš potpuno pravo na svoje mišljenje ali radi se o tome da to može a ne mora da ima veze s ovom temom, i na prvom mestu da to nije nikakav argument u ovoj diskusiji, jer nije činjenica.

Ne treba da ideš sa teme nego da prihvatiš da ne možeš sopstvenim uverenjima argumentovati ništa, ova tema je prosto takva, ako me razumeš.

И овде и на тЊитеру и на свим друштвеним мрежама се хранитељи најстрашније пљују и немогуће је светини доказати колико је хранитељство хумано занимање.

Стално се пише о хранитељској мафији која зарађује од те деце, како деле паре са радницима Центра, како је то бизнис и сл.

Немогуће је објаснити да је то занимање. Посао, и да тај посао, као и сваки други мора да буде плаћен (ти што осуђују хранитеље, ни они не раде своје послове за Џ. или за славу, већ за паре).

Посао хранитеља је да детету обезбеди симулацију породичног дома. Не може да му обезбеди праву породицу. Дете праву породицу добија само усвојењем, а овде је спречено усвојење, тако да дете остаје без породице. То што је дете везано за хранитеље, то их и даље не чини породицом.

А те накнаде за хранитеље су мизерне.

Још кад генији кажу "дајте те паре што дајете хранитељима, дајте их сиромашним породицама". А то је тек посебна тема за 7 густо куцаних страна.
Била је већ нека тема где су пљували по хранитељима, срамотно необавештено али нисам могла да се улогујем а као госту ми нису одобрили поруку.
Зато сам сад одреаговала. Наравно да се дешава да хранитељи нису идеални, али тога има свугде. Они исто пролазе кроз процедуру и обуку и не може свако ни хранитељ да постане.
Стаж им се уплаћује само делимично (нисам сад сигурна 3 или 6 месеци за једну годдину) плата им је минималац а средства за трошкове морају да правдају.
Тако да нико од тога не згрће паре. Више је попуњавање кућног буџета уз огроман рад и одговорност.

Уз то, начи детету усвојитеља је највећа срећа за дете, јер су у највећем проценту деца напуштена и из ромских породица.
Неромска деца иако се одузму родитељима или напусте, углавном их дају на старатељство фамилији.

Нисам у прилици да поставим питање паровима који чекају на усвајање детета, колико су деце одбили да усвоје.
А знам да одбијају, бирају и то је ок, али онда морају да чекају.
Чак и код напуштене деце је дуготрајан процес да се прогласе децом без родитеља и дају на усвојење. Морају родитељи да потпишу да се одричу родитељства или да прође (не знам тачно) дужи период да их родитељи не траже.

Зато су важне хранитељске породице, да очувају код детета осећај за породицу док се не усвоје или врате у своју.

Јбт, полудим кад пишу небулозе

Ја сам то ђубре од хранитеља који је зарађивао на деци. Подигао сам двојицу. Сада су одрасли људи. Један је ожењен и отац троје малолетне деце. Као хранитељ који је годинама "зарадио" на њему када се ове године разболео (а није на хранитељству већ годинама код мене) и када је провео више месеци у болници месечно сам одвајао пар стотина евра да би његова жена која није могла да ради поред троје мале деце (којима сам функционално деда и тако ме зову) могла да прегура тај период.
Спадам у школоване хранитељ (ипак сам докторанд) па је град Београд и мене покушао да пређе око пореза и доприноса.... Онда замислите шта тек раде онима који не прате редовно и који не знају да ли су им заиста уплатили стаж или нису... И да хранитељи зарађују тако ђто немају ни дана права на боловање, годишњи одмор, што им је "смена" 24/7...
Од поменуте двојице момака један је био папиролошки подобан за усвајање, био је плаво дете али је био "престарео" и нико га није желео усвојити иако је имао надпросечан IQ и течно говорио 3 језика.
А о усвојитељима не бих. Знам људе који су одбили да усвоје дете јер не зна српски, без обзира што дете течно говори словачки јер је живело у словачкој хранитељсој породици у Војводини и што је била здраво и "бело" дете. После им је ђаво био крив што су центри након дужег периода и више покушаја дигли руке од њих као усвојитеља.

Иначе што се тиче деце које су усвојили странци, лично познајем два случаја.
Једно дете је албино и нико га није овде желео. Сада је већ одрастао момак који је на своју мајку (усвојитељицу) повукао уметнички ген.
Други случај су Амери који су усвојили девојчицу с тешким хендикепом. Овде ни институције нису знале шта да раде с њом. Сада је тинејџерка и живи нормалним животом упркос физичким недостацима, школована по принципу инклузије и данас-сутра, по завршетку колеџа биће "корисни члан друштва" док би код нас била у најбољем случају социјални случај уколико би уопште још увек била жива (тамо је имала неколико операција)...
Странци могу да усвоје децу коју овде нико неће. А наши желе да усвоје здраву и белу малу децу (бебе су још пожељније) а ромска и полуромска те деца с посебним потребама у старту нису у игри код домаћих усвојитеља.

Poslednja izmena:
Иначе што се тиче деце које су усвојили странци, лично познајем два случаја.
Једно дете је албино и нико га није овде желео. Сада је већ одрастао момак који је на своју мајку (усвојитељицу) повукао уметнички ген.
Други случај су Амери који су усвојили девојчицу с тешким хендикепом. Овде ни институције нису знале шта да раде с њом. Сада је тинејџерка и живи нормалним животом упркос физичким недостацима, школована по принципу инклузије и данас-сутра, по завршетку колеџа биће "корисни члан друштва" док би код нас била у најбољем случају социјални случај уколико би уопште још увек била жива (тамо је имала неколико операција)...
Странци могу да усвоје децу коју овде нико неће. А наши желе да усвоје здраву и белу малу децу (бебе су још пожељније) а ромска и полуромска те деца с посебним потребама у старту нису у игри код домаћих усвојитеља.
oh gdine padre postovanje i dobrodosli ponovo :)

sta je problem sto neko zeli da usvoji zdravo dete, ne razumem, jel to nesto lose? ili mozda ne zeli dete druge boje koze?
jel to nesto lose govori o tom paru ili da bi bili po zapadnim merilima, moramo biti skroz licemerni i samo gledati decu i usvajati decu sa vidljivim hendikepom?
u svakom americkom filmu videcemo scenu gde neko zeli da usvoji napr. zivotinju kao psa i u 9/10 takvih filmova svi glumci su jel u toj sceni jako sazaljivi i izaberu po pravilu nekog malog, jadnog, tuznog, nesretnog psa sa fizickim hendikepom.

mogao bi doktorat o zapadnom licemerju da napisem

Poslednja izmena od moderatora:
To govori o paru da im je boja kose i koze deteta bitnija od zelje za roditeljstvom.
Ali, bez obzira koliko govorili da je zapad licemeran, on ipak usvaja decu koju mi necemo, jer smatramo da zasluzujemo bolje od tog deteta sa crnom kosom I kozom.

svako na svoj nacin smatra da je bolji od drugih. problem je kvalifikacije koliko je osnovana. da li treba da dajem primere bas odavde?

na pitanje o svrsi deklarativnog pljuvanja po paru koji najnormalnije zeli zdravo dete, a ne da mozda napravi pogresan izbor, unisti njima i detetu zivot igrajuci na kartu na koju jednostavno ne zeli, vi kazete izmedju redova da je on na neki nacin losiji par od nekog americkog koji eto ne bira.

a da li vi znate i mozete sa sigurnoscu da tvrdite da humani i divni amerikanci usvajaju samo na taj empaticni nacin ili se desi da neki par zeli da bira pa nece napr. malo crnce, nece nikako azijata, ili malo jadno detence sa daunovim sindromimom, vec zeli kao svaki par sto zeli i kad ide prirodnim putem, da mu dete bude zdravo i da mu je to najvaznije u zivotu?

ako imate statistiku usvajanja dajte da vidimo. mozete i statsistiku o proceduri koja je potrebna gejevima i transseksualcima da usvajaju a to bi bas bilo zanimljivo ljudi da znaju.

Vasa poruka nije bila citirana...
Niti je moja bila odgovor na Vasu.
A vi sa sigurnoscu tvrdite da su Amerikanci licemeri sto usvajaju decu sa smetnjama u razvoju? U nasoj zemlji gejevima nije dozvoljeno usvojenje dece.
aha :lol:
a vi ste ispod moje odgovorili na moje sasvim direktno pitanje direktno vas post kao visi samo bez obaveze...:lol:

znam i ja taj trik, pokazacu vam ga ne brinite.

kao prvo, da bi neko iz inostranstva usvojio srpko dete taj mora da bude proveren po milion tacaka. nadam se da se makar tu slazemo. znate koliko se proverava? jel da kazem? znate li vi sta se sve desava sa usvojenom decom po onim najcrnjim scenarijima. posle svih provera socijanih sluzbi u srbiji, pa provere policije, pa provera psihijatara, psihologa i koga vec ne, pa misljenja komisija, desi se kiks.

a zamislimo strance. ko sme da potpise na svoju ruku i preuzme odgovornost za davanje deteta mozda nekim ludacima, ili osobama koji trguju organima, ili pedofilima? ko kontrolise to dete kada ode u drugu drzavu, ko prati kako se snalazi u americkoj porodici? americka socijalna sluzba? ili ce nas socijalni radnik da putuje u usa svaka tri meseca da obilazi to dete? pa sto im onda amerikanci nisu dali neko dete nego ih odbili pa oni u zemlju treceg sveta dolaze da za malo para kupe dete po meri jel :lol:

namerno parafraziram los scenario, a zbog loseg scenarija postoje i socijalne sluzbe a nikako zbog divnih ljudi koji ne mogu da imaju decu. uvek treba misliti na najgore kada su deca u pitanju.

a za gejeve i transexualce...bice videcete i bice sto se kaze laganica da se dete dobije iako je svuda na zapadu tako restriktivna politika jer su se opekli i deca odrastala u totalno nezdravoj sredini. ima statistika bas iz te amerike o lezbejskim parovima, ali to nije tema pa necemo.

Back