O KRFU KONKRETNO

Krf je neiscrpan. Ima mesto zove se Paleokastrica koje gldeano sa vidikovca ima najlepšu panoramu na mediteranu. Tako kažu. Slikao sam ali je tog jutra bila neka izmaglica i slabija vidljivost. Ne znam koliko to može da se prenese slikom, ali je pogled nešto najlepše što sam u životu video.

Evo jedna slika za tebe

Paleokastrica 6.jpg

od 26.06. sam u dasiji
kako je najbolje da dodjem do paleokastrice? sredinom ostrva ili da idem istocnom stranom pa uz put jos nesto da vidim?

Najbolje je kolima da "presečeš" ostrvo, od Kirkire nekih 22km a od Dasije ti je još7-8 km bliže, put je odličan, ima usput svašta da se vidi. Pre nego što uđeš u Paleokastricu skreni i popni se u selo (ne znam kako se zove) gde ima bezbroj kafića sa vidikovcima i terasama, odatle puca fantastičan pogled. Kad završiš sa time siđi u Paleokastricu i obavezno poseti manastir.

Poslednja izmena:
ja nekako više volim plažu od muzeja kad je napolju 35, ali dobro, treba videti jer ko zna kad ću ponovo na krf

Mda...ali nije muzej ono sto je meni bilo presudno
Presudna je bila prica kustosa muzeja,g-dina Saramandica koji prica tako da te vrati u ono vreme...i prosto ne mozes da prestanes da slusas pricu
A posle toga i slike i predmeti i samo ostrvo Vido imaju drugi smisao

...al ako te srpska istorija bas ne zanima...plaza ima koliko volis :aha:

Mi smo poljubili vrata muzeja jer nismo pazili na dan (otišli u nedelju), ali i sama šetnja po Vidu ima neki moćan efekat jer retko ko među nama nema pretka Solunca.

Velika je greška ne posvetiti 2-3 sata tome kad ste već na Krfu.

Били смо до Игуменице пре пар дана, отпратили децу на трајект за Крф. Трајекти иду свако мало, јако добро је организована куповина карата...
Надам се да ћу септембра успети да боравим пар дана на Крфу.

Na ostrvu Vido nema nikavog muzeja, to je mauzolej. Unutra se mogu videti samo mermerne ploče sa imenima 920 vojnika, izbeglica i civila koji su umrli od tifusa i sahraneni su što na sam ostrvu što u "plavu grobnicu". U pravu ste ako pitate zašto samo 920 imena. Po svemu sudeći to je broj osoba čija imena su zabeležena, dok imena ostalih 15.000 neznanih mučenika nikada nisu zabeležena.

Zašto "plava grobnica"? Zato što je Vido kamenito ostrvo i izuzetno teško je bilo kopati grobove, a nije imao ni ko da ih kopa, jer svo ljudstvo je bilo na izmaku snage i polumrtvo tako da je najracionalnije bilo mrtve junake sahranjivati u more. Inače Vido je bilo ostrvo-karantin za umiruće tifusare. Zdravi vojnici su bili na plažama Krfa od Guvije pa na jug ispod Kirkire.

crn9.jpg

Pravu snagu i epske razmere drame srpske golgote i mučeništva nećete osetiti na ostrvu Vido već u "Srpskoj kući" u samoj Kirkiri.

Mislio sam na "Srpsku kuću", to je valjda muzej.

Pa ni to nije muzej u pravom smislu te reči. Najbolja definicija Srpske kuće je "spomen kuća" jer u samoj Srpskoj kući nema mnogo muzejskih eksponata. Ima nekoliko pušaka, uniformi i mali broj sitne vojne opreme. Najznačajnija je zbirka fotografija koja hronološki prati događaje i vodi posetioca kroz vreme od početka Prvog rata pa do solunskog proboja. Najpotresnije su slike, dokumenta i svedočanstva o prelasku Albanije i prvih nedelja na Krfu. Ima još i plakata i ostalog propagandnog materijala. Inače sam objekat Srpske kuće je ili poklon grada ili su naši kupili tu zgradu ali nisam siguran šta je u pitanju. Tu je u ono vreme bila ambasada Kraljevine Jugoslavije, a danas valjda ima status konzularnog predstavništva.

Back