Nozevi uopste

Ja lično sa D2 čelikom nisam baš zadovoljan. Pošto mi na prvu loptu deluje jako krto i sama fabrička oštrica se nenormalno kruni pri naj manjem pritisku na bočnu stranu reza. Ostaje da nož preoštrim i da ga temeljnije testiram pa ako ne bude poboljšanja da se žalim po forumima da vidim jel to normalno ako nije da se žalim proizvođaču a ako jeste da zaboravim na D2 kao material za nož. I VG10 je krt ali ni blizui kao D2 i sa nijm sam uprkos tome jako zadovoljan. Interesuje me kako se O1 pokazao u poređenju sa D2.

Gorane kao i uvek :klap: svaka Čast.

Kodžo, ja sam moj probao upravo na tvrdom drvetu i nisam imao problem koji si izložio. Inače sam svoj nož koristio i fabrički naoštren a preoštrio sam ga na kamenu i nisam imao problem. Na british blade forumu sam čitao da su neki imali slična iskustva ali na skandi oštrenju, dok se jedan hvalio da mu se sečivo odlično ponaša i kao skandi.

Mnogi hvale taj O1, meni se lično ne sviđa samo zato što je jako oksidantan a ja nož nosim i na bajku kad se prilično znojim po brdima i planinama. Inače kažu da je to dobar čelik po drugim forumima koje sam gledao.

Solingen je grad u Nemačkoj poznat po nožarskoj industriji i u njemu ima više različitih fabrika koje proizvode noževe od različitih čelika. Kod nemaca dominira 440C ali ne mora da bude pravilo.

Solingen steel znaci da su kupili najjeftinije sto su nasli na trzistu. To moze da bude i ekvivalent 420, i neki od 440, kao i bilo koji evropski celik koji su uspeli da iskopaju. Generalno, po mom iskustvu, nerdjajuce nozeve iz Solingena treba izbegavati. Po kvalitetu su samo malo iznad masovne spanske produkcije.

INOXidable , Rostfrei , Stainless steel su sve opšte prihvaćeni nazivi za nerđajući čelik(ne odnose se na konkretan materijal) zavisi od govornog područja. i iza njih se uglavnom krije nešto sumnjivo.

Ima li neko iskustva sa noževima firme Kizlyar. Ukazala mi se prilika da krajem godine dođem do par noževa iz rusije po ceni više nego duplo nižoj nego u Evropi. Ali ne znam dali išta vrede pošto mi čelik od kog su napravljeni deluje dosta:think: .. anemično.

Prilozi

• 2330236801_7abdcb05a7.jpg
    2330236801_7abdcb05a7.jpg
    17,4 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Nož na koji sam se ja namerio je "Sterh-1" a čelik od kojeg je napravljen je 65X13 što je po hemijskom sastavu slično 440A a ne 440C mada se više ne pravi ni od njega već od francuskog Z50 i Z60 koji bi trebalo da budu jako slični ovim predhodno navedenim ili možda malo lošiji i skuplji(kako tvrdi izvor blizak fabrici). Od ruskog materijala, i ako je bio bolji i jeftiniji, odustalo se navodno zbog nestalne isporuke i ne ujednačenih standarda i kvaliteta.
A prodavci su čudo, skloni su da izmišljaju i lažu samo da bi prodali.
Proizvođač se doduše hvali termičkom obradom i tehnologijom mehaničke obrade ali ko može da im veruje kad ni za sirovinu nisu 100% sigurni.

A što se Putina tiče svaka njemu čast na izboru ali ja ne vidim kakav je on autoritet u svetu nožarstva i outdoors aktivnosti.

I za kraj još jedna zanimljivost. Tolerancije koje oni navode što se hemijskog sastava i dimenzija tiče su nenormalne i za građevinu a ne za mašinstvo. Sadržaj ugljenika može da varira za preko 1% a debljina i za 1.5mm pa jedan ruski sajt kao srednju navodi 3.6mm evropski prodavci 3mm dok sam nailazio i na 4.2mm.

Tako stvari stoje na papiru ali voleo bih da čujem i nekog ko je imao priliku da noževe proba.

Neznam kakav je putin autoritet u svetu noževa, nešto se mnogo reklamira kao ljubitelj prirode mada zanm i ljubitelje prirode koji sa sobom u istu ne nose ni grickalicu a kamo li nešto više. Meni je bilo zanimljivo do kojih granica oni idu u reklami jer se zna da je Rusija patrijahalno društvo u kome tata ima glavnu reč a Putin je veliki autoritet u Rusiji. Pa im je i dobra reklama verujem da je to prodalo dosta noževa kod njih. :-)

Samo sa takvim standardima nikad ne možeš da budeš siguran na čemu si (tipa ako naprave sto noževa i svi se ponašaju različito), mnogo su to velike tolerancije u standardu (koliko sam ja upućen)

Poslednja izmena:
Jedino kod Linder-a videh da stavljaju oznaku i uglavnom je 440A ili ATS34, ali skupi su samo tako...

Mala ispravka... Mozda i nisu skupi ako se uzme u obzir, makar sto cuh naokolo po internetu, da je taj ATS 34 superioran nerdjajuci celik... Jevtiniji su od Fallknivena VG-10...

Poslednja izmena:
Imam Tri pitanja:

1. Zna li neko slučajno od kog čelika bi mogo da bude nož Engleske firmePrestige. Radi se o nekom nerđajućem čeliku koji inače jako dobro drži oštrinu.

2. Kakav je čelik HSS, pošto jednom prilikom videh na Niškom buvljaku štamparske noževe za sečenje papira u tom materijalu pa mi nešto pade na pamet da sa tim majstorišem nekad preko zime kad budem imao vremena.

3. Ovo pitanje se tiče jednog narodnog običaja kojije rasprostranjen kod nas ali i kod nekih drugih naroda. Običaj kaže da se nož nikako ne poklanja već da se nužno otkupljuje za neki simboličan novac ( na pr. kovanica od 5-10 din, mada može i papirni novac). Ovaj običaj sam primetio kod više naroda, kao naprimer i kod Švajcaraca gledajući neku emisiju o švajcarskim noževima. Interesuje me da li neko zna nešto više o tome da mi kaže ili da me uputi na neku literaturu koja govori o tome.

Na kratko, koja je razlika izmedju 440A i 440C? U sta prednjaci jedan odnsono drugi celik?

Inace po nekom verovanju noz se ne poklanja da se ne bi preseklo prijateljstvo, zbog toga je taj obicaj da se noz simbolicno otkupi.

Poslednja izmena:
Kto to znam. Zaboravio sam da to stavim u tekst gore. Hvala što si me dopunio. Interesuje me odakle to verovanje i dali neko zna dali ga ima u nekim ranijim civilizacijama. I dali mu se zna koren.

Inače imao sma takvo iskustvo pa ga i ne smatram baš pukim sujeverjem

440A ima 0.65-0.75 karbona i kali se na 54-59

440C ima 0.95-1.2 karbona i kali se na 58-62 HRC

Ja imam Njetov nož u varijanti 440C oni kažu da ga kale na 58 HRC mada nisam baš zadovoljan hoće da se nazubi brzo pri radu a i teško se oštri do nivoa brijača.

Poslednja izmena:
Citajuci VAS i sam sam se zainteresovao vise i za nozeve i za outdoor aktivnosti.Drago mi je da sam VAS nasao i mozda cu postaviti par pitanja ubuduce,a kako vidim imam i kome...za sada,

Pozdav i svako dobro !

HSS (high speed steel) je opšte prihvaćena oznaka za brzorezne alatne čelike. To su visoko legirani čelici prilično nezgodni za termičku obradu pa ako nameravaš da praviš nešto od njih možda je naj bolje da probaš na hladno (da obradiš materijal bez odgrevanja) ali puno sreće sa tim pošto je po prirodi materijal otporan na habanje.....

Reče da je to nož za papir pa mi je i izbor materijala malo nelogičan:dontunderstand:.

Ukratko ja bih to zaobišao a ako hočeš da se učiš turpije su naj bolje rešenje. Od mnogih čujem kako je čelik od kog se one prave veoma krt i to je tačno ali kada se okali kao za turpiju. Ako se čelik okali kako treba, a to uopšte nije teško, dobija se izuzetan nož. Ja sam do sada napravio nekoliko noževa od starih turpija i veoma sam zadovoljan njima. Rade gotovo kao Borisov Fallkniven:lol:

Poslednja izmena:
To su verovatno bili noževi za abrihter. Mada sve u vezi sa materijalom od kojeg su napravljeni je diskutabilno. Testere za gater sa kojima se seče metal su napravljene od brzoreznog čelika i pogodnih su dimenzija ali tu moraš da budeš oprezan pošto postoje i one bimetalne....

Back