joj, stručnjaci, stručnjaci....
Kada vidim ovo:
проценти Срба:
Србија 90 %
Косово 5 %
Бих 35 %
Хрватска 5 %
Црна Гора 1-2 %
Dođe mi da baš to kažem.
Elem, mislim da će se Srbi iznenaditi kada vide koliko ih je malo na Kosmetu - tačnije, na Kosovu i Metohiji će se
svi iznenaditi - nit' ima Srba il' drugih toliko mnogo, niti je Albanaca. uopšte toliko mnogo (ali će činiti veliku većinu stanovništva procentualno, naravno).
S obzirom da se u Crnoj Gori redovito vrše procjene stanovništva, očekujem da će otprilike udio Srba ostati približno isti ovome sada.
Nego, ono što je interesantno jeste i to što
Republika Albanija konačno vrši popis stanovništva, poslije toliko mnogo godina, i konačno će se po prvi put naći nacionalne odrednice u upitniku, što znači da se i Albanija priključuje nama u principima nac. manjima (pretpostavljam da će poslije popisa uslijediti i formiranja nac. savjeta).
Kažu da pripadnika naše manjine ukupno ima od nekoliko stotina do...nekoliko desetica hiljada.
Takođe, srpska nacionalna manjina u Albaniji mi je ujedno i najinteresantnija, zato što primili nešto od Albanaca - nacija im je iznad vjeroispovijesti, ili tačnije nevezana je s tim.
U Albaniji ima Srba pravoslavaca, Srba katolika i Srba muslimana, i niti jedna od tih grupa ne sačinjava apsolutnu većinu. Popis bi valjda i trebao okloniti sumnju kojih je najbrojnije - oko toga se kome muslimani i katolici. Ovaj fenomen, koji je prisutan
samo kod albanskih Srba i nigdje drugdje (čak ni u susjednim krajevima, u Albaniji, na Kosovu ili Crnoj Gori, odnosno ako je prisutan, prisutan je u nezanemarljivoj mjeri) mi je zaista fascinantan.