Novi MiG-29M2 i sistemi S-400 stižu u Srbiju!

http://izvestia.ru/news/549834

Svi Ruski bombaredi prelaze na bombe kojima ce se upravljti preko GLONASS ( Ruski analog GPS - ALI MNOGO PRECIZNIJI )
http://izvestia.ru/news/549345

Da, vidim. Ameri navode tačnost GPS upravljanih raketa od 11m u prečniku, dok laserski vođeno naoružanje je u 1m tačno. Rusi tvrde tačnost GLONASS navođenih raketa od 1m, a laserski otprilike isto, jer koliko vidim, jedna te ista bolja je i za jedne i za druge - laserska preciznost je teško ostvariva, kada jurišni bombarder i frontovski bombarder, ali i helikopter (piše da je i za njih) u uslovima borbe svakako moraju manevrisati.

Бесмислица и будалаштина (Вама, иначе, својствена).

Hvala Bogu dragom što je na svet poslao hardcore- rusofile da obasjaju čovečanstvo i nauče ga kulturi i akademskoj raspravi :)

Ево Вам прича о америчком авиону F/A-18 обореном од стране ирачког авиона МиГ-25:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Speicher

Utešna Wiki priča.
Ali kao što rekoh "Ima li bar 5 takvih slučajeva?" pa da pričamo o nečem drugom a ne slučajnosti.

Све у свему 124 хеликоптера и 24 авиона само у последњем рату у Ираку и тридесетак у првом Заливском рату за месец дана кампање.

Jel to sa onih 80 aviona što je oborio Zloba 1999. godine ?
Da su Amerikanci izgubili 20 aviona, ne bi oni više ni ratovali.

Da, vidim. Ameri navode tačnost GPS upravljanih raketa od 11m u prečniku, dok laserski vođeno naoružanje je u 1m tačno. Rusi tvrde tačnost GLONASS navođenih raketa od 1m, a laserski otprilike isto, jer koliko vidim, jedna te ista bolja je i za jedne i za druge - laserska preciznost je teško ostvariva, kada jurišni bombarder i frontovski bombarder, ali i helikopter (piše da je i za njih) u uslovima borbe svakako moraju manevrisati.

Glonass je noviji sistem i na nižoj orbiti pa je i precizniji.
Samo, odavno postoje ometači GPS-Glonass satelita a odnedavno i rakete za njihovo obaranje ( Kina a vrlo verovatno i USA pa i Rusija ).

Samo, odavno postoje ometači GPS-Glonass satelita a odnedavno i rakete za njihovo obaranje ( Kina a vrlo verovatno i USA pa i Rusija ).

U stvari obrnuti redosled Rusija (MiG31D i PVO sistemi starije generacije)) SAD (F-15 i pokušaji sa letećim laserima, kao i raketni sistemi), pa potom Kina. To bi bilo na primer, po starosti projekata. Svakako, sve tri zemlje ulažu ogromna sredstva upravo u tu, tz. kosmičku odbranu.

Što se tiče ometanja signala, to ne treba ni dovoditi u sumnju. Ako smem reći, lično, nikada nisam ni verovao u upotrebu GPS-a i GLONASS-a sem u situacijama, kada je protivnik tehnički inferioran.

Hvala Bogu dragom što je na svet poslao hardcore- rusofile da obasjaju čovečanstvo i nauče ga kulturi i akademskoj raspravi :)

Utešna Wiki priča.
Ali kao što rekoh "Ima li bar 5 takvih slučajeva?" pa da pričamo o nečem drugom a ne slučajnosti.

Jel to sa onih 80 aviona što je oborio Zloba 1999. godine ?
Da su Amerikanci izgubili 20 aviona, ne bi oni više ni ratovali.

Uf njima je preveliki problem slagati koliko je gubitaka u pm...

Jesi ti slusao izjave pilota NATO-a?

jedan od komentara:
"Sreca sto se SSSR raspao, jer oni imaju najbolje avione"

Сателите је и најлакше оборити.
Све што треба да се уради је да се ракета напуни свакаквим тешким отпадом уместо бојеве главе.

Što se tiče ometanja signala, to ne treba ni dovoditi u sumnju. Ako smem reći, lično, nikada nisam ni verovao u upotrebu GPS-a i GLONASS-a sem u situacijama, kada je protivnik tehnički inferioran.

Pa baš to, sve što Rusi i Ameri naprave i hvališu se na mitinzima i Discovery tv, namenjeno je napadu na 40X slabije protivnike.

Nešto mi se čini, da kad bi se u nekoj hipotetičkoj situaciji porokali međusobno ( bez upotrebe oružja za mass uništenje), ratovali bi metar dana a onda bi ostali bez svih kilavih high tech igračaka.
Vrlo brzo bi se vratili na nivo Drugog rata.

Uf njima je preveliki problem slagati koliko je gubitaka u pm...

Istina, lažu čim zinu, ali Rusi ništa manje ne baronišu.
Nedavno sam čitao kako su pokušali da obrlate Hrvate. Neki dug su hteli da isplate helikopterima, doveli hrvatsku delegaciju, pokazali im ruski helikopter sa francuskom elektronikom...Hrvati zabalavili i odmah naručuju.
Posle su čuli da neće dobiti ono što su videli nego ruski hel. sa ruskom "электроника" i pobune se naravno, a Rusi ladno "A zar ste mislili da ćete ruskim parama da kupujete zapadnu opremu?".

Koliko god simpatično, totalno je i dripački i neprofesionalno. Čak i Zastava je imala viši stepen "korporativne kulture i časti".

Jesi ti slusao izjave pilota NATO-a?

jedan od komentara:
"Sreca sto se SSSR raspao, jer oni imaju najbolje avione"

I da sam čuo tako nešto, ne bih verovao ( da je pričao o tenku pa hajd nekako).
Moj stav je da je kvalitet aviona stvar para na prvom mestu. Amerikanci godišnje samo na gorivo potroše ceo ruski vojni budžet.

Svaka čast Rusiji što nije odustala i što pravi solidne avione , ali...

I da je tih 2m2 kao što kažeš, to je 2,5 puta sitnija meta od one koju Rusi "nišane" svojim raspalim radarom.

Nek se hebu sa takvim radarima i neka ih kače na akrobatske avione za razonodu.

Indija se zahebala pa kupila nosač aviona od Rusije. Nisu mogli da spakuju Suhoje na njega, pa su uzeli Migove.
Ali učestvovali su kao nadzorni organ u proizvodnji i nisu dali Rusima da išta budže od svojih radara i elektronike nego su uzeli Thales-ovu ( francusku ) opremu.

To bi već bio dobar avion. Ruski motori, dalekometne rakete i "karoserija", zapadnjačka elektronika...to bi bilo vrlo lepo. Da čovek ne žali ni za Suhojem ni Evrofajterom.

Pitanje je da li iko u Vučkovom timu ima mooda da govori iskreno.

Kako lupaš, radar ugrađen u MiG-29K je Žuk-ME, to je ruski radar (proizvođač je firma Phazotrnon NII, ne Thales), domet je 120km protiv lovačkog aviona sa RCS-om od 5m2, 106km protiv aviona sa RCS-om 3m2 i 80km protiv aviona sa RCS-om 1m2, jedino što je zapadno na tom avionu je oprema za elektronsko ometanje (ECM - electronic countermeasures), navigacija i pokazivač u kacigi pilota (HMD- hemlet mounted display), sva ostala elektronika je ruska - radar, digitalni fly-by-wire, digitalna FADEC kontrola za motore,...
F-16C/D Block 52+ (NAJMODERNIJA VARIJANTA F-16!!!) ima radar APF-68(V)9 sa dometom 92km protiv aviona sa RCS-om 3m2 i 70km protiv aviona sa RCS-om 1m2.
http://www.angelfire.com/falcon/fighterplanes/texts/articles/bestfighter.html
For 8.5m2, Zhuk-ME detection range is 137km
For 3m2, Zhuk-ME detection range is 106km
For 1m2, Zhuk-ME detection range is 80km
For 8.5m2, APG-68(V)9 detection range is 120km
For 3m2, APG-68(V)9 detection range is 92km
For 1m2, APG-68(V)9 detection range is 70km

Dakle ruski radar Žuk-ME je bolji nego američki radar APG-68(V)9.
Takođe možemo da kupimo MiG-29 sa radarom Žuk-AE koji ima aktivno elektronsko skeniranje (AESA radar) kome je domet 200km protiv lovca sa RCS-om 5m2 - taj radar je jedno tri koplja ispred radara ugrađenog u F-16C/D Block 52+ tako da bi u tom slučaju svako poređenje bilo besmisleno.

Radar Žuk-ME:
MAKS-2007-Radar.jpg

Radar Žuk-AE:
790px-AESA_JUK_AE.jpg

Poslednja izmena:
Nedavno sam čitao kako su pokušali da obrlate Hrvate. Neki dug su hteli da isplate helikopterima, doveli hrvatsku delegaciju, pokazali im ruski helikopter sa francuskom elektronikom...Hrvati zabalavili i odmah naručuju.
Posle su čuli da neće dobiti ono što su videli nego ruski hel. sa ruskom "электроника" i pobune se naravno, a Rusi ladno "A zar ste mislili da ćete ruskim parama da kupujete zapadnu opremu?".

Koliko god simpatično, totalno je i dripački i neprofesionalno. Čak i Zastava je imala viši stepen "korporativne kulture i časti".

Hrvate treba ebati, napred Rusi. A ti si izgleda neki rvat isto. Cim ih branis i napadas ruse, a i palis se na rvatice.

Kako lupaš, radar ugrađen u MiG-29K je

E pa gde si ti, dugo te nije bilo ( ili mi se čini jer te ignorišem)? :D
Kako si? Kako zdravlje?

- - - - - - - - - -

Hrvate treba ebati, napred Rusi. A ti si izgleda neki rvat isto.

Ja sam "samo" Srbin, ni rusofil, ni natofil nego Srbin.
Ne čudi me što te to zbunjuje, pored toliko raznih "fila", malo ko zna šta znači biti Srbin ;)

I da sam čuo tako nešto, ne bih verovao ( da je pričao o tenku pa hajd nekako).
Moj stav je da je kvalitet aviona stvar para na prvom mestu. Amerikanci godišnje samo na gorivo potroše ceo ruski vojni budžet.

Svaka čast Rusiji što nije odustala i što pravi solidne avione , ali...

Pazi, svojim očima sam video, kada smo u jednoj malenoj delegaciji, ja, kolega i jedan Hrvat išli službeno u Rusiju, kako su Rusi nas pustili bez problema, a njega su zadržali na pasoškoj kontroli preko 12h. Ima nešto jako interesantno, a to je da Rusi za razliku od Srba ne zaboravljaju svoje zločince. Ako se neko pita kako i zašto - pa 10.000 ustaša je ratovalo na obalama Volge kod Staljingrada u II Svetskom Ratu.

Što se tiče drugog dela - preporučujem par dokumentarnih filmova na temu aviona iz Familije MiG-29 i to od američkih autora. O avionu familije SU-27, verujem da ne treba trošiti reči, jer je on na više mesta hvaljen od strane Amerikanaca.

Hrvate treba ebati, napred Rusi. A ti si izgleda neki rvat isto. Cim ih branis i napadas ruse, a i palis se na rvatice.

Eto, gore sam napisao - Rusi su daleko dosledniji od Srba i pamte vrlo dobro. Imaju mnogo veći kontinuitet od nas, a i osim mentaliteta jedne vojne sile, imaju i dalje taj tipično naš - samokritičarski mentalitet.

Pazi, svojim očima sam video, kada smo u jednoj malenoj delegaciji, ja, kolega i jedan Hrvat išli službeno u Rusiju, kako su Rusi nas pustili bez problema, a njega su zadržali na pasoškoj kontroli preko 12h.

A na jednom tematskom forumu sam baš nedavno čitao da su Hrvatsku delegaciju ( radilo se o kupovini nekih raketa ili šta već) dočekali kao VIP, pokazali im sve šta su imali ...a srpskoj delegaciji su poslužili čaj i zaboravili ih dok nisu Hrvati obišli svako ćoše. :mrgreen:
Može to da bude istina ili laž, ali sasvim sigurno Rusi o Srbiji ne razmišljaju niti Srbe vide kako bi neki od nas hteli.

Ima nešto jako interesantno, a to je da Rusi za razliku od Srba ne zaboravljaju svoje zločince. Ako se neko pita kako i zašto - pa 10.000 ustaša je ratovalo na obalama Volge kod Staljingrada u II Svetskom Ratu.

Eto, gore sam napisao - Rusi su daleko dosledniji od Srba i pamte vrlo dobro. Imaju mnogo veći kontinuitet od nas, a i osim mentaliteta jedne vojne sile, imaju i dalje taj tipično naš - samokritičarski mentalitet.

Pa kako se onda ovo desilo:

Putin odlikovao Mesića ordenom za antifašističke zasluge :udriglavu:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/putin-odlikovao-mesica-i-jos-nekolicinu-duznosnika/264460.aspx

Rusija više ulaže u NATO zemlje
http://www.pressonline.rs/info/politika/165481/rusija-vise-ulaze-u-nato-zemlje.html

Poslednja izmena:
A na jednom tematskom forumu sam baš nedavno čitao da su Hrvatsku delegaciju ( radilo se o kupovini nekih raketa ili šta već) dočekali kao VIP, pokazali im sve šta su imali ...a srpskoj delegaciji su poslužili čaj i zaboravili ih dok nisu Hrvati obišli svako ćoše. :mrgreen:
Može to da bude istina ili laž, ali sasvim sigurno Rusi o Srbiji ne razmišljaju niti Srbe vide kako bi neki od nas hteli.

Pa kako se onda ovo desilo:

Putin odlikovao Mesića ordenom za antifašističke zasluge :udriglavu:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/putin-odlikovao-mesica-i-jos-nekolicinu-duznosnika/264460.aspx

Rusija više ulaže u NATO zemlje
http://www.pressonline.rs/info/politika/165481/rusija-vise-ulaze-u-nato-zemlje.html

Izgleda da ja govorim samo o običnom narodu... Ni naše vođe nisu baš slika i prilika našeg naroda.

E sad, kad malo bolje razmislim o svemu i pročitam tekstove - mislim da sam i dalje u pravu što se tiče moje izjave.

Poslednja izmena:
Kako lupaš, radar ugrađen u MiG-29K je Žuk-ME, to je ruski radar (proizvođač je firma Phazotrnon NII, ne Thales), domet je 120km protiv lovačkog aviona sa RCS-om od 5m2, 106km protiv aviona sa RCS-om 3m2 i 80km protiv aviona sa RCS-om 1m2, jedino što je zapadno na tom avionu je oprema za elektronsko ometanje (ECM - electronic countermeasures), navigacija i pokazivač u kacigi pilota (HMD- hemlet mounted display), sva ostala elektronika je ruska - radar, digitalni fly-by-wire, digitalna FADEC kontrola za motore,...
F-16C/D Block 52+ (NAJMODERNIJA VARIJANTA F-16!!!) ima radar APF-68(V)9 sa dometom 92km protiv aviona sa RCS-om 3m2 i 70km protiv aviona sa RCS-om 1m2.

Dakle ruski radar Žuk-ME je bolji nego američki radar APG-68(V)9.
Takođe možemo da kupimo MiG-29 sa radarom Žuk-AE koji ima aktivno elektronsko skeniranje (AESA radar) kome je domet 200km protiv lovca sa RCS-om 5m2 - taj radar je jedno tri koplja ispred radara ugrađenog u F-16C/D Block 52+ tako da bi u tom slučaju svako poređenje bilo besmisleno.

Radar Žuk-ME:
MAKS-2007-Radar.jpg

Radar Žuk-AE:
790px-AESA_JUK_AE.jpg

To sam 10 puta na ovoj temi objasnjavao, ali dzaba - ne moze se sa trolovima...

U M/M2 bi trebao ici Zhuk-M2 radar koji je bolji od Zhuk-ME, a losiji od Zhuk-AE.

Izgleda da ja govorim samo o običnom narodu... Ni naše vođe nisu baš slika i prilika našeg naroda.

Moji imaju prijatelje među Rusima još od 90-ih. Zvali su nas da dođemo kod njih 1999. ( nismo otišli) i OK su ljudi.
Neke manje, "pravoslavne" sličnosti postoje...ali uopšte nismo ni isti ni naročito sličan narod.

Više sličnosti imamo čak i sa Bošnjacima nego sa njima.
I tvrdim da znaju da je Srbija tamo neka prijateljska a nebitna zemlja za koju nisu naročito ni zainteresovani niti razmišljaju o njoj. Pogotovo ne bi trpeli nikakve udarce zbog nje.

Moji imaju prijatelje među Rusima još od 90-ih. Zvali su nas da dođemo kod njih 1999. ( nismo otišli) i OK su ljudi.
Neke manje, "pravoslavne" sličnosti postoje...ali uopšte nismo ni isti ni naročito sličan narod.

Više sličnosti imamo čak i sa Bošnjacima nego sa njima.
I tvrdim da znaju da je Srbija tamo neka prijateljska a nebitna zemlja za koju nisu naročito ni zainteresovani niti razmišljaju o njoj. Pogotovo ne bi trpeli nikakve udarce zbog nje.

Da, slažem se sa tobom po pitanju Rusa. Ovih današnjih. Osim toga, oni koje ja znam su davno rekli: Gledajte sebe, a ne da li je nužno ući u EU ili u Evroazijski Savez.

To sam 10 puta na ovoj temi objasnjavao, ali dzaba - ne moze se sa trolovima...

U M/M2 bi trebao ici Zhuk-M2 radar koji je bolji od Zhuk-ME, a losiji od Zhuk-AE.

Koji god radar da se nalazi (M ili A) on će uvek ići sa dopisanim slovom E, jer je izvozna (eksportna) varijanta. Razlikuje se od varijante za Rusko RV po tome što ima manji broj ćelija u matrici.

Evo samo za BG-a "Srbendu":

Mig-29K will detect:
Su-30MKI at 158km
Mig-29SMT at 137km
F-16 Block 52 at 120km
JF-17 at 120km

F-16 Block 52 will detect:
Su-30MKI at 138km
Mig-29SMT at 120km
JF-17 at 105km
Mig-29K at 105km

MiG-29K je palubna verzija MiG-29M.
F-16 B52 je jedna od poslednjih verzija aviona F-16C/D.

Evo samo za BG-a "Srbendu":

Mig-29K will detect:
Su-30MKI at 158km
Mig-29SMT at 137km
F-16 Block 52 at 120km
JF-17 at 120km

F-16 Block 52 will detect:
Su-30MKI at 138km
Mig-29SMT at 120km
JF-17 at 105km
Mig-29K at 105km

MiG-29K je palubna verzija MiG-29M.
F-16 B52 je jedna od poslednjih verzija aviona F-16C/D.

Samo si zaboravio pasus pre tih "rezultata".
Autor teksta je svojim metodama procenio da će naoružani avioni imati radarski odraz, koji se gle čuda :mrgreen: poklapa baš sa onih željenih 5m2 koje su tvorci Žuk radara sanjali.
Umetnik je i sam rekao "uzmimo da avion ima toliki odraz":

Take the RCS of a Air-Air loaded Mig-29SMT as 8.5m2, 3.5m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded Mig-29K as 5m2, 3.9m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded F-16 Block 52 as 5m2, 3.8m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded JF-17 as 5m2, 2.5m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded Su-30MKI as 15m2, 3.5m2 more.

Puka nagađanja u kojima uopšte nema ni pretpostavki vezanih za Raptora koji oružje skladišti u trupu a ne spolja pa mu je odraz daleko ispod željenih 5m2.
To znači da bi, čak i da umetnik nije preterao u procenama tipa "uzmimo da je naprimer", eskadrila raptora poskidala sve što leti sa Žuk radarima a onda bi i F4 mogle da se slobodno šetaju i sipaju bombe kako požele.

Čak i taj umetnik je u svojim pretpostavkama procenio da bi F16 imao 5m2 odraz , Mig 8,5m2 a Su30 jezivih 15m2 ( kao autobus).
I za kraj treba da pretpostavimo da Amerikanci imaju 4 puta lošije radare ili da im ne radi PayPal pa ne mogu da naruče Thales-ove radare? :D

Poslednja izmena:

Back