Novi MiG-29M2 i sistemi S-400 stižu u Srbiju!

Samo si zaboravio pasus pre tih "rezultata".
Autor teksta je svojim metodama procenio da će naoružani avioni imati radarski odraz, koji se gle čuda :mrgreen: poklapa baš sa onih željenih 5m2 koje su tvorci Žuk radara sanjali.
Umetnik je i sam rekao "uzmimo da avion ima toliki odraz":

Take the RCS of a Air-Air loaded Mig-29SMT as 8.5m2, 3.5m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded Mig-29K as 5m2, 3.9m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded F-16 Block 52 as 5m2, 3.8m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded JF-17 as 5m2, 2.5m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded Su-30MKI as 15m2, 3.5m2 more.

Puka nagađanja u kojima uopšte nema ni pretpostavki vezanih za Raptora koji oružje skladišti u trupu a ne spolja pa mu je odraz daleko ispod željenih 5m2.
To znači da bi, čak i da umetnik nije preterao u procenama tipa "uzmimo da je naprimer", eskadrila raptora poskidala sve što leti sa Žuk radarima a onda bi i F4 mogle da se slobodno šetaju i sipaju bombe kako požele.

Čak i taj umetnik je u svojim pretpostavkama procenio da bi F16 imao 5m2 odraz , Mig 8,5m2 a Su30 jezivih 15m2 ( kao autobus).
I za kraj treba da pretpostavimo da Amerikanci imaju 4 puta lošije radare ili da im ne radi PayPal pa ne mogu da naruče Thales-ove radare? :D

Nije daleko od istine...

For 20m2, Zhuk-ME detection range is 170km
For 15m2, Zhuk-ME detection range is 158km
For 12.5m2, Zhuk-ME detection range is 151km
For 10m2, Zhuk-ME detection range is 143km
For 8.5m2, Zhuk-ME detection range is 137km
For 3m2, Zhuk-ME detection range is 106km
For 1m2, Zhuk-ME detection range is 80km

APG-68(V)9 has a 105km detection range for 5m2 Target. Hence:
For 20m2, APG-68(V)9 detection range is 149km
For 15m2, APG-68(V)9 detection range is 138km
For 12.5m2, APG-68(V)9 detection range is 132km
For 10m2, APG-68(V)9 detection range is 125km
For 8.5m2, APG-68(V)9 detection range is 120km
For 3m2, APG-68(V)9 detection range is 92km
For 1m2, APG-68(V)9 detection range is 70km

:hahaha:

A ti bi kupio avione od onih koji ti okupiraju zemlju?Logicno je ili sta?

Pošto se ne zna ko nas više okupira, da li "demokratski" Zapad ili "bratska" SSSR-Rusija - može i ruski MIg sa francuskom elektronikom.

Ali džaba, neki bi da im i na radaru piše "Zdelano v SSSR" makar taj radar bio dobar samo za lociranje džambo-džetova :mrgreen:

of7qk9.jpg

Poslednja izmena:
To sam 10 puta na ovoj temi objasnjavao, ali dzaba - ne moze se sa trolovima...

U M/M2 bi trebao ici Zhuk-M2 radar koji je bolji od Zhuk-ME, a losiji od Zhuk-AE.

da da nesto savremeniji radar ide u m/m2 u odnosu na npr indijski k/kub!

Ali indijci sada traze(a pri kraju je izrada) Zuk-AE, koji takodje moze da ide i u M/M2.

Ali nismo mi indija, mi smo NATO poltroncine. Necemo dobiti nista bolje od Zuk-ME predpostavljam.

da da nesto savremeniji radar ide u m/m2 u odnosu na npr indijski k/kub!

Ali indijci sada traze(a pri kraju je izrada) Zuk-AE, koji takodje moze da ide i u M/M2.

Ali nismo mi indija, mi smo NATO poltroncine. Necemo dobiti nista bolje od Zuk-ME predpostavljam.

Sta znam, da se NATO nesto pitao nebi mi ni MiG-29M mogli uzeti.

Videcemo, drago mi je sto je pomenuo Vucko i naoruzanje, dakle kupovace se i naoruzanje, v-v i v-z mozda i v-r v-m i da ce se kecevi remontovati tacnije jos ce leteti nebom iznad Srbije, kao i da ce Moma biti remonti centar i za nove devetke, kao i stare devetke, keceve, pa i trojke. :)

Moji imaju prijatelje među Rusima još od 90-ih. Zvali su nas da dođemo kod njih 1999. ( nismo otišli) i OK su ljudi.
Neke manje, "pravoslavne" sličnosti postoje...ali uopšte nismo ni isti ni naročito sličan narod.

Više sličnosti imamo čak i sa Bošnjacima nego sa njima.
I tvrdim da znaju da je Srbija tamo neka prijateljska a nebitna zemlja za koju nisu naročito ni zainteresovani niti razmišljaju o njoj. Pogotovo ne bi trpeli nikakve udarce zbog nje.

Normalno da imamo vise slicnosti sa samima sobom nego sa rusima.

Rusija ima spoljnopoliticke prioritete a sigurno joj prioritet nije pokusaj uspostavljanja uticaja u jednoj NATO koloniji. Sta smo mi ucinili i kada smo pozvali ruse da nam budu bezbednosno ekonomski
strateski partner? Sta smo ucinili da se oslobodimo politicko/medijsko/ekonomskog ropstva pod cizmom SAD?
Jel nam mozda vlast pro ruska? Ili makar pro srpska pa da pokusava kakav balans po ugledu na Ukrajinu.
Ili da li smo im ponudili svoju teritoriju za rzmestanje strateskih kapaciteta armija ODKB i RF u zamenu za punopravno clanstvo u ODKB?

Ako sve to imamo u vidu normalno da je ruskoj spoljnoj politici takva jedna drzava na niskoj lestvici prioriteta.

Ali je poenta da Rusija nama, sto je pogresno, je izuzev na deklarativnoj i retorickoj lestvici, koja je uslovljena masovnom rusofilnoscu kod srba,
poslednja rupa na spoljno politickoj lestvici prioriteta.

Prva na lestvici je ambasada SAD, pa Nemacke, Brisel, London, Pariz, Rim i tako dalje.

Moskva je nedopustivo na toj zamisljenoj lestvici ispod Zagreba!

- - - - - - - - - -

Sta znam, da se NATO nesto pitao nebi mi ni MiG-29M mogli uzeti.

Videcemo, drago mi je sto je pomenuo Vucko i naoruzanje, dakle kupovace se i naoruzanje, v-v i v-z mozda i v-r v-m i da ce se kecevi remontovati tacnije jos ce leteti nebom iznad Srbije, kao i da ce Moma biti remonti centar i za nove devetke, kao i stare devetke, keceve, pa i trojke. :)

lepo lepo, samo se plasim da ne dosapnu Vucicu i Dacicu da ne bi bilo u interesu nastavka EU integracija da uzimamo r-77.

Uopce se ne treba brinuti da ce kupljeni avioni biti kvalitetni, imaju ljudi od struke koji su dvije -tri godine detaljno i strpljivo radili na izradi profila aviona koji bi po svojim karakteristikama, cijeni i nacinu placanja najvise odgovarao potrebama vaseg zrakoplovstva. Vucic je politicar, on je samo na tu odluku dao svoj blagoslov i proslijedio je dalje u Moskvu.

Uopce se ne treba brinuti da ce kupljeni avioni biti kvalitetni, imaju ljudi od struke koji su dvije -tri godine detaljno i strpljivo radili na izradi profila aviona koji bi po svojim karakteristikama, cijeni i nacinu placanja najvise odgovarao potrebama vaseg zrakoplovstva.

Naravno, evo i kadrova iz faze stručne selekcije novih aviona.

a0jqkg.jpg

nije najlosiji avion, daleko od toga.. sa migom ne mozes "promasiti" ipak mogli smo bolje, sto se mene tice ovo je veleizdaja, ipak je su30 majka mara. sale bez.

Ljudi zezam se sta vam je :lol:

Ja sam milion puta napisao da je MiG-29M/M2 najbolji avion ako gledamo odnos cena/kvalitet, jos kad bi bio sa M2E ili jos bolje AE radarom pa da pevamo.

Samo si zaboravio pasus pre tih "rezultata".
Autor teksta je svojim metodama procenio da će naoružani avioni imati radarski odraz, koji se gle čuda :mrgreen: poklapa baš sa onih željenih 5m2 koje su tvorci Žuk radara sanjali.
Umetnik je i sam rekao "uzmimo da avion ima toliki odraz":

Take the RCS of a Air-Air loaded Mig-29SMT as 8.5m2, 3.5m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded Mig-29K as 5m2, 3.9m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded F-16 Block 52 as 5m2, 3.8m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded JF-17 as 5m2, 2.5m2 more.
Take the RCS of a Air-Air loaded Su-30MKI as 15m2, 3.5m2 more.

Puka nagađanja u kojima uopšte nema ni pretpostavki vezanih za Raptora koji oružje skladišti u trupu a ne spolja pa mu je odraz daleko ispod željenih 5m2.
To znači da bi, čak i da umetnik nije preterao u procenama tipa "uzmimo da je naprimer", eskadrila raptora poskidala sve što leti sa Žuk radarima a onda bi i F4 mogle da se slobodno šetaju i sipaju bombe kako požele.

Čak i taj umetnik je u svojim pretpostavkama procenio da bi F16 imao 5m2 odraz , Mig 8,5m2 a Su30 jezivih 15m2 ( kao autobus).
I za kraj treba da pretpostavimo da Amerikanci imaju 4 puta lošije radare ili da im ne radi PayPal pa ne mogu da naruče Thales-ove radare? :D

U stvari, odraz Raptora je kao odraz kugličnog ležaja 6319 C3, no previđamo jednu jako važnu činjenicu. Da bi F-22 lansirao v-v raketu, koja je kod NATO-a u najvećem dometu opet nekih 105km, on mora da otvori vratanca skladišta raketa. Još u fazi nišanjenja, vratanca moraju biti otvorena, jer se tako vrši priprema rakete za ispaljivanje i to traje neko vreme (primera radi Suhoj T-50 svo vreme do poslednjeg trenutka - lansiranja - drži raketu unutar zatvorenog skladišta za rakete). Na taj način F-22 uvećava svoj radarski odraz (sa 0.001m² na minimum 0.5m²) i povećava šansu da bude uočen. Ako kojim slučajem mora da ostane na istom kursu letenja, sa ciljem da njegov radar izvrši korekciju putanje rakete (što nije ni najmanje isključeno, jer MiG-29 je još sredinom devedesetih razvio jedne od najboljih i najpouzdanijih sistema za detekciju radarskog ozračivanja - ali naši MiG-ovi 29B nisu imali tu sreću da im zapadne ta oprema), dolazi u opseg nišanjenja preko IRST-a, koji je na MiG-ovima i Suhojima veoma napredan uređaj, tako da ga MiG-29M može locirati i nanišaniti bez da uključuje radar (koji je opet, priznaćemo svi, slabo upotrebljiv protiv stelt lovca, mada ima neke dobre šanse da u vizuelnom dometu već nanišani i Raptora) i gađa ga sa raketom R-73 ili R-27. Ne treba smetnuti sa uma, da mamci, manevrisanje i uopšte odbrambeni sistemi na lovcima MiG i Suhoj su zaista, bez lažne skromnosti, podignuti na zaista viši nivo.

No, ovo je reč samo o potpuno ispravnom lovcu MiG-29M/M2, a svima je jasno da NATO napada tek kada je zemlja bila dovoljno dugo pod embargom i bez mogućnosti da održava svoju ratnu tehniku. Pošto smo mi zemlja u potpunosti okružena NATO zemljama, jasno je sa kim jedino možemo ratovati, ako će se ikad to, ne daj Bože, ponoviti.

nerealno je to onda bi imali jedan od najboljih aviona na svetu. Jos ako bi "AE" upario sa ovim novim r-77. :D
Ma koji jurofajter. ;)

http://paralay.com/pakfa/pakfa.html

Ovaj, da ne bude zabune mnogo, direktor fabrike Tihomirov, Jurij Bjeli, je pre pet godina rekao da PESA radari se razlikuju od AESA samo tehnološki i da njihov domet, te mogućnosti otkrivanja ciljeva nisu ni malo zanemarivi. Naravno, znamo kolika tehnološka razlika je to, a to je samo u broju izračujućih elemenata. Osim toga, g. Bjeli navodi i kako je fabrika Tihomirov (koliko god to zvučalo neprihvatljivo nekima) u prednosti nad ostalim fabrikama radara (AESA i PESA) zbog povećane preciznosti izrade monolitnih mikrokristala i po njegovoj tvrdnji - najbolje na svetu. Naveo je i da iskustvo u izradi pasivnih radara sa elektronskim skeniranjem kod njih je preko 40 godina i da su sa normalnom dinamikom razvoja (5-7 godina po projektu, a takođe navodi i da kod amera je ista stvar - tada 2008. godine F-22 je još uvek imao neka ispitivanja radara, doduše završna, što ga je dovelo do tih nekih 7 godina) uspeli da održe kontinuitet i ostvare tehnološku prednost nad svetskim konkurentima u rasponu od 5 godina.
Takođe u tekstu piše da njihova tehnologija hibridne izrade postoji samo u Tihomirovu, Fazotronu (radar Žuk AE) i kod amerikanaca, dok evropski proizvođači su odustali od te tehnologije.

E sad, što se tiče fabrike Tihomirov, oni su razvili i integrisani radarski sistem sa pet odvojenih radara, raspoređenih po celom avionu, obezbeđujući mu 360° pregleda u horizontalnoj ravni. Po tome, gospodin Bjeli govori da je Tihomirov na magistralnom putu razvoja radara (mislio je na najveću dozvoljenu brzinu kretanja vozila po putevima).

Back