Istina, F16 je agilniji, ali ni blok 60 nema ekvivalent R73 raketama (Amerikanci tek treba da uvedu AIM9X) za razliku od F16I Sufe koji ima Python 5 raketu bolju od Vimpel R73 i AIM9X. Radi se o tome da tek sa AIM9X F16 ima kapacitet da lansira raketu blo gde u prednjoj hemisferi aviona:
http://en.wikipedia.org/wiki/Python_(missile)
A slicno i vimpel R73 ali je manje sposoban od Pythona 5.
Nama je nudjen Blok 30.
Vidi cak i FA18 koji je mnogo manje agilan od oba u izvesnim scenarijima dobija u odnosu na F16 - radi se o taktici, i tesko ces te informacije naci na internetu, ali tako je, recimo pri manjoj brzini iako bi F16 pokusao da iskoristi svoj veci climb rate i napravi petlju (loop) da zadje u sest sati FA18, FA18 ide u horizontalu, i pre no sto ce F16 zaci iza FA18, FA18 pravi pun krug i lansira raketu. FA18 je agilniji pri nesto manjoj brzini, kazu oko 300kts. Mirage 2000 ima bolju recimo trenutnu stopu zaokreta 'neke dve sekunde imas prednost u odnosu na F16 i ako je pilot sposoban F16 je gotov. Tako kazu piloti koji su leteli protiv F16 - americke mornarice odnosno grckog vazduhoplovstva, ja verujem da i u slucaju MIG29 protiv F16 covek u kokpitu takodje igra glavnu ulogu). Zasto? Upravo se radi o tome kao pilot moras da diktiras digfight, i letis tako da tvom avionu odgovara.
Uostalom, malo sta je manevrabilno kao F16 'koji je upravo napravljen kao dogfighter. Pojesce i prakticno bilo sta, ako mu to dozvolis, jer veoma dobro cuva svoju energiju, i sto vise dogfight traje, u vecoj je prednosti. Tu je u prednosti cak i u odnosu na SU27/SU30
Medjutim, F16 ima i mane. Recimo, samo jedan motor znaci da mozes izgubiti avion i pilota ako dodje do otkaza. FA18 recimo leti i sa jednim motorom (i zato su ga Finci izabrali, zbog pouzdanosti) MIG29 ima takodje dva motora, ali ne moze da leti na jednom.
Sve u svemu, vec sam rekao da sam nezadovoljan kupovinom, trebali su piloti da odlucuju sta da se kupi, a ne politicari.
Trebali smo da izaberemo nesto od: SU30MKI, Rafale (koji je izgleda izuzetno agilan, izgleda vise od F16), F15, F16I ili Typhoon (takodje izgleda agilniji od F16), a ne to sto smo izabrali. Sta tacno, piloti su trebali da kazu, nakon sto isprobaju sve.