Novi avioni

Koji avion da kupimo?

• Ruski MiG-35

• Americhki F-16

• Shvedski Gripen

• Ruski Su-30

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Duzina piste varira u zavisnosti od velikog broja parametara, mnogi su vezani za atmosferske prilike, kao i za tezine aviona. Duzina je, naverovatnije, najmanje bitna (da kazem nebitna).

pa kolika pista treba za avion za koji sam video da može da teži 30 i koju tonu (32 ako se dobro sećam)?! Vratio sam knjigu, tako da nisam siguran...:think:

Да имамо пара као салате узео бих СУ, јер је одпонуђених без конкуренције, а пошто немамо доста нам је ових пет мигова за контролу ваздушног простора, а паре од којих би купили једну ескадрилу искористити за ПВО и евентуално јуришне авионе или хелихоптере.

pa kolika pista treba za avion za koji sam video da može da teži 30 i koju tonu (32 ako se dobro sećam)?! Vratio sam knjigu, tako da nisam siguran...:think:

Za svaki avion (iste ili slicne tezine) taj podatak varira, ponekad veoma znacajno (nekoliko puta). Zavisi od polare (Cz, dakle aerodinamicke konstrukcije), povrsine krila, pogonske grupe i koeficijenta trenja.

Minimalna brzina poeltanja se izracunava kao:

Vmin= 4 x KvKor [m / (S x Czmax]

KvKor = kvadratni koren
m = masa aviona na poletanju
S = povrsina krila
Czmax = max. koeficijent uzgona pri konfiguraciji mehanizacije krila postavljenoj za poletanje (malo spustena zakrilca, izvuceni Kriger flepovi ili sletovi)

Brzina rotacije (brzina pri kojoj avion iz zaleta prelazi u poletanje, tj pocinje podizanje nosnog tocka sa piste):

Vr = 1.1 x Vmin (koeficijent 1.1 moze malo da varira 1.05-1.2)

Duzina zaleta:

Lr = Vp^2 / {2 x [(T / m) - ug]}

T = potisak za poletnje (nesto manji od maximalnog)
u = koeficijent trenja (zavisi od podloge)
g = 9.81 m/s^2

Ukupna duzina piste potrebne za poletanje se izracunava sabiranjem duzine zaleta sa duzinom poleta i duzinom uzleta. Poslednja duzina je obicno ona koja je potrebna da avion dostigne visinu od 50ft, ali u nekim slucajevima moze da bude manja ili cak da je nema (nosac aviona). Naravno, od sve tri duzine duzina zaleta je daleko najveca.

Kao sto vidis, za fixnu masu (avione istih masa), duzina zaleta zavisi od povrsine krila i koeficijenta uzgona i bez ta dva podatka je nemoguce to izracunati (cak i ako usvojimo neki koeficijent trenja).

Uz ovo imaj na umu da postoje korekcije za nagib piste, temperaturu, vlaznost vazduha...

Poslednja izmena:
da se ja nesto pitam..
a ne pitam se..
uzeo bih suhoja..
a sto se tice jacine..
tj. ko je bolji..
to nikad necemo saznati dok se neki suhoj i neki f avion ne susretnu u dog fight..
ma suhoj je zakon

Licno sam za Su-30 ali realno ne treba nam toliki avion. Zato MiG-35 ako bude MiG kao kompanija postojala kada mi budemo nabavljali avione :-)
F-16 nije najjeftiniji ako bi razmatrali nove. Znajuci sta nude dobicemo neke krseve.
JAS-39 dobar, jeftin,... ali nekako sam pre za istocni blok.

Занимљива је идеја да би нама можда највише одговарала употреба ( ех да је довољно пара ) авиона са VTOL могућностима. Полети из неког хангара у некој шуми-планини, дејствује и нестане по потреби. Нема потребе за аеродромима, пистама. Штета што се Јак 141 не производи, а за неким западним моделом као Ф-35 можемо да сањамо. Легао би и модернизовани харијер као допуна једној ескадрили класичних ловаца ( Миг 35 и слично ). Знам, баш умем да маштам.:D:bye:

pa druze nije ti to losa ideja..
mi treba da sredjujemo mig-29..
samo nam propadaju..
nem pojma koliko ih jos imamo..
al to treba da se odrzava..
steta tih aviona..
ali da se pitam uzo bih suhoja bez razmisljanja

Licno sam za Su-30 ali realno ne treba nam toliki avion. Zato MiG-35 ako bude MiG kao kompanija postojala kada mi budemo nabavljali avione :-)
F-16 nije najjeftiniji ako bi razmatrali nove. Znajuci sta nude dobicemo neke krseve.
JAS-39 dobar, jeftin,... ali nekako sam pre za istocni blok.

MiG će verovatno da postoji a hoćemo li mi, to jest Srbija postojati, to je diskutabilno...
Kombinacija Su/MiG je ubitačna, a kombinacija F-16/Gripen je sačuvaj me bože.:D
F-16 je kanta, a JAS je više propagandni materijal nego neka udarna sila.Dobro, malo se šalim ali vostok je nightmare za dušmane!

Navedi nekoliko argumanata po kojima je F-16 "kanta"...daj mi resurs strukture, motora, aktuatora, pumpi, period izmedju pregleda i kojih...i onda mi to sve uporedi sa bilo kojim....paaa...MIG-om npr, bas da vidmo zasto je F-16 "kanta".

Navedi nekoliko argumanata po kojima je F-16 "kanta"...daj mi resurs strukture, motora, aktuatora, pumpi, period izmedju pregleda i kojih...i onda mi to sve uporedi sa bilo kojim....paaa...MIG-om npr, bas da vidmo zasto je F-16 "kanta".

Zato shto je americhki. ;) :D
Meni se on ne svidja zato shto je jednomotorac, znam da to ima i prednosti, ali jednostavno, ne svidja mi se.

ne dirajte americke avione..
tex je osetljiv na to pitanje..
salim se tex al sta ces kad si ostavio takav utisak na ovom forumu..
nego..
nije f-16 kanta..
to je veoma dobar avion..
taj se avion puno puta dokazao kao dobar avion u izvrsavanju borbenih zadataka..
e sad protiv kakvih protivnika su se borili..
necu da ulazim u tu raspravu..
tako da..
moje licno misljenje je da f-16 nije "kanta"..
da je "kanta" ne bi ga tolike drzave drzale u svom arsenalu

p.s. mada ruski avioni su bolji
hehe

@Tex707
F-16 nije kanta i ne moze niko da kaze da je kanta, ali se u borbi nije dokazao protiv ravnopravnih rivala(osim sto je jednom bio oboren od strane Mirage-2000), tako da ne mozemo prosuditi da li je bolji od ruskih aviona...
Takodje, ni ti ne mozes da kazes da je i jedan ruski avion kanta, jer ne mozes da dokazes.

Back