Novi avioni

Koji avion da kupimo?

• Ruski MiG-35

• Americhki F-16

• Shvedski Gripen

• Ruski Su-30

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
S-37_3_-_cropped.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-47

to je po kvalitetu

a poshto nama sushtinski ne trebaju

onda nishta :D

popravljaj to shto imash da ispunjavash duznosti kontrole vazdushnog prostora i shtekaj pare.

Glasao sam za SU jer je objektivno "tata" za ove ostale, mada mi se svidja Gripen opcija :) gde svedsko a da ne valja ;). .... mislim da su prilicno i jeftina opcija, a nama i ne treba bolji avion, za tako malu drzavu najbolje je uloziti novac u PVO, tj. S400 (moze i S300 ako je na "sale" kao stariji model i po dobroj ceni).

@ tex
gde tu to letece koplje da se zaljubis!? :)

Dobra je letilica, samo ljudi ne znaju dovoljno o njoj (cak se i Charles Yaeger jednom prevario)...mnogo zavisi od motora i upravljanja istim zbog blown-wing konfiguracije. Nemci su imali mnogo nesreca (valjda preko 100, skoro sve sa smrtnim ishodom zbog loseg sedista). Grcko vazduhoplovstvo je, primera radi, koristilo F-104 (cak neke kupilo od Nemaca) sa ni priblizno toliko problema kao nemacko.

Dobra je letilica, samo ljudi ne znaju dovoljno o njoj (cak se i Charles Yaeger jednom prevario)...mnogo zavisi od motora i upravljanja istim zbog blown-wing konfiguracije. Nemci su imali mnogo nesreca (valjda preko 100, skoro sve sa smrtnim ishodom zbog loseg sedista). Grcko vazduhoplovstvo je, primera radi, koristilo F-104 (cak neke kupilo od Nemaca) sa ni priblizno toliko problema kao nemacko.

Glupi Nemci!

Ne znam koliko se razumesh u avione, bez namere da te vredjam, ali Su-33 ti je specijalizovan za nosache aviona a Su-34 nije lovac, vec lovac-bombarder. Nije za chuvanje vazdushnog prostora.

U svakom sluchaju, svaka chast shto podrzhavash Suhoj.
:rotf:

teleshop4.JPG

Ako kupite Suhoj u narednih sat vremena dobićete i dve rakete vazduh-ptica

a za taj su-30 za koji ste glasali... gde ce te da ga parkirate? dali neko zna koliko on trosi goriva? koliko je odrzavanje dvomotornog aviona cija je masa u borbenom stanju 25 tona... u porednjenju recimo sa gripen NG-om koji je u ponom borbenom stanju tezak izmedju 8.5-9 tona. ko shvata shvata... !
pitam se koliko bi trebalo novih hangara izgraditi za ove avione, koliko bi to jos kostalo... ??!!
i dali bi rusi izvrsili bilo kakav tehnoloski transfer i koliko bio bio ofset...?!!

dok svedjani nude bogami dosta. niti su madjari zazalili a niti su cesi zazalili. niti kvalitetom niti investicijama u tim zemljama. u sta ce rusi kod nas da investiraju... kupice zvezdu ili partizan... ili gde ce otvoriti neku prozivodnju? hrvatima su ponudili ako uzmu mig-29 da postanu reginalni centar za remont helikoptera!! ( ovo je smesno )!!

Nije mi bila namera da aludiram na ovo. Nemci su F-104 koristili parakticno kao jedini "strategijski bombarder" jer su ga koristili za nosenje nuklearnih bombi. Imali su dosta naleta, ali su imali i probleme...malo spustis gas ispod neophodnog i ovaj avion postaje leteca cigla...

Kad su to Nemci posedovali nuklearne bombe?
Koliko znam njima je zabranjeno da razvijaju strategijsko oruzhje.

Imali su u II WW doduše u završnoj fazi.
Ameri su bili brži posle kradje planova "čudesnog oružja"...
Da ljubiš Amerima donji deo ledja zbog toga!

A to što su Nemci vršili ispitivanja na ljudima pa to pokupili kauboji i baćuške. tukli se oko papira sa rezultatima. Naravno, Nemci su krivi...

a za taj su-30 za koji ste glasali... gde ce te da ga parkirate? dali neko zna koliko on trosi goriva? koliko je odrzavanje dvomotornog aviona cija je masa u borbenom stanju 25 tona... u porednjenju recimo sa gripen NG-om koji je u ponom borbenom stanju tezak izmedju 8.5-9 tona. ko shvata shvata... !
pitam se koliko bi trebalo novih hangara izgraditi za ove avione, koliko bi to jos kostalo... ??!!
i dali bi rusi izvrsili bilo kakav tehnoloski transfer i koliko bio bio ofset...?!!

dok svedjani nude bogami dosta. niti su madjari zazalili a niti su cesi zazalili. niti kvalitetom niti investicijama u tim zemljama. u sta ce rusi kod nas da investiraju... kupice zvezdu ili partizan... ili gde ce otvoriti neku prozivodnju? hrvatima su ponudili ako uzmu mig-29 da postanu reginalni centar za remont helikoptera!! ( ovo je smesno )!!

Zashto bi ga parkirali u hangar? Rusi imaju oko 500 aviona Su-27 familije i sve ih drzhe napolju. A koliko je tamo nepovoljnija klima nego kod nas. To su izdrzhljivi avioni.

To oko tonazhe nishta posebno ne znachi, obba aviona imaju priblizhno isti broj delova, samo shto su kod Gripena manji i lakshi. Jedino oko motora si u pravu, ali motori Saturn su projektovani da se mogu remontovati prostije i jeftinije od zapadnih.

Rusi su Madjarima nudili da se deo proizvodnje SVIH Suhoja odvija u Madjarskoj. Ako bi smo kupili 20tak aviona, mogli bi smo ih uceniti da se kod nas neshto proizvodi.

Negde od 1960. (otprilike) primarna uloga Luftwaffe F-104G (kojih su BTW imali preko 600 komada) je bila nosenje nuklearne bombe B43 koja je imala snagu od oko 1MT, sto je otprilike u gornjem taktickom opsegu, ali za Nemce vise nego dovoljno...

Back