Nova država u Africi?

Mislim da se vi radujete otcjepljivanju juznog Sudana i to me ne raduje jer Srbija bi trebala da podrzi vladu iz Kartuma koja treba ocuvati teritorijalni integritet drzave Sudan.Nema prava niko da dijeli jednu drzavu i da se otcjepljuje jedan dio od drzave jer UN je oznacio sve drzave jedinstvenim i to sto je zacrtano u UNu treba da se postuje.Ovako ako juzni Sudan bude nastavio muslimani ce biti agresivniji i zeljece da otcjepe Kavkaz i Kashmir i to ce biti jedan rat bez granica.Ovako je bilo bolje da su manjine iz Sudana rekle da zele autonomiju i da zele da se zadovolje time i da budu u sastavu Sudana a ovako zele nesto sto nijedna drzava ne moze dozvoliti.Sudan mora da zastiti svoje granice i mora da pokaze svijetu da zeli zivjeti sa manjinama u Islamskoj drzavi Sudan i da ce manjine morati da placaju Dzizju (godisnji porez kao nemuslimani) i da budu lojalni drzavi Sudanu.Mora nesto da se rijesi oko pitanja Sudana jer ni vlada iz Kartuma ne moze mirno sjedeti i cekati da se juzni Sudan otcjepi.Mora vec jednom da bude jasno svakome da je Sudan jedinstvena drzava i da je juzni Sudan srce Sudana i da muslimani se ne mogu odreci Jube i ostalih gradova u juznom Sudanu.To mora svakome da bude jasno da muslimani ne mogu dozvoliti da im neko dijeli drzavu jer Sudan je Islamska drzava i ona mora opstati kao takva.

Sto bi mi podrzali celovitost bilo koje zemlje...kada pola sveta ne priznaje nasu...?!? Juznosudanci nece da peru dupeta i da zive u serijatu i tacka.....:zskace:

Južni Sudan je "srce Srbije", ups. ovaj Sudanaz:mrgreen:

Interesantno je kako su samo "braća" Srbi odjedanput i preko noči postali "demokratični" i kako samo "vrcaju" od parola o "zaštiti ljudskih i nacionalnih prava" i o pravima svakog "naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja" ....naravno sve to kada se radi o tuđim državama, al kada je u pitanju Srbija i Kosovo, e onda su savim "drugi aršini" u pitanju, jer za Boga Srbi su "nebeski narod" i imaju "vekovna prava", za razliku od ovih afričkih i belosvetskih šuša, koji su usput muslimani...a kud češ danas veče "inkriminacije" od toga....:deda:

"Obraz džon" po obićaju "nebeski Srbi" i jedna veliiiiika nula za "političku dosljednost" i moralnu korektnost...jer ne zaboravite Južnosudanci su afrički "Albanci"....

Mislim da Sudan nije priznao nezavisno Kosovo i da su ostali principijelni do kraja.Mislim da ako se ovako nastave trendovi u svijetu da se otimaju tudje teritorije onda ni muslimani nece sjedeti skrstenih ruku nego ce traziti Kashmir i Kavkas.Zato je problem Sudana vidljiv na cijeli svijet jer vlada Kartuma ima pravo da zastiti svoje interese i ima pravo da Krsxcane primora da budu lojalni gradjani Islamskog Sudana.Ipak u Sudanu zivi 70% muslimana i to je dovoljno da Suydan bude Islamska drzava.Mislim da Krscani moraju shvatiti da je za njihovo dobro bolje da ostanu u drazi Sudanu i da je ljepse zivjeti zajednicki.Sudan ima pravo da stiti svoju zemlju i ima pravo da vojno intervenise na juzni Sudan.Inace Sudan moze dati ovaj slucaj na misljenje medjunarodnog suda i da se otcjepljenje juznog Sudana osudi ali Sudan nece da gubi vremena i zeli da pokaze Krscanima da se moze zivjeti zajednicki i da se moze sagraditi jedna velika lijepa Dzamija u centru Jube.Ipak Krscani u juznom Sudanu su crnci i oni imaju veliku podrsku amerike tako da je Amerika glavni razlog zbog cega se Sudan prekraja a ni9ko se ne zapita da Amerika treba dopustiti Teksasu da se pripoji Meksiku ili Nju Meksiko da se pripoji Meksiku.To oni ne gledaju nego glumac Dzordz Kluni ide u juzni Sudan da podrski Krscane ka otcjepljenju.Otkud pravo Dzordzu Kluniju da nesto tako cini.Nikada necu pogledati nijedan njegov film i u uostalom on je veoma slab glumac.

Sta je smetalo Krscanima da zive u jednoj Islamskoj zemlji?Zasto nisu bili lojalni gradjani Sudana?Zato Sudan ne moze oprostiti izdaju Krscana zbog toga sto su oni sami organizirali referendum o nezavisnosti.Vlada iz Kartuma ceka rezultate ali ne znam sta ce se dalje desavati.Da li ce Sudan da zastiti Sudansku granicu i da li ce Sudan mirno dozvoliti da otcjepi juzni Sudan?To je je jedno pitanje koje me interesuje jer juzni Sudan ako se otcjepi onda ce drzava Sudan biti mala drzava i nece imati manjine koje ce mirno zivjeti u Islamskoj drzavi Sudan.Zaista mi je zao vlade iz Kartuma i naroda Sudanskog zato sto trpi svakojake smicalice ali ipak nadam se da vlada iz Kartuma nece sjedeti skrstenih ruku i da ce reagirati oko otcjepljenja juznog Sudana.

ako sam dobro razumio Al-jazira tvrdi da je sudanski Predsjednik to odobrio jer mu je dosta bilo rata!
A muslimani kao miroljubivi i nadasve pobožan narod treba da prihvati volju i želju dragog Predsjednika!!jer predsjednik zna najbolje što je dobro za njegov miroljubivi narod!Kao dobri muslimani trebaju da prihvate svoje susjede kršćane i da im pomognu da ostvare svoj san a to je neovisna drzava Južni Sudan:zcool:

Ja ne branim vladu u Kartumu jer ona je kriva za nastalo stanje u Sudanu.Oni da su dobro vodili politiku u duhu Islama tu ne bi bilo rasnih sukoba jer spomenimo samo Darfur u kome zive Crnci muslimani tako da u neku ruku vlada u Kartumu ili Arapi snose krivicu zbog svojeg postupka jer nista nisu ucinili kako bi ujedinili muslimane i kako bi kroz ujedinjenje muslimana dali znacajno pravo Crncima Krscanima i Animistama na jugu Sudana.Oni su se ponasali kao bijelci u JuznoAfrickoj Republici i nisu dali prava Crncima da budu ravnopravni u drzavi Sudan.Zato predsjednik Omara al basir je kriv i on ovim priznanjem samo pomaze sebi kako bi izbjegao medjunarodnu optuznicu za krivicna djela i kako ne bi bio priveden Medjunarodnom Sudu.Mislim da nisam bio toliko upucen u desavanja u Sudanu i mislim da spor u Sudanu nije vjerskog karaktera jer Arapi nisu se dobro ponasali prema Crncima i zato Sudan ce mozda ostati bez juga Sudana i bitce manja nego sto je bila.Jedina stvar koja me interesuje je da li ce narod Sudana kazniti Omara al Basira i da li ce izbiti Islamska revolucija u Sudanu gdje ce na prijesto doci jedan covjek koji se pridrzava Islamskih zakona i time ujediniti preostali dio Sudana i ujediniti Crnce i Arape.Kako moze neko biti rasista ja ne razumijem.prije bih dao sestru Crncu muslimanu nego Krscaninu i zato ne bi me bilo stid da dam i sestru od ujaka Crncu.Meni su Crnci bas simpaticni i ja njih volim tako da ne mogu shvatiti da Arapi mogu biti rasisti.Arapi su time obrukali sve ono cega se pridrzavao Muhammed s.a.v.s. i oni su obrukali Arape koji nikada nisu ugnjetavli Crnce i koji su uvijek davali prava Crncima na osnovu Islama.Sada imamo juzni Sudan koji se otcjepljuje a ja bih najradije volio kad bi na referendumu rezultata bio za jedinstveni Sudan jer bi tako bilo svima bolje.Juzni Sudan ce biti siromasna drzava i nece imati sredstava da se odrzi kako drzava i licice na Etiopiju.Zao mi je Sudana jer Sudan je zasluzio da bude jedna velika drzava u kome ce svi biti jedinstveni i mislim da je napravilnije rjesenje za Sudan bilo da se da autonomija juznom Sudanu i da se privede Omar al Basir Medjunarodnom Sudu.Mislim da bi to zadovoljilo Krscane iz juznog Sudana da bi prihvatili drzavu Sudan kao svoju drzavu.

Molim vas nemojte pricati.Sav se najezim i stid me je od vas Krscana da cujem nesto tako pogano.Arapi bijelci ubijaju Crnce muslimane.Pa na kraju krajeva dao bih i Darfuru da se odcijepi barem ce biti dostojni Crnci muslimani.Sta im smetaju Crnci glupaci smotani?!
Ipak na kraju moze se reci da Allah sve vidi i da nece dati uspjeh takvim ljudima koji ubijaju muslimane zbog rasne pripadnosti.Ako nek se odvoji juzni Sudan jer i oni su zasluzili drzavu.

Vjerujte mi nisam bio upoznat sa stanjem u Sudanu jer ranije sam vodio samo Balkansku politiku i nisam bio tako fokusiran na svjetsku politiku.To sto oni cine je aparthejd pa cak i gore od aparthejda.Tog Omara al Basira bi trebao osuditi Sudanski narod i istjerati sa ga vlasti.Ko zna kakve predrasude imaju prema crncima jer neki muslimani i kod nas su takvi.Kao kazu muslimani su braca a kad im spomenem da li bi dao sestru Crncu oni sute i odbijaju da daju odgovor.Mozda Crnce zbog crne boje koze smatraju Sejtanima i ne vole ih.To dodatno unazadjuje muslimane i ne volim kada ispred vas pricam ove stvari jer me stid od vas da cujem takve stvari.Crnci bi bili dobri muslimani i oni su veoma dobri vjernici samo kad bi prestala dominacija Arapa na Crnce.Niko ne kaze da se ne treba uciti Arapski jezik jer i ja volim da ga naucim ali da neko ubija mene zbog druge boje koze i da mi siluje zenu i djecu to je vec najveci zlocin i zao mi je sto neko nije okupirao Sudan kao Afganistan sto ga je okupirao.Ovo sto danas igra Omar al Basir je lukava politika jer zeli da prizna juzni Sudan da mu se ne bi sudilo u medjunarodnom sudu.

Nigeria_People.jpg

Sta fali ovoj ljepotici.Ja bih je ozenio odmah.

Južni Sudan je "srce Srbije", ups. ovaj Sudanaz:mrgreen:

Interesantno je kako su samo "braća" Srbi odjedanput i preko noči postali "demokratični" i kako samo "vrcaju" od parola o "zaštiti ljudskih i nacionalnih prava" i o pravima svakog "naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja" ....naravno sve to kada se radi o tuđim državama, al kada je u pitanju Srbija i Kosovo, e onda su savim "drugi aršini" u pitanju, jer za Boga Srbi su "nebeski narod" i imaju "vekovna prava", za razliku od ovih afričkih i belosvetskih šuša, koji su usput muslimani...a kud češ danas veče "inkriminacije" od toga....:deda:

"Obraz džon" po obićaju "nebeski Srbi" i jedna veliiiiika nula za "političku dosljednost" i moralnu korektnost...jer ne zaboravite Južnosudanci su afrički "Albanci"....
А што си се ти тако узрујао зарад Судана, албанаца и тако тога?!?:think:

Pa da se nametne diktatura najveceg naroda, to je bre anticivilizacijski. Svaki narod treba da je suveren i da se dogovara sa drugim u interesu mira i dobrog zivota. Tvoje razmisljanje je komunisticko "proleteri svih zemalja ujedinite se".
Povelja UN-a i Helsinska dokumenta ne dozvoljavaju nasilnu secesiju.
Da bi se stvorilo jos oko 400 novih drzava,ako bi se svakom narodu dozvolilo da obrazuje svoju drzavu,bice potrebno da svetom poteku mnoge reke pune krvi.
Medjunarodna zajednica mora priznati svakom narodu pravo na samoopredeljenje ili nijednom.Sadasnje stanje je najgore(dvostruki standardi),jer dovodi do krvavih gradjanskih ratova.

Nije mi zbog vlade iz Kartuma i Omara al Basira koji su pocinili puno zlocina nego mi je zbog toga da se Sudan treba ocuvati kao jedinstvena drzava kako bi se mogle izvesti neke promijene u zemlji kao sto je svrgavanje Omara al Basira i cijela politicka struktura Sudana.Mislim da se Omaru al Basiru treba suditi ali da zauzvrat i zbog postovanja principa o nedjeljivosti nijedne zemlje volio bih da Sudan bude jedinstven i da juzni sudan dobije jednu autonomiju koja bi mu garantirala stabilnost i koja bi garantirala Krscanima i Animistima nacionalni i vjerski identitet.Polazim od toga da je bilo bolje da je Amerika svrgla Slobodana Milosevica i ostavila Kosovo u Srbiji nego sto je otcjepila Kosovo Srbiji i ostavila Milosevica na vlasti.Mislim da je bilo bolje da su amerikanci i NATO Pakta prisli k tome da svrgnu Omara al Basira i tako da stvore uvjete da se Sudan ne dijeli i da ostane jedinstven i suveren.

Nije mi zbog vlade iz Kartuma i Omara al Basira koji su pocinili puno zlocina nego mi je zbog toga da se Sudan treba ocuvati kao jedinstvena drzava kako bi se mogle izvesti neke promijene u zemlji kao sto je svrgavanje Omara al Basira i cijela politicka struktura Sudana.Mislim da se Omaru al Basiru treba suditi ali da zauzvrat i zbog postovanja principa o nedjeljivosti nijedne zemlje volio bih da Sudan bude jedinstven i da juzni sudan dobije jednu autonomiju koja bi mu garantirala stabilnost i koja bi garantirala Krscanima i Animistima nacionalni i vjerski identitet.Polazim od toga da je bilo bolje da je Amerika svrgla Slobodana Milosevica i ostavila Kosovo u Srbiji nego sto je otcjepila Kosovo Srbiji i ostavila Milosevica na vlasti.Mislim da je bilo bolje da su amerikanci i NATO Pakta prisli k tome da svrgnu Omara al Basira i tako da stvore uvjete da se Sudan ne dijeli i da ostane jedinstven i suveren.
Ipak ti nisi naivan:per:

Darfur je na Zapadu Sudana i to je jedna velika oblast tako da se i tamo bio zaceo gradjanski rat.Ipak se nadam da ce prestati sukobi izmedju crnaca i Arapa i da ce preovladati Islam i da ce se ujediniti Arpi i Crnci muslimani kako bi sacuvali Sudan od raspada.Volio bih kad se ne bi juzni Sudan otcjepljivao jer Sudan moze opstati jedino kao jedinstvena zemlja i Sudan mora biti Islamska drzava sa Serijatom na snazi.Jedino tako moze opstati ta drzava.Inace u darfuru pretezno zive Crnci muslimani i oni su imali problema sa Arapima tako da se nadam da ce se smijeniti Omar al Basir i da ce preovladati Islam i sloga medju muslimanima.

Darfur_map.png

Poslednja izmena:
Неки ово гледају исто као неки балкански сукоб хришћани-муслимани само пренешен у Африку.

Људи тамо имају своје проблеме, свој однос према религији и своје сукобе који трају 50 година.Није то "афричка БиХ" или "Косово", није ни однос "Арапи"-"црнци", ни неки расизам.

Све су то црнци само су ови на северу арабизовани,нису то "Арапи" и нису много светлији по боји коже од ових са југа.Арапи живе у 20 држава и неки су сличнији Европљанима а неки црнцима, то је више ствар културе, језика и слично а не боје коже.

У Судану се сукобе муслимани са муслиманима, црнци са црнцима, тзв."Арапи" са црнцима, и слично , око воде, пашњака, нафте итд. и никаква исламска држава није решила њихов однос.
И ово на југу сигурно није сукоб због религије него због ресурса , сигурно "анимисти" нису толико задрти да толико мрзе муслимане да се само због тога одвајају од њих.То су углавном људи који сада прелазе у ислам или у хришћанство, а старе обичаје и веру и даље чувају у извесној мери.Није то више средњи век да су они нека племена која су изолована од остатка света.

Они који су постали већ хришћани или муслимани нису сигурно толико задрти верници него је то некаква мешавина старих племенских обичаја и нове вере, по нашим критеријумима 90% њих не би прошли ни као хришћани ни муслимани.

За већину њих не постоје подаци којој вери припадају па се аутоматски сврставају у "анимисте", "хришћане" "муслимане, по некој процени.

A što mora Sudan biti islamska država? Gdje to piše?

Naravno da Sudan treba postati islamskom drzavom jer da je bila Islamska drzava na snazi u Sudanu sigurno ne bi doslo da bratoubilacke borbe izmedju muslimana i sigurno se ne bi otcjepio juzni Sudan.Islamska drzava daje mnogo prava manjinama nemuslimanima i oni su Islamski sticenici tako da bi u Islamskoj drzavi Sudan Krscani bili zadovoljni a Animisti bi bili primorani da prime neku od religija Islam ili Krscanstvo.To je pravilo u Islamu i mislim da ne bi bilo ovolikog rata u Sudanu.Ipak Sudan je Islamska drzava po tome sto vecinu sacinjavaju muslimani ali da je vladala Serijatska vlast onda bi sve bilo drugacije i ne bi bilo sukoba izmedju Krscana i muslimana i svi bi imali svoja prava.Trebaju se Krscani privici da zive u Islamskoj drzavi jer kada u jednoj drzavi muslimani sacinjavaju 70% onda je sigurno da nemuslimani moraju zivjeti u Islamskoj drzavi tako pokazati lojalnost prema drzavi u kojoj zive.Na primjer po lijalnoscu se poznaju ljudi od casti i biti lojalan jednoj drzavi znaci da priznajes vrijednost i Bozju nagradu kod Boga.Ne mogu Krscani stalno odbijati da zive u islamskoj drzavi jer islamska drzava pruza mnogo Krscanima i pruza im mogucnost da budu sopstveni i sigurno bi Islamska drzava dala autonomiju juznom Sudanu i sigurno se ne bi desilo ovo sto se desilo danas Sudanu koji ima na vlast nekoga ko se ne pridrzava Serijata i Islamskog zakona.

Funkcioneri u južnom Sudanu navode da je 10 ljudi ubijeno u napadu u blizini granice severnog i južnog dela te zemlje, dok gradjani i dalje u velikom broju pristižu na glasačka mesta tokom važnog referenduma o nezavisnosti južnog Sudana.

Ministar za unutrašnja pitanja južnog Sudana, Gier Čuang, kaže da su pripadnici arapskih plemena izvršili napad iz zasede na autobus koji je prevozio grupu južnih Sudanaca sa severa na jug, usmrtivši deset i ranivši 18 osoba.
Glasanje u južnom Sudanu inače protiče bez većih problema. Komisija za referendum saopštila je da je 20 posto registrovanih gradjana juga - odnosno oko 750 hiljada ljudi - glasalo u nedelju, prvog dana referenduma.
Stanovnici južnog dela Sudana mogu do subote da glasaju o tome da li će ostati ujedinjeni sa severnim Sudanom ili se će se otcepiti.

VOANews

Naravno da Sudan treba postati islamskom drzavom jer da je bila Islamska drzava na snazi u Sudanu sigurno ne bi doslo da bratoubilacke borbe izmedju muslimana i sigurno se ne bi otcjepio juzni Sudan.Islamska drzava daje mnogo prava manjinama nemuslimanima i oni su Islamski sticenici tako da bi u Islamskoj drzavi Sudan Krscani bili zadovoljni a Animisti bi bili primorani da prime neku od religija Islam ili Krscanstvo.

Сам себи ускачеш у уста мада ни ми нисмо штрумфови, живимо на Балкану.

Права немуслимана у хилафету су равна правима прасића у српском селу. Мало мало па наиђе неко славље или празник и настане покољ јер како стоји старо веровање "ваља се" односно "чему другом служе".

Back